Pinacoteca di Brera, Milaan

Pinacoteca di Brera in MilaanDe Pinacoteca di Brera in Milaan is een van de beste kunstmusea van Italië. Hier vind je schilderijen van wereldberoemde Italiaanse meesters als Caravaggio, Titiaan, Bellini en Raphael, maar ook van onze eigen Rembrandt. In 38 zalen dwaal je hier langs enkele van de grootste meesterwerken uit de kunstgeschiedenis, van Italiaanse en buitenlandse kunstenaars uit de 13e tot de 20e eeuw.

Het zijn vooral religieuze schilderijen met Bijbelse taferelen, dus daar moet je wel van houden. Voor ware kunstliefhebbers is dit museum een must tijdens een stedentrip in Milaan, en het is nog niet eens heel druk. Waar het Uffizi in Florence miljoenen bezoekers per jaar ontvangt, blijft het Pinacoteca di Brera steken op een paar honderdduizend.

Geschiedenis van het museum

De oorsprong van de Pinacoteca di Brera gaat al terug tot 1776. Een voormalig 14e-eeuws klooster van de jezuïeten werd toen omgebouwd tot Palazzo Brera, met de Academie voor Schone Kunsten en andere culturele instituten. Voor de studenten werd een kunstcollectie aangelegd, maar het huidige museum hebben we eigenlijk aan Napoleon te danken.

Pinacoteca di Brera in Milaan

De Franse krijgsheer gaf zijn soldaten de opdracht om in Italiaanse kerken en kloosters de belangrijkste schilderijen te ‘verzamelen’ en naar Milaan te brengen. Napoleon wilde hiermee vieren dat Milaan was aangesteld als hoofdstad van het pas opgerichte koninkrijk Italië. Zo veranderde de Pinacoteca di Brera in 1809 in een openbaar museum. Een unicum in Italië, want de meeste kunstmusea zijn ontstaan uit privéverzamelingen van prinsen, aristocraten of adellijke families. Op de binnenplaats staat nog altijd een standbeeld van Napoleon.

Topwerken in de Pinacoteca di Brera

De plunderingen uit kerken en kloosters verklaren waarom er zoveel religieuze kunst hangt in de Pinacoteca di Brera, maar daar zitten wel enkele bijzondere werken tussen. Een publiekslieveling is De Kus van de Italiaanse schilder Francesco Hayez uit 1859. Het schilderij met het hartstochtelijk zoenende stel is het meest gereproduceerde Italiaanse doek uit de 19e eeuw.

Pinacoteca di Brera schilderij

Een hoogtepunt uit de 15e-eeuwse Venetiaanse schilderkunst is Klaagzang over de dode Christus (1480) van de Italiaanse renaissancekunstenaar Andrea Mantegna. Het is een indrukwekkend schilderij dat emoties oproept, ook als je niet religieus bent aangelegd. Rouwenden verzamelen zich rond het dode lichaam van Jezus vlak voor zijn begrafenis, waar de gaten van spijkers nog duidelijk te zien in handen en voeten.

Bezoeken van de Pinacoteca di Brera

De Pinacoteca di Brera bevindt zich in de kunstzinnige wijk Brera (zoals je al zou vermoeden), ten noorden van de Dom van Milaan. De dichtstbijzijnde metrostations zijn Lanza (lijn 2) en Montenapoleone (lijn 3). Vanaf de kathedraal is het ongeveer 15 minuten lopen.

Het museum is elke dag geopend van 08.30 tot 19.15 uur. Alleen op maandag is het museum gesloten. Het is aan te raden online tickets te bestellen om wachtrijen te voorkomen. De toegang voor volwassenen is € 12, voor jongeren van 18 tot en met 25 jaar is de entree € 8. Kinderen onder de 18 mogen gratis naar binnen.

Pinacoteca di Brera café

Er is een museumwinkel en een aangenaam café op de eerste verdieping, Caffè Fernanda (www.caffefernanda.com), waar je terechtkunt voor lunch, koffie en taart. Je hebt hier uitzicht over de binnenplaats en het is een serene plek als je even wilt ontsnappen aan de stadsdrukte in Milaan. Je mag het café ook bezoeken zonder het kopen van een toegangsticket voor het museum. Adres: Via Brera, 28, 20121 Milaan MI, Italië. Website: www.pinacotecabrera.org

Voor het laatst bijgewerkt op 19 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Pinacoteca di Brera in Milaan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Libero_Monterisi/Shutterstock.com;  James O’Mara/Pinacoteca di Brera.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam