Wat te doen in Bergen aan Zee: 10 tips!

Bergen aan Zee wat te doenBergen aan Zee is een kleine badplaats aan de Noord-Hollandse kust, niet ver van Alkmaar. Omringd door duinen en natuurgebieden is het nog niet zo’n gelikt strandoord als sommige andere badplaatsen in Nederland. Bergen aan Zee wordt weliswaar steeds meer geliefd voor een vakantie, maar heeft haar rustieke charme nog altijd behouden.

Vanaf een gemoedelijk stranddorp zonder hoogbouw ben je in luttele minuten op een prachtig wit zandstrand, waar je het hele jaar door kunt genieten van weidse zeegezichten en aan je kleurtje kunt werken. In deze verleidelijke omgeving is het niet gek dat zoveel kunstenaars, schrijvers en dichters hier inspiratie opdeden. Al meer dan een eeuw geleden settelden zij zich in het dorp Bergen, zo’n 5 kilometer landinwaarts. Bekende artistiekelingen als Charley Toorop, Lucebert en Adriaan Roland Holst breidden hier hun oeuvre uit, waarvoor ze alleen maar hun achtertuin hoefden te verlaten.

Als je je iets voorstelt bij een kunstenaarsdorp, is Bergen het wel. Nog steeds hangt er een kunstzinnig sfeertje, met een jaarlijks kunstfestival en schrijfster Saskia Noort als beroemdste Bergenaar van dit moment. Met twee van zulke lieftallige dorpen is er genoeg te doen en te zien. Wissel een stranddagje aan zee af met een wandeling langs de kunstenaarshuizen en een drankje in de stamkroeg van de Bergenaren. Of pak de fiets om de polders, duinen en bossen in de omgeving te bewonderen.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Bergen aan Zee?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Bergen aan Zee

Bergen werd vroeger ‘De Heerlijkheid‘ genoemd. Het verhaal erachter kennen we niet, maar begrijpen doen we het wel. Zowel Bergen aan Zee als het dorp Bergen hebben alles in zich voor een prinsheerlijke vakantie, een magisch kleurenpalet van een witgeel strand en een zeegroen dorp. Wil je vakantie vieren in deze innemende badplaats? Hier vind je 10 tips wat te doen in Bergen aan Zee!

Uitwaaien op het strand

In Bergen aan Zee om je natuurlijk voor het heerlijke strand, zo prachtig gelegen direct achter de duinen en te midden van uitgestrekte natuurgebieden. Het strand voelt ongerept aan, want er zijn geen torenhoge appartecomplexen en hotels en er is geen drukke boulevard met terrasjes en souvenirwinkels. Het is een mooi wit zandstrand van zo’n 4 kilometer waar je kunt uitwaaien, watersporten, zwemmen in de zee en natuurlijk je handdoek kunt uitrollen voor een lui dagje in de zon.

Bergen aan Zee strand

Het strand van Bergen aan Zee heeft ook al jarenlang de Blauwe Vlag, wat betekent dat het schoon en veilig is. Er zijn verschillende strandpaviljoens voor een kop warme chocomel op gure dagen of een koel drankje bij zomerse temperaturen. In het hoogseizoen kun je er ligbedden en parasols huren.

In de zomermaanden houden vrijwilligers van de reddingsbrigade een oogje in het zeil. In de zomerperiode, van 1 mei tot 1 oktober, zijn loslopende honden overigens niet toegestaan op het strand tussen 10.00 en 19.00 uur. Wil je wat actiefs doen? Maak dan een lange strandwandeling naar Egmond aan Zee, 6 kilometer naar het zuiden.

Bezoek Museum Kranenburgh

In een kunstenaarsdorp mag een kunstmuseum natuurlijk niet ontbreken. In het dorp Bergen vind je Museum Kranenburgh, met een omvangrijke verzameling moderne kunst van 1900 tot heden. De focus ligt uiteraard op de kunst van de Bergense School, met topstukken van kunstenaars als Leo Gestel, Jan Sluijters en Charley Toorop. Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen en er is een beeldentuin en aangenaam museumcafé. Adres: Hoflaan 26, 1861 CR Bergen. Website: www.kranenburgh.nl

Museum Kranenburgh in Bergen aan Zee

Zee Aquarium Bergen aan Zee

Wil je wat doen in Bergen aan Zee met de kids? Neem ze mee naar het Zee Aquarium, waar je oog in oog staat met de meest bijzondere vissen, zeedieren en schelpen uit alle delen van de wereld. Er zijn meer dan 360 vissoorten en zeedieren te zien, waaronder piranha’s, zeepaardjes, clownsvissen, zeehonden, reusachtige haaien, aaibare roggen en giftige koraalduivels. Je kunt ook onder het skelet van een potvis doorlopen. Adres: Van der Wijckplein 16, 1865 AP Bergen aan Zee. Website: www.zeeaquarium.nl

Bewonder de Ruïnekerk

In het dorp Bergen kun je niet om de Ruïnekerk heen, het oudste en belangrijkste monument in deze Noord-Hollandse plaats. Op deze plek werd het dorp gesticht na het ‘Mirakel van Bergen’ in 1422, waarbij zeewater in het bloed van Jezus veranderd zou zijn. Voor pelgrims werd er eerst een kapelletje gebouwd, die later werd vervangen door een kerk.

Ruïnekerk nabij Bergen aan Zee

Het gebedshuis raakte twee keer zwaar beschadigd, tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1574 en tijdens de Slag bij Bergen in 1799. Hoewel de kerk weer werd herbouwd, zijn de buitenmuren van het oorspronkelijke gebouw als een ruïne blijven staan. Zo krijg je een idee hoe groot de kerk ooit was. Die vervallen bakstenen muren maken het behoorlijk Instagram-waardig! In de Ruïnekerk vinden nu protestante gebedsdiensten plaats, maar ook zijn er regelmatig concerten met klassieke muziek. Adres: Raadhuisstraat 1, 1861 LK Bergen. Website: www.ruinekerk.nl

Museum Het Sterkenhuis

In Museum Het Sterkenhuis zie je hoe het boerendorp Berg razendsnel veranderde de afgelopen eeuw, met de komst van kunstenaars, toeristen en hotels. Een stijlkamer en een boerenkeuken uit 1900 behoren tot de topstukken van de collectie. Naast bijzonder zilverwerk, glaswerk en sieraden herbergt het museum topografische prenten, antieke meubels, oud-Hollandse streekmode en archeologische vondsten. Adres: Oude Prinsweg 21, 1861 CS Bergen. Website: www.museumhetsterkenhuis.nl

Wandel in de Schoorlse Duinen

Voor het maken van heerlijke wandelingen trek je naar de Schoorlse Duinen, een uniek natuurgebied ten noorden van Bergen aan Zee. Hier vind je de hoogste en breedste duinen van Nederland, die zich 5 kilometer uitstrekken. Voor een geweldig uitzicht ga je naar de top van de Klimduin, met zo’n 54 meter een van de hoogste duintoppen van ons land. Het scheelt niet veel, maar deze is net is iets hoger dan de befaamde duintop in het Zeeuwse Zoutelande.

Schoorlse Duinen bij Bergen aan Zee

Je kunt de trap nemen vanaf het bezoekerscentrum, maar daar beginnen ook allerlei wandelingen door de Schoorlse Duinen. Wandelroutes variëren van 4½ tot 23 kilometer, en er is ook een route voor mountainbikers. Je loopt en fietst niet alleen door een gebied met stuivende duinen, maar ook door bossen en heidevelden. Dieren die je kunt spotten, zijn de zandhagedis en de zeldzame nachtzwaluw. Adres: Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl. Website: www.staatsbosbeheer.nl

Ga surfen in Bergen aan Zee

Voor coole surfvibes ben je in Bergen aan Zee helemaal op de goede plek, met relatief hoge golven en een regelmatige branding. In de zomer zijn de golven wat minder hoog, maar dat is juist ideaal als je het surfen nog onder de knie wil krijgen. Bij Surfschool Bergen aan Zee (www.surfschoolbergenaanzee.nl) kun je leren golfsurfen, kitesurfen en suppen. Kinderen en tieners kunnen zich opgeven voor een meerdaags surfcamp, maar je kunt er ook wetsuits en boards huren als je slechts één dagje wil surfen.

Kunst10daagse in Bergen aan Zee

Ben je een kunstliefhebber? Hou dan zeker in oktober een plekje vrij in je agenda! Elk jaar zijn Bergen aan Zee en het dorp Bergen dan het toneel van de Kunst10daagse, een groot festival waarbij je honderden kunstwerken kunt bewonderen. Bijna 300 kunstenaars exposeren hun schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, tekeningen, installaties en keramiek op zo’n 160 locaties. Dat varieert van galeries en kerken tot woonhuizen en tuinen.

Kunst in Bergen aan Zee

Je kunt kunstroutes volgen en er is theater en muziek. Met het festival wil Bergen aan Zee haar artistieke imago hoog houden, maar bezoekers ook zo laagdrempelig mogelijk in contact brengen met kunst. Alle locaties zijn dan ook gratis toegankelijk. Hou voor het programma de website in de gaten: www.dekunst10daagse.nl

Fietsen rond Bergen aan Zee

De fiets is de beste manier om de omgeving van Bergen aan Zee te verkennen. Je kunt er fietsen over een wijdvertakt netwerk van fietspaden en landelijke weggetjes door duinen, bossen en polders. In het voorjaar kun je dan meteen de prachtige bollenvelden meepikken, waar de kop van Noord-Holland bekend om staat.

Vanuit Bergen aan Zee kun je ook starten voor de De Brede Duinenroute van 42 kilometer, een van de mooiste fietsroutes van Nederland. Voor mountainbikers zijn de Schoorlse Duinen the place to be (zie hierboven). Op de websites www.fietsnetwerk.nl vind je een overzicht van fietsroutes rond Bergen aan Zee. Fietsen huren kan bij BonBonBike: www.bonbonbike.nl

Maak een uitstapje naar Alkmaar

Bergen aan Zee ligt ten net westen van Alkmaar, dus het zou gek zijn om geen uitstapje te maken naar dé kaasstad van Nederland. Het historische Waagplein is al eeuwenlang het decor is van de Kaasmarkt, kaasdragers en kaasmeisjes, een spektakel waar in de zomer vele mensen op af komen. Buiten deze folklore is er veel te beleven in Alkmaar. Loop je door het oude centrum, dan wisselen gezellige cafeetjes, leuke winkels en verborgen hofjes elkaar af. Bezoek er een van de musea of maak een rondvaart door de grachten. ► Lees hier 10 tips wat te doen en te zien in Alkmaar

Alkmaar wat te doen

Wat te doen in Bergen aan Zee: praktische tips

Overnachten in Bergen Zee

Zowel in Bergen aan Zee als in het dorp zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten. Vlakbij het strand kun je terecht in hotels, appartementen, bed & breakfasts en vakantiehuizen. Tussen Bergen aan Zee en Bergen zijn ook twee campings. Het dorp zelf beschikt over enkele hotels. Voor de zomermaanden en schoolvakanties is het raadzaam tijdig te reserveren. Ook voor accommodatie tijdens de Kunst10daagse kun je het beste op tijd boeken.

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Bergen aan Zee?
Reserveer hier een hotel, appartement of vakantiehuis in Bergen aan Zee

Als je dichtbij het strand wil verblijven, zijn Appartementen de Strandloper een goede keuze. Het is slechts 100 meter lopen naar de zee en veel vakantiegangers hebben positieve reviews achtergelaten. De appartementen hebben één of twee slaapkamers, een keuken en een balkon of terras. Je kunt op verzoek gebruikmaken van een ontbijtservice. ► Boek een overnachting in Appartementen de Strandloper vanaf € 94

Bergen aan Zee appartementen

Op een toplocatie midden in het kunstenaarsdorp ligt Fletcher Hotel Marijke, op een steenworp afstand van de Ruïnekerk. Het is een voordelig 4-sterrenhotel met kamers voor één of twee personen, suites en appartementen. Er is een restaurant met de Franse keuken en je kunt er fietsen huren, met een lunchpakket of borrelbox voor onderweg. ► Boek een overnachting in Fletcher Hotel Marijke vanaf € 30

Eten en drinken in Bergen aan Zee

De ochtend beginnen met een cappuccino of met je rozige hoofd genieten van de zonsondergang: het kan in een van de strandpaviljoens in Bergen aan Zee. De badplaats heeft zes strandtenten, dus je hebt ook nog wat keus. Een oude favoriet is Strandpaviljoen Noord (www.paviljoennoord.com), dat het hele jaar door geopend is. In de witte en houten inrichting vallen de kunstzijden bloemen op, terwijl op de menukaarten de hele internationale keuken voorbij komt (variërend van Israëlische wortelsoep tot Hawaïaanse Poké Bowl). De strandtent heeft ook een lifestyle mini-warenhuis in het dorp Bergen.

Een fenomeen in Bergen is Café-Restaurant Het Huis met de Pilaren (www.pilarenbergen.nl), gevestigd in een monumentaal pand uit 1787 naast de Ruïnekerk. Vroeger was het de favoriete stamkroeg van kunstenaars, schrijvers en dichters. Nu halen bekende Bergenaren er hun aperitief. Ook Youp van ‘t Hek is een van de stamgasten. Het café heeft een gezellig terras en is door de pilaren makkelijk te herkennen.

Reizen naar Bergen aan Zee

Bergen aan Zee is een badplaats aan de Noord-Hollandse kust, ongeveer 11 kilometer ten westen van Alkmaar. Vanaf Amsterdam is het een klein uurtje rijden. Bij de duinopgang in de badplaats is een parkeerplaats en je kunt straatparkeren op de C.F. Zeiler Boulevard achter het strand.

Hou er rekening mee dat het op warme zomerse dagen behoorlijk druk kan zijn en dat je misschien wel enkele rondjes moet rijden voordat je een parkeerplek hebt gevonden. Er geldt betaald parkeren van 1 maart tot 1 november. In 2020 bedroeg het tarief € 1,95 per uur.

Kom je met het openbaar vervoer? Bergen aan Zee heeft geen treinstation, maar je kunt de trein nemen naar Alkmaar. Je moet dan eerst de bus nemen van het station naar het dorp Bergen (13 minuten), en daar overstappen op een bus naar Bergen aan Zee (8 minuten). Bussen rijden ongeveer één keer per uur. Busdiensten worden verzorgd door Connexxion, voor de dienstregeling kun je kijken op de website: www.connexxion.nl

Voor meer informatie over wat te doen in Bergen aan Zee kun je terecht bij het lokale VVV-kantoor (beperkte openingstijden): Plein 23, 1861 JX Bergen.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 april 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Bergen aan Zee, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Harald Lueder/Shutterstock.com; O_P_G/Shutterstock.com; Museum Kranenburgh; Jo Gerken/Shutterstock.com; Para Ti/Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam