Tips voor een vakantie op Koh Chang, Thailand

Door Marianne van de Werken

Het eiland Koh Chang vind je in de Golf van Thailand voor de kust van de provincie Trat. Overigens is dit niet het enige eiland in Thailand met deze naam. In de Andamanse Zee ligt eveneens een eiland met de naam Koh Chang.

Koh Chang in de Golf van Thailand is vooral bekend vanwege zijn vorm: in de omtrek van het eiland kun je de kop van een olifant herkennen. Voor de kust van Trat liggen 47 eilanden, waarvan Koh Chang met een lengte van 30 kilometer en een breedte van 13 kilometer de grootste is. Samen met de 46 andere eilanden is het eiland onderdeel van het Koh Chang National Marine Park. Na Phuket is dit het grootste eiland van Thailand.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Koh Chang

De stranden van Koh Chang

Van november tot en met mei is het goed toeven op de stranden van het Thaise eiland. Wel kunnen er van januari tot april sterke stromingen staan en als je wilt gaan zwemmen is het daarom belangrijk om de waarschuwingsborden goed in de gaten te houden.

Hat Sai Khao, dat vanwege het fijne, witte zand ook wel White Sand Beach, genoemd wordt, is onder toeristen het populairste strand. Langs het kilometers lange strand zijn talloze restaurants, cafés en supermarkten gevestigd en er is zelfs een rosse buurt met lady bars.

Iets minder druk bezocht is het strand van Kai Bae Beach. Bij eb is zwemmen hier door de vele stenen niet altijd mogelijk en ook zandvliegen maken een bezoek aan het strand minder geliefd. Tha Nam Beach stond vroeger bekend als ‘het eenzame strand’, maar tegenwoordig is deze naam niet meer van toepassing. Onder backpackers is dit nu de populairste plek om het nachtleven in te duiken.

Klong Plu waterval

Aan de westkant van het eiland kun je voor een klein bedrag een bezoek brengen aan de Klong Plu waterval. Vanaf de entree loopt een pad van ongeveer een kilometer langs de rivier naar de waterval. In het bassin aan de voet van de waterval is het heerlijk koel zwemmen.

Jungle trekking

Wie van wandelen houdt, zit goed op Koh Chang. Het eiland is van oorsprong een berg en je kunt hier dan ook prachtige dagtochten maken. Het binnenland is de natuurlijke habitat van onder andere makaken, mangoesten, pythons, hagedissen en neushoornvogels.

Wrakduiken

Op Koh Chang zijn verschillende duikscholen te vinden waar je duiklessen kunt krijgen of een begeleide trip kunt boeken. Naast de koraalriffen kun je ook naar scheepswrakken duiken. Wat het duiken rondom Koh Chang uniek maakt, is dat een aantal duiklocaties niet heel diep liggen. Dit maakt het ook voor beginners een geschikte plaats om te duiken en zij kunnen zelfs een onderwaterbezoek brengen aan een oorlogswrak, dat op slechts 12 meter diepte ligt. Daarnaast kun je ook een kijkje nemen bij een vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog hier in zee terecht is gekomen.

Praktische informatie over een vakantie op Koh Chang

Eten en drinken op Koh Chang

Voor de komst van het toerisme leefde de lokale bevolking vooral van de visvangst. Ook nu zie je op het menu in de restaurants voornamelijk vis en zeevruchten staan. Daarnaast zijn er overal langs de weg eetkarren te vinden. Traditionele snacks als Khao Lam (plakrijst gekookt in kokosmelk) kun je bijna overal langs de straat kopen.

Overnachten op Koh Chang

De Thaise regering heeft als missie om Koh Chang bij buitenlandse toeristen op de kaart te zetten, zodat het toerisme een belangrijke inkomstenbron voor het eiland wordt. Dit betekent dat de eenvoudige onderkomens langzaam verdrukt worden door de grote luxueuze resorts.

Tijdens het Thaise nieuwjaar Songkran en rond de andere feestdagen gedurende het jaar zijn de eilanden populair onder Thaise vakantiegangers. Wil je rond deze dagen op het eiland overnachten, dan kun je het beste vooraf reserveren.

Vervoer naar Koh Chang

Als je het eiland voor een vakantie wilt bezoeken, kun je het beste naar Bangkok vliegen. Vanuit Bangkok bieden lokale reisagenten busreizen van 5 tot 7 uur aan naar de pier van Laem Ngop. Hiervandaan vertrekt de ferry die je naar het noorden van het eiland brengt.

Op het eiland rijden taxi’s rond, die volgens een soort dienstregeling vaste routes afleggen. Hoe de dienstregeling precies geregeld is, lijkt niemand te weten. Als je in een hotel op het eiland verblijft, kun je vragen of je gebruik kunt maken van de shuttle service van het hotel.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Koh Chang, Thailand, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam