Dit zijn de goedkoopste en duurste skigebieden in Europa 2022-2023

Skigebieden goedkoopste 2023Amsterdam, 11 december 2022 – Denk je weer na over een skivakantie? Als je op wintersport gaat, is verstandig om de kosten van een chalet of vakantiewoning en de skipasprijzen in de gaten te houden. Die kosten kunnen snel oplopen, zeker met de hoge inflatie en energieprijzen. In welke skigebieden krijg je ‘waar voor je geld’ en in welke skigebieden ben je juist heel veel geld kwijt?

Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen, heeft onderzoek gedaan naar de goedkoopste en duurste skigebieden in Europa in het winterseizoen 2022-2023. Holidu heeft gekeken naar alle skigebieden in Europa met meer dan 20 kilometer aan pistes.

Voor het samenstellen van de ski prijsindex is de gemiddelde prijs per persoon per dag berekend voor de skipas en de accommodaties, zowel voor het hoogseizoen als het laagseizoen. Hieronder vind je ze op een rij: de 5 goedkoopste en de 5 duurste wintersportbestemmingen in Europa komend winterseizoen.

Top 5 goedkoopste skibestemmingen

1. Vasilitsa, Griekenland | € 36 (gemiddeld per persoon per dag; skipas + accommodatie)

Je zou waarschijnlijk niet meteen aan Griekenland denken als het gaat om sneeuw, maar verrassend genoeg vind je hier het goedkoopste skigebied van Europa! Vasilitsa ligt in het noorden van Griekenland op een hoogte van 2249 meter. De totale lengte van 22 kilometer pistes zijn 350 dagen per jaar geopend zodat iedereen kan genieten van het geweldige panorama op de top. Vasilitsa heeft zeven liften, waaronder ook kinderliften, waardoor het skigebied gemakkelijk toegankelijk is voor gezinnen.

Skigebieden goedkoopste Vasilitsa

2. Gresse en Vercors, Frankrijk | € 38

In het verleden was Frankrijk niet altijd een goedkope vakantiebestemming, maar de vakantiehuizenprijzen liggen op dit moment veel lager dan in het populaire wintersportland Oostenrijk. Frankrijk domineert dan ook deze top 10. Gresse en Vercors, gelegen in de Franse Alpen vlakbij de stad Grenoble, is de nummer 2 van deze lijst. De wintersportplaats telt 26 skipistes (waarvan 9 voor beginners) verspreid over 20 kilometer.

3. Seyne – Le Grand Puy, Frankrijk | € 39

Seyne – Le Grand Puy is een klein skigebied in de Franse Alpen, gelegen bij de bergachtige grens tussen Frankrijk en Italië. Het gebied is verspreid over 22 kilometer aan skipistes die geliefd zijn bij families en vriendengroepen. Deze plaats ligt tussen 1400 en 1800 meter boven de zeespiegel en wordt bediend door vijf liften. Seyne – Le Grand Puy is geschikt voor alle soorten skiërs, met een groene, twee blauwe, vijf rode en drie zwarte pistes.

4. Autrans – La Sure, Frankrijk | € 39

Vlakbij de Franse stad Grenoble ligt het gezinsvriendelijke Autrans – La Sûre, de vierde op de lijst van goedkoopste skibestemmingen in Europa. Het skigebied biedt 20 kilometer aan pistes voor skiën en snowboarden op meer dan 1200 meter hoogte. De zeven skiliften begeleiden je naar de 21 pistes die toegankelijk zijn voor beginners en gevorderden. Het skiseizoen loopt gewoonlijk van eind november tot begin april.

5. Artouste – Laruns, Frankrijk | € 40

Artouste is een atypisch skioord aan de Franse kant van de Pyreneeën, op slechts 12 kilometer afstand van de grens met Spanje. Met 2000 meter hoogte kijk je uit over het indrukwekkende dal dat het hele jaar door bezocht wordt door toeristen en deze winter komen skiën. Of die het unieke gele treintje nemen om de bergen te doorkruisen, zodat je de adembenemende panorama’s vanaf grote hoogte kunt bekijken.

Skigebieden goedkoopste Artouste

Top 5 duurste skibestemmingen

1. Zermatt, Zwitserland | € 248 (gemiddeld per persoon per dag; skipas + accommodatie)

Voor het duurste skigebied van Europa moet je afreizen naar het Zwitserse Zermatt. Dit dorp ligt op bijna 1700 meter boven de zeespiegel op de grens van de Zwitserse en Italiaanse Alpen. Vlakbij Zermatt vind je de beroemde piramidevormige piek van de Matterhorn, die het landschap beslist Instagram-waardig maakt. Het skigebied biedt 322 kilometer aan skipistes om te skiën, snowboarden, wandelen, schaatsen, curlen en nog veel meer.

Skigebieden duurste 2023

2. Eggli/La Videmanette – Gstaad/Saanen/Rougemont, Zwitserland | € 231

Met 58 kilometer aan pistes komen de bergen Eggli en Videmanette op de tweede plaats voor de duurste plaatsen om te skiën in Europa. Eggli/La Videmanette richt zich meer op perfect geprepareerde pistes, dan op de grootte daarvan. Met moderne gondels, nieuwe restaurants en afwisselende evenementen zoals ‘s nachts rodelen in combinatie met uitgebreide mogelijkheden om te dineren is dit een enorm luxe locatie.

3. Verbier/La Tzoumaz, Zwitserland | € 229

De volgende op de lijst is La Tzoumaz, gelegen op de noordelijke helling van Verbier en uitkijkend over het Rhônedal in Zwitserland. Dit skigebied staat bekend om de off-trail skipistes en heeft prachtige schilderachtige uitzichten. Met 200 kilometer aan pistes en een hoogte van 2200 meter biedt Verbier/La Tzoumaz perfecte sneeuwcondities en prachtige uitzichten. Er zijn pistes voor elk niveau, hindernisbanen, maar ook rodelbanen.

4. Obergurgl-Hochgurgl, Oostenrijk | € 214

De 4e plaats op de lijst is Obergurgl-Hochgurgl in Oostenrijk, de enige plek in de top 5 die niet in Zwitserland ligt. Obergurgl-Hochgurgl wordt ook wel de ‘diamant van de Alpen’ genoemd. Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen waarom deze plaats in de top 5 staat van duurste plaatsen om te skiën in Europa. Met 3000 meter hoge toppen en 108 kilometer aan pistes zullen deze besneeuwde bergen je sprakeloos achterlaten.

Skigebieden duurste Obergurgl

5. St. Moritz – Corviglia, Zwitserland | € 193

De laatste in de top 5 is St. Moritz in Corviglia in Zwitserland. Met zijn pistes die zowel op de wereldkampioenschappen als op de Olympische Spelen werden gebruikt, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de prijzen torenhoog zijn. St. Moritz staat bekend als een van ‘s werelds beste sneeuw sportgebieden. Met 163 kilometer aan pistes is er voor ieder wat wils, van doorgewinterde skiliefhebbers tot beginners.

Kijk voor meer informatie over de resultaten en onderzoek op de website van Holidu: www.holidu.nl

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!