Openbaar vervoer in Tokyo, Japan

Openbaar vervoer in TokyoTokyo heeft een uitgebreid en intens openbaar vervoer netwerk met metro’s, treinen en bussen, die worden beheerd door een dozijn verschillende vervoersbedrijven. Op het eerste gezicht duizelt het je, als je op een kaart alle lijnen ziet. Het maken van de juiste keuze bij het kopen van een kaartje uit een kaartjesautomaat voelt als een loterij.

Al snel zul je wennen aan het openbaar vervoer in Tokyo en merken dat het een snelle, efficiënte, uitstekende en betaalbare manier is om in de hoofdstad van Japan van de ene plek naar de andere te komen. Veel borden zijn in het Engels en Japanners zijn vriendelijk en bereid om te helpen. Het openbaar vervoer heeft ook de voorkeur boven de taxi die duurder en langzamer is, omdat de taxi regelmatig vaststaat in het drukke verkeer. De metro en de treinen van spoorwegmaatschappij JR East zijn het makkelijkst om je in Tokyo te verplaatsen.

Reizen met de metro in Tokyo

Het lijkt niet logisch voor één stad, maar Tokyo heeft twee verschillende metronetwerken: Tokyo Metro (een privaat bedrijf met negen metrolijnen) en Toei Subway (vervoersbedrijf van de gemeente Tokyo, met vier metrolijnen). Samen dekken ze het centrum van Tokyo en kun je bijna elke bezienswaardigheid met de metro bereiken.

Op de metrostations kun je ook overstappen van een lijn van Tokyo Metro naar een lijn van Toei Subway. Elke metrolijn heeft een andere naam, een andere kleur en een andere letter. Bij de eindhaltes van de metro’s kun je meestal overstappen op een (regionale) trein. Er zijn meer dan 200 metrostations in de Japanse hoofdstad, waar je ook gratis wifi tot je beschikking hebt.

Op sommige metrolijnen rijden metro’s met rijtuigen die alleen toegankelijk zijn voor vrouwen. Dat is ooit ingevoerd om handtastelijkheden en seksuele intimidatie door mannelijke perverselingen tegen te gaan. Roze tekens op het perron geven aan of er een vrouwenrijtuig stopt en op de ramen staat Women Only in het Japans en het Engels.

Om met de metro in Tokyo te reizen, is het handig een Common One-day Ticket te kopen, een dagkaart waarmee je zowel van Tokyo Metro als Toei Subway gebruik kunt maken (in totaal dus 13 metrolijnen). De dagkaart kun je kopen bij kaartautomaten op de metrostations en is geldig in de hele stad op de dag van aankoop. Rechtsboven op de automaten kun je op ‘English‘ drukken om de instructies in het Engels te kunnen lezen.

Voor meer informatie over Tokyo Metro kun je kijken op de Engelstalige website www.tokyometro.jp/en/. Voor informatie over Toei Subway kun je kijken op www.kotsu.metro.tokyo.jp/eng/

Reizen met de trein in Tokyo

Naast de metro kun je ook gebruikmaken van de trein voor het openbaar vervoer in Tokyo. Vooral spoorwegmaatschappij JR East (East Japan Railway Company) heeft enkele handige trajecten in en rond de Japanse hoofdstad. De meest prominente en drukste spoorlijn in Tokyo is de JR Yamanote Line, een lus rond het centrum die de belangrijkste plaatsen met elkaar verbindt. De ringlijn is al in 1885 in gebruik genomen en heeft op plattegronden een geelgroene kleur.

De hele treinrit langs de 29 stations duurt ongeveer een uur. Bijna alle treinstations van de Yamanote Line zijn verbonden met metrostations. Op het traject liggen ook de zes grote treinstations (Tokyo, Ueno, Ikebukuro, Shinjuku, Shibuya en Shinagawa) waar treinen vertrekken naar de voorsteden van Tokyo en de rest van Japan. De treinen op de Yamanote Line rijden van de vroege ochtend tot ver na middernacht en vertrekken elke 2 tot 4 minuten.

Naast de Yamanote Line beheert de spoorwegmaatschappij nog vijf andere trajecten in en naar Tokyo. Zo vertrekt vanaf Tokyo Station de Joetsu Shinkansen, een hogesnelheidslijn naar de warmwaterbronnen en de skigebieden in Gunma en Niigata.

Voor het instappen in een trein van JR East moet je een kaartje kopen. Dat kan bij kaartautomaten op de stations. Voor de ringlijn rond Tokyo heb je geen reservering nodig. Meer informatie vind je op de website: www.jreast.co.jp

Vervoer van de luchthaven in Tokyo naar het centrum

De Japanse hoofdstad Tokyo heeft twee grote internationale vliegvelden: Narita International Airport en Haneda International Airport. Narita is de belangrijkste internationale luchthaven van Japan en ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van de stad. Haneda is vooral de luchthaven voor binnenlandse vluchten en ligt ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Tokyo. Vanuit Haneda ben je dus aanmerkelijk sneller in het centrum dan vanuit Narita. Vanaf beide vliegvelden kun je echter gebruikmaken van efficiënt openbaar om naar de stad te komen.

Openbaar vervoer van luchthaven Narita

Voor openbaar vervoer van Narita naar het centrum van Tokyo kun je gebruikmaken van twee snelle treinen, een gewone trein en een bus.

Narita Express

De Narita Express of N’EX, geëxploiteerd door de East Japan Railway Company, is de snelste en populairste trein om vanaf de luchthaven naar het centrum van Tokyo te reizen. In 60 minuten ben je op Tokyo Station, in 80 minuten ben je op Shinjuku Station en in 90 minuten ben je op Ikebukuro Station. De Narita Express rijdt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De trein werkt met gereserveerde stoelen. Kaartjes kun je kopen op het station van Narita Airport. Je kunt kiezen uit tweede klasse of eerste klasse (Green Cars). Website: www.jreast.co.jp/e/nex

Keisei Skyliner

Als je in het oosten van Tokyo verblijft, kun je het beste de Keisei Skyliner nemen. Deze trein verbindt Narita met het Ueno Station in ruim 40 minuten. Deze hogesnelheidslijn kan een snelheid bereiken van 160 kilometer per uur. Net als bij de Narita Express moet je een stoel reserveren. Je kunt kaartjes kopen bij de loketten van Keisei in alle terminals op de luchthaven. De Keisei Skyliner vertrekt drie keer per uur. Informatie: www.keisei.co.jp

Keisei Line

De gewone trein van de Keisei Line is de goedkoopste optie om van het vliegveld naar het centrum van de hoofdstad te reizen. De rit naar Tokyo Station duurt ongeveer 75 minuten. De trein vertrekt elke 20 minuten. Het is een stoptrein, dus deze stopt op alle tussengelegen stations. Het nadeel is dat het erg druk in deze trein kan zijn, die vol zit met forenzen. Je kunt je bagage amper kwijt. Ook hiervoor koop je vooraf in de terminal een kaartje. Informatie: www.keisei.co.jp

Limousine Bus

De Airport Limousine Bus brengt je naar de grote hotels en vervoersknooppunten in Tokyo. De rit van het vliegveld naar het centrum duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van de drukte op de weg en de weersomstandigheden. Buskaartjes koop je van tevoren bij een balie in de aankomsthal van Narita. Qua prijs verschilt de Limousine Bus niet veel van de treinen. De bus van de luchthaven naar Tokyo Station vertrekt drie tot vier keer per uur. Daarnaast rijden er bussen rechtstreeks naar hotels. Website: www.limousinebus.co.jp

Tokyo Shuttle

Goedkoper dan de Limousine Bus is de Tokyo Shuttle, een bus tussen luchthaven Narita en Tokyo Station. De bus vertrekt elke 20 minuten vanaf het vliegveld en de rit duurt ruim een uur. Met een reservering zijn de kaartjes goedkoper, je kunt online al een vervoersbewijs kopen. De busdienst is in handen van Keisei Expressway. Website: www.keiseibus.co.jp

The Access Narita

De bus van The Access Narita is een andere goedkope mogelijkheid om van Narita naar Tokyo te reizen. Voor de bus kun je ook gewoon een kaartje bij de buschauffeur kopen, dus je hoeft niet op de luchthaven in de rij te staan voor een ticketbalie. Ook is er een toilet aan bood. De bus rijdt naar Tokyo Station en Ginza Station en vertrekt in piekuren elk kwartier. De rit duurt anderhalf uur. Website: www.accessnarita.jp

Voor het laatst bijgewerkt op 10 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het openbaar vervoer in Tokyo, Japan, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/tokyoform.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam