De vijf coolste plekken van Amsterdam

Amsterdam is een van de coolste plekken ter wereld. Ook veel niet-Amsterdammers zijn het daar inmiddels over eens J De Nederlandse hoofdstad trekt elk jaar miljoenen bezoekers die zich laven aan de grachten, gastronomische pareltjes en het dynamische leven van de grote stad. Amsterdam is hipper dan ooit, waar je tegenwoordig zelfs in verre buitenwijken moet dringen voor een plek in een bar, restaurant of koffietentje.

De lijst met coole plekken is eindeloos lang en wordt alsmaar langer. Elke week openen nieuwe hotspots de deuren en niet zelden krijgen deze lovende recensies. Maar wat zijn nu écht de coolste plekken van Amsterdam? Blitse plekken waar je van gaat rillen, die je doen prikkelen en die een aanslag vormen op je lichaamstemperatuur? Een keuze maken is lastig, maar wij helpen je graag op weg bij je volgende bezoek aan de hoofdstad! Hier vind je de vijf meest bijzondere coolste plekken van Amsterdam.

Icebar Amsterdam

Als je cool vertaalt als ‘koel’, kom je onvermijdelijk uit bij de Icebar Amsterdam. Met een constante temperatuur van -10 ⁰C is dit het hele jaar door de koudste plek van de stad. In de XtraCold Ice Bar drink je ijskoude drankjes in een glas van ijs, gezeten op blokken ijs en hangend aan een bar die gemaakt is van 60 ton natuurlijk ijs. IceBar Amsterdam wil bezoekers laten beleven hoe het is om op Nova Zembla te bivakkeren, dat ijskoude eiland bij de Noordpool.

Je krijgt het verhaal te horen van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz die met zijn bemanning in 1596 op Nova Zembla moest overwinteren. Ze konden warm blijven door alcoholische dranken te drinken. In de Icebar Amsterdam hoef je de proeve maar voor even te ondergaan, maar cool is het wel. Gelukkig krijg je een warme jas en handschoenen, maar zelf alvast een trui dragen is geen gek idee. Je vindt de Icebar aan de Amstel, vlakbij het Rembrandtplein.

Madam Amsterdam

Madam Amsterdam heeft alles in zich voor een plekje op de lijst van coolste plekken in Amsterdam. Deze hoogste skybar van de stad zit op de 20e verdieping van de ADAM Toren, de ‘wolkenkrabber’ aan het ’t IJ in Amsterdam-Noord. De cocktails zijn fris, het uitzicht is adembenemend en de modieuze bezoekers zijn er relaxed aan het chillen. Madam Amsterdam is naar eigen zeggen de enige bar in de hoofdstad waar het oké is om eindeloos uit het raam te staren. Je hebt een panoramisch 360⁰ uitzicht, dus je zal je niet snel vervelen.

Het deurbeleid is ook een tikje kil, maar hé, dat hoort bij een wereldstad! Je moet minstens 21 jaar zijn en de dresscode is casual chique. Dat betekent geen korte broek, maar ook geen stropdas. De skybar is open vanaf 21.30 uur en blijft tot laat open om de sterren van de hemel te dansen. Je kunt ook eten in het restaurant van Madam Amsterdam en blijven hangen (wel reserveren). Koudwatervrees is niet nodig, met een koele attitude heb je hier de tijd van je leven!

Ganzeneiland Sloterplas

Amsterdam heeft ook coole plekken op ongebruikelijke locaties. Mooi is het bij The Great Bear Reef in Amsterdam Nieuw-West. Hier vind je de Sloterplas met het Ganzeneiland, waar je met je duikrusting in het koude water kunt springen en op zoek kunt gaan naar de Amsterdamse onderwaterwereld. Verwacht hier geen kilometerslange koraalriffen zoals in Australië, maar wel een rijk onderwaterleven met baarzen, snoeken, karpers, eendenmossels en rivierkreeften.

Zowel beginnelingen als gevorderde duikers kunnen afkoelen in het zoete water van de Sloterplas. Het beste zicht heb je in februari, maart en april. Bij deze duikplek vind je Duikschool Amsterdam, waar je terecht kunt voor de uitrusting. Weet je trouwens waarom het The Great Bear Reef heet? Omdat de duikschool hier een paar jaar geleden twee (nep)beren heeft afgezonken. Vonden ze leuk.

Floor 17

Floor 17 is net zo’n coole plek als Madam Amsterdam, maar dan letterlijk. Met 85 meter is dit het hoogste dakterras van Amsterdam, waar je kunt genieten van heerlijke cocktails, mooie mensen en ongecompliceerd eten. Vooral bij zonsondergang is het 360⁰-uitzicht fenomenaal, terwijl je je tanden zet in ambachtelijk brood uit Amsterdam of verse vis uit de Noordzee. Tot in de wijde uithoeken kun je Amsterdam zien liggen en zelfs Schiphol ligt op ‘een steenworp afstand’.

Het is wél buiten, dus het kan best fris zijn. Vooral als het een beetje waait. Doe niet alleen hip, maar trek ook warme kleding aan om je behaaglijk te voelen op deze coole stek. Het dakterras is alleen open bij ‘mooi weer’, maar dat is een relatief begrip. Zelfs in december kun je er terecht voor een kerstmarkt. Floor 17 heeft trouwens ook een skybar binnen. Minder koel, maar nog steeds with a view. Je vindt het dakterras bovenop het Ramada Apollo Hotel in Amsterdam-West.

Jaap Eden IJsbaan

De Jaap Eden IJsbaan is de helft van het jaar een van de coolste plekken van Amsterdam. Met een temperatuur rond het vriespunt kun je eindeloos veel rondjes schaatsen over de beroemde 400-meterbaan. Je schaatst buiten, dus tegelijkertijd moet je regen, wind, kou en sneeuw zien te trotseren. De ijsbaan is in 1961 aangelegd en dat was in die tijd behoorlijk uniek. Bij de opening was het pas de derde 400-meterbaan ter wereld.

Na het schaatsen kun je je opwarmen in de JAAP-bar. Niet hip, maar wel gezellig, met een open haard, warme chocolademelk en Hollandse stamppot. Ook als je niet kunt schaatsen, is het cool om naar deze ijsbaan te gaan. Je kunt er schaatslessen nemen, maar ook een potje curling spelen. Dat schijnt heel trendy te zijn momenteel. De Jaap Eden IJsbaan gaat zaterdag 13 oktober 2018 weer open voor het nieuwe schaatsseizoen.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de vijf coolste plekken van Amsterdam, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Mariëlle; Madam Amsterdam; Ramada Apollo Hotel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam