Vijf vragen en antwoorden over de vliegtaks

VliegtaksAmsterdam, 3 januari 2021 – Ga je vliegen dit jaar? Sinds 1 januari 2021 betaal je dan een vliegtaks. Dit is een extra belasting om de prijs van een vliegticket wat hoger te maken, om het vliegen te ontmoedigen. Het is een maatregel van de regering om het milieu minder te belasten.

Door de vliegtaks pakken reizigers misschien sneller de trein in plaats van het vliegtuig, zo is de gedachte. Daarnaast levert deze belasting de overheid dit jaar zo’n € 80 miljoen op. Aanvankelijk werd de opbrengst geschat op € 200 miljoen, maar door de coronacrisis is het luchtverkeer flink gedaald.

Of deze vliegbelasting er echt voor gaat zorgen dat we minder gaan vliegen, moet nog blijken. Heel hoog is deze vliegtaks namelijk niet. Na het verdoemde coronavirus is de drang om te reizen bovendien groter dan ooit. Na een jaar thuiszitten willen we meer massaal de wereld ontdekken, en het liefst afreizen naar verre exotische bestemmingen. Toch kunnen alle kleine beetjes helpen, op weg naar een duurzame wereld. Hier vind je alvast vijf vragen en antwoorden over de vliegtaks.

Hoeveel bedraagt de vliegtaks?

Toen de regering in 2020 het besluit nam tot de invoering, bedroeg de vliegbelasting € 7,45. De hoogte van de vliegtaks wordt echter elk jaar opnieuw vastgesteld aan de hand van het actuele prijspeil. Per 1 januari 2021 is de vliegbelasting dan ook ietsje hoger, volgens de website van de overheid. Dit jaar bedraagt de vliegtaks € 7,845 per persoon per vlucht. De belasting zal dus elk jaar een klein beetje stijgen.

Vliegtaks Transavia

De vliegbelasting betaal je eenmalig bij de aanschaf van een vliegticket en staat los van de bestemming. Voor een enkeltje naar Barcelona betaal je dus evenveel als voor een vliegticket naar Australië, terwijl bij zo’n lange vliegreis veel meer CO2 wordt uitgestoten. Ook het aantal keren dat je overstapt, doet er niet toe.

Op welke luchthavens geldt de vliegtaks?

De vliegtaks geldt voor vertrek vanaf alle luchthavens in Nederland, dus Schiphol, Rotterdam/Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht. In veel omringende landen, zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is eerder al een vliegbelasting ingevoerd. Je bent dus niet goedkoper uit door bijvoorbeeld vanuit Duitsland te vliegen.

Van de buurlanden heeft alleen België nog geen vliegtaks ingevoerd. Als je dicht bij de Belgische grens woont en per se die € 7,85 wilt besparen, kun je eventueel vliegen vanaf een Belgische luchthaven. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat je ook bij de zuiderburen een vliegbelasting moet betalen.

Wanneer hoef je de vliegtaks niet te betalen?

Kinderen jonger dan 2 jaar hoeven de vliegtaks niet te betalen. Ook voor overstappende passagiers (transfers) vervalt de vliegbelasting. Als je dus vanaf Brussel vertrekt en op Schiphol overstapt, hoef je de vliegtaks niet te betalen.

Hoe betaal je de vliegtaks?

Luchtvaartmaatschappijen zullen de vliegtaks gewoonlijk doorberekenen in de prijs van een vliegticket, dus je merkt er niet zoveel van. Alleen de prijzen van vliegtickets zijn wat hoger.

Vliegtaks KLM

Een vliegticket bij Transavia naar Barcelona heb je nu bijvoorbeeld vanaf € 42. Zonder de vliegbelasting zou een enkeltje naar Barcelona € 34,50 kosten. In beide gevallen nog steeds erg goedkoop, dus of je daarmee de trein naar Barcelona zou pakken? Ook bij het boeken van een pakketreis wordt de vliegtaks doorberekend in de totale prijs.

Hoe zit het als je al een vliegticket hebt gekocht?

Als je al in 2020 een vliegticket hebt gekocht voor een vliegreis in 2021, krijg je te maken met een naheffing voor de vliegtaks. Luchtvaartmaatschappijen zullen de vliegbelasting waarschijnlijk in rekening brengen bij het online inchecken, zodat je de betaling ook meteen online kunt doen.

Bij een geboekte pakketreis kan de reisorganisatie je hierop wijzen. Als je de vliegtaks nog niet hebt betaald bij aankomst op de luchthaven, moet je je melden bij een servicebalie van de luchtvaartmaatschappij voor het betalen van de vliegbelasting. Alleen na betaling van de vliegbelasting mag je inchecken voor een vlucht.

Foto's © KLM; Pixabay/Cor Gaasbeek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!