Tips over vliegen naar Rome, Italië

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Rome vliegen. Vanaf Amsterdam Schiphol gaan dagelijks vele rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad van Italië. Je kunt vliegen met luchtvaartmaatschappijen KLM, Alitalia, easyJet en Vueling Airlines. De vliegtijd van Amsterdam naar Rome is ongeveer 2 uur en 10 minuten.

Transavia vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Rotterdam naar Rome, een vlucht van eveneens ruim 2 uur. Vanuit Eindhoven kun je met low budget luchtvaartmaatschappij Ryanair direct naar Rome vliegen.

Ook vanuit Brussel zijn elke dag vele vluchten naar de Italiaanse hoofdstad. Je kunt vliegen met Alitalia, Ryanair en Brussels Airlines.

Luchthavens van Rome

Rome heeft twee luchthavens. Vrijwel alle internationale vluchten komen aan op Leonardo da Vinci Airport, dat in het algemeen bekendstaat als Fiumicino Aeroporto (FCO). Het is vernoemd naar de gelijknamige plaats Fiumicino. Dit is het grootste en belangrijkste vliegveld van Rome. Fiumicino ligt ongeveer 32 kilometer ten westen van Rome, vlakbij de zee. KLM, Alitalia, easyJet, Vueling Airlines en Transavia vliegen naar Fiumicino.

Kleiner is Ciampino Aeroporto (CIA), een militair vliegveld dat steeds meer voor passagiersvluchten wordt gebruikt. Vooral low budget maatschappijen vliegen naar Ciampino, waaronder Ryanair. De luchthaven ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Rome, zodat je hier vandaan sneller en goedkoper in het centrum bent. De faciliteiten op Ciampino zijn echter wel beperkter dan op het veel grotere Fiumicino.

Luchthaven van Fiumicino

Er is de grootste kans dat je aankomt op de luchthaven van Fiumicino. Het is een modern vliegveld en een van de drukste luchthavens van Europa, met vier terminals (1, 2, 3 en 5). Terminal 1 wordt onder andere gebruikt door Alitalia, Air France en KLM. Terminal 5 is bestemd voor vluchten naar de Verenigde Staten van Amerika en Israël.

Vanuit Fiumicino kun je naar alle grote steden in Europa vliegen. Ook gaan er veel vluchten naar bestemmingen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De luchthaven van Fiumicino is verder een belangrijk overstappunt voor binnenlandse vluchten in Italië.

Op het vliegveld vind je zo’n 124 winkels en meer dan 40 cafés, restaurants, fastfoodtenten, wijnbarretjes en koffietentjes. Sommige gelegenheden zijn 24 uur per dag open. Er zijn verschillende banken, geldautomaten en geldwisselkantoren. In de aankomsthal van Terminal 1 is een postkantoor. Er is een eerste hulppost die 24 uur per dag beschikbaar is en er zijn apotheken en drogisten.

In Terminal 3 is een gebedsruimte voor mensen van alle religies en een katholieke kapel. Wifi is gratis en onbeperkt. Tegenover Terminal 1 en 3 is een soort hotel, HelloSky (www.hellosky.travel), dat met een voetgangersbrug te bereiken is (2 minuten lopen). Je kunt hier zogeheten Air Rooms boeken waar je zowel ‘s nachts of overdag kunt slapen. Dat is handig als je in Rome moet overstappen en de volgende ochtend verder moet vliegen. Op 5 minuten lopen van de aankomsthal is het Hilton Rome Airport Hotel met 517 kamers.

De luchthaven van Rome is in beheer bij het bedrijf Aeroporti di Roma. Kijk voor meer informatie op de website: www.adr.it

Vervoer van Fiumicino naar Rome

Vervoer per trein

Er is een goede treinverbinding voor het vervoer van de luchthaven van Fiumicino naar Rome. De Leonardo Express vertrekt elk halfuur van het vliegveld naar Stazione Termini in het centrum. Soms vertrekt-ie elk kwartier. Vanaf dit station kun je per taxi, metro of lopend naar je eindbestemming. Het gebied rondom Stazione Termini is nogal groezelig en er lopen een hoop duistere figuren rond, dus pas op je bezittingen.

De Leonardo Express is een non-stop trein die er 32 minuten over doet. De trein is niet goedkoop, in 2018 kostte een enkele reis € 15. Je kunt online een kaartje kopen op de website van Trenitalia: www.trenitalia.com

Het is goedkoper om een regionale FL1-trein te nemen naar Rome, al doet deze er wel langer over. De trein rijdt van de luchthaven naar de belangrijkste treinstations in Rome: Tiburtina, Tuscolana, Trastevere en Ostiense (maar dus niet naar Termini). De regionale trein vertrekt doordeweeks elke 15 minuten en in de weekenden en vakanties elke 30 minuten.

Vervoer per bus

Je kunt ook met een shuttle bus van de luchthaven naar Stazione Termini. Dit is goedkoper dan de trein, maar je bent nog langer onderweg. De busrit van het vliegveld naar station Termini duurt ongeveer een uur. Onderweg wordt ook gestopt bij het Vaticaan.

Er zijn meerdere busmaatschappijen die busdiensten aanbieden vanaf de luchthaven van Fiumicino. Je kunt onder meer terecht bij Sit Bus Shuttle. Kaartjes koop je bij de buschauffeur of online. De prijs van een enkeltje in 2018 bedraagt hier € 6. Website: www.sitbusshuttle.com

Vervoer per taxi

De taxi is de meest comfortabele manier om van de luchthaven naar het centrum van Rome te reizen. Als je minimaal met z’n drieën bent, is dit ook goedkoper dan de Leonardo Express. Het tarief van een rit naar Rome ligt rond de € 50. Er gelden vaste tarieven voor verschillende buurten in Rome, die je kunt raadplegen op de website van de luchthaven.

Buiten de aankomsthal van Terminal 1 en Terminal 3 vind je een taxistandplaats waar je 24 uur per dag terecht kunt voor een taxi. Neem alleen een officiële witte taxi met een bordje met ‘TAXI’ op het dak, een nummer op de deuren en een chauffeur die de meter gebruikt. Op het vliegveld lopen vele ronselaars rond die toeristen oplichten met een veel te dure taxirit.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen naar Rome, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam