Wat te doen in Siena, Italië: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Siena wat te doenZo’n 80 kilometer ten zuiden van Florence ligt de historische stad Siena, schilderachtig gelegen in de Toscaanse heuvels. Het middeleeuwse stadcentrum Centro Storico, door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, maakt Siena tot een van de grootste trekpleisters van Italië. Er hangt een betoverende rode gloed over de stad, want de huizen en gebouwen zijn overwegend opgetrokken uit het lokale rode kleisteen. Siena is wonderschoon met haar gotische kathedraal, de paleizen en de prachtige musea en kunstgalerieën.

De stad is niet alleen wereldberoemd om haar architectuur en kunstschatten, ook de legendarische paardenrace Il Palio die ieder jaar wordt gehouden op het Piazza del Campo, trekt veel publiek. James Bond-liefhebbers komen hier graag om de spectaculaire achtervolging in Quantum of Solace te herleven in de straten, op de daken en de balkons, en op het stadsplein waar net de paardenrace aan de gang is als James Bond de achtervolging inzet.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Siena?
Reserveer hier online een hotel in Siena

Ga heerlijk slenteren door de straatjes en hou er rekening mee dat je flink wat moet lopen, meestal bergopwaarts, althans, zo lijkt het. Er is veel te zien en te doen in Siena. Lees verder voor de 10 leukste tips!

Bewonder het Piazza del Campo

Het Piazza del Campo is een van de mooiste pleinen ter wereld. Dit plein, dat eruitziet als een schelp, vormt het hart van Siena. Het Piazza del Campo is in negen vlakken verdeeld die verwijzen naar de negen heren. Deze Nove Signori bestuurden de stad in de 13e eeuw.

Siena plein

De arcades van de adellijke paleizen en het prachtige stadhuis Palazzo Pubblico met zijn hoge, slanke toren karakteriseren het hellende plein. Op het bovenste deel staat de Fonte Gaia, een indrukwekkende wit marmeren fontein. De fontein is een 19e-eeuwse replica van het meesterwerk van Jacopo della Quercia. Zijn originele versie uit de 15e eeuw kun je bezichtigen in het Museo Civico.

Siena marktplein

Het Piazzo del Campo is ook de locatie waar de jaarlijkse traditionele paardenrace Il Palio plaatsvindt. Op het levendige plein zijn vele leuke terrasjes, restaurants en winkels waar de typisch Italiaanse sfeer goed te voelen is.

Kom meer te weten over de geschiedenis van deze Unesco Werelderfgoedstad
Boek hier een wandeltocht van 2 uur langs de hoogtepunten van Siena

Beleef de traditionele paardenrace Il Palio

Ieder jaar op 2 juli en 16 augustus wordt Il Palio di Siena gehouden. Het is een wereldberoemde paardenrace die al sinds 1287 traditie is in de stad. Jockeys uit 17 contradi (stadswijken) strijden om het zijden prijsvaandel, de palio. Iedere wijk heeft zijn eigen wapenschild, zo worden de deelnemers herkend tijdens de race.

Siena paardenrace

De paardenrace vindt plaats op het centrale plein Piazza del Campo. Naast dit fenomenale spektakel zijn er op die dagen vele andere festiviteiten, zoals muziekoptochten, demonstraties vlagwerpen en ridders die te paard door de smalle straten galopperen. Het is een enorm populair feest, dus wil je dan overnachten in de stad, zorg ervoor dat je ruim van tevoren wat boekt.

Wil je het Toscaanse platteland per paard ontdekken?
Boek hier een ontspannen paardrijtocht vanuit Siena

Bezoek het Palazzo Pubblico en zijn toren

Het bekendste bouwwerk van Siena is het middeleeuwse Palazzo Pubblico op het Piazza del Campo met zijn dominante toren Torre del Mangia. De buitenkant van het gotische bouwwerk is opgebouwd uit tweekleurig steen, baksteen en travertijn, en is opgesierd door ramen met ronde bogen, waarin je het zwart-witte wapenschild van Siena ziet.

Siena paleis

Binnen vind je in vrijwel alle vertrekken sierlijke fresco’s en ornamenten. Op de bovenste verdiepingen is het Museo Civico gevestigd met het originele beeldhouwwerk van de Fonte Gaia. Zowel het paleis als de toren kun je van binnen bezichtigen. Bovendien heb je vanaf de meer dan 100 meter hoge Torre del Mangi een ongekend uitzicht op de stad en de heuvels van de Toscane. Adres: Piazza del Campo, 1, 53100 Siena SI, Italië. Website: www.comune.siena.it

Wil je de indrukwekkende fresco’s van Siena bewonderen?
Boek hier alvast je entreetickets voor het Palazza Pubblico

Kunst in de Pinacoteca Nazionale di Siena

De kunstgalerij Pinacoteca Nazionale is sinds 1932 gevestigd in twee oude paleizen, het Brigidi en het Buonsignori paleis. Zowel de architectuur van beide gebouwen als de kunstwerken zijn zeer de moeite waard. Je stapt hier in de ‘Gouden Eeuw’ van Siena, met de vele 14e en 15e-eeuwse schilderijen op gouden achtergronden.

