waveOut: navigeren zonder op je scherm te kijken

WaveOut appAmsterdam, 13 februari 2022 – Je weg vinden zonder de hele tijd op het schermpje van je smartphone te kijken: hoe handig is dat? Navigeren op vakantie krijgt meer gemak en fun met waveOut, een nieuwe app waarmee je de wereld ‘bekijkt door je oren’. Deze navigatie-app helpt reizigers intuïtief hun bestemming te vinden met behulp van geluid. Het gaat een stap verder dan het ingeblikte geluid van Google Maps.

Met de app kun je handsfree je bestemming bereiken als je wandelt, fietst of gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Met waveOut volg je een 3D-audio, zoals een drumbeat of een ontspannende melodie, die zo is ontworpen om je de goede richting op te leiden.

WaveOut app navigeren

Je hoort de aanwijzingen via een koptelefoon en volgt je weg langs virtuele waypoints. Dat zijn een soort herkenningspunten die je om je heen ziet. Onderweg hoor je een beschrijving van winkels, cafés en bezienswaardigheden waar je langs komt. Je moet daarvoor je smartphone om je nek hebben hangen, met de camera naar voren gericht. Ook hoor je wanneer er obstakels op de weg liggen. Drukke plaatsen, grote pleinen of bouwlocaties kun je mijden.

Horen gaat sneller dan zien

WaveOut app navigatieVoor het plaatsen van virtuele waypoints in de echte wereld maakt de app gebruik van augmented reality. Dat is een techniek waarbij de echte wereld met digitale informatie wordt verrijkt. WaveOut is ontworpen door de internet-startup Dreamwaves in samenwerking met de High Tech Campus in Eindhoven. Die zochten naar een oplossing om reizigers te helpen hun weg te vinden, zonder stress of de noodzaak om naar hun scherm te kijken.

,,Reizen is geweldig, maar je verdwaald voelen op een onbekende plek is dat bepaald niet”, aldus de makers. ,,Met deze app weet je altijd waar je heengaat en hoef je niet te stoppen en na te denken over de volgende stap. WaveOut is nauwkeuriger dan apps die alleen GPS gebruiken en intuïtiever dan het interpreteren van een kaart op een scherm of mondelinge instructies. We horen 100 keer sneller dan we zien, dus het is geen wonder dat geluid een krachtig oriëntatiehulpmiddel is dat ziende mensen vaak als vanzelfsprekend beschouwen.”

Testgebruikers gezocht

WaveOut was oorspronkelijk bedacht om blinden en slechtzienden te ondersteunen. Het team van Dreamwaves denkt dat het ook van pas kan komen voor fietsers en toeristen. De makers zijn wel benieuwd naar feedback, en zoeken daarom naar 100 testgebruikers voor de app.

Je kunt ‘m voorlopig gratis downloaden in de App Store – alleen nog in het Engels. Check hiervoor de website www.dreamwaves.io. De Android-versie van de app is vanaf eind februari te downloaden.

Foto's © Alliance Images/Shutterstock.com; Dreamwaves.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!