Booking Frankrijk

Château de Biron, Dordogne, Frankrijk

De beste bezienswaardigheden in de Dordogne

Château de Biron, DordogneChâteau de Biron is een robuust middeleeuws kasteel uit de twaalfde eeuw in het dorp Biron, vlakbij Monpazier. Het kasteel was eeuwenlang de zetel van een van de vier baronieën van de Périgord. Château de Biron was van de 12e tot het begin van de 20e eeuw in handen van de adellijke familie Gontaut-Biron, een van de belangrijkste en machtigste families van de zuidelijke Périgord. Zij hadden de beste architecten en bouwers uit de verschillende stijlperiodes in dienst, die door de eeuwen heen hun eigen stempel drukten op het kasteel. Het resultaat is een mengelmoes van bouwstijlen, met woonvertrekken uit de renaissance, een gotische kapel en een 14e eeuws landhuis met fresco’s uit de 16e eeuw.

Château de Biron op de grens van Périgord en de Agenais heeft in de loop der tijd wel flink wat te verduren gehad. In 1212 werd het belegerd door Simon de Montfort en tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) wisselde het talloze keren van partij, dat leidde tot belegeringen en verwoestingen. In de 15e eeuw besloten twee broers van de Gontaut-Biron familie het kasteel uit te breiden en te restaureren in Italiaanse renaissancestijl, vermengd met een late flamboyante gotische stijl. Aan de middeleeuwse torens werden trappen en ramen toegevoegd.

Rond 1920 vergokte de markies van Biron zijn fortuin in casino’s en op renbanen, waardoor hij zijn meubels, de beelden in de kapel, verschillende delen van het landgoed en in 1938 uiteindelijk het kasteel zelf moest verkopen. In 1978 kocht het departement van de Dordogne het kasteel, dat inmiddels op de lijst stond van nationale monumenten in Frankrijk. Château de Biron diende een paar keer als decor voor films die zich afspeelden in de middeleeuwen, waaronder Le Capitan (1960).

Je kunt Château de Biron het hele jaar door bezoeken (buiten de zomer zijn de openingstijden beperkt). Qua inrichting is er overigens niet zoveel meer te zien: de kamers en zalen zijn vrijwel allemaal leeg, dus zonder het eerder verkochte meubilair. Er worden wel regelmatig kunsttentoonstellingen georganiseerd. Het kasteel torent uit boven Biron, dus op verschillende plekken heb je een fraai uitzicht op de omgeving. Adres: Bourg, 24540 Biron, Frankrijk. Website: www.semitour.com

Toren van Château de Biron, Dordogne

Voor het laatst bijgewerkt op 26 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Château de Biron in de Dordogne, Frankrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam