8 mooiste bossen in Nederland voor een vakantie

De bossen in Nederland zijn de perfecte plek voor een vakantie in de natuur. Snuif de geur op van bomen en struiken, wandel of fiets over knisperende bospaadjes en probeer een glimp op te vangen van herten, vossen en wilde zwijnen die door de bossen struinen. Een vakantie in de bossen in Nederland is het hele jaar door leuk. In de lente kun je genieten van ontluikende bloemen en bladeren en in het najaar maken de herfstkleuren je vrolijk. En een vakantie in een bos is gezond! Het zogeheten ‘forest bathing’ helpt tegen stress en geeft je energie.

Je zou het misschien niet denken met al die akkers die je langs de snelwegen ziet, maar in Nederland zijn geweldige bossen te vinden. In alle provincies kun je wel van een prachtig bos genieten. Voor een vakantie in de natuur kun je bovendien fijn in een bungalow of chalet verblijven. Veel vakantiehuizen in Nederland liggen in de buurt van een bos, zodat je in een mum van tijd het nabijgelegen woud kunt ontdekken. Ben je toe aan een ontspannende boswandeling? Hier vind je de 8 mooiste bossen in Nederland voor een vakantie!

Nationaal Park De Hoge Veluwe, Gelderland

De Hoge Veluwe is het beroemdste bos van Nederland waar je tussen de beuken, eiken en dennen eindeloze wandelingen en fietstochten kunt maken. Je hoeft niet eens je eigen fiets mee te nemen, op verschillende plekken kun je gratis een ‘witte fiets’ lenen. De Hoge Veluwe is een van de weinige plekken in Nederland waar je op safari kunt. Probeer tijdens een wandeling de ‘Big Five’ te spotten. Geen leeuw of olifant natuurlijk, maar het edelhert, de Schotse hooglander, de ree, de vos en het wilde zwijn. Aan de rand van de Veluwe zijn talloze vakantiehuizen te vinden, de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in de bossen. Naast bomen vind je op de Veluwe ook veel heidegebieden en zandverstuivingen. Website: www.hogeveluwe.nl

Nationaal Park Drents-Friese Wold, Friesland-Drenthe

Het Drents-Friese Wold ligt op de grens van de provincies Friesland en Drenthe en is na de Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Het zijn overigens niet alleen bomen die je hier te wachten staan, want het landschap is enorm gevarieerd. Bossen, heide, moerassen en zandverstuivingen wisselen elkaar af. Tot de bosbewoners behoren reeën, konijnen, hazen en eekhoorns. Een bijzonder dier in deze bossen is de zeldzame boommarter, een klein roofdier dat in bomen op eekhoorns jaagt. In omringende dorpen als Appelscha en Diever kun je in vakantiehuizen verblijven.

Nationaal Park Veluwezoom, Gelderland

De Veluwezoom is ook onderdeel van de Veluwe en sinds 1930 het eerste nationale park van Nederland. Het is ongerept natuurgebied met bossen, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen. Je kunt hier kilometerslang wandelen, fietsen, paardrijden en mountainbiken. Grote kans dat je herten, Schotse hooglanders, wilde zwijnen en reeën tegenkomt. Of misschien wel een exoot: de IJslandse paarden die zorgen voor wat variatie in de bossen. Een leuke wandeling is de 8,4 kilometer lange Bronstroute. Tussen half september en half oktober kun je hier edelherten horen burlen.

Voorsterbos, Flevoland

Het Voorsterbos in de provincie Flevoland is een van de jongste bossen van Nederland. Het bos is pas in 1944 geplant, maar toch vind je hier al bomen van reusachtige afmetingen. Door de voedselrijke kleibodem groeien deze woudreuzen als kool. In de naaldbossen en loofbossen leven maar liefst 60 verschillende soorten vogels, waaronder de raaf, zwarte specht, nachtegaal en bosuil. Bovendien is het Voorsterbos een waar paddenstoelenparadijs. Van de 3500 soorten paddenstoelen in Nederland, zijn er 800 in dit bos te vinden. Tijdens een boswandeling kun je ook zomaar schelpen tegenkomen. Die zijn een overblijfsel uit de vroegere Zuiderzee. Dit is de ideale plek voor een vakantie met stilte en rust – de meeste mensen hebben dit bos nog niet ontdekt.

Kroondomein Het Loo, Gelderland

Ten noordwesten van de stad Apeldoorn ligt Kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van Nederland. Het was ooit eigendom van de Oranjes en zij mogen het nog steeds gebruiken. Meer dan 80 procent van het landgoed bestaat uit bos, waar edelherten, wilde zwijnen en reeën vertoeven. In het uitgestrekte gebied zijn tientallen monumentale bomen te vinden, waaronder de hoogste boom van Nederland! Deze Douglasspar is meer dan 50 meter hoog en eind 19e eeuw nog geplant door koning Willem III. Het natuurgebied gaat overigens in het najaar altijd dicht voor ‘beheer en onderhoud’. Volgens sommigen wordt het bos dan gebruikt voor koninklijke jachtpartijen.

Oisterwijkse Bossen, Noord-Brabant

Sfeervolle boswandelingen en fietstochten kun je maken in de Oisterwijkse Bossen, ten zuiden van Oisterwijk in het midden van Noord-Brabant. Het is een sprookjesachtig gebied met bossen, vennen en verscholen heideveldjes. Kies bijvoorbeeld voor de Vennenroute door de Brabantse bossen, waarbij je onderweg maar liefst 14 vennetjes tegenkomt. Speur onderweg naar spechten en reeën. Het mag een wonder heten dat je nog vakantie kunt vieren in dit bos, want rond 1913 bestond het plan om alle bossen te kappen en de vennen droog te leggen. Inspanningen van Natuurmonumenten konden dit gelukkig voorkomen. Rondom de bossen zijn genoeg vakantiehuizen, campings en vakantieparken te vinden.

Speulder- en Sprielderbos, Gelderland

Wil je je vakantie doorbrengen in een echt ‘oerbos’? Ga dan naar het Speulder- en Sprielderbos ten oosten van de Gelderse plaats Putten. Dit is een van de oudste en mooiste bossen van Nederland, dat vooral bekendstaat om zijn ‘dansende bomen’. Dit zijn grote en knoestige eiken die in allerlei kromme en wonderlijke bochten zijn gegroeid. Bewonder tijdens een wandeling het ‘Solse Gat’, dat midden in het bos ligt. Het is een diepe eivormige kuil waar allerlei mysterieuze verhalen de ronde over doen. Dit is trouwens ook van de hoogst gelegen bossen van Nederland, waar herten en wilde zwijnen je pad kunnen kruisen.

Nationaal Park De Maasduinen, Limburg

Voor de mooiste bossen in Limburg boek je een vakantie in de buurt van Nationaal Park De Maasduinen, tegen de Duitse grens. Het is een gevarieerd natuurgebied van verwilderde bossen, heide, stuifzanden en duinen. Die rivierduinen zijn ooit ontstaan toen de rivier de Maas nog door dit gebied stroomde. Hierdoor is een uniek verschijnsel ontstaan: de langste rivierduinengordel van Nederland. In de loop der tijd zijn veel bossen geplant om het stuivende zand tegen te houden. Je kunt hier nu wandelingen maken door loofbossen, eikenbossen en naaldbossen. Sommige zomereiken zijn wel 35 meter hoog. Probeer een glimp op te vangen van dieren als de bever, de buizerd, de kraanvogel en de zeldzame zandhagedis.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 mei 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste bossen in Nederland voor een vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/photoweges; Pixabay

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam