Dit zijn de beste en slechtste Europese treinstations in 2023

Treinstations Europa beste slechtsteAmsterdam, 10 december 2023 – Reis je graag met de trein in Europa? Dan hoef je van de treinstations in Duitsland niet al teveel te verwachten. Treinstations in Zwitserland en Oostenrijk blinken juist uit in stiptheid, service en vriendelijkheid. Ook de Nederlandse stations Utrecht CS en Amsterdam CS doen het niet slecht.

Dat blijkt althans uit de European Railways Station Index voor 2023 die afgelopen week is gepubliceerd. Die wordt sinds vier jaar opgesteld door het Consumer Choice Center, een toonaangevende consumentenorganisatie uit Amerika. Voor hun onderzoek kijken ze naar de 50 grootste treinstations van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Ze kijken naar zaken als vertragingen, de dienstverlening op de stations en de overstapmogelijkheden voor lokaal vervoer.

Treinstations Europa beste

Het treinstation van de Zwitserse stad Zürich staat op de eerste plaats, net als vorig jaar. Zürich Hauptbahnhof presteert goed vanwege de ruimte openingstijden van de loketten en het ruime winkelaanbod. Er zijn liefst 106 winkels en kiosken om uit te kiezen, met daarnaast nog eens 53 (afhaal)restaurants. De gemiddelde wachttijd bedroeg dit jaar slechts één minuut, terwijl maar 3 procent van de treinen vertraging had.

Treinstations in Duitsland bungelen onderaan

Het centraal station van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen staat op de tweede plaats in de ranglijst, terwijl Berlin Hauptbahnhof de derde plek bezet. Het treinstation van de Zwitserse stad Bern komt op de vierde plaats, en Utrecht CS maakt de top-5 compleet op de lijst van meest vriendelijke treinstations van Europa. Utrecht heeft het drukste station van Nederland, met zo’n 285.000 passagiers per dag. Amsterdam CS staat op de 8e plaats.

De zes meest onvriendelijke treinstations van Europa bevinden zich allemaal in Duitsland, zo blijkt uit het onderzoek. De stations van Bremen en München bieden de minste comfort voor passagiers. Vooral vertragingen en lange wachttijden leiden tot frustraties bij treinreizigers. Zo heeft in Bremen bijna 40 procent van de treinen méér dan 5 minuten vertraging. Liefst drie stations in de Duitse hoofdstad Berlijn behoren tot de slechtste. Het belangrijkste station, Berlin Hauptbahnhof, is een zeldzame uitzondering.

Treinstations Europa slechtste

Misschien kunnen de Duitse spoorwegen eens kijken naar het treinstation in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Ondanks Russische bombardementen en agressie reed 85 procent van de treinen er op tijd.

Pak eens de trein voor een Europese stedentrip!
Boek hier een treinreis in Europa bij NS International

De 10 beste en slechtste treinstations

Hieronder staat een overzicht van de 10 beste en slechtste treinstations in Europa voor 2023, met het aantal punten. Die is samengesteld door het Consumer Choice Center. Op hun website kun je de complete ranglijst raadplegen. Je kunt er misschien rekening mee houden als je een bestemming uitkiest voor je Europese treinreis.

Top-10 beste treinstations van Europa

1. Zürich Hauptbahnof, Zwitserland: 102 punten
2 Wien Hauptbahnhof, Oostenrijk: 94 punten
3 Berlin Hauptbahnhof, Duitsland: 90 punten
3 Bern Hauptbahnhof, Zwitserland: 90 punten
5 Utrecht Centraal, Nederland: 89,5 punten
6 Frankfurt Hauptbahnhof, Duitsland: 87 punten
7 Napoli Centrale, Italië: 86 punten
8 Amsterdam Centraal, Nederland: 84,5 punten
9 Paris Gare du Lyon, Frankrijk: 82 punten
10 Oslo Central Station, Noorwegen: 81 punten

Top-10 slechtste treinstations van Europa

41 Helsinki Central Station, Finland: 57,5 punten
42 Paris Haussmann Saint-Lazare, Frankrijk: 57 punten
43 Paris Chatelet-Les Halles, Frankrijk: 56 punten
44 Birmingham New Street, Engeland: 56 punten
45 Essen Hauptbahnhof, Duitsland: 55 punten
46 Berlin Ostkreuz, Duitsland: 54 punten
47 Berlin-Gesundbrunnen, Duitsland: 54 punten
48 Berlin Zoologischer Garten, Duitsland: 54 punten
49 München-Pasing, Duitsland: 52 punten
50 Bremen Hauptbahnhof, Duitsland: 39 punten

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!