Het museum toont werken van de grootse kunstenaars van Siena door de eeuwen heen. En dat niet alleen, er zijn ook schilderijen te zien van Vlaamse, Duitse en Nederlandse kunstenaars. Vanuit de beeldengalerij heb je een indrukwekkend uitzicht op de daken van de stad. Adres: Via S. Pietro, 29, 53100 Siena SI, Italië.

Aanschouw de Kathedraal van Siena

De bouw van de indrukwekkende Kathedraal van Siena heeft bijna twee eeuwen geduurd. De pestepidemie in 1348 heeft de bouw lange tijd stilgelegd. Het interieur van de kathedraal wordt overheerst door de zwart-witte kleuren van het wapenschild van Siena.

Siena kathedraal

De kathedraal herbergt meesterwerken van onbeschrijfelijke waarde, zoals vier beeldhouwwerken van Michelangelo op het Piccolomini altaar, de marmeren preekstoel van Nicola Pisano, de beroemde Johannes de Doper van Donatello in de linkerkapel en een verzameling van Paus Pius II van unieke literaire werken. Je kunt wel zeggen dat de kathedraal meer kunstschatten bezit dan de meeste grote musea. Het allermooiste is misschien nog wel de marmeren mozaïekvloer waar vele beroemde Italiaanse kunstenaars aan hebben gewerkt. Adres: Piazza del Duomo, 8, 53100 Siena SI, Italië. Website: operaduomo.siena.it

Ontdek de mooiste renaissance schat van Siena zonder in de rij te staan
Boek hier alvast je entreetickets voor de Kathedraal van Siena

Neem de kids mee naar Santa Maria della Scala

De hele binnenstad van Siena is één groot openluchtmuseum, geweldig voor de ouders, maar misschien niet altijd leuk voor de kids. Je kunt ze wel op een speelse manier interesseren voor kunst en cultuur. Als je wat wil doen in Siena met de kinderen, kun je ze meenemen naar het museum Santa Maria della Scala. Binnen is namelijk een kunstmuseum voor kinderen gevestigd.

Santa Maria Della Scala in Siena

Kinderen van alle leeftijden kunnen activiteiten en workshops doen zodat ze vertrouwd raken met kunst. Er is een grote collectie werken, verdeeld in thema’s en gewijd aan de kindertijd. Dat loopt uiteen van Griekse en Romeinse kunstwerken tot moderne kunst, in de meest uiteenlopende vormen. Het kindermuseum is iedere maandag, woensdag en vrijdag geopend van 10 tot 13 uur. Adres: Piazza del Duomo, 1, 53100 Siena SI, Italië. Website: www.santamariadellascala.com

Wandel in de natuur van Siena

Net buiten de stad kun je eindeloos wandelen door het mooie Toscaanse landschap met de typische cipressen die overal bovenuit steken. Het is heerlijk om even de stad uit te gaan en de geur van het platteland op te snuiven. Eet onderweg wat in een dorpstaveerne en bezoek een plattelandskerkje.

Siena landschap

Vanuit de stad kun je meerdere wandelroutes volgen. Je hebt bijvoorbeeld langeafstand routes die door heel Italië lopen, waarvan je een klein deel kunt doen. Zo kun je richting Vescono wandelen via de route Via Lauretana, of je loopt de stad uit door de Porto Romana en je pakt een stukje van de wandelroute Via Francigena. Meer info: www.terredisiena.it

Wil je meer wandelen in de glooiende heuvels van Toscane?
Bekijk hier de wandelvakanties in Toscane bij SNP Natuurreizen

Ontdek het Watermuseum in Siena

Het Watermuseum (Museo Dell’acqua) van Siena vertelt het verhaal van de bottini. De bottini zijn middeleeuwse ondergrondse aquaducten en tunnels met gewelfde terracotta overkappingen in de vorm van vaten die het regenwater doorlaten. ‘Botte’ is het Italiaanse woord voor vat. Om Siena van water te voorzien, wat niet makkelijk was omdat de stad geen rivieren heeft in de nabije omgeving, is er in de middeleeuwen een complex ondergronds systeem gemaakt.

Sinds het begin van de 20e eeuw wordt het water alleen nog maar gebruikt voor de fonteinen van Siena. Via de drie verdiepingen van dit boeiende museum ontdek je het ontstaan en de werking van de bottini door middel van films, verhalen en voorwerpen. Tijdens je bezoek ga je ook de bottino binnen die het water levert aan de Fonteinen van Pescaia. Adres: Str. Fonti di Pescaia, 1, 53100 Siena SI, Italië.

Zoek de rust op in het klooster

De in Siena geboren Santa Caterina is een van de belangrijkste heiligen van de stad. Rondom haar geboortehuis is een religieus complex met een kerk en klooster gebouwd (Santuario di Santa Caterina). De bouwwerken zijn prachtig versierd en de kerk bevat een aantal muurschilderingen die het leven van de heilige Caterina uitbeelden.

Siena klooster

Caterina werd samen met Francesco d’Assisi tot patroonheilige van Italië verklaard, zo’n 80 jaar na haar dood op 33-jarige leeftijd. Je kunt het geboortehuis bezoeken, hoewel de oorspronkelijke kamers, inclusief de keuken, in de loop der tijd zijn omgevormd tot religieuze vertrekken. Adres: Costa Sant’Antonio, 4, 53100 Siena SI, Italië. Website: www.caterinati.org

Ga een middag de Chianti wijngaarden in

Wil je wat doen buiten Siena? Zo’n half uur rijden van de stad kun je in de wijnheuvels van de Toscane een wijndomein bezoeken waar heerlijke traditionele Chianti Classico wijnen worden geproduceerd. Het kleine familiebedrijf Fattoria di Monte Maggio in in Radda in Chianti maakt biologische wijnen van lokale druivensoorten. Maak een rondleiding door de wijngaarden en de wijnmakerij en daal af naar de kelders voor een proeverij van de wijnen met lekkernijen uit de streek.

Ben je benieuwd naar de wijnhuizen op het Toscaanse platteland?
Boek hier een wijntour naar de Chianti wijngaarden vanuit Siena

Siena wijnhuis

Wat te doen in Siena: praktische tips

Overnachten in Siena

Wil je echt een duik nemen in de geschiedenis van Siena, slaap dan in een klooster of een pallazo (historisch paleis). Zo heb je vlak bij het Piazza del Campo het voormalige karmelietenklooster Chiostro del Carmine, waar je ontbijt in de oude eetzaal van de monniken en een ochtendwandelingetje maakt in de kloostertuin.

Siena karmelietenklooster

In het Palazzo Ravizza in het hart van de stad waan je je in de Charleston-tijd van de jaren ’20. Slaap je liever in typische Toscaanse sferen? Vanaf het terras van Hotel Santa Caterina heb je een fantastisch uitzicht op de glooiende heuvels rondom Siena. De 18e-eeuwse villa is helemaal in traditionele Toscaanse stijl ingericht en ligt op een kwartier lopen van het centrum.

Zoek je charmante accommodatie voor je trip naar Siena?
Reserveer hier een hotel in Siena, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Siena

Siena heeft geen luchthaven, het dichtstbijzijnde vliegveld is Florence Amerigo Vespucci (FLR) op 80 kilometer van Siena. KLM vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Florence. De vliegreis duurt zo’n 2 uur.

Een KLM-vliegticket naar Florence is te koop vanaf € 130
Boek hier een vliegticket naar Florence bij KLM

Om in Siena te komen, kun je een auto huren of de trein pakken. Met het openbaar vervoer zit je vanaf het vliegveld in 20 minuten op het treinstation van Florence, Firenze Santa Maria Novella. Van daaruit reis je vanaf € 10 met de trein in anderhalf uur naar Siena. Kom je met de auto, hou er rekening mee dat je niet met je auto de binnenstad in mag, je zult buiten de stadsmuren moeten parkeren.

Eten en drinken in Siena

In Siena voeren smaak en traditie de boventoon. De stad staat bekend om zijn olijfolie, wijn, gerookt vlees, pecorino kaas en de wereldberoemde cantucci, de harde amandelkoekjes die je in de Toscaanse likeur Vin Santo doopt. Heel smakelijk is de biefstuk van carne chianina, het vlees van een beroemd runderras uit Siena.

Uiteraard wordt er veel pasta gegeten, een specialiteit van Siena is pappardelle con la lepre (pasta met haassaus) en pici col ragù di cinta (pasta met wildragout). Als je van wijn houdt, ga dan zeker een streekwijn proeven, zoals de Brunello di Montalcino, de Vino Nobile di Montepulciano en de rode Chianti wijn.

Een aanrader is om te gaan eten bij Ristorante Ta Tufo (www.tar-tufo.com) in het historische centrum. Vraag een tafel buiten, dan heb je mooi zicht op de heuvels van Siena.

Voor meer informatie over wat te doen in Siena kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.terredisiena.it

Voor het laatst bijgewerkt op 12 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Siena, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © JeniFoto/Shutterstock.com; Mihai-Bogdan Lazar/Shutterstock.com; Route66/Shutterstock.com; Pixabay; Monte Maggio; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam