Het Laatste Avondmaal, Milaan, Italië

Het gotische bakstenen klooster Santa Maria delle Grazie uit 1465 ziet er van de buitenkant al fraai uit, met zijn massieve koepel in renaissancestijl. De échte schat is echter binnen te bewonderen. Binnen in de eetzaal van het voormalige Dominicaanse klooster vind je namelijk de muurschildering Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci (1452-1519). Het schilderij van de Italiaanse kunstenaar en uitvinder behoort tot de beroemdste kunstwerken ter wereld. Het is nog meer in populariteit gestegen sinds de Amerikaanse schrijver Dan Brown het schilderij uitvoerig terug liet komen in zijn roman De Da Vinci Code.

Da Vinci maakte het meesterwerk tussen 1495 en 1497. Het is een afbeelding van het moment dat Jezus aankondigt dat een van zijn apostelen hem zal verraden, en het is op prachtige én dramatische wijze geschilderd. Neem even de tijd om de uitdrukkingen van ontsteltenis, vijandigheid en wanhoop op de gezichten van de discipelen te onderzoeken. Tweede van links zit Judas, de verrader van Jezus, die een donkere huidskleur heeft en een zakje met zilver vasthoudt. Dat zou de beloning zijn voor het verraad.

Het Laatste Avondmaal heeft het flink te verduren gehad de afgelopen eeuwen. Al in de zestiende eeuw sloeg het verval toe en de muurschildering is daarna enkele malen (niet helemaal vlekkeloos) gerestaureerd. Het klooster werd in 1943 gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de muurschildering van Da Vinci is gelukkig grotendeels intact gebleven. De laatste grote opknapbeurt vond plaats van 1978 tot 1999.

Het Laatste Avondmaal is een van de populairste bezienswaardigheden van Milaan, waar je alleen binnenkomt als je ver van tevoren kaartjes hebt besteld. Doe dat enkele maanden voor je bezoek via de website van Vivaticket: www.vivaticket.it. Je mag het kunstwerk maximaal 15 minuten bewonderen en er mogen maximaal 30 mensen tegelijk in de ruimte zijn met het schilderij. Meer informatie over het klooster van Santa Maria delle Grazie vind je op de eigen website: www.legraziemilano.it. Adres: Piazza di Santa Maria delle Grazie, 20123 Milaan, Italië.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Het Laatste Avondmaal in Milaan, Italië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Davide Oliva.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam