Vakantie in Napels, Italië

Tips voor een vakantie in Napels

Eerst Napels zien, dan pas sterven. Met andere woorden: je kunt gerust sterven als je de schoonheid van Napels hebt bewonderd. Maar wat ons betreft, hoef je niet zo lang te wachten, en is de derde stad van Italië al veel eerder een stedentrip waard. Een vakantie in Napels beleef je in een stad die berucht is om de misdaad en de Camorra, het maffiasyndicaat dat het dagelijks leven er al sinds de negentiende eeuw in zijn greep houdt. Napels heeft de onbezonnen reputatie van de meest vervuilde, meest venijnige en meest criminele stad van het land. Het is allemaal wat overdreven, merk je tijdens een bezoek aan de stad.

Napels is ook de geboorteplaats van de pizza, dat alleen al een goede reden is om er vakantie te vieren. In de hoofdstad van zuidelijk Italië hebben we inderdaad de lekkerste pizza verorberd die we ooit in ons leven hebben gegeten. Met dank aan Antica Pizzeria Port’Alba, ‘s werelds eerste pizzeria die in 1830 de deuren opende. Laat je echter niet alleen leiden door dit hedendaagse fastfood. Napels heeft een prachtige en kleurrijke oude stad, waar je in de smalle straatjes kunt dwalen tussen kastelen, paleizen, musea en de bijna 450 kerken. Met haar schat aan historische gebouwen, het stratenpatroon en de ligging aan de baai van Napels is het een plaats van ‘uitzonderlijke waarde zonder weerga’, oordeelde Unesco, die de hoofdstad van de regio Campania in 1995 op de Werelderfgoedlijst heeft gezet.

Napels is een magische stad waar de cultuur is verweven met de geschiedenis, die teruggaat tot de achtste eeuw toen de Grieken er de baas waren. Zij waren de stichters van Neapolis, oftewel ‘de nieuwe stad’. Naderhand verkeerde de plaats onder Byzantijnse, Franse, Spaanse en Oostenrijkse heerschappij, die alle hun sporen hebben nagelaten. Het Nationaal Archeologisch Museum behoort tot de beste ter wereld, met een uitmuntende collectie oudheidkundige voorwerpen van de verschillende beschavingen. Het eeuwenlang graven in de grond resulteerde ook in een bijzonder stelsel van tunnels, gangen en catacomben onder de stad, waarvan je ook een deel kunt bezoeken.

Naast het opsnuiven van cultuur kun je tijdens je vakantie in Napels terecht in vele bars en restaurant. Het heeft een nachtleven waar je tot in de late uurtjes door kan gaan om je ware ziel te vinden. Begin je avond met een aperitivo in Café Gambrinus, Napels oudste en meest elegante plek om je dorst te lessen (en dat zijn de hoge prijzen best wel waard). Ontdek kleine winkeltjes die zijn verborgen onder portieken van afbrokkelende stenen en wandel door de parken en over de brede promenades. Verwonder je over het wasgoed in de kleine geplaveide straatjes en hoe deze kleren ooit schoon kunnen worden, met alle uitlaatgassen van het hectische, stomende verkeer.

Bovendien is Napels een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen. Het eiland Capri is een kort tochtje met de boot en je in een mum van tijd bij de beroemde vulkaan Vesuvius of de verloren stad Pompeii. Napels verrast de oplettende reiziger met zijn indrukwekkende talent voor het leven, het eten en het gebruik van een goed humeur en fatsoen om met elkaar samen te leven. Het is een stad die al je zintuigen bezig zal houden en waar de burgemeester er de laatste jaren écht werk van heeft gemaakt om de smerigheid en groezeligheid aan te pakken. Napels is een van de meest intense stedelijke brouwsels van Italië, de meest bedwelmende plek van het land waarvan het even duurt voordat je weet wat je overkomt. Maar waarvan al snel weet dat de ‘noorderlingen’ er onterecht hun neus voor ophalen.

Bezienswaardigheden in Napels

Napels claimt de geboorteplaats te zijn van de pizza, maar heeft ook een reeks indrukwekkende bezienswaardigheden die niet onder doen voor die in Rome of Milaan. In de derde stad van Italië vind je talloze kerken, paleizen, historische gebouwen en musea. Het Archeologisch Museum in de stad behoort tot de beste ter wereld. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Napels

Tips voor een vakantie op het eiland Capri

Capri, gelegen voor de kust van Napels, is een van de meest exclusieve eilanden van Italië. Het staat bekend als een Italiaans jetseteiland waar je in een van de restaurants of clubs zomaar een Hollywood-ster zou kunnen spotten. Lees hier meer over een vakantie op Capri

Voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Napels, Italië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam