Tips voor het huren van een auto in Italië

Als je meer wil zien van Italië, kun je het beste een auto huren. Met een eigen auto kun je veel makkelijker toeren door de groene heuvels van Toscane of langs de olijfbomen in het zonnige Puglia. Je kunt minder drukke en verborgen strandjes bezoeken of dat ene pittoreske dorpje waar een geweldig restaurant verscholen zit.

Natuurlijk rijden overal bussen en treinen in Italië, maar daarmee zit je vast aan soms ongunstige tijdstippen. In landelijke streken rijden er maar een paar bussen per dag. Het huren van een auto geeft je veel vrijheid en flexibiliteit tijdens je vakantie in Italië. Vergeet ook niet dat Italië best ver rijden is vanuit Nederland. Vooral als je vakantie viert in zuidelijke regio’s als Puglia en Sicilië voorkom je met een huurauto een lange vermoeiende autorit.

Een auto huren in Italië is helemaal niet zo duur, zoals je verderop leest in dit artikel. Alleen als je in toeristische steden verblijft als Rome, Florence en Venetië, is het huren van een auto niet nodig. Het manoeuvreren door de smalle straatjes is een nachtmerrie en in de oude historische binnensteden zijn huurauto’s sowieso niet toegestaan. Buiten de toeristische hotspots ligt er een wereld voor je open van bergdorpen, wijngaarden en Unesco-werelderfgoederen die je allemaal met je huurauto kunt verkennen. Ga je op vakantie naar het land van de Romeinen? Hier vind je alvast handige tips voor het huren van een auto in Italië.

Ten eerste: laat je niet afschrikken

Veel vakantiegangers twijfelen of ze wel een auto moeten huren in Italië door het gedrag van Italiaanse automobilisten. Die hebben toch het imago dat ze zich allemaal agressief en roekeloos gedragen op de weg. Laat je hier echter niet door afschrikken. Natuurlijk zijn er Italianen die je met grote snelheid afsnijden op de snelweg of achter de bumper blijven kleven op een kronkelig bergweggetje. Maar deze hufterige automobilisten vind je overal, ook in Nederland. De meeste Italianen houden zich gewoon aan de verkeersregels omdat ze geen bekeuring willen of hun Fiat Uno schadevrij willen houden. Als je gewend bent om op de drukke Nederlandse wegen te rijden, kun je met een gerust hart een auto huren in Italië.

Begin tijdig met het boeken van een huurauto

Belangrijkste tip voor het huren van een auto in Italië: begin er tijdig mee! Vooral tijdens de zomervakantie en de periode rond kerst en oud & nieuw is er veel vraag naar huurauto’s. Als je ruim van tevoren een huurauto boekt, heb je de meeste keuze en de voordeligste tarieven. Je kunt het beste minimaal 6 maanden voor vertrek je huurauto regelen. In de populaire zomermaanden kun je al voor zo’n € 150 een week lang gebruik maken van een huurauto – als je tenminste tijdig boekt. Buiten het hoogseizoen zijn er weleens aantrekkelijke aanbiedingen. Dan kun je al voor € 80 een week lang een auto huren in Italië.

Een handige website voor het regelen van je huurauto is Sunnycars.nl. Hiermee kun je de tarieven vergelijken van verschillende autoverhuurbedrijven, waaronder de bekende internationale merken als Avis en Hertz. Je hebt geen creditcardkosten en je kunt tot 48 uur van tevoren gratis annuleren. Klik hier voor het checken van de beste prijs van een huurauto in Italië.

Als je een automaat wil huren, is het helemaal verstandig om op tijd achter je pc te zitten. Verreweg de meeste huurauto’s in Italië zijn handgeschakelde auto’s, dus het aanbod van automaten is beperkt. Als je thuis een automaat bent gewend, zijn de soms chaotische wegen in Italië niet de beste plek om te oefenen met een handgeschakelde auto.

Regels voor een huurauto in Italië

De minimale leeftijd voor autorijden in Italië is 18 jaar. Autoverhuurbedrijven willen echter dat je minimaal één jaar je rijbewijs op zak hebt. Veel verhuurders rekenen een toeslag voor jonge bestuurders onder de 25 jaar. Ook senioren vanaf 70 of 75 wordt vaak een toeslag een rekening gebracht.

Naast een geldig rijbewijs moet je je paspoort of identiteitsbewijs laten zien als je de huurauto ophaalt. Voorts is een creditcard vereist dat op naam staat van de hoofdbestuurder.

Kies voor een compacte huurauto

Ons advies is om een compacte of kleine auto te huren in Italië. Dit land kwam natuurlijk al eeuwen geleden tot bloei, in een tijd dat er nog geen auto’s bestonden. Dat betekent dat veel straten in dorpen en steden nogal smal zijn. Zelfs de kleine weggetjes op het platteland, waar nauwelijks bebouwing is, zijn aan de smalle kant.

Het passeren van een tegenligger is dan altijd een uitdaging. Ook achteruit rijden, keren en parkeren vergen de nodige vaardigheden (en stalen zenuwen) om niet een muurtje of geparkeerde scooter te raken. Met een compacte of kleine auto ben je veel wendbaarder in het verkeer. Neem verder een allriskverzekering zonder eigen risico, zodat je gedekt bent tegen kosten van krassen en deuken als je per ongeluk iets raakt. Het autorijden en je vakantie in Italië zijn dan een stuk relaxter.

Andere bijkomende kosten

Hou rekening met andere bijkomende kosten als je een auto gaat huren in Italië. Je betaalt bijvoorbeeld extra als je de huurauto inlevert op een andere locatie dan de plek waar je ‘m ophaalde (de zogeheten one way-toeslag). Er zijn extra kosten voor een tweede bestuurder, een kinderzitje en een navigatiesysteem. Dat laatste is niet echt nodig, je vindt prima je weg met Google Maps. Voor internetten in Italië via 3G of 4G betaal je hetzelfde als in Nederland.

Eenmaal op weg heb je te maken met kosten voor brandstof. Kies voor een dieselauto als je veel gaat rijden, diesel is goedkoper dan benzine en overal goed verkrijgbaar. Daarnaast kun je te maken krijgen met tolkosten als je gebruikmaakt van de snelwegen. Tol is niet goedkoop in Italië. Voor het traject van Milaan naar Bolzano ben je bijvoorbeeld al € 30 kwijt.

Wees geduldig bij het ophalen

Het meest praktisch is het om je huurauto op te halen op een luchthaven in Italië. Daardoor ben je sneller op de uitvalswegen en vermijd je benauwende en drukke straatjes in de historische binnensteden met éénrichtingsverkeer.

De wachttijden zijn echter vaak lang bij het ophalen van je huurauto op een vliegveld. Medewerkers van autoverhuurbedrijven nemen ruim de tijd voor elke klant – de Nederlandse efficiency is daar nog niet doorgedrongen! Je kunt zomaar een uur moeten wachten voordat iedereen voor je is geholpen. Als het druk is, kun je tussendoor even een seintje geven dat je je huurauto op een bepaald tijdstip zou komen ophalen. Je loopt anders het risico dat je auto al aan iemand anders is vergeven als je aan de beurt bent, omdat je niet kwam ‘opdagen’.

Hou je aan de verkeersregels

Om boetes te vermijden kun je je het beste aan de verkeersregels houden, maar dat geldt helemaal bij het huren van een auto. Het is bijvoorbeeld verleidelijk om een lekker glas wijn te drinken in Italië, maar dat kun je beter achterwege laten als je nog achter het stuur wilt kruipen. Bij een ongeluk, hoe klein ook, vervallen de verzekeringen als er alcohol in je bloed zit. Je moet dan alle kosten zelf ophoesten.

Hou je aan de maximumsnelheid, ook als je alle andere (Italiaanse) automobilisten harder ziet rijden. Er staan flitspalen langs de wegen, en de locals weten waarschijnlijk beter waar die staan. Ga niet autorijden of parkeren in een gebied met het bordje Zona Traffico Limitato (ZTL). Hiervoor moet je een vergunning hebben. Autorijden is verder taboe als je een bordje ziet met Area Pedonale – voetgangersgebied. Als je toch in deze zones rijdt, wordt het nummerbord van je auto waarschijnlijk op een camera vastgelegd. De bekeuring belandt bij het autoverhuurbedrijf, die het via je creditcard bij jou in rekening zal brengen.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het huren van een auto in Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/jorisvo; Pixabay; Wereldreizigersclub.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam