Overnachten in Italië

Handige tips voor overnachten in Italië

Tijdens een vakantie in Italië heb je genoeg keuze om te overnachten. Het land heeft ongeveer 33.000 hotels en behoort daarmee met de beschikbare accommodatie tot de top van de wereld. De laatste jaren zijn er vooral veel luxe 5-sterrenhotels bijgekomen, terwijl het aantal 1- en 2-sterrenhotels is geslonken. In Italië kun je overnachten in de meest memorabele hotels van Europa, variërend van grand hotels die nog steeds de grandeur van de belle époque uitstralen tot hippe boutique hotels die zich onderscheiden met hun hedendaagse design.

Daarnaast kun je overnachten in bed & breakfasts, hostels, kloosters, berghutten, vakantiehuizen, appartementen en boerderijen. In populaire streken en steden is het raadzaam van tevoren een hotelkamer te reserveren, vooral in de zomermaanden juli en augustus als veel Italianen zelf ook op vakantie gaan. Voor drukbezochte steden als Venetië, Rome en Florence is het essentieel een hotelkamer te boeken van Pasen tot het eind van september en rond Kerstmis en Oud & Nieuw.

Hotels in Italië worden geclassificeerd van 1 tot 5 sterren, dat is gebaseerd op voorzieningen en dienstverlening (zoals 24-uurs roomservice, of er een badkamer bij de kamer is en de aanwezigheid van een restaurant). Het aantal sterren zegt dus niets over de charme, de inrichting van het hotel of de vriendelijkheid of hulpvaardigheid van het personeel. De term pensione voor een klein hotel wordt niet langer gebruikt in Italië – dit is tegenwoordig een 1- of 2-sterrenhotel.

In veel hotels komt het ontbijt als extra op je rekening te staan, ook als je niet hebt ontbeten. Vraag om een overnachting zonder ontbijt als je op de kosten wilt besparen, ontbijten buiten de deur is veel goedkoper (en vaak veel leuker). Als je alleen op reis bent, kun je te maken krijgen met hotels die je toch de prijs voor een tweepersoonskamer laten betalen. In steden met veel toeristen, zoals Venetië, Rome en Verona, komt er in hotels nog een toeristenbelasting bij van een paar euro’s.

Bed & breakfast in Italië

Het overnachten in een bed & breakfast en accommodaties bij particulieren worden steeds populairder in Italië. Het is een leuke gelegenheid om Italianen in hun eigen huis te ontmoeten en te zien hoe zij wonen en leven. Bed & breakfasts zijn er in alle gradaties, van simpel en eenvoudig tot chic en luxe. De nieuwste trend is een boutique bed & breakfast, waar je bijvoorbeeld een stijlvolle slaapplek krijgt in een oud opgeknapt palazzo.

Een bed & breakfast is niet per se goedkoper dan een hotel, en zelden wordt een creditcard geaccepteerd. Ook zijn er plekken waar de eigenaar er niet zelf woont, maar deze bed & breakfasts zijn toch vaak schoon en goed onderhouden. Voor een overzicht kun je kijken op www.bbitalia.it, www.bbplanet.it of www.bed-and-breakfast.it

Hostels in Italië

Om goedkoop te overnachten heeft Italië een uitgebreid netwerk van hostels. Bij de Italian Youth Hostels Association (Associazione Italiana Alberghi per la Gioventù, website www.aighostels.it) zijn meer dan honderd hostels aangesloten, verspreid over het land. Voor een overnachting in een HI-hostel betaal je gemiddeld € 18 voor een bed in een slaapzaal. Je moet dan wel lid zijn van de International Youth Hostel Federation. In Nederland kan dat via Stayokay: www.stayokay.com. Vaak kun je ook lid worden bij aankomst in een hostel.

Daarnaast zijn er private en onafhankelijke hostels, die soms door een familie worden gerund. Voor een overnachting ben je in zo’n hostel gemiddeld € 25 kwijt. Het komt zelden voor dat een heel gebouw in beslag wordt genomen door één hostel, soms is het niet meer dan een verdieping. Je ziet soms zelfs verschillende hostels in één gebouw.

In de zomermaanden is het aan te bevelen een slaapplek in een hostel te reserveren. Vooral in de grote steden zijn hostels dan erg populair bij backpackers die door Europa trekken.

In sommige steden is het in juli en augustus ook mogelijk te overnachten in studentenaccommodatie. De Italiaanse studenten zijn dan bij hun familie of zelf op vakantie. Deze studentenkamers zijn veel goedkoper dan hotelkamers. Het is noodzakelijk ver vooraf te reserveren.

Je kunt gemakkelijk in heel Italië reizen door van hostel naar hostel te hoppen. Als je met z’n tweeën reist, is het de vraag of je daarmee veel geld bespaart. Met twee personen betaal je in een hostel bijna hetzelfde als voor een tweepersoonskamer in een goedkoop hotel. Als je alleen op reis bent, is een verblijf in een hostel daarentegen veel goedkoper en een uitstekende manier om andere reizigers te ontmoeten. Ook kun je gebruikmaken van goedkope restaurants of zelf een maaltijd bereiden in de keuken van het hostel, waardoor je nog meer op de kosten kunt besparen.

Vakantiehuizen en appartementen

In heel Italië kun je overnachten in vakantiehuizen, vakantiewoningen, villa’s en appartementen. Bungalowparken vind je vooral in de buurt van populaire badplaatsen. Als je niet teveel wilt rondreizen in Italië, kun je voor één of twee weken een vakantiehuis of villa huren. Vakantiehuizen vind je veel in Toscane en Umbrië, maar ook op Sicilië, Sardinië en in andere landelijke streken zijn vakantievilla’s te vinden op fraaie locaties.

Appartementen vind je in de grote steden en zijn een aantrekkelijk alternatief voor de soms best wel prijzige hotels, met name als je wat langer op één plek verblijft. Appartementen zijn in het algemeen goed ingericht, met bedden en alle keukenbenodigdheden. Bij een lokale supermarkt in de buurt kun je je boodschappen doen, een ideale manier om je onder te dompelen in de Italiaanse manier van leven. Begin de dag dan met een sterke espresso, staande in een koffiebarretje om de hoek.

Je kunt verder overnachten op boerderijen, uiteenlopend van een rustiek huisje op het platteland tot luxe boerderijvilla’s met zwembad, huisgemaakte wijn en alle voorzieningen. Dit staat in Italië bekend als agriturismo. Toeristen kunnen soms ook meewerken op de boerderij en bijvoorbeeld helpen met fruit oogsten of kaas maken. Kijk voor een overzicht op www.agriturismo.it

Airbnb neemt een enorme vlucht in Italië. Na de Verenigde Staten en Frankrijk heeft Italië de meeste Airbnb-adressen in de wereld. Veel regels zijn er nog niet rond de particuliere verhuur aan toeristen.

Berghutten

Als je gaat trekken en klimmen in de Italiaanse bergen, kun je overnachten in een berghut. De Italiaanse bergsportvereniging Club Alpino Italiano (CAI) heeft een netwerk van 500 berghutten in de Alpen, Apennijnen, Dolomieten, de beboste heuvels van Sicilië en andere bergachtige streken. Berghutten staat in het Italiaans bekend als rifugi. Hierdoor kun je gemakkelijk meerdaagse wandelingen en tochten maken.

De CAI beheert ook de hoogste berghut van Europa, de Capanna Regina Margherita bovenop de bergketen Monte Rosa. Deze berghut met 70 slaapplaatsen ligt op een adembenemende hoogte van 4554 meter. Er is zelfs een bar en een restaurant waar je kunt ontbijten en dineren. Website: www.rifugimonterosa.it

Overnachten in een berghut van de CAI is niet duur: niet-leden kunnen er al slapen voor € 10 per nacht. Je moet minstens tien dagen van tevoren reserveren. Voor een overzicht kun je kijken op www.cai.it.

Daarnaast zijn er nog privaat gerunde en onafhankelijke berghutten, die het dubbele vragen voor een overnachting. De meeste berghutten zijn nogal spartaans ingericht, met stapelbedden (met een matras en dikke dekens) in een onverwarmde ruimte. Een slaapzak of lakenzak moet je zelf meenemen. Meestal is er een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt eten (als dat wordt aangeboden) en waar je de blozende hoofden ziet van andere wandelaars en buitensporttypes. Meestal zijn dat Italiaanse solowandelaars of groepen Duitsers die de Alpen te voet of met de mountainbike verkennen. Daar tegenover staat dat de ligging van een rifugio vaak magnifiek is, met een fraai uitzicht op de bergen en het omliggende landschap. Het woord rifugio kan trouwens ook misleidend zijn. Er zijn ook hippe chalethotels die deze term gebruiken.

Overnachten in de steden en provincies van Italië

Op de website van de Wereldreizigersclub hebben we meer informatie over overnachten, hotels en hotelketens in de verschillende steden en provincies van Italië:

Overnachten in Florence

Overnachten in FlorenceOvernachten in de Italiaanse stad Florence is geen probleem. Het is een belangrijke toeristische trekpleister, dus er is een overvloed aan hotels, bed & breakfasts, boutique hotels, villas en appartementen. Door de grote vraag naar accommodatie is het niet goedkoop om in Florence te slapen. Lees hier meer over overnachten in Florence

Voor het laatst bijgewerkt op 11 juli 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over overnachten in Italië, laat het dan aan ons weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/Madrabothair; Seven Hostel; depositphotos.com/ankamonika.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam