Vakantie op Texel

Tips voor een vakantie op Texel

Vakantie op TexelTexel is het grootste en drukst bezochte eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. Je vindt er een zandstrand met een lengte van 30 kilometer en tal van natuurgebieden, waaronder zandvlakten, wadplaten, duinen, weidevogelreservaten en kwelders (een stuk land dat alleen bij hoog water blank komt te staan). Het gehele duin- en bosgebied aan de westkant van het eiland is Nationaal Park. Texel is daarmee zowel een paradijs voor strandliefhebbers als voor fietsers en wandelaars.

Op het eiland vind je zeven dorpen. Het middeleeuwse Den Burg is het grootste dorp, waar ongeveer de helft van alle Texelaars woont. De Koog is de badplaats van Texel en de plek om uit te gaan. Het zuidelijk gelegen Den Hoorn is het meest pittoreske dorp. Helemaal aan de noordkant vind je de knalrode vuurtoren.

Een vakantie op Texel vooral geliefd onder Nederlandse en Duitse vakantiegangers, die komen voor het rustgevende eilandgevoel. De bevolking bestaat slechts uit 14.000 Texelaars, maar in de zomer verveelvoudigt het aantal mensen dat op het eiland bivakkeert. Op Texel wonen overigens evenveel schapen als mensen: ook ongeveer 14.000. Al sinds de 15e eeuw zouden er schapen rondlopen op het eiland, waardoor er zelfs een eigen schapenras is ontstaan. Dit ras heet, hoe kan het ook anders, de Texelaar.

Reizen naar Texel

Den Helder – Texel

Voor een vakantie is Texel makkelijk te bereiken. Het eiland ligt ongeveer 3 kilometer ten noorden van Den Helder, in de kop van Noord-Holland. Vanaf Amsterdam Centraal Station rijdt elk halfuur een rechtstreekse intercity trein naar Den Helder. De reistijd is 1 uur en een kwartier.

Vanuit Den Helder gaat elk uur een dubbeldeks veerboot naar de haven van Het Horntje, in het uiterste zuiden van Texel. De overtocht duurt circa 20 minuten. Bij grote drukte in de zomer vaart er een extra boot, waardoor je elk halfuur vanuit Den Helder kunt vertrekken.

De veerdienst wordt sinds 1908 verzorgd door TESO (Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming). Met een personenauto kun je vooraf via de website een ticket bestellen. Je kunt ook het bootticket aanschaffen bij een loket in de veerhaven, maar hou dan rekening met extra wachttijd. Vooral in de zomer kan de rij auto’s en andere voertuigen erg lang zijn. Informatie over de wachttijden staat ook op de website: www.teso.nl

Vlieland – Texel

In het voorseizoen en het hoogseizoen is het ook mogelijk om Texel vanaf het naastgelegen eiland Vlieland te bereiken. Het Waddenveer De Vriendschap onderhoudt de verbinding tussen de Cocksdorp in het noorden van Texel en Vlieland. Auto’s kunnen niet op mee op het schip, maar fietsen wel. Door slecht weer kan de veerboot soms niet varen. Vanaf Vlieland moet je eerst een tocht maken door een 12 kilometer lange zandvlakte voordat je de opstapplaats bereikt. Die tocht kun je maken met de Vliehors Expres. Informatie over het Waddenveer: www.waddenveer.nl

Bezienswaardigheden op Texel

Tijdens een vakantie op Texel is genoeg te zien. Er zijn schitterende natuurgebieden en enkele musea. Hieronder staan de belangrijkste bezienswaardigheden op Texel.

De Slufter

De Slufter, aan de westkust van het eiland, is het bekendste natuurgebied van Texel. Het is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Na een storm of hoog water stromen de kreken vol met zout water. Er groeien dan ook alleen planten die het zoute water kunnen overleven, zoals lamsoor en zeeaster. De bloeiende lamsoor geeft de vlakte in de zomer een paarse kleur. Het noordelijke deel is een vogelreservaat waar eidereenden en veldleeuweriken broeden. Het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. Door het gebied wandel je in een halfuur naar het strand. De Slufter is onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel: www.npduinenvantexel.nl

Ecomare

Ecomare is hét natuurcentrum van Texel en staat vooral bekend om de opvang van zeehonden uit de Waddenzee. Je kunt heel dichtbij komen en tijdens het voeren vertellen de verzorgers van alles over de dieren. Naast de zeehondencrèche zijn de bruinvissen de grote publiekstrekker. Door de glazen wanden kun je de bassins van de zeehonden en bruinvissen ook goed onder water zien. Er is ook een vogelopvang, een ondergronds zeeaquarium en een uitgebreid museum waar je meer komt te weten over het ontstaan van Texel. De Walviszaal toont walvissen die op de Wadden zijn gestrand, met zes reusachtige skeletten. Vanuit Ecomare worden talloze excursies georganiseerd. Website: www.ecomare.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2016.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam