Boosterprik nodig voor vrij reizen in Europa vanaf 1 februari

Boosterprik Europa reizenAmsterdam, 22 december 2021 – Wil je binnenkort zorgeloos op vakantie in Europa? Zorg dan dat je snel een afspraak maakt voor de boosterprik, zodra het kan. Vanaf 1 februari 2022 kun je alleen nog vrij reizen binnen Europa als je na je laatste vaccinatie tijdig je booster hebt gehaald, zo hebben de EU-landen besloten.

Je digitale coronapas heeft nog maar een maximale geldigheidsduur van 9 maanden, aldus een besluit van de Europese Commissie deze week. Eerst kreeg je een geldig vaccinatiepaspoort als je volledig was gevaccineerd tegen dat verdoemde coronavirus. Nu moet je opletten wanneer dat precies was. Als je bijvoorbeeld afgelopen zomer je laatste prik hebt gehad, is de QR-code komend voorjaar niet meer geldig binnen Europa.

Alleen met een boosterprik blijft je coronapas geldig, voor een nieuwe periode van 9 maanden. Door het tonen van een geldige QR-code op je smartphone kun je dan weer een land binnenkomen. Ook heb je de coronapas waarschijnlijk in veel Europese landen nodig voor een bezoek aan restaurants, cafés, musea en attracties.

Als je geen boosterprik hebt gehad, verliest het vaccinatiepaspoort na 270 dagen zijn geldigheid. Dan heb je weer te maken met coronatesten of verplichte quarantaines, net zoals dat al gold voor ongevaccineerde reizigers.

Warboel van reisregels in Europa

De vereiste boosterprik voor vrij reizen in Europa is enerzijds slecht nieuws. Dat betekent nieuwe stress of je die booster wel op tijd krijgt, als je binnen enkele maanden op vakantie wil in een land van de Europese Unie. Nederland is immers als laatste land begonnen met de boostercampagne. Hoewel het boosteren nu op stoom komt, is het nog maar de vraag of iedereen die dat wil, voor 1 februari 2022 die prik heeft gehad.

Anderzijds is de boosterprik goed nieuws, als je tenminste van reizen houdt en niet tegen vaccineren bent. Het vooruitzicht dat je – wéér – vrij kunt reizen in Europa is wel aanlokkelijk. Dan volstaat het digitale covid-certificaat en heb je verder geen gedoe.

Boosterprik reizen

Afgelopen zomer kon je nog gewoon vrij reizen binnen Europa met een geldige coronapas. Inmiddels heb je als vakantieganger weer te maken met een warboel aan verschillende reisregels. Door de oprukkende omikronvariant leggen allerlei EU-landen weer op eigen houtje nieuwe reisbeperkingen op. Zo is een vaccinatiepaspoort inmiddels niet meer genoeg voor een vakantie naar onder meer Italië, Griekenland, Portugal, Ierland en Cyprus. Als Nederlandse reiziger moet je nu voor vertrek een PCR-test laten afnemen, ook al ben je volledig gevaccineerd.

Voor een vakantie in Oostenrijk moeten gevaccineerde Nederlanders zelfs 10 dagen in quarantaine, tenzij ze al een boosterprik hebben gehad. Bij veel andere Europese landen is je coronapas nog wel geldig, maar met de paniek rond de omikronvariant kan dat elke dag veranderen. Het is fijn als je vrij kunt reizen binnen Europa zonder belemmeringen. Nu de rest van de wereld nog…

Foto's © Giovanni Cancemi/Shutterstock.com; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!