Rondreizen Japan

Wat te doen en te zien in Hiroshima, Japan: 10 tips!

Door Cindy Stechweij

Hiroshima en de atoombom zijn bijna synoniem geworden. Dat is niet zo gek, als je bedenkt wat deze gebeurtenis met de stad en de mensen heeft gedaan. Ondanks dat deze verwoestende bom al in 1945 op de stad viel, heeft deze Amerikaanse aanval nog steeds een sterke nasmaak. Maar gelukkig heeft Hiroshima veel meer te bieden en is het ook nog eens een van de steden waar je het fijnst woont in Japan.

Ben je naast de geschiedenis van de atoombom benieuwd naar wat er nog meer te doen en te zien is in Hiroshima? Of ben je aan het overwegen of je deze stad gaat bezoeken tijdens je reis of vakantie in Japan? In dit artikel nemen we je mee met 10 tips over wat er zien en te doen is in Hiroshima en de omgeving. Na het lezen weet je gewoon zeker dat deze bijzondere stad in het zuiden van Japan het bezoeken waard is.

Om alvast een voorproefje te geven: in Hiroshima vind je veel verschillende musea, architectuur, een echt Japans kasteel, Japanse tuinen, een fijn druk centrum en monumenten en plekken die gebouwd zijn ter ere van de veiligheid en vrede. Laat je door ons meenemen langs de highlights van Hiroshima.

Ontdek de geschiedenis van Hiroshima tijdens een historische wandeltocht
Boek hier een 2½ uur durende wandeling met een ervaren Engels-sprekende gids

Eer de geschiedenis en bezoek Atoombomkoepel

De enorme Atoombomkoepel, in het Japans de Genbakukoepel, is een monument ter nagedachtenis aan deze verschrikkelijke gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hiroshima. Ondanks dat de stad gelukkig inmiddels veel meer is dan dit, mag een bezoek aan dit grimmige monument niet ontbreken. Je respecteert hiermee de geschiedenis van Hiroshima en haar inwoners. Het bijzondere aan dit vredesmonument is dat dit gebouw (of althans de overblijfselen hiervan) als enige het bombardement op 6 augustus 1945 heeft doorstaan. De ruïne staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco Adres: 1-10 Otemachi, Naka Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 730-0051, Japan. Website: www.city.hiroshima.lg.jp

Bezoek het Hiroshima Vredespark

Tegenover de Genbaku Koepel, aan de andere kant van de rivier, vind je het mooie Hiroshima Vredespark. Dit park is ook opgericht ter nagedachtenis aan de aanval met de atoombom en staat voor de hoop op eeuwige wereldvrede. Dit park is vlakbij het epicentrum van de atoombom, wat het nog indrukwekkender maakt. Adres: 〒730-0811 Hiroshima Prefecture, Japan.

De drijvende poort op het eiland Miyajima

Maar zoals al gezegd, Hiroshima bestaat gelukkig uit meer dan de atoombomgeschiedenis. Zo ligt er op 10 minuten voor de kust het prachtige kleine tempeleiland Miyajima, officieel Itsukushima genaamd. Behalve fijne uitzichten over het eiland en de onaangetaste landelijke omgeving, staat dit heilige eiland vooral bekend om de traditionele drijvende poort. Een bezoek aan dit eiland en de drijvende poort is het mooist in het najaar, wanneer alle herfstkleuren tevoorschijn komen. Adres: 1−1 Miyajimachō, Hatsukaichi-shi, Hiroshima-ken 739-0588, Japan.

Ga naar een honkbalwedstrijd

Het sinds 2009 geopende Mazda Zoom-Zoom Stadion in Hiroshima is zelf al het bezoeken waard, maar om hier een professionele honkbalwedstrijd te zien is natuurlijk helemaal geweldig. Maak mee hoe Japanners deze sport beleven en zich gedragen als fans, want je kijkt je ogen uit. Niet alleen blijven ze gedurende de hele wedstrijd staan, ook hoor je ze zingen, juichen en zie je ze zelfs dansen. Bezoek de website voor rondleidingen en de agenda voor wedstrijden. Adres: 2 Chome-3-1 Minamikaniya, Minami-ku, Hiroshima-shi, Hiroshima-ken 732-0803, Japan. Website: www.mazdastadium.jp

Ontdek Hiroshima vanuit de tram

De Hiroden is een ouderwetse tram die door Hiroshima rijdt en die je de mogelijkheid geeft om de stad op een andere manier te ontdekken. Er zijn verschillende Hiroden, omdat Hiroshima oude trams uit andere steden koopt om ze hier nog te laten rijden. Hiroshima wordt dan ook wel het ‘Bewegende Tram Museum’ genoemd. Kijk voor de route en de dienstregeling op de website: www.hiroden.co.jp

Bezoek een museum in Hiroshima

Hiroshima heeft veel musea waar je van alles ziet, ervaart en leert over de geschiedenis en de cultuur. Zo is het indrukwekkende Hiroshima Vredesmuseum absoluut het bezoeken waard. Hier vind je allerlei objecten die direct na de atoombom zijn verzameld. Adres: 1-2 Nakajimacho, Naka Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 730-0811, Japan.

Of bezoek het Okonomiyaki Museum, een merkwaardig gebouw in de vorm van een houten ei. Hier leer je meer over een van de meest kenmerkende gerechten van Hiroshima (okonomiyaki) en je mag dit gerecht ook nog zelf proberen te maken. Adres: 7 Chome−4−5 Shoko Center, Nishi Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 〒733-0833, Japan.

Ben je meer van de auto’s? Dan is het Mazda Museum een aanrader. Mazda heeft het hoofdkantoor in Hiroshima en ook de fabrieken en het onderzoeks- en ontwikkelcentrum kun je bezoeken. Adres: 1-1 Nihookimachi, Minami Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 734-0057, Japan.

Bewonder het Hiroshima Kasteel

Het Hiroshima Kasteel, dat oorspronkelijk uit 1589 komt, is na de Tweede Wereldoorlog herbouwd. Dit maakt het er niet minder bijzonder op, want een kasteel zoals dit vind je niet in de westerse landen. Dit kasteel past perfect in de Japanse omgeving, heeft vijf verdiepingen en bevindt zich een mooie tuin. Adres: 21-1 Motomachi, Naka Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 730-0011, Japan. Website: www.rijo-castle.jp

Wandel door de Shukkeien tuin

Waar je ook bent in Japan, een bezoek aan een Japanse tuin is altijd een leuk uitje. Ook Hiroshima heeft een prachtige tuin waar je je ogen uitkijkt en vooral tot rust komt in de natuur. De Shukkeien tuin is een miniatuurversie van de overweldigende Japanse natuur. Adres: Shukkeien, 2-11 Kaminoboricho, Naka Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 730-0014, Japan.

Proef het echte leven in Miyajimacho Omotesando

In de straat Miyajima Omotesando ervaar je het echte leven van de inwoners van Hiroshima. Hier vind je nog ambachtelijke vakmannen en kun je goed souvenirs shoppen. Ook vind je hier alle traditionele gerechten van Hiroshima die je absoluut moet proeven, zoals de oesters en de broodjes die momiji manjuu heten. Vergeet deze straat niet ‘s avonds te bezoeken met alle lichten en versieringen. Adres: Miyajimacho, Hatsukaichi, Hiroshima Prefecture 739-0588, Japan.

Geniet van de natuur en tempels rond Hiroshima

Japan is een bijzonder land, met de mooiste landschappen. Ben je in Hiroshima en wil je ook van de natuurverschijnselen genieten? Dat kan, want ook buiten Hiroshima is er genoeg te zien en te doen. Je kunt op zoek gaan naar alle tempels, zoals de Mitaki-dera Tempel op zo’n 15 minuten rijden buiten Hiroshima. In een rustige omgeving drink je hier een kop thee in het theehuis of geniet je van de Boeddhabeelden en de bloeiende bomen of de herfstkleuren rond de tempel.

Of je bezoekt op anderhalf uur rijden van Hiroshima de Senko-ji Tempel op de gelijknamige berg Senko-ji. Het uitzicht is geweldig en de omgeving is zelfs zo fenomenaal mooi, dat dit vaak door kunstenaars is gebruikt als decor.

Heb je meer zin in ontspanning en strand? Bezoek dan het kleine eiland Sensui (Sensuijima) op ruim anderhalf uur rijden van Hiroshima. Binnen een omtrek van 6 kilometer vind je mooie landschappen, uitzichten en natuurwonderen zoals de 5-kleurige stenen (Goshikiiwa) en de zee-vuurvliegjes.

Wat te doen in Hiroshima: praktische tips

Hiroshima is naast zijn indrukwekkende geschiedenis een bijzondere stad waar veel te doen en te zien is. Hierbij een aantal praktische tips voor het bezoeken van Hiroshima, zodat je goed voorbereid op pad kunt.

Reizen naar Hiroshima

Vanuit Nederland is het een lange reis naar Hiroshima. Met één of twee tussenstops vlieg je er in minimaal 18 uur heen. Je kunt overstappen in Shanghai, Hongkong of Taipei.

Als je in Tokyo bent, kun je de hogesnelheidstrein (shinkansen) nemen naar Hiroshima. Die treinreis duurt ongeveer 4 uur. Ook vanuit Osaka en Kyoto rijden rechtstreekse snelle treinen naar Hiroshima.

Overnachten in Hiroshima

Het leukste is natuurlijk om in het centrum te slapen, zodat je overal lekker dichtbij zit. De prijzen liggen tegen de Europese standaarden aan, wat betekent dat je tussen de € 80 en € 150 per nacht in een goed hotel slaapt. Ook kun je ervoor kiezen om wat meer buiten Hiroshima te slapen, dan ben je wat goedkoper uit met gemiddeld € 50 per nacht. ► Vind hier een hotel in Hiroshima

Eten en drinken in Hiroshima

Voor ieder wat wils in deze stad, van leuke straattentjes tot restaurants. Het eten en drinken in Japan is gericht op gezond leven, dus stort je vooral op al het culinaire wat Hiroshima te bieden heeft. Probeer bijvoorbeeld okonomiyaki, een hartige pannenkoek en een traditioneel gerecht in Japan.

Overige tips voor Hiroshima

In Japan betaal je met de yen en 1000 yen staat gelijk aan zo’n € 8. Het beste reis je in het voorjaar of in het najaar naar Hiroshima. Dan zijn de temperaturen het fijnst en heb je de grootste kans om de bloeiperiode of de herfstkleuren mee te maken.

Ook is het goed om te weten dat het niet gebruikelijk is om fooi te geven in Japan, dit wordt zelfs al beledigend ervaren. Goede service verlenen is wat ze vanuit hun hart doen en dat hoort bij hun cultuur, dus hier verwachten ze geen fooi voor. En ben je verkouden? Zorg dat je niet je neus snuit in openbaar, dit vinden ze nogal onbeschoft.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Japan:

Tips voor een vakantie in Tokyo

Vakantie in Tokyo, JapanEen vakantie in Tokyo beleef je in de grootste stad ter wereld waar je merkt dat veel clichés waar blijken te zijn. Het is inderdaad een plek die ’s avonds en ’s nachts ingepakt is in neonverlichting, waar de metro’s altijd op tijd rijden, waar op elke hoek van de straat een automaat staat en waar Hello Kitty een godheid is. Lees hier meer over een vakantie in Tokyo

Tips voor een vakantie in Kyoto

Een vakantie in Kyoto beleef je in de oude keizerlijke hoofdstad van Japan en een van de mooiste steden van het land. Meer dan duizend jaar was Kyoto de zetel van de keizer en het centrum van religie, filosofie, kunst en cultuur. Die eeuwenlange machtsbasis heeft de stad een prachtige erfenis nagelaten. Lees hier meer over een vakantie in Kyoto

Tips voor een vakantie in Osaka

Shitennoji Tempel in OsakaOsaka is al eeuwenlang het economische machtscentrum van de regio Kansai. Al in de vijfde eeuw werd de haven aangelegd en vond er handel en culturele uitwisseling plaats met China en Korea. Osaka is een energieke metropool met vriendelijke mensen, maar de stad staat ook bekend als de ‘keuken van Japan’. Lees hier meer over een vakantie in Osaka

Tips voor een vakantie in Nagasaki

De havenstad Nagasaki bevindt zich aan de westkust van het zuidelijke eiland Kyushu. De stad ligt relatief ver weg en wordt daarom door veel mensen overgeslagen tijdens een vakantie in Japan. Onterecht, want de stad heeft namelijk een interessante geschiedenis en bijzondere highlights. Lees hier meer over een vakantie in Nagasaki

Over Cindy

Als freelance creatief schrijver, content strateeg en storyteller haal ik mijn inspiratie uit cultuur, natuur en nieuwe omgevingen. Ik reis naar de mooiste (en soms minder mooie) plekken om te kijken, te ervaren en om mezelf te blijven verwonderen. Of het nu in Ierland, Sri Lanka of Arizona is, elke plek leert me op een andere manier mijn inspiratie te vinden. Elke plek geeft mij iets om te leren. Meer weten over mij? Kijk op mijn LinkedIn-profiel.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Hiroshima, Japan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/sepavone; Pixabay; Wikimedia Commons.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam