Rondreizen Japan

Tips voor vliegen naar Tokyo, Japan

Vanuit Nederland kun je makkelijk naar Tokyo vliegen. KLM vliegt één of twee keer per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad van Japan. De vliegtijd is ongeveer 11 uur. Het is een nachtvlucht: je vertrekt ‘s middags en komt de volgende ochtend aan in Tokyo. Je verspilt dus geen kostbare tijd (als je tenminste kunt slapen in het vliegtuig).

Bij KLM kom je al in Japanse sferen als je naar Tokyo gaat vliegen. Aan boord is een deel van de bemanning Japans en je kunt kiezen voor een Japans menu of Japanse snacks. Vliegtickets zijn te koop vanaf € 479. Je betaalt het meeste voor een vliegticket in het voorjaar en in de zomermaanden. Een goedkoop vliegticket Tokyo heb je in de wintermaanden januari en februari. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Tokyo

Vanuit Brussel gaan ook directe vluchten naar Tokyo. Dagelijks vertrekt er een vliegtuig van de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways. Het is een vlucht van circa 11½ uur. Als je dichtbij de Duitse grens woont, kan het aantrekkelijk zijn om vanuit Düsseldorf te vliegen. All Nippon Airways verzorgt ook dagelijks een rechtstreekse vlucht vanuit deze Duitse stad.

Vliegen naar Tokyo met een overstap

Je kunt soms minder geld kwijt zijn voor een vliegticket als je naar Tokyo gaat vliegen met een overstap. Je bent dan natuurlijk wel langer onderweg, al geeft het je wel de kans om even met de benen te strekken als je niet van lang vliegen houdt.

Een veelgebruikte optie is om met Finnair naar Tokyo te vliegen, waarbij je overstapt in de Finse hoofdstad Helsinki. De totale reistijd bedraagt dan ongeveer 13 uur. Omdat je ook met Finnair van Amsterdam naar Helsinki vliegt, hoef je je bagage alleen op Schiphol in te checken.

Een andere mogelijkheid is om vanaf Amsterdam met de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot te vliegen en een tussenstop te maken in de Russische hoofdstad Moskou. De reistijd naar Tokyo is met zo’n 14 uur en 15 minuten nog te overzien. Vanuit alle andere grote Europese steden gaan ook rechtstreekse vluchten naar Tokyo. ► Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Tokyo vanaf € 405

Vliegvelden van Tokyo

Let erop dat Tokyo twee grote vliegvelden heeft: Narita International Airport en Haneda International Airport. Narita is de belangrijkste internationale luchthaven van Japan en ligt ongeveer 66 kilometer ten oosten van de stad. Haneda is vooral de luchthaven voor binnenlandse vluchten en ligt ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Tokyo.

Vrijwel alle vluchten vanuit Europa komen aan op de luchthaven van Narita, ook als je vanuit Amsterdam, Brussel, Düsseldorf of Helsinki vliegt. Als je liever naar Haneda wil vliegen, zijn er wel enkele rechtstreekse vluchten vanuit Europa. Je hebt dan altijd te maken met een overstap. Zo vliegt Lufthansa rechtstreeks vanuit Frankfurt naar de luchthaven van Haneda. Vanuit Parijs kun je met Air France naar Haneda vliegen.

Vliegen naar Narita luchthaven in Tokyo

De meeste internationale vluchten aan op Narita International Airport (NRT), de grootste luchthaven van Tokyo die geopend is in 1978. Er zijn drie terminals 1, 2 en 3. Terminal 1 is verdeeld in een noordvleugel en een zuidvleugel. Als je met KLM gaat vliegen, kom je aan bij de noordvleugel. Terminal 3 wordt vooral gebruikt door low budget luchtvaartmaatschappijen, dus verwacht hier minder ruimte en voorzieningen.

Tussen de verschillende terminals rijdt een gratis shuttlebus die er ongeveer 10 minuten over doet. De bus vertrekt overdag elke 7 tot 10 minuten. Tussen terminal 2 en 3 kun je ook lopen (15 minuten), naast het nemen van de shuttlebus (3 minuten). Zorg dat je ruim de tijd hebt als je een shuttlebus moet nemen, zodat je je aansluiting niet mist. Door verkeersdrukte kan de bus er langer over doen.

Voorzieningen op de luchthaven van Narita 

De luchthaven van Narita beschikt over geldautomaten, geldwisselkantoren, banken en postkantoren. Sommige geldautomaten kunnen buiten gebruik zijn tijdens de Gouden Week, Kerstmis en Nieuwjaar. Er zijn twee klinieken waar dringende medische zorg wordt aangeboden, in Terminal 1 en Terminal 2. In alle terminals zijn apotheken.

Het vliegveld heeft meer dan 80 plekken waar je kunt eten en drinken, van restaurants en cafés tot koffiebarretjes en fastfoodtenten. De eetgelegenheden zijn zowel geschikt voor Aziatische, als voor westerse trek. Daarnaast kun je op veel plekken ook terecht voor vegetarische gerechten. Elke terminal beschikt over een taxfreeshop en er zijn vele mogelijkheden om te shoppen, met onder meer boetiekjes, boekhandels, souvenirwinkels, speelgoedwinkels, elektronicawinkels en delicatessenwinkels. De meeste winkels sluiten rond 21.00 uur, maar sommige gemakswinkels zijn 24 uur per dag open.

De luchthaven heeft verder kappers, schoonheidssalons en massagestoelen. Wifi is gratis voor alle passagiers en er zijn diverse schermen waarop je kunt internetten. Op de hele luchthaven zijn balies waar je prepaid simkaarten kunt kopen of een mobiele telefoon kunt huren. Ook zijn er simkaart-automaten.

Vervoer van luchthaven Narita naar Tokyo

Voor openbaar vervoer van de luchthaven van Narita naar het centrum van Tokyo kun je gebruikmaken van twee snelle treinen, een gewone trein en een bus. De Narita Express is de snelste manier om naar Tokyo te reizen. ► Lees hier meer over openbaar vervoer van Narita naar Tokyo

Buiten de aankomsthal van alle terminals vind je een taxistandplaats waar je 24 uur per dag een taxi kunt nemen naar Tokyo. Je kunt gebruikmaken van reguliere taxi’s met een meter, maar er zijn ook taxi’s die met vaste tarieven werken voor de verschillende wijken van Tokyo. Vraag de prijs aan de taxichauffeur bij het instappen. De officiële tarieven kun je raadplegen op de website van de luchthaven.

Ontspanning op de luchthaven van Narita

Qua ontspanning en vermaak is deze luchthaven van Tokyo een van de beste om naartoe te vliegen. In Terminal 1 en Terminal 2 zijn douches waar je tegen een vergoeding gebruik van kunt maken, als je je na een lange vlucht wil opfrissen. In de douches zijn shampoo, conditioner, zeep, badhanddoeken, washandjes en haardrogers beschikbaar. Daarnaast zijn er ruimtes (nap rooms) waar je een dutje kunt doen. Er zijn éénpersoons- en tweepersoonskamers beschikbaar, en je betaalt per uur.

Voor een iets langere nachtrust kun je terecht in het capsulehotel 9h Ninehours (www.ninehours.co.jp), inclusief douche. Dit kan handig zijn als je heel vroeg in de ochtend gaat vliegen of een tijdje moet overbruggen tijdens een lange tussenstop in Tokyo.

Terminal 1 en Terminal 2 hebben een gratis toegankelijk observatiedek waar je naar het landen en stijgen van vliegtuigen kunt kijken. Mocht je tijd over hebben, dan kun je een bezoek brengen aan een kunstgalerie, deelnemen aan een workshop of je aanmelden voor een rondleiding op Narita Airport. Voor kinderen zijn er speelruimtes in alle terminals. Website van de luchthaven: www.narita-airport.jp

Vliegen naar Haneda luchthaven in Tokyo

Haneda International Airport (HND) is een hub voor het binnenlandse vliegverkeer in Japan. Voor binnenlandse vluchten van en naar Tokyo zal je dit vliegveld gebruiken, al zijn er ook enkele internationale vluchten naar de luchthaven van Haneda (zoals we hiervoor al aangaven). Het staat trouwens eveneens bekend als Tokyo International Airport.

Haneda International Airport ligt ten zuiden van de stad en veel dichter bij Tokyo dan de luchthaven van Narita. Vanaf de luchthaven ben je in 30 minuten in het centrum. Het lijkt dus handig om naar Haneda te vliegen, alleen gaan er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naartoe. De besparing van de reistijd in Tokyo wordt dus teniet gedaan door de extra overstaptijd. Het kan wel handig zijn om naar Haneda te vliegen als je daarna nog een binnenlandse vlucht moet hebben in Japan.

Haneda heeft allesbehalve een regionaal karakter. De luchthaven behoort tot de drukte ter wereld, met meer dan 60 miljoen passagiers per jaar. Haneda Airport heeft drie terminals: Terminal 1, 2 en 3. Voor internationale vluchten wordt Terminal 3 gebruikt. Tussen Terminal 1 en Terminal 2 is een ondergrondse passage. Voor vervoer van de binnenlandse terminals naar de internationale terminal kun je gebruikmaken van een gratis shuttlebus.

Voorzieningen op de luchthaven van Haneda

De luchthaven van Haneda beschikt over banken, geldwisselkantoren en tientallen geldautomaten. Er zijn twee medische klinieken, twee apotheken en een tandarts voor noodgevallen. In Terminal 1 en Terminal 2 is gratis wifi beschikbaar voor passagiers. Het vliegveld heeft twee hotels: het First Cabin Hotel in Terminal 1 (ook kamers per uur te boeken) en het Haneda Excel Tokyu Hotel dat grenst aan de vertrekhal van Terminal 2.

Er zijn verscheidene cafés, restaurants, koffiebarretjes en fastfoodtenten. Er zijn zowel Japanse als Chinese, Koreaanse en westerse gerechten te krijgen. Zowel in Terminal 1 als Terminal 2 is er op de bovenste verdieping een observatiedek met restaurant waar je naar het vliegtuigplatsform kunt kijken. Voor shoppen heb je een ruime keuze, van taxfreeshops tot souvenirwinkels, boetiekjes, boekhandels, speelgoedwinkels en gemakswinkels. Website van de luchthaven: www.tokyo-airport-bldg.co.jp. De internationale terminal heeft een eigen website: www.haneda-airport.jp

Vervoer van luchthaven Haneda naar Tokyo

Met de trein of de metro reis je in een halfuur van de luchthaven naar het centrum van Tokyo. Het snelst is de Tokyo Monorail (www.tokyo-monorail.co.jp). Deze metro vertrekt elke 4 minuten naar Hamamatsucho Station in Tokyo, een rit van 20 minuten. Hier kun je overstappen op een andere trein of metro.

Je kunt ook de trein nemen van Keikyu Railways (www.keikyu.co.jp) naar Shinagawa Station (20 minuten). De Limousine Bus (www.limousinebus.co.jp) rijdt van Haneda-luchthaven naar Tokyo Station. Afhankelijk van de verkeersdrukte duurt deze busrit 45 tot 60 minuten. De bus vertrekt één of twee keer per uur. Buiten de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen naar Tokyo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/sepavone; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam