Reizen naar Maleisië

Reizen met het vliegtuig naar Maleisië

Maleisië is een uitgestrekt land dat goed met het vliegtuig te bereiken is. Maleisië heeft acht internationale luchthavens en ruim dertig regionale vliegvelden.

Vliegen naar Kuala Lumpur

Vliegen naar Kuala LumpurDe Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is de enige bestemming waar je vanuit Nederland rechtstreeks naartoe kunt vliegen. KLM en Malaysia Airlines vliegen dagelijks van Amsterdam Schiphol naar Kuala Lumpur. De vliegtijd is ruim 12 uur.

Je krijgt vaker een goedkoop vliegticket naar Kuala Lumpur met een overstap. Je kunt met de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa vliegen met een tussenstop in Frankfurt. De totale reistijd is hierbij 14 uur en 40 minuten. Een andere optie is om te vliegen met Emirates en over te stappen in Dubai (reistijd 16 uur en 15 minuten).

Mocht je aan het backpacken zijn in Azië: van de Thaise hoofdstad Bangkok naar Kuala Lumpur gaan minstens 20 vluchten per dag, met verschillende luchtvaartmaatschappijen. De vliegtijd is ruim 2 uur.

Luchthaven van Kuala Lumpur

Alle internationale vluchten komen aan op Kuala Lumpur International Airport (KUL), het grootste en belangrijkste vliegveld van Maleisië. De luchthaven ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, vlakbij het dorp Sepang. De afkorting is KLIA, maar dit is niet de officiële luchthavencode.

Luchthaven van Kuala LumpurHet is een modern vliegveld dat al een paar keer is uitgeroepen tot de beste ter wereld. De luchthaven bestaat uit twee terminals: het Main Building en het Satellite Building. Met een oppervlakte van ruim 100 vierkante meter is het ook een van de grootste luchthavens ter wereld. Het hoofdgebouw is de thuisbasis voor Malaysia Airlines en enkele buitenlandse luchtvaartmaatschappij. Het satellietgebouw bedient alleen internationale vluchten. Tussen de twee gebouwen rijdt elke paar minuten een trein, de Aerotrain.

Op 2 kilometer afstand van de luchthaven is sinds 2014 ook een derde terminal in gebruik genomen, genaamd klia2. Deze terminal is exclusief bedoeld voor low budget luchtvaartmaatschappijen. Je kunt naar klia2 met de trein (zie onder).

Beide terminals beschikken over banken, geldwisselkantoren en geldautomaten. Er is een ruime keuze aan cafés, restaurants en duty free winkels en overal op het vliegveld is gratis wifi. Er is een apotheek, een medische kliniek die 24 uur per dag open is, een massagesalon, een gebedsruimte en een speelterrein voor kinderen. In het Sama-Sama Express Hotel (www.samasamaexpress.com) kun je een hotelkamer voor een paar uurtjes boeken, als je bijvoorbeeld moet overstappen in Kuala Lumpur. Je hoeft hierbij niet door de paspoortcontrole. In de aankomsthal vind je balies van autoverhuurbedrijven. Website: www.klia.com.my

Vervoer van de luchthaven naar Kuala Lumpur

Trein

De KLIA Ekspres is een snelle trein die rechtstreeks van het vliegveld naar de KL City Air Terminal rijdt, het Centraal Station van Kuala Lumpur. De reistijd is ongeveer 28 minuten. De KLIA Transit is ook een trein van de luchthaven naar het Centraal Station van Kuala Lumpur, maar deze stopt op vier tussengelegen stations. De reistijd is 35 minuten. De treinen vertrekken elke 15 tot 20 minuten, en aan boord heb je beschikking over wifi. Website: www.kliaekspres.com

Bus

Er rijden expresbussen van het vliegveld naar KL Sentral, het centrale busstation van Kuala Lumpur. De bussen vertrekken vanaf het busplatform voor blok C, vlakbij het parkeerterrein voor kort parkeren. De Airport Coach vertrekt elk halfuur en de busrit duurt een uur. Je kunt online al een kaartje kopen. Website: www.airportcoach.com.my

Er rijden ook verschillende andere bussen naar bestemmingen in Kuala Lumpur en omgeving.

Taxi

Buiten de aankomsthal vind je een taxistandplaats. Je moet eerst een taxirit boeken bij een balie in de aankomsthal. Ga niet in zee met malafide taxichauffeurs die reizigers proberen te strikken voor illegale ritjes met hun eigen auto.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2016.

Foto's © Malaysia Airports Holding.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam