Tips voor een vakantie in Manilla, Filipijnen

Door Sarah Mulder

Manilla is een historische metropool met veel luchtvervuiling, vriendelijke mensen en armoede. In de hoofdstad van de Filipijnen voel je het contrast tussen arm en rijk goed aan. Een stad met een geschiedenis, en een plek waar de lokale bevolking haar geluk wilde zoeken. Veel Filipijnen kwamen uit omliggende gebieden op deze metropool af om banen te vinden en welvaart te beleven. Helaas is hierdoor de stad overbevolkt geraakt en zijn mensen daardoor juist hun banen kwijtgeraakt. Manilla is een bijzondere plaats die je zeker zal bijblijven – of het nou positief of negatief is.

Eerst een stukje geschiedenis

In 1570 vielen de Spanjaarden Manilla binnen, en in 1595 werd de stad uitgeroepen tot de hoofdstad van de Filipijnen. In de periode dat de Spanjaarden het land regeerden werd de stad volgebouwd met dikke stadsmuren, prachtig versierde huizen en koloniale gebouwen. Hierdoor kreeg de hoofdstad een fantastisch stadscentrum.

Helaas werd Manilla ook slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. De stad werd platgebombardeerd door de Japanners en de Amerikanen. Hierdoor is er niet veel overgebleven van het oude stadscentrum. Toch proef je in de historische wijk nog wel de Spaanse invloeden. En wanneer je door de binnenstad dwaalt zal je hier en daar nog gebouwen uit de koloniale tijd terug vinden.

Wat zijn de overblijfselen van deze koloniale periode?

Door de eeuwenlange koloniale overheersing van de Spanjaarden is een overgroot deel van de Filipijnse bevolking katholiek: namelijk ruim 80 procent. Het land is daarmee na Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld. Dit is ook zeker terug te vinden wanneer je door het land reist. Waar je in andere Zuidoost-Aziatische landen Boeddhabeeldjes ziet hangen in tuktuks, zullen in de Filipijnen je ogen vallen op Maria- en Jezus-beeldjes. En niet alleen de katholieke beelden doen je opkijken. Want in elk restaurantje, taxi, hotel (en ga zo maar door) hangen gelovige spreuken als ‘God is with you’.

Niet alleen is religie een erfenis uit de koloniale tijd. Toen de Spanjaarden waren vertrokken namen de Amerikanen bezit op de Filipijnen. Nadat het land eindelijk onafhankelijkheid werd verklaard in 1946 bleef Engels de belangrijkste voertaal in de handel en in de politiek. Voor vrijwel elke Filipijn is Engels nu de tweede gesproken taal. Dit tot groot voordeel voor jou, en je medereizigers. Dit zal een van de weinige keren zijn dat je niet met handen en voeten hoeft te praten wanneer je de weg vraagt in een Zuidoost-Aziatisch land.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Manilla

Over het algemeen gesproken staat Manilla niet op het verlanglijstje van backpackers. Om deze reden trekken de reizigers vaak snel door naar de omliggende eilanden zodra ze in de stad aankomen. En dit is niet geheel onterecht, Manilla is een vieze, veel te drukke stad met alleen maar files, files en nog meer files. Er heerst veel armoede, het is er niet altijd even veilig en er zijn weinig bezienswaardigheden.

Toch heeft ook Manilla zijn charmes. Ben je benieuwd waar je deze mooie en leuke plekjes kunt vinden? Lees dan de hierop volgende tips.

Shopping malls

Een ding kunnen de Filipijnen zonder twijfel, en dat is shoppen. Of eigenlijk is het meer in shoppingmalls rondhangen. Vaak zoeken de Filipijnen (en eigenlijk alle Aziaten) de malls op ter verkoeling.

Overal in het land zul je winkelcentra tegenkomen. Groot, klein, modern, aftands, super-de-luxe of armoedig. Allerlei soorten vermaak kun je binnen in deze malls vinden. Van bowlingbanen tot bioscopen en van een ijsbaan tot speelhallen. En natuurlijk eten, veel eten. Hier een lijstje van een paar shoppingmalls waar jij, net als een local, lekker kunt rondhangen.

SM Mall of Asia: Dit gigantische winkelcentrum is de vier na grootste van de Filipijnen en de elf na grootste ter wereld (leuk weetje: toen de deuren openden in 2006 was deze mall de grootste ter wereld). Hier kun je prima een dagje vertoeven en je ogen te kost geven aan alle rijkdom om je heen. Vooral ten opzichte van de sloppenwijken in Manilla is het bizar om te zien hoe groot het contrast tussen arm en rijk is.

Robinsons Place Mall: Grote shoppingmall, met veel eetgelegenheden. Iets goedkoper dan de SM Mall of Asia.

Lucky Chinatown Mall: Een typisch Filipijnse shoppingmall, maar wel met een Chinees tintje! Goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Intramuros

Ga naar de oudste wijk van Manilla Intramuros, slenter door historische stegen en dwaal door het verleden. Loop binnen bij de prachtige San Augustin kerk. Wandel door de mooie tuin en ga even langs bij het bijhorende museum. Maar bezoek ook Ford Santiago met zijn omliggende tuinen. Of neem een kijkje in Casa Manilla. Hier kun je zien hoe de Spaanse aristocraten leefden in de koloniale tijd en een drankje nuttigden op de binnenplaats.

Pak de taxi en sluit je dag af op de Roxas Boulevard. Hier komen alle locals bij elkaar om te genieten van een mooie zonsondergang. Probeer verschillende hapjes uit bij de street food kraampjes, of ga eten bij een van de grotere restaurants gelegen aan de boulevard.

Praktische informatie over een vakantie in Manilla

Overnachten in Manilla

Als je tijdens je vakantie een betaalbaar bed wilt, moet je naar de wijken Ortigas, Ermita en Malate. Maar zelfs daar is het lastig om een echt goedkope slaapplek te vinden. Net als in de rest van het land is de Filipijnen, vergeleken met andere Zuidoost-Aziatische landen, qua accommodatie duurder en van slechter niveau.

Eten en drinken in Manilla

Voor eten kun je overal in de stad terecht. Filipijnen houden hier namelijk erg van en kunnen dit de hele dag door doen! Alleen helaas is de Filipijnse keuken niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld die in Thailand, Indonesië of Vietnam. Wees hier op voorbereid, anders zal je een teleurstelling te wachten staan. Toch hebben ze ook hier lekkere gerechten. Probeer vooral zoveel mogelijk uit. Wil je liever iets meer keus hebben? Ga dan naar de shopping malls. Hier hebben ze qua eten zoveel diversiteit dat er voor iedereen wel iets te vinden is.

Vervoer in Manilla

Zoals je al eerder kon lezen staat Manilla bekend om het heftige verkeer. Je moet niet gek opkijken als je hier, na een hele dag al in de file te hebben gestaan, om één uur ’s nachts nog steeds achter rode koplampen stilstaat.

Taxi’s zijn hier ook een stuk duurder dan bijvoorbeeld in Thailand. Neem deze dus alleen als het noodzakelijk is. Houdt, net als een local, een Jeepney aan. Dit zijn jeeps die zijn omgebouwd tot vrolijke taxi’s. De Amerikanen hebben deze achtergelaten na de Tweede Wereldoorlog. Of ga met een busje die je deelt met anderen. Vaak wordt deze compleet volgestouwd, maar is wel een stuk goedkoper dan een taxi! Op het raam hebben ze een nummer geplakt, let goed op welk nummer jij moet hebben. Bij de SM Mall of Asia staan de busjes vaak al klaar en kun je op de bordjes zien naar welk deel van de stad ze rijden.

Ook in Manilla hebben ze tuktuks, alleen deze hebben allemaal een eigen gebied waar ze in mogen rijden. Dus je kunt niet altijd met de tuktuk van A naar B. Verder heb je nog de grote buslijnen, met bussen zoals we ze hier kennen. Deze gaat alleen iets moeilijker door het verkeer heen dan de vorige opties. En dan het beste vervoersmiddel: de metro! Je zoeft onder de files door, hoe heerlijk! Helaas rijdt deze alleen niet door de hele stad heen.

Kortom: misschien is Manilla niet de stad van je dromen, en staat het niet bovenaan jouw bucket list. Maar mocht je toch zelf een mening willen vormen over deze metropool, bezoek dan de hoofdstad van dit prachtige land. Want Manilla hoort nou eenmaal bij de Filipijnen. Het is een onderdeel van het land die je niet moet ontwijken om een complete Filipijnse ervaring te beleven.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Manilla, Filipijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Roberto Verzo.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam