Duomo di Milano, Milaan, Italië

De beste bezienswaardigheden in Milaan

In het centrum van Milaan kan de prachtige en indrukwekkende Duomo di Milano niet aan je aandacht ontsnappen. Het is de vierde grootste kathedraal ter wereld en uitgegroeid tot hét symbool van de Italiaanse stad. De bouw van de gotische rooms-katholieke kathedraal met zijn imposante witte marmeren voorgevel begon in 1386 door Gian Galeazzo Visconti, destijds de hertog van Milaan. De werkzaamheden duurden bijna zes eeuwen, pas in 1965 opende de Duomo officieel haar deuren voor het publiek. Duizenden kunstenaars, beeldhouwers en gespecialiseerde vakmensen waren betrokken bij de bouw. Tenminste 78 architecten waren erbij betrokken, uit heel Europa.

De kathedraal heeft veel verschillende variaties in stijl en het interieur is ronduit verbazingwekkend. Met zo’n 3500 sculpturen van heiligen, dieren en monsters, 55 gebrandschilderde ramen en mooie altaren en schilderijen is de Dom van Milaan is het belangrijkste voorbeeld van de gotische bouwstijl in het noorden van Italië. Let binnen ook op een kleine rode gloeilamp in het gewelf boven het hoofdaltaar. Daar wordt een metalen spijker bewaard die gebruikt zou zijn bij de kruisiging van Jezus Christus. Elk jaar op de zaterdag die het dichtbij 14 september ligt gaat de bisschop van Milaan met een houten lift naar boven om de relikwie op te halen. De heilige nagel wordt dan op het altaar tentoongesteld.

Bijzonder is ook het dak, dat bestaat uit liefst 135 torenspitsen en talloze standbeelden. Op de hoogste torenspits staat het 4 meter hoge gouden beeld van Madonna, de Madonnina, die haar armen naar de wereld spreidt. In de avond is zij al vanuit de verte te zien. Bezoekers kunnen de trap beklimmen of de lift nemen om het architectonische schouwspel bovenop het terras van 8000 vierkante meter te bewonderen. Je hebt ook een mooi uitzicht op Milaan en op zonnige dagen kun je zelfs de besneeuwde toppen van de Alpen en de Apennijnen aan de horizon zien liggen.

Je kunt de Duomo di Milano het beste bezoeken op een heldere dag wanneer het zonlicht door de ramen schijnt en voor een waaier aan kleuren zorgt. Zeker in het zomerseizoen staat er altijd een lange rij voor de kathedraal, maar via de website kun je alvast online kaarten kopen. Aan het eind van de dag is het wat rustiger en zijn de rijen meestal verdwenen. De toegang tot de kathedraal zelf is gratis, maar voor het dakterras moet je een kaartje kopen (daarbij is een kaartje voor de lift duurder dan voor de trap). Let er op dat er een strikte veiligheidscontrole is bij de ingang en dat je beter geen tas of rugzakje mee kunt nemen. Adres: Piazza del Duomo, 20122 Milaan, Italië. Website: www.duomomilano.it

Voor het laatst bijgewerkt op 13 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Duomo di Milano in Milaan, Italië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam