Reizen en vakantie in Noord-Korea

Noord-Korea: een introductie

Een vakantie in Noord-Korea beleef je in het laatste communistische bolwerk ter wereld, een land waar de Kim-dynastie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog met harde hand de scepter zwaait. Noord-Korea is een van de meest gesloten landen op aarde, een totalitaire en dictatoriale volksrepubliek waar leider Kim Jong-un de gehersenspoelde bevolking in zijn ijzeren greep houdt en de wereld doet sidderen met zijn immer groeiende kernwapenprogramma.

Voor individuele reizigers is het onmogelijk het land binnen te komen en op eigen houtje rond te trekken. Alleen tijdens een georganiseerde rondreis kun je de ‘Democratische Volksrepubliek Korea’ een beetje leren kennen, al blijft het beperkt tot de oppervlakte. Je krijgt een gids mee die door de overheid is goedgekeurd, die je 24 uur per dag in de gaten houdt, die je weghoudt van het gewone volk en die je alleen bezienswaardigheden laat zien die Noord-Korea in een positief daglicht stellen.

Je bezoekt er het mausoleum van oprichter Kim Il Sung en zijn zoon Kim Jong Il, de pompeuze communistische monumenten en standbeelden in de hoofdstad Pyongyang of het Tianchimeer (Heaven Lake), een spectaculair katermeer tegen de grens van China dat er verrassend mooi uitziet. Je kunt er zelfs op skivakantie of een marathon lopen – onder strikte begeleiding uiteraard.

Boek een reis naar Noord-Korea via een Nederlandse reisorganisatie
► Bekijk de Noord-Korea reizen bij Koning Aap en Shoestring

Dit alles maakt een vakantie in het land uniek en bizar tegelijk. Noord-Korea ontvangt jaarlijks slechts enkele duizenden westerse toeristen, maar voor iedereen laat een reis in het land een onuitwisbare indruk achter. Waar anders zie je nog een hoofdstad zonder mensen en met lege wegen en een gelikte propagandamachine die nog werkt? Een bezoek aan het meest uitdagende en provocerende land ter wereld is anders dan elke andere vakantie die je je maar kunt voorstellen.

Noord-KoreaNoord-Korea in een notendop

– Oppervlakte: 120.538 vierkante kilometer (3 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 25.955.138 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 215 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Communistische dictatuur;
– Hoofdstad: Pyongyang;
– Talen: Koreaans;
– Munteenheid: Noord-Koreaanse Won (KPW);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1700 (2015).’

Informatie over visum Noord-Korea

Reizen en vakantie in Noord-KoreaStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Noord-Korea. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Je kunt alleen een visum krijgen als je een georganiseerde rondreis boekt onder leiding van een gids. Je kunt niet als individuele toerist rondtrekken in het land. In Nederland zijn enkele reisorganisaties die rondreizen aanbieden in Noord-Korea. Voor de meeste reizen dien je ook een double entry visum voor China te regelen, omdat je alleen via dat land naar Noord-Korea kunt reizen.

De Nederlandse reisorganisatie regelt het visum en de benodigde uitnodigingsbrief bij de Ambassade van Noord-Korea in Duitsland of Zwitserland. Je kunt ook een visum proberen te regelen via een reisorganisatie in China. Er zijn zelfs georganiseerde reizen te boeken voor één persoon, maar een gids krijg je er altijd bij.

Bezienswaardigheden in Noord-Korea top-10

Noord-Korea bezienswaardigheden
In Noord-Korea moet je zijn voor grootse, eigenaardige en soms absurde bezienswaardigheden. Ervaar de heroïsche grootheidswaanzin in de hoofdstad Pyongyang, met revolutionaire musea en eindeloos veel monumenten om de Grote Leiders te aanbidden. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Noord-Korea

Communicatie in Noord-Korea

Internationaal toegangsnummer: +850.
Alarmnummer noodgevallen: 119.

Tijdsverschil met Noord-Korea

Tijdens onze wintertijd is het in Noord-Korea 8 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Noord-Korea 7 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Noord-Korea

De elektriciteit in Noord-Korea is 110-220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt vooral Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers, dus je hoeft geen wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval kunnen voorkomen, dus neem wel een zaklantaarn mee. Buiten de grote steden is de elektriciteitsvoorziening schaars.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Noord-Korea, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/nndrln.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam