Wat te doen in Ayutthaya, Thailand: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Ayutthaya wat te doenDe stad Ayutthaya, gesticht in 1350, was vierhonderd jaar lang de oude hoofdstad van het Siamese Koninkrijk. Het was een kosmopolitische stad die kolonisten uit de hele wereld trok, waaronder de Nederlanders. Van de destijds zeer welvarende stad zijn na de verwoesting door de Birmezen in de 18e eeuw alleen nog overblijfselen te zien van de pagodes, Boeddhabeelden en tempelcomplexen.

De stad is nooit meer herbouwd, maar de indrukwekkende ruïnes van de boeddhistische tempels, de ‘wat’, die het rijke verleden van Thailand vertellen, hebben de stad tot een ongekend mooi openluchtmuseum gemaakt. Sinds 1991 staat Ayutthaya op de werelderfgoedlijst van Unesco. Door de hele stad zijn nog restanten te zien van manuscripten, beeldhouwwerken en muurschilderingen, waarvan de mooiste schilderingen te zien zijn in de crypte van Wat Ratchaburana.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Ayutthaya?
Boek hier online een hotel of guesthouse in Ayutthaya

Ayutthaya ligt 75 kilometer ten noorden van Bangkok, dus prima te doen voor een dagtrip. Wil je alles zien, dan heb je wel minimaal twee dagen nodig. Hou wel rekening met je kleding als je de stad bezoekt. Bedek je schouders en knieën, draag dichte schoenen en laat je gescheurde spijkerbroek achter in je hotel. Naast de ruïnes zijn er ook veel andere bezienswaardigheden in Ayutthaya. We geven je 10 tips wat doen in deze tempelstad!

Het koninklijke heiligdom Wat Phra Si Sanphet

Het mooiste en vooral het belangrijkste tempelcomplex van Ayutthaya is het 15e-eeuwse Wat Phra Si Sanphet. In het hart van de tempel staan drie klokvormige pagodes die symbool staan voor de provincie Ayutthaya. Het heiligdom werd gebouwd als onderdeel van het koninklijke paleis Wang Luang door koning Ramathibodi II om de as van zijn vader en broer te bewaren. Omdat het als koninklijk klooster diende, mochten er geen monniken in wonen.

Wat Phra Si Sanphet tempels in Ayutthaya

Door de plaatselijke bevolking werd het lange tijd beschouwd als hét heilige centrum. De tempel werd geplunderd door de Birmezen, maar zij hebben honderden kleine Boeddhabeelden in goud, zilver, brons en kristal over het hoofd gezien. Deze beeldjes zijn nu te zien in het Nationaal Museum in Bangkok. Van het paleis aan de linkerhand van de Wat is behalve de fundamenten niet veel meer van over.

Bezoek Ayutthaya op een dagtrip vanuit Bangkok
Boek hier een tour vanuit Bangkok naar de tempels van Ayutthaya

Bewonder het Boeddhahoofd van de Wat Mahathat

De tempel Wat Mahathat is een van de drukstbezochte tempels van Ayutthaya. De grootste trekker is het hoofd van een stenen Boeddha dat tussen de wortels van een boomstam uitsteekt. Een van de verklaringen is dat de boom om de Boeddha heen is gewoekerd.

Wat Mahathat tempel in Ayutthaya

Een andere theorie geeft aan dat een schatgraver het hoofd uit de tempel heeft gehaald en het daar verstopt heeft. In 1956 werd in de ruïnes een geheime kamer blootgelegd. Onder de gevonden schatten bevonden zich gouden sieraden, serviesgoed en een gouden kist met een relikwie van de Boeddha.

Wat Chai Watthanaram bekijken bij zonsondergang

De 17e-eeuwse Wat Chai Watthanaram, gelegen aan de westelijke oever van de Chao Phraya rivier, doet wat denken aan het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja. De tempel werd dan ook door koning Prasatthong gebouwd om zijn overwinning op een deel van Cambodja te vieren. Het mooiste is om de tempel aan het einde van de dag te zien als de zon ondergaat achter de hoge spits.

Wat Chai Watthanaram tempels in Ayutthaya

Er zijn vele boten die ook ’s avonds langs de tempel varen omdat de mooi verlichte tempel een prachtig schouwspel oplevert. De ruïne geeft een goed inzicht in de invloeden van het boeddhisme op de Thaise gemeenschap, door nog bewaard gebleven fragmenten van scènes uit het leven van Boeddha.

Bezoek het Chao Sam Phraya National Museum

De Birmezen hebben tijdens hun plunderingen gelukkig niet alles meegenomen. Er zijn nog veel gebruiksvoorwerpen en sieraden aangetroffen in de ruïnes. Veel hiervan is te zien in het Chao Sam Phraya National Museum. Een hele zaal van het museum is gewijd aan de botten van Boeddha in de gouden kist die is gevonden in een crypte onder Wat Mahathat.

National Museum in Ayutthaya

Er zijn ook verschillende stenen Boeddhahoofden in het museum tentoongesteld. In een ander gebouw van het museum is een reconstructie gemaakt van huizen in de Thaise traditionele stijl met tentoonstellingen van volkskunsten en oude huishoudelijke apparaten uit het glorieuze verleden van Ayutthaya. Het museum is geopend op woensdag tot en met zondag van 9.00 tot 16.00 uur.

Ontdek Ayutthaya op de fiets

Maak een fietstoer door Ayutthaya langs de tempels en de Boeddhabeelden en door het prachtige Thaise landschap. Een Engelssprekende gids neemt je mee langs de oude ruïnes, laat je de hoogtepunten zien en vertelt je het verhaal van Ayutthaya en zijn heiligdommen.

Ayutthaya fietstour

Uiteraard stop je regelmatig om mooie tempels te bezoeken. De fietstoer gaat verder door de rijstvelden van het omliggende platteland en naar het olifantenpark, een gebied waar zo’n 200 olifanten wonen. Een selfie met een olifant mag niet ontbreken en je mag wellicht meehelpen om de beesten te voeren. Dit is een topervaring om te doen!

Wil je de hoogtepunten van Ayutthaya op de fiets ontdekken?
Boek hier een fietstour langs de tempels van Ayutthaya

Wat Phra Ram in alle rust bewonderen

Wat Phra Ram wordt vaak door de toeristen overgeslagen. En dat is zonde, want zijn centrale pagode in Khmer-stijl is indrukwekkend en nog steeds mooi intact. Het voordeel is wel dat je de tempel in alle rust kunt bezichtigen. De tempel ligt vlak bij het drukbezochte Wat Phra Si Sanphet, dus je gaat er makkelijk even naar toe.

Wat Phra Ram tempel in Ayutthaya

Wat Phra Ram werd gebouwd in de 14e eeuw en behoort tot de oudste tempels van Ayutthaya. In de spitse torens bevindt zich de as van koning Ramesuan, zijn broer en koningin Si Suriyothai. Zij verkleedde zich tijdens gevechten met de Birmezen als man en bond op een witte olifant de strijd aan om het leven van haar man te redden. Helaas verloor zij daarbij haar eigen leven. Rust wat uit aan de vijver achter de ruïnes, een heerlijke plek om bij te komen.

Slenter rond in het Bang Pa-in paleis

Heb je even genoeg gezien van de ruïnes? Breng dan een bezoek aan het 17e-eeuwse Bang Pa-in paleis, een van de best bewaarde gebouwen in de omgeving. Deze koninklijke residentie, ook bekend als het Zomerpaleis, is gebouwd in verschillende stijlen. Je ziet er de traditionele Thaise stijl in terug, maar ook Chinese en Europese architectuur met zelfs een Victoriaans herenhuis van twee verdiepingen.

Ayutthaya koninklijk paleis

De prachtige toren Ho Witthunthassana werd gebruikt om het platteland te bewaken en de koninklijke olifanten in het oog te houden. De gebouwen en de tuinen zijn schitterend om in rond te lopen. En als je langs de buitenmuur van het paleis loopt, zie je een rij huisjes waar de minnaressen van de koning woonden.

Nu wordt het paleis alleen nog gebruikt voor een aantal koninklijke ceremonies en is het verder open voor bezoekers. Het is aangenaam om te doen en om even aan de hitte te ontsnappen.

Verken de Europese wijken van Ayutthaya

Al in 16e eeuw reisden buitenlanders naar Thailand om nieuwe dingen te ontdekken. De eerste Europeanen die in Ayutthaya aankwamen waren de Portugezen. Zij brachten vuurwapens, brood en eieren mee. Ze waren geliefd bij de Thaise bevolking, want zij vochten mee in de strijd tegen de vijanden van buitenaf. Later kwamen ook de Fransen, Nederlanders en Britten.

Sint-Jozefskerk in Ayutthaya

De Europese wijken liggen dicht bij elkaar en je vindt nog een aantal katholieke kerken. Vooral de Sint-Jozefskerk uit 1666 aan de zuidoever van de Chao Phraya-rivier ziet er nog fraai uit, met de felgele romaanse gevel. Toen de stad platgebrand werd hebben de Europeanen huis en haard verlaten, maar door de restanten krijg je toch een idee hoe het hier was.

Hollandse koffie in Ayutthaya

Breng een bezoekje brengen aan Baan Hollanda aan de Menam rivier als je de wijken hebt bekeken. In dit museum ontdek je hoe de Nederlanders hun tijd hier doorbrachten. Drink een kop koffie het kleine Hollandse café aan de rivier. Ze serveren er zelfs frikandellen en bitterballen! Website: www.baanhollanda.org

Neem de kids mee naar het speelgoedmuseum

Je verwacht het niet op zo’n historische plek, maar het Million Toy Museum is een echte trekpleister. Het is heel interessant als je wat wilt doen in Ayutthaya met je kinderen. Je vindt er weliswaar niet miljoenen speeltjes, maar zeker wel duizenden. Het speelgoed varieert van ruimteschepen en Happy Meal speeltjes tot poppen en tinnen soldaatjes.

Ayutthaya poppetjes

Het museum is opgericht door de beroemde Thaise professor en kinderboekenschrijver Krirk Yoonpun die hier nog vaak in de weekenden verhalen komt voorlezen aan de jonge bezoekers. De eerste verdieping is gewijd aan Thais speelgoed uit verschillende periodes en de tweede etage laat de ontwikkeling van speelgoed zien door de eeuwen heen, met objecten uit de hele wereld. Adres: 45 Moo 2 U Thong Rd, Tha Wasukri, Phra Nakhon Si Ayutthaya District, Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000, Thailand.

Souvenirs shoppen op de drijvende markt

Een hele belevenis is de drijvende markt van Ayutthaya. De sfeer en de ligging van deze markt zijn uniek. Vanuit bootjes die de rivier op en neer varen of die zijn aangemeerd aan de oever, worden warme hapjes verkocht. En op de houten wandelpaden zijn vele kraampjes waar van alles en nog wat wordt verkocht.

Ayutthaya drijvende markt

Je ziet hier soms de gekste dingen, zoals mensen die de vissen eten geven met een babyflesje of die gras kopen om de waterbuffels te voeren. Alles gebeurt hier op een lekkere, ontspannen manier. Doe wat aankopen voor thuis, proef de heerlijkste Thaise hapjes en geniet van het kleurrijke spektakel op de markt, met clowns en verkopers in traditionele kostuums. Adres: 65/19 Moo 7 Phra Nakhon Si Ayutthaya, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand.

Wat te doen in Ayutthaya: praktische tips

Overnachten in Ayutthaya

Als je Ayutthaya voor het eerst bezoekt en zoveel mogelijk tempels wilt zien, dan kun je het beste in de buurt van de historische stad verblijven. De wat grotere hotels zijn op tuktuk afstand. Wil je wat luxe, boek dan een overnachting in het Kantary Hotel op een kwartiertje rijden, of slaap vlakbij de drijvende markt in het Baan Thai House met zijn mooie houten villa’s en spa.

Baan Thai House in Ayutthaya

Binnen een straal van 2 kilometer van de ruïnes heb je vele leuke accommodaties, zoals Baan Keang Chon Ayutthaya aan de rivier of het budgethotel Baan Baimai Boutique Room op loopafstand van Wat Mahathat. Spannend om met de kinderen te doen is een verblijf boeken in een bungalow in het olifantenpark. Gedurende je hele verblijf krijg je een olifant toegewezen die je mag verzorgen en voeren als je eigen huisdier.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Ayutthaya?
Boek hier een hotel of guesthouse in Ayutthaya, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Ayutthaya

Ayutthaya ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van Bangkok, dus je kunt de stad bereiken met een vlucht naar de Thaise hoofdstad. KLM en de Taiwanese luchtvaartmaatschappij EVA Air vliegen rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Bangkok, een vlucht van ongeveer 11 uur. Je vertrekt ‘s avonds en komt de volgende middag aan. Je kunt soms goedkopere vliegtickets krijgen met een overstap, maar dan ben je wel langer onderweg.

Een KLM-vliegticket naar Bangkok is te koop vanaf € 729
Boek hier een vliegticket naar Bangkok bij KLM

Er zijn meerdere manieren om van het vliegveld Bangkok Suvarnabhumi Airport (BKK), op een kleine 30 kilometer van de Thaise hoofdstad, naar Ayutthaya te komen. De goedkoopste manier is met de trein. Je kunt een taxi pakken of met de trein en metro reizen naar het treinstation Hua Lamphong in Bangkok.

Neem de trein op het Airport Rail Link station in de terminal naar Makkasan Station. Van daaruit loop je in 10 minuten naar de metro MRT Phetchaburi Station waar verbindingen zijn naar Hua Lamphong Station. Reken op een totale reistijd naar Ayutthaya van gemiddeld 2 uur.

Ayutthaya treinstation

Het station in Ayutthaya ligt niet direct in de buurt van de tempels, dus neem een veerboot of tuktuk naar de oude stad. Een duurdere manier om in Ayutthaya te komen, is met een minibus van het Mo Chit Bus Station in Bangkok. Er is geen vaste vertrektijd, de busjes vertrekken als ze vol zijn, en je kunt vooraf geen kaartjes reserveren. De rit duurt circa een uur met een aantal tussenstops.

Wil je vanuit Bangkok een dagtrip maken naar Ayutthaya?
Boek hier een tour naar Ayutthaya met bezoeken aan tempels en paleizen

Eten en drinken in Ayutthaya

Overal in Ayutthaya kun je de Thaise specialiteit kuay teow reua proeven, de zogeheten ‘bootnoedels’ die traditioneel op houten bootjes worden verkocht. Dit volksgerecht wordt ook in de kraampjes langs de straten aangeboden. Vlakbij de tempel Wat Mahathat ligt Pa Lek Boat Noodle die enorm geliefd is bij de lokale bevolking omdat het de originele bootnoedels serveert.

Roti Samai in Ayutthaya

Wil je iets bijzonders doen en minder toeristisch, ga dan naar de levendige Chai Phrom Market waar je veel lokaal voedsel kunt kopen in de kraampjes waarvan sommige non-stop open zijn. Een van de meest populaire zoete lekkernijen is roti sai mai (zie de foto). Dit zijn dunne slierten suiker in allerlei kleurtjes die verpakt zijn in een groen flensje. Wil je een drankje doen, ga naar het gezellige Chang House of de Por Gun Ti Bar en ontmoet de locals.

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Ayutthaya, Thailand, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam