Als Nederlander kun je dit jaar 188 landen zonder visum bezoeken

Landen zonder visum bezoekenAmsterdam, 10 april 2022 – Als Nederlander heb je een bevoorrechte positie, als je van reizen houdt. Met een Nederlands paspoort kun je dit jaar 188 landen in de wereld zonder visum bezoeken. Dat blijkt althans uit de nieuwste Henley Passport Index voor 2022 die afgelopen week is gepubliceerd.

Ook een jaar eerder, in 2021, kon je 188 landen visumvrij bezoeken. Door het verdoemde coronavirus kon je toen echter bijna nergens heen. Iedereen met een Belgisch paspoort kan dit jaar 186 landen zonder visum bezoeken – twee minder dan de Nederlanders dus.

Het Britse bedrijf Henley & Partners, gespecialiseerd in het verkrijgen van staatsburgerschappen, houdt al jaren een wereldwijde paspoortindex bij. Staatsburgers van Japan en Singapore staan al jaren bovenaan de ranglijst: zij hebben geen gedoe met visa voor 192 landen. Nederland staat op de vierde plek en deelt die met Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Afghanistan bungelt al jaren onderaan: Afghanen hebben bijna voor elk land een visum nodig.

Oekraïne stijgt in ranglijst

Door de wrede en zinloze Russische invasie van Oekraïne zijn Oekraïense paspoorten flink gestegen in de ranglijst. Inwoners van dit getroffen land kunnen dit jaar naar 143 landen reizen zonder de aanvraag van een visum. Veel regeringen spannen zich in om Oekraïense staatsburgers een veilige thuishaven te bieden, weg van het oorlogsgeweld van dictator Poetin. Oekraïne staat nu op de 34e plek. Een paar jaar geleden stond het land nog 63e.

Landen zonder visum bezoeken 2022

Voor Russen zelf wordt het juist moeilijker om te reizen, door sancties, reisverboden en beperkingen. Het land is gezakt naar de 49e plaats. Mensen met een Russisch paspoort kunnen nu nog 117 landen zonder visum bezoeken. Waarschijnlijk worden dat er steeds minder naarmate Poetin langer doorgaat met zijn agressie.

Waar kun je allemaal heen zonder visum?

Als bezitter van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je uiteraard zonder visum reizen naar alle landen in Europa (met uitzondering van Rusland). Ook de meeste landen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in de Pacific kun je zonder visum bezoeken.

Je moet vooral een visum aanvragen voor landen in Afrika en Azië. Daarbij zitten ook populaire vakantielanden als India en Vietnam. In Latijns-Amerika dien je een visum te regelen voor een reis naar Cuba en Suriname.

Landen bezoeken met een visum

Overigens kloppen de gegevens van Henley & Partners niet helemaal. Voor sommige landen die zij als ‘visumvrij’ beschouwen, heb je wel degelijk een visum nodig. Zo is een visum vereist voor een vakantie in Egypte, terwijl dit land niet voorkomt in de lijst van visumlanden.

Ook zijn er steeds meer landen waarvoor je vooraf een Electronic Travel Authorization (ETA) moet regelen, zoals de VS en Canada. Dat is weliswaar geen visum, maar levert wel gedoe op voor je reis.

Mongolië en Pakistan zijn de twee landen waarvoor je als Nederlander vooraf géén visum hoeft aan te vragen, volgens de gegevens van Henley & Partners. Iedereen met een Belgisch paspoort moet dat wél. Bekijk de lijst op: www.henleyglobal.com

Foto's © Red pepper/Shutterstock.com; Alii Sher/Shutterstock.com; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Bij Egypte staat toch een ster, wat aangeeft dat je VOA hebt?
    En de laatste keer dat ik daar heen ging (december 2021) heb ik ook een VOA gekocht (voor US$ 25).


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!