Dit zijn de goedkoopste skigebieden in de Alpen in 2021-2022

Goedkoopste skigebiedenAmsterdam, 28 november 2021 – Wil je eindelijk weer op wintersport komend seizoen? Als het verdoemde coronavirus niet teveel tegenwerkt, kun je komende winter afreizen naar de Alpen. De eerste sneeuw is gevallen en veel skigebieden zijn er helemaal klaar voor om skiërs en snowboarders te ontvangen. Griezelige nieuwe varianten kunnen het feestje nog bederven – maar laten we hopen dat het meevalt en dat vaccinaties genoeg zijn om van de besneeuwde hellingen te stuiven.

Een wintersportvakantie kan echter een duur grapje zijn. Daarom heeft Holidu, een zoekmachine voor vakantiehuizen, de prijzen onderzocht van meer dan 140 Europese skigebieden met meer dan 50 kilometer aan pistes. Er is vooral gekeken naar de vier populairste wintersportlanden: Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland.

Frankrijk en Italië zijn het goedkoopst

Wat blijkt? De skigebieden in Frankrijk zijn verreweg het goedkoopst in het seizoen 2021-2022. Hier ligt Aussois, het goedkoopste skigebied van de Alpen. Italië komt op de tweede plaats, met Bardonecchia als goedkoopste skigebied.

Oostenrijk en Zwitserland vechten om de 3e en 4e plek. Het duurste skigebied is het Zwitserse Zermatt. Het is niet erg dat Zwitserland duur is, want Nederlanders zijn daar voorlopig toch niet welkom. Sinds 27 november moet je daar bij aankomst weer 10 dagen in quarantaine, zo blijkt uit het nieuwste reisadvies. Oude tijden herleven, we zijn terug bij af 🙁

Top-3 goedkoopste skigebieden in Frankrijk

1. Aussois – € 45 (gemiddeld per persoon per dag voor de skipas en accommodatie)

Het goedkoopste skigebied van Frankrijk is Aussois. Dit skigebied ligt in de Haute Maurienne Vanoise, vlakbij de grens met Italië, op zo’n 10 à 11 uur rijden vanaf Nederland. Er zijn geen gondels in dit skigebied; wel 4 zitliften en 3 sleepliften. Meer dan de helft van de pistes zijn blauw, en er is slechts 3 kilometer aan zwarte piste te vinden. Beginnelingen kunnen hier dus goed terecht.

Goedkoopste skigebieden Frankrijk

Grappig feitje: het goedkoopste skigebied van Italië voor dit seizoen, Bardonecchia, ligt net over de grens bij Aussois. Je kunt het praktisch zien liggen. Voor een dag-skipas betaal je in Aussois zowel in het hoogseizoen € 32 en voor een accommodatie gemiddeld € 13 per persoon per nacht.

Totaal skigebied: 55 kilometer. Aanbevolen voor: beginners en families.

2. Super Sauze (Enchastrayes) – € 47

Het skigebied Super Sauze ligt in de Vallée de l’Ubaye, op een enigszins indrukwekkende 12,5 uur rijden vanaf Nederland. In het skigebied vind je 65 kilometer aan pistes, waarvan meer dan de helft blauwe pistes zijn. Het gebied is daarmee erg geschikt voor beginnende skiërs. Let op: van de 21 liften zijn er 18 sleepliften en slechts 3 zitliften.

Het skigebied ligt op een hoogte tussen de 1400 tot 2450 meter. Het skiseizoen van de Super Sauze opent op 4 december 2021 en loopt tot en met 3 april 2022. Voor een dag-skipas betaal je in het hoog- en in het laagseizoen zo’n € 30 en voor een accommodatie moet je rekenen met zo’n € 17 per persoon per nacht.

Totaal skigebied: 65 kilometer. Aanbevolen voor: beginners en families.

3. La Norma (Villarodin-Bourget) – € 47

Als derde Franse skigebied is La Norma het goedkoopste, dat eveneens in de Haute Maurienne Vanoise ligt. Sterker nog, het ligt vlak naast skigebied Aussois. Het overgrote deel van de pistes is rood. Dit is dus niet per se een gebied voor de echte beginneling, maar meer voor de geoefende skiër en snowboarder. Er is één kabelbaan, 5 zitliften en 6 sleepliften. Het hoogste punt van dit skigebied ligt op 2750 meter. Voor een dag-skipas betaal je in het hoogseizoen € 34 en voor een accommodatie € 15 per persoon per nacht.

Totaal skigebied: 65 kilometer. Aanbevolen voor: gevorderden.

Top-3 goedkoopste skigebieden in Italië

1. Bardonecchia – € 71

In Italië stijgen de prijzen gelijk met € 20 per dag in vergelijking met Frankrijk, maar je krijgt er in Bardonecchia wel bijna twee keer zoveel kilometers aan pistes bij. Bardonecchia ligt in het Susatal (Val di Susa) in Piëmont, de regio in het noordwesten van Italië dat direct grenst aan Frankrijk en Zwitserland.

Goedkoopste skigebieden Italie

Je stuit hier op 100 kilometer aan pistes, waarvan het hoogste punt op 2800 meter hoogte. Meer dan de helft van de pistes hier is blauw. Ook in Bardonecchia begint het winterseizoen dit jaar op 4 december 2021. Voor een dag-skipas betaal je in het hoogseizoen € 40 en voor een accommodatie € 36 per persoon per nacht.

Totaal skigebied: 100 kilometer. Aanbevolen voor: beginners en families.

2. Monterosa Ski – € 75

Monterosa Ski ligt, zoals de naam al zegt, aan de berg de Monte Rosa, in het Aostadal, en in het Valsesia. De Valsesia is een vallei in Piëmont die door de rivier de Sesia uitgesleten is. De belangrijkste plaats van het dal is Alagna Valsesia; in de winter een populair skigebied. Naast de 132 kilometer aan skipistes, is er een skiroute van 5 kilometer.

In totaal zijn er 20 liften in het gebied, waarvan 5 gondels, 3 kabelbanen en zelfs één kabeltrein naar boven. Bijzonder in dit gebied voor de echte durfals onder ons: je kunt er ook heliskiën. Voor een dag-skipas betaal je in het hoogseizoen € 24 en voor een accommodatie € 65 per persoon per nacht.

Totaal skigebied: 132 kilometer. Aanbevolen voor: gemiddeld niveau.

3. Via Lattea – € 77

Dit skigebied in Italië geeft toegang tot maar liefst 400 kilometer aan pistes. Via Lattea ligt in de provincie Turijn en loopt naar het Franse arrondissement Briançon. Het is voornamelijk bekend van de Winterspelen van Turijn in 2006. Het skigebied bevindt zich op een hoogte van 1372 tot 2789 meter. Voor een dag-skipas betaal je in het hoogseizoen € 45 en voor een accommodatie € 47 per persoon per nacht.

Totaal skigebied: 400 kilometer. Aanbevolen voor: alle niveaus & freeride.

Top-3 goedkoopste skigebieden in Oostenrijk

1. Grossglockner Heiligenblut – € 82

Met 55 kilometer aan skipistes is dit de goedkoopste Oostenrijkse wintersportplaats. Als je ervoor kiest om een uitstapje te maken naar dit skigebied, dan bevind je je op de top van de hoogste berg van Oostenrijk. Geniet van het panorama-uitzicht op de 3798 meter hoge Grossglockner terwijl je van de vele kilometers aan pistes af suist.

Goedkoopste skigebieden Oostenrijk

Sta vroeg op en pak de eerste lift naar boven, om bij het krieken van de dag de eerste te zijn die over de geprepareerde sneeuw afdaalt. Het is wel een flink stuk rijden vanuit Nederland, maar dat is het misschien ook waard. Voor een dag-skipas betaal je in het hoogseizoen € 48 en voor een accommodatie € 40 per persoon per nacht.

Totaal skigebied: 55 kilometer. Aanbevolen voor: alle niveaus & freeride.

2. Dachstein West – € 88

Het skigebied Dachstein West ligt in de Tennengau in de deelstaat Salzburgerland in Oostenrijk. Naast de 51 kilometer aan pistes, vind je hier ook 4 kilometer skiroute (dat houdt in: een route om te skiën die niet geprepareerd wordt). Het overgrote deel van de pistes is rood, maar wel flink breed, waardoor ze ook voor beginners haalbaar zijn.

Het is een relatief laaggelegen skigebied; de pistes liggen op een hoogte van 745 tot 1617 meter. Het skigebied staat bekend om een hoog fun-gehalte; zo zijn er meerdere funpistes en is er een stuk waar je je eigen snelheid kunt meten. De Panoronda-skiroute voert je in een 44 kilometer lange tocht door het hele skigebied. In Dachstein West kost een dag-skipas in het hoogseizoen € 47 en een accommodatie € 55 per persoon per nacht.

Totaal skigebied: 51 kilometer. Aanbevolen voor: alle niveaus en families (& jeugd).

3. Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau – € 89

Zoals de naam van dit skigebied al verklapt, is het gelegen in de vakantieregio’s Alpbachtal en Wildschönau in Tirol. In dit skigebied vind je 113 kilometer aan pistes, waarvan 16,3 kilometer aan skiroutes. Het gebied heeft pistes van elk niveau en is dus voor iedereen geschikt. De langste afdaling is 7 kilometer lang.

Er is zelfs een speciale familieafdaling van 4 kilometer lang die skiërs en snowboarders van alle leeftijden kunnen nemen. Ook is er een funpark aanwezig. Bij de Reither Kogel en de Roggenboden worden de pistes verlicht; hierdoor is het mogelijk om hier ook ‘s avonds en ‘s nachts te skiën. Een unieke ervaring! Voor een dag-skipas ben je € 47 kwijt en voor een overnachting € 50.

Totaal skigebied: 113 kilometer. Aanbevolen voor: alle niveaus en families.

Foto's © gorillaimages/Shutterstock.com; Pixabay; Bookiply.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!