Tips voor een vakantie op Koh Samui, Thailand

Door Marianne van de Werken

Na Phuket en Koh Chang is Koh Samui het op twee na grootste eiland van Thailand. Het eiland is 25 kilometer lang en 20 kilometer breed. Het nationaal zeepark Ang Tong, waar Koh Samui onderdeel van is, beslaat in totaal zo’n 80 eilandjes. De meeste eilanden van de archipel zijn onbewoond.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Koh Samui

Wat Phra Yai

Een van de meest populaire attracties op het eiland is de 12 meter hoge Boeddha, ofwel Wat Phra Yai. De bevolking gelooft dat het bladgouden beeld van Boeddha in kleermakerszit hen beschermt. ’s Nachts wordt het beeld verlicht door schijnwerpers, waardoor het dag en nacht goed te zien is. Het plateau waarop Boeddha zit, biedt een fantastisch uitzicht op de zee en het nabijgelegen strand van Buddha Beach.

Wat Plai Laem

Vlakbij de Wat Prha Yai staat de kleurrijke tempel Wat Plai Laem. Het beeld met de 18 armen, dat hoog boven de tempel uit toornt, is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen voorstelling van Boeddha, maar van Guanyin, de godin van mededogen en genade. Boeddha vind je in een van de kleinere tempels van het complex.

Hin Ta en Hin Yai

Aan de zuidoostkant van het eiland zijn twee rotsen door de wind en het water geslepen tot hun huidige vorm. De van huis uit preutse Thai noemen ze liefkozend ‘opa’ en ‘oma’ (Hin Ta en Hin Yai), maar de stenen zijn toch echt beroemd omdat ze de geslachtsdelen van de man en de vrouw lijken uit te beelden.

Rondtoeren op een scooter

De makkelijkste manier om je op het eiland te verplaatsen is met een scooter of een motorfiets. Overal op het eiland kun je scootertjes huren. Let er wel op dat er links wordt gereden en dat het dragen van een helm verplicht is.

Praktische informatie over een vakantie op Koh Samui

Eten en drinken op Koh Samui

Je hoeft op Koh Samui nooit ver te zoeken voor een smakelijke maaltijd. Tussen de T-shirts en zonnebrillen die in de Chaweng Walking Street verkocht worden, staan talloze eetkramen. Gegrilde kip, zoete kip, kleefrijst en inktvis, je kunt het zo gek niet bedenken of je koopt het langs de straat. Hetzelfde geldt voor de hoofdstraat van Nathon. Doordat toeristen veelal doortrekken naar andere plekken op het eiland, kun je hier vaak spotgoedkoop eten.

Zelf leren hoe je een Thaise maaltijd op tafel zet, is ook mogelijk. Op het eiland worden verschillende kooklessen aangeboden. De lessen behelzen niet enkel het koken, maar je krijgt ook achtergrondinformatie over de voedingsmiddelen die je gebruikt in de gerechten.

Overnachten op Koh Samui

Vroeger was Koh Samui wat buureiland Koh Phangan tegenwoordig is: de plek waar je als backpacker moest wezen. Er stonden vele liefelijke hutjes met rieten daken, die waren opgetrokken uit bamboe, waarin je voor een appel en een ei kon overnachten. De prijzen liggen door het toerisme tegenwoordig iets hoger, maar nog steeds is overnachten op het eiland goed betaalbaar.

De goedkopere hostels vind je vooral in Chaweng en Lamai en hier is het ook nog mogelijk om in een bungalow op het strand te slapen. Wil je liever iets meer luxe, kies dan uit de honderden hotels met zwembaden, spa’s en soms zelfs een privéstrand voor de gasten.

Vervoer naar Koh Samui

Het wordt toeristen erg makkelijk gemaakt om Koh Samui te bezoeken voor een vakantie. Ieder uur landen er zowel binnenlandse als internationale vluchten op de luchthaven in het noorden van het eiland. Het vliegveld is privé-eigendom van Bangkok Airways en het heeft meer de uitstraling van een luxe resort dan van een vliegveld. Een bezoek aan het kleine vliegveld is dan ook een uitstapje op zich.

Tussen de eilanden onderling en het vaste land varen daarnaast verschillende veerboten en je kunt bij het boeken van je bootticket direct een ticket voor de bus boeken. Vanaf de pier op het vaste land brengen bussen je dan naar bestemmingen als Bangkok en Ao Nang.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Koh Samui, Thailand, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Yeoh Thean Kheng.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam