Openbaar vervoer in Milaan, Italië

In Milaan hoef je waarschijnlijk niet heel veel gebruik te maken van het openbaar vervoer. De meeste bezienswaardigheden en musea bevinden zich in het historische centrum rond de Duomo. Als je moe bent van het wandelen of iets verder weg moet zijn, kun je snel en efficiënt reizen met het openbaar vervoer in Milaan. Je kunt gebruikmaken van de metro, de tram en de bus. De metro is het makkelijkste vervoermiddel in de stad.

Zoals in veel andere steden kun je in Milaan met één kaartje gebruikmaken van al het openbaar vervoer. Het vervoersbedrijf in de Italiaanse stad heet overigens ATM (Azienda Trasporti Milanesi), niet te verwarren met de Engelstalige afkorting ‘ATM’ voor geldautomaat. Als je in de straat bordjes ziet hangen met ‘ATM’ wil dat dus niet altijd zeggen dat je er geld kunt pinnen. Het kan net zo goed een plek zijn waar je een kaartje voor het openbaar vervoer kunt kopen.

Met een standaardkaartje (biglietto urbano) voor € 1,50 kun je 90 minuten reizen in Milaan met de metro, de tram of de bus. Gedurende deze tijd kun je ook overstappen, als je tenminste niet bent uitgecheckt. Als je wat meer gebruikmaakt van het openbaar vervoer, is het al snel voordeliger om voor € 4,50 een dagkaart te kopen voor 24 uur (biglietto giornaliero) of een kaart voor twee dagen (48 uur). Kaartjes zijn te koop bij loketten en automaten op de metrostations en bij tabakswinkels en kiosken in de stad. In totaal zijn er 2200 verkooppunten. Je kunt in de metro, tram of bus zelf dus geen ticket kopen. Vergeet niet dat je voor het instappen altijd moet ‘inchecken’ en je kaartje bij een poortje geldig moet maken. Voor informatie over alle tarieven en het hele vervoersnetwerk kun je kijken op de officiële website van ATM: www.atm.it

Reizen met de metro in Milaan

De metro is het favoriete middel van openbaar vervoer in Milaan. De stad heeft vier metrolijnen: M1 (rood), M2 (groen), M3 (geel) en M5 (lila). Er wordt nog gebouwd aan een vijfde metrolijn (M4, blauw) van het centrum naar Linate Airport, die naar verwachting in 2022 gereed is.

Je hoeft overdag nooit lang te wachten op de metro, ze rijden zo om de 2 tot 8 minuten. In de avonden en in het weekend rijden ze iets minder vaak. In de nacht rijdt de metro niet tussen ongeveer 00.30 en 06.00 uur, maar er rijden dan vervangende nachtbussen voor de lijnen M1, M2 en M3. Als je een kaartje incheckt na middernacht en voor 04.30 uur, is deze geldig tot 06.00 uur ‘s nachts.

Er zijn meer dan honderd metrostations, die te herkennen zijn aan een een grote witte ‘M’ tegen een rode achtergrond. Grote metrostations bevinden zich bij de Duomo en het Centraal Station.

Reizen met de tram in Milaan

Milaan heeft een van de meest uitgebreide tramnetwerken van Europa, met 17 tramlijnen met een totale lengte van 170 kilometer. Ze rijden ook op plekken die niet bereikbaar zijn met de metro of de bus. De trams rijden in Milaan sinds 1881. Nog steeds rijden er ‘antieke’ gele trams uit de jaren twintig rond, met houten bankjes, naast de vele moderne trams. Elke tramlijn heeft een eigen nummer.

Trams stoppen alleen bij haltes als er iemand in of uit moet stappen. Druk op een knop of trek aan een touw om aan te geven dat je wilt uitstappen. Bij is het instappen is het raadzaam even met je hand te zwaaien dat de tram moet stoppen, als er verder geen andere mensen bij de tramhalte staan. Let er bij het uitstappen op dat er soms een weg is met auto’s tussen de tramrails en de stoep.

Reizen met de bus in Milaan

Om de buitenwijken van Milaan te bereiken, ben je vaak aangewezen op de bus. Er zijn zo’n 100 buslijnen in Milaan. Elk buslijn heeft een eigen nummer. De oranje bussen rijden ongeveer van 05.00 uur in de ochtend tot 01.00 uur ‘s nachts, maar vooral in het weekend zijn er ook bussen die langer doorrijden.

Een bushalte is meestal niet meer dan een metalen paal met een klein bordje waar de buslijnen op vermeld staan. Als je wilt dat de bus stopt, zwaai je even met je hand naar de buschauffeur. Voor het uitstappen druk je op de knop bij je stoel. Vergeet niet dat je géén kaartje kunt kopen bij de buschauffeur (zie de intro over openbaar vervoer in Milaan hierboven). Een handige app voor je smartphone is MuoviMI, waar je de complete dienstregeling en alle routes en haltes vindt voor het reizen met de metro, de tram en de bus in Milaan.

Bezienswaardigheden in Milaan

Milaan heeft een invloedrijk verleden en een rijk cultureel erfgoed, waar de grootste kunstenaars aan meewerkten. Zo kun je in het centrum niet om de Duomo heen, een van de grootste kathedralen ter wereld. Voor een chic avondje uit ga je naar Teatro alle Scala, beroemd vanwege de geweldige akoestiek. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Milaan

Vervoer van de luchthaven naar het centrum van Milaan

Vervoer van Milaan Linate naar het centrum

Je bent het snelst in het centrum als je vliegt naar Milaan Linate Airport. Dit vliegveld ligt slechts 8 kilometer vanaf het centrum. Vanaf de luchthaven rijden van ‘s ochtends vroeg tot middernacht bussen naar Milaan. Tussen Linate en het centrum van de stad rijden geen treinen of metro’s.

Bus nummer 73 rijdt elke 10 minuten van Linate naar Piazza San Babila, op een steenworp afstand van de Dom. Daar kun je overstappen op de metro. Ook kun je een shuttlebus nemen die elk halfuur naar het Centraal Station van Milaan rijdt. Kaartjes (enkele reis en retour) kun je kopen in de aankomsthal of bij de buschauffeur. De bushaltes zijn net buiten de aankomstterminal. De rit naar het centrum duurt ongeveer 25 minuten. Informatie over de shuttlebus: www.airportbusexpress.it

Buiten de aankomsthal, ter hoogte van gate 5, is de taxistandplaats. Taxi’s van verschillende centrales kunnen je naar het centrum brengen. In de aankomsthal van Linate vind je ook de balies van een tiental autoverhuurbedrijven. Via Linate Fly Car Service (www.linateflycarservice.com) kun je een auto huren met chauffeur.

Vervoer van Milaan Malpensa naar het centrum

Malpensa Airport ligt 50 kilometer van het centrum van Milaan, ten noordwesten van de stad. De trein is de snelste manier om van de luchthaven in Milaan te komen. De Malpensa Express trein rijdt 129 keer per dag op en neer tussen het vliegveld en het centrum.

Er rijden treinen naar het Centraal Station (met een tussenstop op station Garibaldi) en station Cadorna, dat dichter bij de Dom ligt. De reis naar het Centraal Station duurt ongeveer drie kwartier. De treinrit naar station Cadorna duurt een halfuur. Malpensa Express vertrekt vanaf Terminal 1. Via de website kun je online alvast een kaartje kopen: www.malpensaexpress.it

Voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over openbaar vervoer in Milaan, Italië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam