Vanaf 2025 kunnen we elektrisch vliegen

Elektrisch vliegenAmsterdam, 9 oktober 2022 – Het klinkt wat onwerkelijk, maar het is mogelijk: we kunnen duurzaam vliegen! Althans, een stuk duurzamer dan nu het geval is. Vanaf 2025 kun je als passagier mee op de eerste elektrische vluchten vanaf vliegveld Eindhoven, zonder de uitstoot van vervuilende kerosine.

Dat maakten Transavia en FlyWithLucy afgelopen week bekend. Lucy is een kleine Nederlandse startup uit Haarlem die is opgericht in 2022. Lucy noemt zichzelf ‘de eerste elektrische airliner die zich volledig richt op elektrisch vliegen.’ Dit klinkt zo veelbelovend dat Transavia er zelfs een zak geld in gestoken heeft.

De investering past bij de ambitie van Transavia ,,naar verdere verduurzaming”. Door de samenwerking met FlyWithLucy wil de luchtvaartmaatschappij duurzaam elektrisch vliegen voor consumenten in de toekomst bereikbaar maken.

Eerst vooral zakenreizigers

In eerste instantie ligt de focus met elektrisch vliegen op zakenreizigers, zodat die geen privéjet meer hoeven te huren. Lucy begint in 2025 met e-vliegtuigen met plek voor vijf passagiers en een bereik van zo’n 250 kilometer. Dat zijn geen enorme afstanden. Hiermee kun je bijvoorbeeld van Eindhoven naar de Noord-Franse stad Lille vliegen. Maar Parijs en Londen zijn dan al te ver weg.

Elektrisch vliegen 2025

Uiteraard is dit maar een begin, want de ontwikkeling van elektrisch vliegen staat natuurlijk nog in de kinderschoenen. De ambitie is grotere e-planes met een groter bereik. Eerst als vervanging van de bestaande regionale luchtvaart en uiteindelijk ook geïntegreerd in het huidige routenetwerk van de commerciële luchtvaartmaatschappijen. Daarvoor werkt Lucy samen met universiteiten, vliegtuigbouwers, grote bedrijven en andere startups.

Elektrische vakantievluchten

Na de zakelijke reiziger volgt de vakantieganger. “Dankzij het partnership met Transavia kunnen we versneld ook elektrisch vliegen naar vakantiebestemmingen aanbieden”, zegt oprichter Teun Kraaij van Lucy. ,,Rond 2030 hebben we de technologie om delen van routes van bestaande luchtvaartmaatschappijen over te nemen.”

Elektrisch vliegen Lucy

FlyWithLucy zal vliegen van en naar regionale luchthavens die niet overbelast zijn. Het grote en chaotische Schiphol is dus geen optie. Voor de zakenreiziger wil Lucy bovendien een complete ‘door-to-door ervaring’ bieden. Elektrische voertuigen zetten je direct af bij de hanger en halen je daar ook weer op.

Er komt een app waar je kunt aangeven waar en wanneer je wilt vertrekken en die alles voor je regelt. Uiteindelijk wil Lucy een leidende rol spelen ,,in de transformatie naar emissievrije luchtvaart in Europa”. Als je interesse hebt in elektrisch vliegen kun je kijken op de website en je aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de eerste routes: www.flywithlucy.com

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!