Wat te doen en te zien in Turijn, Italië: 10 tips!

Turijn wat te doenWat te doen in Turijn, deze stijlvolle stad in het noorden van Italië? Turijn is de stad van koffie, chocola en FIAT, een eldorado voor fijnproevers, chocoholics en autofans. De hoofdstad van de regio Piemonte is wereldberoemd om de Lijkwade van Turijn, het betwiste linnen doek waarmee Jezus Christus in zijn graf werd gelegd. Voetbalfans kennen de stad vooral van Juventus, de beste Italiaanse voetbalclub aller tijden. Maar Turijn heeft ook een enorme interessante geschiedenis waarom een stedentrip nog meer boekdelen spreekt.

Torino was in 1861 de eerste hoofdstad van Italië en eeuwenlang de thuisbasis van het Huis van Savoye, een machtige adellijke dynastie met een invloedssfeer die tot ver in Europa reikte. Deze familie heeft Turijn prachtige paleizen, villa’s, buitenverblijven en jachthuizen nagelaten, die sinds 1997 een notering hebben op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor Romeinse ruïnes moet je hier niet zijn, wél voor groene boulevards, barokke paleizen en herenhuizen en art nouveau-cafés. Nog steeds is Turijn een van de machtigste en rijkste steden van Italië.

Het is een genot om door het centrum van Turijn te slenteren, je verwonderend over de pracht en praal in de vorstelijke optrekjes van de Savoyes. Pak een relaxmoment langs de rivier de Po of bezoek een van de topmusea, zoals het Egyptisch Museum. Geniet van de beste koffie van het land en vul je chocoladevoorraad aan bij een chic chocolatier. En proef iets van het rauwe industriële sfeertje, want Turijn is ook een fabrieksstad waar autofabrikanten FIAT, Lancia en Alfa Romeo hun hoofdkantoren hebben.

Zoek je accommodatie voor je stedentrip naar Turijn?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Turijn

Je kunt Turijn zelfs gebruiken als uitvalsbasis voor een wintersportvakantie. De stad ligt aan de voet van de Italiaanse Alpen en was in 2006 gastheer van de Olympische Winterspelen. Wil je een stedentrip maken naar deze vooruitstrevende stad? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Turijn!

Egyptisch Museum van Turijn

Een van de beste bezienswaardigheden van de stad is het Egyptisch Museum van Turijn (Museo Egizio), met een indrukwekkende verzameling voorwerpen uit het oude Egypte. Verspreid over vijf etages kun je je vergapen aan mummies, sarcofagen, beelden, papyrus geschriften, juwelen, aardewerken kannen en andere objecten uit de wereld van de farao’s. Je ziet er 24 mummies van mensen, maar ook nog eens 17 dierenmummies. Een van de hoogtepunten is de ‘Hal van de Koningen’, met grote standbeelden van farao’s.

Egyptisch Museum in Turijn

De deuren gingen al open in 1924 en daarmee is dit ‘s werelds oudste Egyptische museum. Bovendien is dit naast het Nationaal Museum in Cairo het enige museum dat volledig is gewijd aan kunst en cultuur is Egypte. De basis van de collectie werd gevormd door de Italiaanse verzamelaar en diplomaat Bernardino Drovetti (1776-1852). Hij was enige tijd de Franse consul-generaal in Egypte en verzamelde in die periode zo’n 8000 antiquiteiten, die hij doorverkocht aan Europese musea. Tijdens latere Italiaanse archeologische missies tussen 1900 en 1935 werden nog eens 30.000 voorwerpen uit het oude Egypte opgegraven en naar het museum in Turijn gesluisd. Adres: Via Accademia delle Scienze, 6, 10123 Turijn, Italië. Website: www.museoegizio.it

Koninklijk Paleis van Turijn

Turijn was drie eeuwen lang de koninklijke hoofdstad voor het Huis van Savoye, een adellijke dynastie die over delen van Italië en Frankrijk regeerde. Zij hebben flink wat vorstelijke optrekjes nagelaten, waaronder het prachtige Koninklijk Paleis van Turijn (Palazzo Reale). Het vierkante barokke paleis werd gebouwd in de 16e eeuw en is in de 17e eeuw flink uitgebreid. De okerkleurige gevel komt vrij zakelijk over, maar binnen is het paleis enorm weelderig ingericht met vergulde plafonds, muurschilderingen, wandtapijten, kristallen lampen en antieke meubels.

Turijn paleis

Het paleis is sinds 1946 een museum waar je een rondleiding kunt krijgen door de koninklijke appartementen, de balzaal, de troonzaal, de galerij en de koninklijke bibliotheek op de eerste verdieping, waar een zelfportret van Leonardo da Vinci uit 1512 te zien is. Vermaard is de grote collectie Chinese en Japanse vazen die je in de verschillende zalen tegenkomt. Het aangrenzende Koninklijke Wapenarsenaal (Armeria Reale) bevat een de grootste collecties wapens ter wereld. Adres: Piazzetta Reale, 1, 10122 Turijn, Italië. Website: www.museireali.beniculturali.it

Mole Antonelliana

Hét symbool van Turijn is de Mole Antonelliana, waarvan de torenhoge koepel al meer dan 125 jaar de skyline van de stad domineert. Misschien ken je het markante gebouw ook van de achterkant van het Italiaanse muntje van 2 eurocent. De 167,5 meter hoge toren is gebouwd tussen 1863 en 1889 door architect Alessandro Antonelli, naar wie het gebouw is vernoemd. Bij de opening was dit het hoogste bakstenen gebouw van Europa.

Het zou oorspronkelijk een synagoge worden, maar na Joodse protesten werd het omgevormd tot ‘een gebouw van nationale eenheid’. Toen de bouw begon, was Turijn immers de hoofdstad van Italië. Sinds 2000 zit hier het Nationaal Filmmuseum (Museo Nazionale del Cinema), met een grote collectie films, foto’s, filmapparatuur, boeken, posters en filmmemorabilia. Zo zie je hier de hoed van Charlie Chaplin, de haai uit Jaws en de persoonlijke sieraden van Marilyn Monroe. Je kunt ook de lift nemen naar het panoramaterras op 85 meter hoogte om te genieten van het uitzicht op Turijn en de Alpen. Adres: Via Montebello, 20, 10124 Turijn, Italië. Website: www.museocinema.it

Palazzo Madame

Een ander prachtig stadspaleis is Palazzo Madame, dat zich eveneens op Piazza Castello bevindt. Dit is het oudste gebouw van Turijn, waarvan de fundamenten al uit de Romeinse tijd dateren. Tijdens de machtsperiode van het Huis van Savoye gebruikten Christina van Frankrijk en Maria van Savoye-Nemours het als woonpaleis, waar het de naam ‘Madame‘ aan te danken heeft. De twee koninginnen zorgden ervoor dat het paleis tijdens een verbouwing een fraaie barokke uitstraling kreeg. Later kwam de eerste senaat van het Italiaanse koninkrijk hier bijeen.

Nu zit hier het Stedelijk Museum van Oude Kunst (Museo Civico d’Arte Antica), waar je kunst kunt bewonderen van de vroege middeleeuwen tot de late 18e eeuw. Het meeste is afkomstig uit Turijn en de regio Piemonte. Je ziet er een grote verzameling schilderijen, beelden, antieke meubels, glaswerk, keramiek en porselein. Een van de hoogtepunten is het schilderij ‘Portret van een Man’ van de de Italiaanse renaissancekunstenaar Antonello da Messina. Het is ook de leuk de decadentie te bewonderen van de rijk versierde kamers, gangen en trappenhuizen. Adres: Piazza Castello, 10122 Turijn, Italië. Website: www.palazzomadamatorino.it

Kathedraal van Turijn

Direct naast het Koninklijk Paleis staat de Kathedraal van Turijn (Duomo di Torino), de belangrijkste kerk van de stad die tussen 1491 en 1498 werd gebouwd. De katholieke kathedraal is vooral bekend om de beroemde Lijkwade van Turijn die in een kapel (Cappella della Sacra Sindone) wordt bewaard. Het 4½ meter lange linnen doek zou het dode lichaam van Jezus Christus hebben omwikkeld, al is hier nooit bewijs voor gevonden. Sceptici beweren dat het een kunstig vervaardigde vervalsing is, maar niettemin is de Lijkwade de belangrijkste heilige relikwie van Italië waar veel bezoekers op af komen.

Turijn kathedraal

De kapel werd in 1997 getroffen door een enorme brand, waarbij de Lijkwade op de valreep werd gered. Na een grootschalige renovatie van 21 jaar is de kapel in 2018 weer heropend voor het publiek. De echte Lijkwade kun je overigens zelf niet zien, die wordt bewaard in een klimaatgeregelde en waterdichte kist. De renaissance kerk met zijn witte marmeren gevel is echter ook wel een bezoekje waard. Bewonder de mooie fresco’s en beelden van beroemde religieuze figuren en bekijk videopresentaties over het beroemdste laken ter wereld. Adres: Piazza San Giovanni, 10122 Turijn, Italië. Website: www.duomoditorino.it

Nationaal Automobielmuseum

Wil je wat doen met kinderen in Turijn? Neem ze mee naar het Nationaal Automobielmuseum (Museo Nazionale dell’Automobile), waar je meer dan 200 auto’s van 80 verschillende automerken kunt bewonderen. Je ziet hier de oudste Italiaanse auto’s, waaronder een Bernardi uit 1896 en een Fiat uit 1899. Ook heeft het museum zeldzame oude auto’s uit andere landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Grappig is dat de tentoongestelde auto’s te zien zijn met beelden en geluiden die de tijdgeest weergeven. Bij de ‘Flower Power’-Volkswagencamper uit de jaren zestig worden filmpjes getoond van muziekconcerten uit die tijd. Turijn heeft een lange geschiedenis met de productie van auto’s, dus het is niet meer logisch dat de stad de thuisbasis is van het Nationaal Automobielmuseum. Wist je dat de ‘T’ van FIAT voor ‘Torino’ staat? Adres: Corso Unità d’Italia, 40, 10126 Turijn, Italië. Website: www.museoauto.it

Basiliek van Superga

Gelegen op een 670 meter hoge heuvel ten oosten van Turijn staat de Basiliek van Superga (Basicila di Superga), die tussen 1717 en 1731 werd gebouwd in opdracht van Victor Amadeus II van Savoye. De toenmalige heerser van Turijn had beloofd een kerk op de heuvel te bouwen als het zou lukken een aanval van het Franse leger te weerstaan. De barokke kerk valt op door de mooie versieringen en de torenhoge ronde koepel, die wel wat wegheeft van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. In de crypte van de kerk liggen 62 koningen, prinsen en prinsessen van het Huis van Savoye begraven.

Superga basiliek in Turijn

De Basiliek van Superga ligt zo’n 10 kilometer van het centrum van Turijn, maar een uitstapje is zeker de moeite waard. Vanaf de heuvel heb je een adembenemend uitzicht op de stad en in de verte zie je de toppen van de Alpen. Via een wenteltrap van 131 treden kun je naar het balkon van de koepel, waar het uitzicht nog mooier is. Door de koninklijke graven worden rondleidingen van 45 minuten gegeven. Adres: Strada Basilica di Superga, 73, 10132 Turijn, Italië. Website: www.basilicadisuperga.com

Mercato di Porta Palazzo

Liefhebbers van straatmarkten zullen hun ogen uitkijken op de Mercato di Porta Palazzo, de grootste openluchtmarkt van Europa. Op een immens terrein van 50.000 vierkante meter staan zo’n 800 kraampjes die van alles en nog wat verkopen. Zo kun je hier terecht voor groente, fruit, vleeswaren, vis, kazen en brood. Het zijn bijna allemaal lokale producten, afkomstig van boeren uit Piemonte en de omgeving van Turijn. Maar op de markt kun je ook terecht voor huishoudelijke artikelen, kleding, schoenen en tweedehands spullen.

Het is een echte multiculturele plek, met Chinezen, Oost-Europeanen en Noord-Afrikanen. Je vindt de Mercato di Porta Palazzo op Piazza della Repubblica, een groot achthoekig plein op 100 meter lopen van het Koninklijk Paleis. De markt is doordeweeks geopend van 07.00 tot 14.00 uur en op zaterdag van 07.00 tot 19.00 uur. Website: www.scopriportapalazzo.com

Parco Valentino

Als je wat ontspannends wilt doen, is Parco Valentino de beste plek in Turijn. Dit is het populairste stadspark gelegen langs de oevers van de rivier de Po en een heerlijke plek voor een wandeling, een fietstochtje, een picknick of een romantische date. Parco Valentino strekt zich uit over 42 hectare en ging al open in 1856, waarmee dit het eerste openbare park van Italië was. Er is genoeg te beleven in il Valentino, zoals de locals het noemen.

In het park staat het Kasteel van Valentino (Castello del Valentino), een van de paleizen van de Savoyes waar je het luxe interieur, de fresco’s en schilderijen kunt bewonderen. Naast het paleis vind je de botanische tuinen, een van de meest romantische plekken van Turijn. In een ander deel van het park kun je Borgo Medievale bezoeken, een nagebouwd middeleeuws dorp dat is neergezet voor een internationale tentoonstelling in 1884. Nog steeds is het park regelmatig het decor voor evenementen en openluchtshows. Tot 1955 was Parco Valentino zelfs het belangrijkste racecircuit van Italië.

Juventus Museum

Ware voetballiefhebbers kunnen niet om het Juventus Museum heen, dat ook wel het J-Museum wordt genoemd. Het bevindt zich bij het Allianz Stadium en is uiteraard gewijd aan de meest succesvolle voetbalclub uit de Italiaanse geschiedenis. Door middel van technologie, multimedia en memorabilia maak je een ontdekkingstocht langs de geschiedenis en triomfen van Juventus, maar ook kom je meer te weten over het voetbal in Italië. Je ziet er de talloze trofeeën die Juventus in de loop der jaren heeft veroverd en de shirts van de voetballers die meer dan 300 wedstrijden voor Juventus hebben gespeeld. Je kunt een bezoek aan het museum combineren met een rondleiding door het Allianz Stadium, met een kijkje in de kleedkamers en de persruimte. Adres: Via Druento, 153/42, 10151 Turijn, Italië. Website: www.juventus.com

Wat te doen in Turijn: praktische tips

Overnachten in Turijn

Turijn heeft uitgebreide mogelijkheden om te overnachten, van luxe hotels en charmante bed & breakfasts tot appartementen en goedkope hostels. Als je op loopafstand wilt zitten van de meeste bezienswaardigheden, kun je het beste een kamer boeken in het historische centrum (Centro Storico). Hier vind je schitterende eeuwenoude paleizen en herenhuizen die tot hotel zijn omgebouwd. Een groene wijk om te verblijven is de wijk San Salvario ten zuidoosten van de binnenstad, vlakbij het Valentino-park. Met de metro ben je zo in het centrum.

Ben je op zoek naar leuke accommodatie voor je stedentrip naar Turijn?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Turijn, tegen de laagste prijzen

Een van de beste plekken om te verblijven, is het Turin Palace Hotel. Dit elegante 4-sterrenhotel bevindt zich in een historisch gebouw uit 1870 en ligt tegenover het station, dus erg handig als je met de trein aankomt in Turijn. Het historische centrum is 5 minuten lopen. Je kunt terecht in stijlvol ingerichte kamers met blauwe en roze tinten en art deco-badkamers, maar de grootste attractie is het grote dakterras. In de zomermaanden is het altijd druk met Torino’s die tijdens een aperitivo van het uitzicht over Turijn willen genieten. Het hotel heeft verder een restaurant, een wellness centrum en jong, goed opgeleid personeel. ► Boek een overnachting in het Turin Palace Hotel vanaf € 123

Palace Hotel in Turijn

Zoek je iets meer intiems, dan kun je een kamer boeken in Terres D’Aventure Suites. Dit is een rustige bed & breakfast met slechts vijf kamers in een 17e eeuws palazzo in het hart van Turijn. De locatie is uitstekend, in een voetgangersgebied met smalle straatjes met trendy restaurants, bars en boetiekjes. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand. De kamers zijn minimalistisch ingericht en de ontvangst is uitermate hartelijk. Deze bed & breakfast heeft erg goede reviews van reizigers. ► Boek een overnachting in Terres D’Aventure Suites vanaf € 90

Eten en drinken in Turijn

Turijn is een van de beste plekken in Italië voor het drinken van koffie, want de stad is beroemd om haar koffiecultuur. Die kwam op een hoogtepunt rond 1850, toen vanuit Turijn de strijd werd geleid tegen de Oostenrijkers. Aristocraten, politici, intellectuelen en revolutionairen konden uiteraard alleen onder het genot van een goede kop koffie over hun strategieën discussiëren. Een van de bekendste internationale koffiemerken, Lavazza, is in 1895 in Turijn ontstaan. Het winkeltje in het centrum waar het allemaal begon, is er nog steeds.

Caffé Bicerin in Turijn

In Turijn wemelt het dus van de historische koffiehuizen, maar de beroemdste is Caffè el Bicerin (www.bicerin.it). In dit café, dat al sinds 1763 bestaat, ontstond de bicerin koffie. Je kunt hier nog steeds terecht voor deze vermaarde koffie, met dikke gesmolten chocolade en een crèmelaag van melk. Ook Caffè San Carlo (www.sancarlocaffetorino.it), dat de deuren opende in 1822, is een instituut in Turijn. Dit is een van de meest chique koffiehuizen van Italië, waar je onder een enorme kroonluchter koffie drinkt op een fluwelen stoel aan een marmeren tafel.

Behalve met koffie heeft Turijn ook een flinke reputatie opgebouwd met chocolade. Sterker nog, Turijn is dé chocoladestad van Italië, waar de chocoladereep (met papieren wikkel) zelfs is uitgevonden. De passie voor chocola begon al in 1560, toen Emanuele Filiberto van Savoye een symbolische kop gloeiend hete chocolademelk aan de stad schonk omdat Turijn de hoofdstad werd van zijn hertogdom.

In de loop der eeuwen zijn in de stad talloze chocoladespecialiteiten ontstaan, zoals gianduiotto uit 1865. Deze chocolade is zacht en romig met een licht nootachtige smaak van gemalen hazelnoten, en heeft de vorm van blokken. En wie kent niet Nutella, dat door een Turijnse banketbakker werd uitgevonden in 1946? In Turijn zijn dus vele goede chocolatiers te vinden. Een van de beste is Guido Gobino (www.guidogobino.it), die zich meer richt op kwaliteit dan op traditie.

Reizen naar Turijn

Turijn is de hoofdstad van de regio Piemonte en ligt in het noorden van Italië, zo’n 150 kilometer ten westen van Milaan. Je kunt met het vliegtuig, de trein, de bus en de auto naar Turijn reizen. De stad heeft een eigen internationale luchthaven, Aeroporto di Torino (TRN), ongeveer 30 kilometer ten noorden van het centrum. Het staat ook wel bekend als Aeroporto di Torino-Caselle.

Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met KLM rechtstreeks naar Turijn vliegen, een vlucht van 1 uur en 40 minuten. Er gaan twee vluchten per dag. Een vliegticket is te koop vanaf € 119. ► Boek hier een vliegticket bij KLM naar Turijn

Voor het vervoer van de luchthaven naar het centrum van Turijn kun je een taxi of de bus nemen. Er is een snelle busdienst, Arriva Sadem, die het vliegveld met het centrum verbindt. De bus rijdt zonder tussenstops naar de treinstations Porta Susa en Porta Nuova, met een reistijd van ongeveer 30 minuten. De bus vertrekt van maandag tot en met vrijdag elk halfuur en in het weekend elk uur. Website van de luchthaven: www.aeroportoditorino.it

Turijn is ook goed bereikbaar per trein. Vanuit Nederland ben je 10 tot 11 uur onderweg. Er rijdt een rechtstreekse TGV van Parijs naar Turijn, die er 5½ uur over doet (de eindbestemming is Milaan). De trein vertrekt vanaf het station Paris Gare du Lyon. Met de Thalys vanuit Amsterdam CS kom je aan op station Gare du Nord, waardoor je in Parijs de metro moet nemen naar Gare du Lyon. ► Boek hier een treinticket naar Turijn bij NS International

Er rijden rechtstreekse treinen naar Turijn vanuit verschillende Italiaanse steden, waaronder Milaan, Florence, Bologna, Venetië, Rome en Napels.

Voor meer informatie over wat te doen in Turijn kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.turismotorino.org

Voor het laatst bijgewerkt op 25 september 2020. Als je tips, aanvullingen of opmerkingen hebt over wat te doen in Turijn, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/rcaucino/saiko3p; Museo Egizio; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam