Rondreizen Japan

De 25 beste bezienswaardigheden in Japan

Japan heeft ongelooflijk veel bezienswaardigheden, dankzij de rijke cultuur die duizenden jaren teruggaat. Toen in Europa de eerste kathedralen nog gebouwd moesten worden, wemelde het al van de prachtige tempels in Japan. Tijdens een vakantie kun je niet om deze serene boeddhistische en shinto-tempels heen, maar Japan heeft ook kastelen, nationale parken, futuristische wolkenkrabbers en bijzondere natuurverschijnselen.

Je kunt wandelen door een bamboebos, ontspannen in een warmwaterbron en een eiland bezoeken vol konijnen. Met zoveel bezienswaardigheden kan het lastig kiezen zijn tijdens een rondreis in het land. Alleen al de Werelderfgoedlijst van Unesco heeft 23 vermeldingen in Japan. Maak van tevoren een lijstje wat je wilt zien en doen. Om je op weg te helpen, vind je hier al een overzicht van de 25 beste bezienswaardigheden in Japan.

Mount Fuji

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van Japan is Mount Fuji, de hoogste berg van het land die al eeuwenlang een inspiratiebron is voor schilders, schrijvers, dichters, locals en toeristen. De besneeuwde bergtop van de 3776 meter hoge vulkaan kun je op heldere dagen zelfs zien vanuit de wolkenkrabbers in Tokyo, als er tenminste niet teveel smog in de lucht hangt. Het is ook nog altijd een ‘actieve’ vulkaan, die voor het laatst uitbarstte in 1707. Vanuit Tokyo kun je makkelijk een dagtrip maken naar Mount Fuji. ► Lees hier meer over het bezoeken van Mount Fuji

Keizerlijk Paleis, Tokyo

Het Keizerlijk Paleis is een beschermd stukje groen in het dichtbevolkte en dichtbebouwde Tokyo. Het paleis ligt in een prachtig zeventiende eeuws park, dat omringd is door grachten en twee meter dikke muren. Het is gebouwd op dezelfde plek waar eerst het Edokasteel stond, tot 1868 de machtsbasis van de machthebbers van Japan. Twee keer per jaar zijn de paleistuinen open voor publiek. ► Lees hier meer over het Keizerlijk Paleis in Tokyo

Kinkaku-ji Tempel, Kyoto

Kinkaku-ji is een van de belangrijkste en mooiste tempels in Kyoto, beroemd door zijn gouden dak. Het ‘Gouden Paviljoen’ werd eind 14e eeuw als villa gebouwd voor Ashikaga Yoshimitsu, de opperbevelhebber in die tijd. Na zijn dood in 1408 werd het gebouw omgevormd tot een boeddhistische zen-tempel en een plek voor meditatie. De twee bovenste verdiepingen zijn volledig bedekt met bladgoud, reflecterend in de vijver voor de tempel.

Atoomkoepel, Hiroshima

De enorme Atoombomkoepel in Hiroshima is een monument ter nagedachtenis aan de verwoestende atoombom die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de stad viel. Een bezoek aan dit grimmige monument mag niet ontbreken als je in Hiroshima bent. Je respecteert hiermee de geschiedenis van de stad en haar inwoners. Het bijzondere aan dit vredesmonument is dat dit gebouw (of althans de overblijfselen hiervan) als enige het bombardement op 6 augustus 1945 heeft doorstaan. De ruïne staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Fushimi Inari Taisha, Kyoto

Fushimi Inari Taisha is het bekendste en oudste heiligdom van het shintoïsme in Kyoto en vooral befaamd vanwege de tunnel van enkele duizenden oranje (of roodkleurige) poortje. Deze zogeheten torii poortjes overdekken een netwerk van paden achter het hoofdgebouw. De magische en schijnbaar eindeloze paden leiden door een bos naar de top van een heilige heuvel. Deze bezienswaardigheid is gratis toegankelijk en de meest gefotografeerde plek van Japan.

Tokyo Skytree

De Tokyo Skytree is de hoogste toren in Japan en het één-na-hoogste bouwwerk ter wereld. De stalen televisietoren – die de vorm heeft van een boom – heeft een hoogte van liefst 634 meter. De toren is gebouwd als uitzendmast, maar is nu een van de populairste bezienswaardigheden in de hoofdstad van Japan. Je kunt naar het uitzichtplatform op 350 meter hoogte, waar je bij helder en mooi weer liefst 70 kilometer ver kunt kijken. ► Lees hier meer over het bezoeken van de Tokyo Skytree

Arashiyama, Kyoto

Geen bezoek aan Kyoto is compleet zonder een bezoek aan Arashiyama, een schilderachtig bamboebos op ongeveer 30 minuten rijden van het stadscentrum. Het bos ken je vast wel van foto’s, maar je voelt je pas echt in een andere wereld als je tussen de metershoge bamboestengels staat. Het bos is vooral bijzonder als er een lichte wind staat en de bamboestengels zachtjes heen en weer zwiepen. Door het bos lopen paden waar je kunt wandelen of fietsen en er zijn een paar tempels in de buurt.

Tempeleiland Miyajima, Hiroshima

Zo’n 10 minuten voor de kust van Hiroshima ligt het prachtige kleine tempeleiland Miyajima, dat officieel Itsukushima heet. Behalve fijne uitzichten over het eiland en de onaangetaste landelijke omgeving, staat dit heilige eiland vooral bekend om de traditionele drijvende poort (torii). Dit is een van meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Japan. Een bezoek aan dit eiland en de drijvende poort is het mooist in het najaar, wanneer alle herfstkleuren tevoorschijn komen.

Osaka Kasteel

Het Kasteel van Osaka is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een vakantie in deze stad. Het imposante fort van vijf verdiepingen werd in 1583 gebouwd door legeraanvoerder Toyotomi Hideyoshi, die zich inspande om Japan te verenigen. Door brand en bliksem brandde het kasteel in de 17e eeuw tot de grond toe af. Het bleef eeuwenlang een ruïne, tot de autoriteiten in Osaka in 1931 besloten tot de wederopbouw van het kasteel.

Nara

Nara is de eerste hoofdstad van Japan en eeuwenlang het centrum van Japanse cultuur. In 710 was het de officiële hoofdstad van de Japanse keizers en heette Nara nog ‘Neijo’. Het ongerepte stadje is de thuisbasis van oude tempels, historische gebouwen, nationale schatten en belangrijke kunstwerken. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Todai-ji tempel, met een 16 meter hoge boeddha die enorme spirituele energie lijkt uit te stralen. Qua tempels kan Nara wedijveren met Kyoto, alleen komen hier veel minder toeristen.

Himeji Kasteel

Het Himeji Kasteel is een van de meest spectaculaire kastelen van Japan. Het is groot, het heeft een rijke geschiedenis, het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en de James Bondfilm You Only Live Twice is er opgenomen. Het kasteel met zijn witte buitenmuren is gebouwd in de 17e eeuw en verkeert in vrijwel ongeschonden staat. Het heeft geen aanvallen te verduren gehad en bleef zelfs de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog bespaard. De bijnaam is ‘het kasteel van de witte zilverreiger’, omdat het lijkt op een vogel die op de vlucht staat. Vanuit Osaka kun je het Himeji Kasteel in een halfuur met de trein bereiken.

Chubu-Sangaku Nationaal Park

Japan heeft enkele schitterende natuurgebieden, maar een van de mooiste is toch wel Chubu-Sangaku Nationaal Park. Het landschap bestaat vooral uit bergen en vulkanen en heeft enkele van de hoogste toppen van het land, waaronder de Hotaka op 3190 meter en Yari op 3180 meter. In het midden stroomt de Kurobe-rivier, die een van de langste en diepste kloven van Japan heeft gecreeërd met spectaculaire kliffen. Het gebied wordt ook wel de ‘Japanse Alpen’ genoemd. Je kunt er hetzelfde doen als in de Europese Alpen: wandelen en klimmen in de zomer en skiën in de winter. Er zijn verschillende vakantieparken en kuuroorden in het park.

Matsumoto Kasteel, Nagano

Het eeuwenoude Matsumoto Kasteel vlakbij Nagano, gebouwd tussen 1592 en 1614, is een van de mooiste kastelen van Japan. Het staat ook wel bekend als het ‘kraaienkasteel’ vanwege de diepe zwarte kleur die bedoeld was om vijanden af te schrikken. In tegenstelling tot de meeste andere vestingen is het Matusomoto Kasteel niet op een heuvel op bergtop gebouwd, maar op een soort eiland in het water. Het kasteel heeft zes verdiepingen en bovenin is een observatiedek waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

Atsuta Shrine, Nagoya

Het Atsuta heiligdom ligt in het centrum van Nagoya en is de belangrijkste tempel van het shintoïsme, de oorspronkelijke religie van Japan. Meer dan 6 miljoen mensen komen jaarlijks af op dit religieuze complex, dat al in de eerste eeuw na Christus is gebouwd. De tempel herbergt het zwaard Kusanagi, een van de drie keizerlijke symbolen van Japan (dat overigens niet voor het publiek is te zien). Op het complex is een museum met kunst, keramiek, juwelen en traditionele maskers.

Mount Koya

Na de Fuji is de Koya (Koysan) de belangrijkste berg van Japan, iets ten zuiden van Osaka. Het is een heilige berg die niet eens zo hoog is, met een top van zo’n 995 meter. De monnik Kukai besteeg de berg als eerste in het jaar 819. Kukai was de stichter van het Shingon-boeddhisme en stichtte op de berg een tempelstadje. Het overnachten in tempels is de belangrijkste reden om Mount Koya te bezoeken. Op de berg staan ongeveer 50 boeddhistische tempels die buitenlandse gasten verwelkomen. Verwacht echter geen luxe en comfort: je slaapt op een matje op de grond, er worden uitsluitend vegetarische maaltijden geserveerd en je wordt geacht in alle vroege deel te nemen aan de gebedsceremonie.

Jigokudani Monkey Park, Nagano

Jigokudani Monkey Park is een beroemde warmwaterbron in de buurt van Nagano. Jigokudani betekent letterlijk ‘vallei van de hel’, te danken aan het stomende en kokende water dat uit de bevroren grond omhoog borrelt. De warmwaterbron ligt op een prachtige plek, omgeven door steile kliffen en koude bossen. Het is echter vooral bekend door de vele makaken die in de besneeuwde winter naar de vallei gaan om te relaxen in de warme, hete bronnen. Bij het vallen van de avond keren ze weer terug naar hun vertrouwde eigen bossen.

Beppu Hot Springs

Japanners zijn helemaal gek van natuurlijke warmwaterbronnen, die in Japan ‘onsen’ worden genoemd. Ze geloven dat de mineralen in het water ziektes kunnen genezen en pijn kunnen verlichten. Ook wordt een bad gebruikt als relaxt uitje, om de geest te reinigen en het lichaam te ontspannen. Door de vele vulkanen heeft Japan vele geothermische verwarmde bronnen, maar de grootste concentratie vind je bij de Beppu Hot Springs in het zuiden van het land. Het stadje Beppu heeft bijna 3000 warmwaterbronnen. Je kunt er niet alleen een warm bad nemen, maar ook onderdompelen in natuurlijk verwarmd zand.

Konijneneiland (Ohkunoshima)

Japan bestaat uit een aantal grote en heel veel kleine eilanden. Het is zeker de moeite waard om ook de kleine eilanden te bezoeken. Die zijn vaak heel paradijselijk, met mooie natuur en een relaxte sfeer. Een van de meest bijzondere plekken is het Konijneneiland, ofwel Ohkunoshima. Het is een prachtig eiland met tegelijkertijd een bizarre geschiedenis vanwege de gifgasfabriek die hier vroeger was. Hier leven honderden tamme konijnen die afstammen van de proefkonijnen die hier werden ingezet bij de gifgasfabriek. ► Lees hier meer over het bezoeken van Konijneneiland Ohkunoshima

Kumamoto Kasteel

De beste bezienswaardigheid in de stad Kumamoto is het Kumamoto Kasteel, dat in 1607 voor een Japanse krijgsheer is gebouwd. Het grote kasteel was extreem goed versterkt: met zijn imposante zwarte buitenkant en hellende gevels was bijzonder moeilijk om er binnen te dringen. De hoofdtoren heeft zes verdiepingen en er is een kleinere toren met vier verdiepingen. Helaas raakte het Kumamoto Kasteel zwaar beschadigd tijdens een aardbeving in april 2019. De restauratie duurt naar schatting 20 jaar. Gedeeltes van het kasteel kun je wel bezoeken. Kumamoto behoort samen met het kasteel van Matsumoto en Himeji tot de drie belangrijkste historische kastelen van Japan.

Tsukiji Vismarkt, Tokyo

De enorme Tsukiji Vismarkt, die al sinds de 16e eeuw bestaat, was lange tijd een van de populairste bezienswaardigheden van Tokyo. Het was de grootste vismarkt ter wereld, beroemd om de veiling van gigantische moten tonijn van honderden kilo’s zwaar. De vismarkt is in 2018 gesloten en verhuisd naar een modernere en grotere locatie. Het buitengedeelte met restaurants en winkels bestaat echter nog steeds. Deze bruisende Tsukiji Outer Market is een geweldige plek om verse vis, zeevruchten of sushi te proeven. ► Lees hier meer over het bezoeken van de Tsukiji Vismarkt in Tokyo

Shirakawago en Gokayama

De regio Shirakawago en Gokayama bestaat uit drie schilderachtige dorpen diep in de bergen van Centraal-Japan die bekendstaan om hun unieke boerderijen met hoge puntige daken, waarvan sommige al een paar honderd jaar oud zijn. De steile rieten daken lijken op de handen van boeddhistische monniken die tegen elkaar aan zijn gevouwen, al zijn ze vooral bedoeld om de grote hoeveelheden sneeuw in de winter te weerstaan. Het is dan ook een magisch gezicht, als er warme lampen branden in de besneeuwde huizen.

Nagasaki

Nagasaki wordt door veel mensen overgeslagen, maar heeft namelijk een interessante geschiedenis en bijzondere hoogtepunten. In de zeventiende tot de negentiende eeuw was Nederland het enige westerse land waar Japan handel mee dreef. Dit gebeurde allemaal in de haven van Nagasaki en daarom heeft de stad een bijzondere connectie met Nederland. Bezienswaardigheden zijn onder meer de oude Nederlandse handelspost Dejima en het themapark Huis ten Bosch, waar Nederland op kleine schaal is nagebouwd. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden van Nagasaki

Toshogu Shrine, Nikko

Het heiligdom Toshogu is het mausoleum van Tokugawa Ieyasu (1543-1616), een samoerai-leider die wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van Japan. Hij is de stichter van de Tokugawa-dynastie, die Japan tot 1868 heeft geregeerd. De Toshogu Shrine is een enorm complex van 55 tempels en gebouwen, die allemaal schitterend zijn gedecoreerd. Het was al klaar na één jaar en vijf maanden, waaraan 15.000 ambachtslieden hebben meegewerkt. In het heiligdom is 500 kilo goud en 370 kilo zilver verwerkt. Het ligt in de stad Nikko, ten noorden van Tokyo.

Yakushima

Het subtropische eiland Yakushima is in 1993 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de uitzonderlijke flora en fauna, die nergens anders in de wereld te vinden is. Het eiland is vooral beroemd door het bos met cederbomen, die gelden als de oudste bomen van Japan. Men gelooft zelfs dat de oudste cederboom meer dan 7000 jaar oud zou kunnen zijn. Ook zijn hier Yakusika-herten te vinden en 1900 verschillende soorten planten. Vanaf de hoogste berg op 1936 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht op het eiland, in het uiterste zuiden van Japan.

Fukuoka

Fukuoka is de grootste stad van Kyushu, het derde grootste eiland van Japan. Het is een vooruitstrevende havenstad die altijd een innige band heeft onderhouden met China en Zuid-Korea, twee landen die vlakbij liggen. Je kunt de historische kant bekijken in de vorm van tempels, kastelen, heiligdommen en oude gebouwen. Fukuoka heeft ook een kosmopolitische moderne kant. Een van de populairste bezienswaardigheden is de Fukuoka Tower, de hoogste wolkenkrabber aan de Japanse kust. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden van Fukuoka

Voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de 25 beste bezienswaardigheden in Japan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/chuongy2; Pixabay; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam