Konijneneiland in Japan

Honderden konijnen op een paradijselijk eiland met een bizarre geschiedenis

Door Marion Wendel

Japan bestaat uit een aantal grote en heel veel kleine eilanden. Het is zeker de moeite waard om ook de kleine eilanden te bezoeken. Die zijn vaak heel paradijselijk, met mooie natuur en een relaxte sfeer. Wij reisden met ons gezin een paar weken door het zuiden van Japan.

Een van de hoogtepunten van onze reis was het Konijneneiland: Ohkunoshima. Een prachtig eiland met tegelijkertijd een bizarre geschiedenis vanwege de gifgasfabriek die hier vroeger was. De honderden tamme konijnen stammen af van de proefkonijnen die hier werden ingezet bij de gifgasfabriek.

Je ziet echt overal konijnen!

Als je aankomt op het eiland, met de veerboot, komen de konijnen vanuit alle hoeken en gaten aangehuppeld. Ze komen op het eten af, die de meeste mensen bij zich hebben.

De konijnen zijn echt overal. Overdag liggen ze meestal lekker te chillen in de schaduw onder boompjes struiken en onder banken. Als je langs ze loopt, komen ze vrolijk aangehuppeld en kijken verwachtingsvol of je eten bij je hebt. Ze zijn totaal niet schuw en soms best opdringerig omdat ze graag een hapje lusten.

Onze twee tienermeiden vinden het helemaal geweldig. Zittend op de grond voeren ze de beestjes, de konijnen kruipen ongegeneerd over ze heen. Iedereen, groot en klein, raakt gecharmeerd van de schattige beesten.

Een Konijneneiland van contrasten

We verblijven twee dagen en nachten op het eiland. Na het vele reizen en treinen eerder in Japan is dit een heerlijk relaxte tussenstop. We genieten enorm van deze vakantie. Er is een strandje om te zwemmen en er zijn mooie paden om te wandelen met prachtig uitzichten. In ruim een uur kun je het hele eiland rondwandelen, heerlijk overzichtelijk. En overal zie je die grappige konijnen.

Tijdens onze wandeling zien we de restanten van de gifgasfabriek. Deze wierp in de vorige eeuw een donkere schaduw over het eiland. Op de heenreis naar het eiland spraken we een Japanse oude dame, die haar man ruim 20 jaar geleden verloor door de gifgasfabriek. Veel mannen uit de streek moesten helpen met de ontmanteling van de fabriek en velen overleefden dit niet.

De opdracht van de oude dame aan ons was om vooral te genieten van het mooie vakantie eiland, maar óók om het gifgasmuseum te bezoeken en ons te verdiepen in de historie van het eiland. We gingen met een opdracht het Konijneneiland op.

Gifgasmuseum

Het museum is dus een must als je dit eiland bezoekt. Ongeveer een eeuw geleden hebben Japanners op dit eiland een gifgasfabriek geïnstalleerd, geheel in het geheim. Het was onzichtbaar op kaarten van het gebied. Er werkten mannen uit de streek. De slechte kleding bood niet genoeg weerstand tegen de giftige stoffen. Velen werden ziek en overleden.

De konijnen werden gebruikt als proefkonijn. Na de oorlog is de gifgasfabriek tientallen jaren niet gebruikt tot deze in opdracht van de regering opgeruimd werd.

Het museum roept op om gifgas uit de wereld te verbannen. Er zijn in het museum en op andere plekken op het eiland kleurige, door kinderen gemaakte vredes kunstwerkjes van pelikaantjes, gevouwen van felgekleurd Japans origami-papier. Zo wordt het eiland een vredeseiland. Dezelfde pelikanen-slingers zie je ook terug in andere vredesmusea in Japan, zoals in Hiroshima en Nagasaki.

Slapen op het Konijneneiland

Wij hebben op het eiland gekampeerd. Je mag je eigen tent meenemen en er zijn tenten te huur. Het slapen in de gehuurde tent is primitief, met alleen een dun matje en een kriebelige deken. Zomers is het warm, maar met een briesje uit zee is het te doen. Rond de tent snuffelen ‘s nachts de konijnen, dus je moet je etenswaar hoog in de tent ophangen.

Er is ook een eenvoudig hotel, waar veel Japanse gezinnen verblijven in familiekamers. In het hotel is er buffet voor ontbijt en diner, waar je ook als kampeerder gebruik van kunt maken. Het eten is verrukkelijk en heel uitgebreid. Bovendien is het geweldig om hier te eten, tussen alle Japanse gezinnen, die met hun kimono aan in de eetzaal zitten.

In het hotel zijn ook de bekende Japanse warme baden, waar je gratis gebruik van kunt maken als je in het hotel of op de camping verblijft.

Hoe kom je op het Konijneneiland

Vanuit Mihara kun je met de pont naar het Konijneneiland, een overtocht van ongeveer 30 minuten. Mihara is goed met de trein te bereiken. De stad ligt in het zuiden van Japan, ongeveer 75 kilometer ten oosten van Hiroshima. Het is een klein stukje lopen van het station naar de haven en vanaf het station zijn er richtingaanwijzers naar de veerpont. Je kunt ook de veerpont nemen vanuit Tadanômi. Dit is een boottochtje van 15 minuten.


Het leukste is om te overnachten op het eiland. Maar het is ook goed mogelijk om er een dagtrip van te maken vanaf Mihara of Hiroshima. Verder zijn er vanuit Hiroshima ook mogelijkheden voor een georganiseerde dagtrip.

Laatste tip voor het bezoeken van het Konijneneiland

Je bezoek aan het eiland kan niet zonder het voeren van de konijnen. Op het eiland zelf is echter geen voer voor de beestjes te koop. Je moet het eten zelf meenemen. In de haven waar de veerboot vertrekt zijn zakjes konijnenvoerkorrels te koop. Ook kun je verse groente, zoals sla of wortel, meenemen, die je zelf in een supermarkt hebt gekocht.

Kijk voor meer informatie over het Konijneneiland in Japan op www.qkamura.or.jp of www.rabbit-island.info

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Japan:

Tips voor een vakantie in Tokyo

Vakantie in Tokyo, JapanEen vakantie in Tokyo beleef je in de grootste stad ter wereld waar je merkt dat veel clichés waar blijken te zijn. Het is inderdaad een plek die ’s avonds en ’s nachts ingepakt is in neonverlichting, waar de metro’s altijd op tijd rijden, waar op elke hoek van de straat een automaat staat en waar Hello Kitty een godheid is. Lees hier meer over een vakantie in Tokyo

Tips voor een vakantie in Kyoto

Een vakantie in Kyoto beleef je in de oude keizerlijke hoofdstad van Japan en een van de mooiste steden van het land. Meer dan duizend jaar was Kyoto de zetel van de keizer en het centrum van religie, filosofie, kunst en cultuur. Die eeuwenlange machtsbasis heeft de stad een prachtige erfenis nagelaten. Lees hier meer over een vakantie in Kyoto

Tips voor een vakantie in Osaka

Shitennoji Tempel in OsakaOsaka is al eeuwenlang het economische machtscentrum van de regio Kansai. Al in de vijfde eeuw werd de haven aangelegd en vond er handel en culturele uitwisseling plaats met China en Korea. Osaka is een energieke metropool met vriendelijke mensen, maar de stad staat ook bekend als de ‘keuken van Japan’. Lees hier meer over een vakantie in Osaka

Tips voor een vakantie in Nagasaki

De havenstad Nagasaki bevindt zich aan de westkust van het zuidelijke eiland Kyushu. De stad ligt relatief ver weg en wordt daarom door veel mensen overgeslagen tijdens een vakantie in Japan. Onterecht, want de stad heeft namelijk een interessante geschiedenis en bijzondere highlights. Lees hier meer over een vakantie in Nagasaki

Voor het laatst bijgewerkt op 7 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Konijneneiland in Japan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Marion Wendel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam