4 op de 10 Nederlanders wijdt burn-out aan te weinig vakantie

Burn-out vakantieAmsterdam, 19 juni 2024 – Met de naderende zomerperiode worden er volop vakanties geboekt. Mensen maken zich klaar voor een paar heerlijke weken! Voor veel mensen is dat ook hoognodig, zo blijkt uit een onderzoek van huizenruilsite HomeExchange. Daaruit komt naar voren dat vakanties essentieel zijn voor zowel lichaam als geest. Zo’n 35 procent van de Nederlanders geeft zelfs aan te kampen met een burn-out wanneer ze een tijdje niet op vakantie zijn geweest.

HomeExchange werkte samen met onderzoeksbureau Appinio voor een steekproef onder 1000 Nederlanders. En zo blijkt dat een vakantie voor 4 op de 10 Nederlanders de ideale remedie is tegen mentale uitputting. Het is een effectieve manier is om stress te verminderen en de mentale gezondheid te verbeteren. Bijna twee derde van de Nederlanders (63 procent) beschouwt een vakantie als een uitstekende methode om deze doelen te bereiken.

Burn-out vakantie onderzoek

In de dagelijkse drukte van werk en andere verplichtingen biedt vakantie een nodige onderbreking. Daardoor kun je ontspannen en je geest tot rust laten komen. ,,Deze pauze helpt niet alleen om stress te verlichten, maar bevordert ook het algehele welzijn en de tevredenheid”  aldus de onderzoekers. ,,Dat is essentieel is voor een gezonde en gebalanceerde levensstijl”,

Gebrek aan energie en motivatie

Als je een langere tijd geen vakantie hebt genomen, kan dit leiden tot een gebrek aan energie en motivatie. Dat gevoel wordt door 35 procent van de ondervraagden ervaren. Het voortdurend werken zonder voldoende rustperiodes kan leiden tot chronische vermoeidheid en een afname van productiviteit.

Mensen kunnen zich uitgeput en ongeïnspireerd voelen, wat de mentale en fysieke gezondheid negatief beïnvloedt. Dit gebrek aan pauze kan uiteindelijk resulteren in een verhoogde kans op een burn-out en andere stress-gerelateerde klachten. Maar ook missen mensen zonder vakantie de kans om ervaringen op te doen en nieuwe omgevingen en andere culturen te ontdekken. Dat is essentieel is voor het hernieuwen van creativiteit en enthousiasme.

Burn-out voorkomen vakantie

Voor Nederlanders is het creëren van herinneringen met geliefden het op één na belangrijkste voordeel van vakanties, zoals 60 procent van de ondervraagden aangeeft. Bovendien zegt meer dan een derde van de Nederlanders dat quality time met vrienden of familie tijdens vakanties hen helpt om dagelijkse stress te verlichten en hun batterijen op te laden.

Persoonlijke groei

Vakanties kunnen ook een belangrijke katalysator zijn voor persoonlijke groei en verandering. Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) geeft aan dat ze al eens belangrijke beslissingen of levensveranderingen hebben gemaakt als gevolg van een vakantie.

Tijdens een vakantie heb je de tijd en ruimte om na te denken over je leven, doelen en wensen. Weg van de dagelijkse routine en ondergedompeld in nieuwe omgevingen, kun je nieuwe perspectieven ontdekken en tot inzichten komen die anders misschien verborgen zouden blijven.

Foto's © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!