Tips voor een vakantie in Mali

Mali: een introductie

Een vakantie in Mali beleef je op een stoffige en mysterieuze plek in het westen van Afrika, een land dat de laatste tijd vooral bekendstaat om islamitisch terreur en een vergeefse Nederlandse vredesmissie om de veiligheid te verbeteren. Vooral het noorden van Mali is off limits, een gebied waar aanslagen, ontvoeringen en gevechten tussen gewapende groepen aan de orde van de dag zijn.

Mali is nu een van de armste en meest chaotische plekken ter wereld, terwijl het lang geleden een van de meest welvarende gebieden was in West-Afrika. Mali ligt grotendeels in de Sahara-woestijn, met pleisterplaatsen waar karavanen halt hielden voor de handel in goud, zout en slaven. In het zand verrezen legendarische steden als Djenné en Timboektoe – nu weet je eindelijk waar dit ligt! In Djenné kun je niet om de Grote Moskee heen, het grootste lemen bouwwerk ter wereld. Timboektoe huisvestte een bibliotheek waar duizenden eeuwenoude islamitische handschriften werden bewaard, die in 2013 helaas door opstandelingen is verwoest.

Tijdens een kameeltocht in de woestijn kun je je voelen als de Toeareg-nomaden, de oorspronkelijke bewoners die herkenbaar zijn door hun diepblauwe kleding. Ségou aan de oevers van de Niger-rivier is elk jaar nog steeds het toneel van een van de kleurrijkste muzikale festivals van Afrika. Mali heeft beroemde muzikanten, een geweldige cultuur en exotische steden die je nergens anders ziet. Het is een intrigerende bestemming, die momenteel alleen geschikt is voor een gewaagde vakantie.

ml-vlagMali in een notendop

– Oppervlakte: 1.240.192 vierkante kilometer (30 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 20.137.527 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 16 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Bamako;
– Talen: Frans (officieel), Bambara;
– Munteenheid: CFA-Frank (XOF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2200 (2020).

Informatie over visum Mali

Reizen en vakantie in MaliStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Mali. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Verder moet je beschikken over een contactpersoon in Mali of moet je op het visumformulier het adres van een hotel kunnen opgeven.

Een toeristenvisum is maximaal een maand geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Mali in Brussel. Bij de aanvraag van het visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren.

Voor een vakantie in Mali is een vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht. Vergeet dus niet het gele vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen als je naar het land reist.

Bezienswaardigheden in Mali top-10

Mali bezienswaardigheden
In Mali zie je de opmerkelijke overblijfselen van oude koninkrijkjes, mysterieuze woestijnsteden, eigenaardige dorpjes die in kliffen zijn gehouwen en enkele van de oudste moskeeën van West-Afrika. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Mali

Overnachten in Mali

Mali overnachten
Door islamitische extremisten heeft het toerisme in Mali een flinke klap gekregen, maar toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om te overnachten. Vooral de hoofdstad Bamako heeft een ruim aanbod aan accommodatie, variërend van luxe westerse hotels en huiselijke auberges tot appartementen. Lees hier alle tips voor overnachten in Mali

Communicatie in Mali

Internationaal toegangsnummer: +223.
Alarmnummer ambulance: 15.
Alarmnummer politie: 17.
Alarmnummer brandweer: 18.

Tijdsverschil met Mali

In onze winter is het in Mali 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Mali 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Mali

De elektriciteit in Mali is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land maakt gebruik van Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse 2-polige stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomuitval en stroomstoringen kunnen voorkomen en op veel plaatsen is nog geen elektriciteit beschikbaar.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Mali, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/michelealfieri.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam