Wat te doen en te zien in Friesland: 10 tips!

Friesland is de meest noordelijke provincie van Nederland, en ook een van de meest bijzondere. Het is de enige provincie met een eigen officiële taal en de bakermat van het fierljeppen, de Elfstedentocht en het kruidenbitter Beerenburg.

Friesland is bekend van de Wadden, de meren en de pittoreske steden. Het is een provincie met een grote aantrekkingskracht, die haar eigen karakter en identiteit altijd heeft behouden. Kortom, een heerlijke plek om vakantie te vieren! Ga je een trip maken naar deze eigenzinnige provincie? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Friesland!

Fries Museum, Leeuwarden

Het Fries Museum is een van de populairste bezienswaardigheden in de hoofdstad Leeuwarden. Hier maak je ontdekkingstocht langs alles wat typisch Fries is, van de elf schaatssteden tot de haat-liefdeverhouding met het water. Je krijgt vermakelijke verhalen te horen over beroemde Friesen, zoals Grutte Pier, ‘de grootste held uit de Friese geschiedenis’. In de 16e eeuw streed hij tevergeefs voor een onafhankelijk Friesland. En wist je dat Mata Hari ook uit Friesland kwam? Het museum vertelt je alles over het mysterieuze leven van deze dubbelspionne die in Parijs heel wat mannen in extase bracht.

Varen over de Friese meren

In Friesland is ongeveer evenveel water als land. De provincie telt officieel 24 meren en heeft daarnaast vele sloten, rivieren, kanalen en andere waterwegen. Als je wat actiefs wil doen, kun je een boot huren in Friesland en de vele meren verkennen. Je kunt zowel een motorjacht of zeilboot huren, met of zonder schipper, en een route uitstippen door het Friese merengebied. De vele kleinere en meren zijn allemaal aaneengeschakeld, waardoor ontelbare vaarroutes mogelijk zijn. Langs de routes kun je aanmeren bij dorpjes en het water is schoon genoeg om in te zwemmen.

Oldehove, Leeuwarden

Italië heeft zijn scheven toren in Pisa, maar Friesland heeft zijn scheve toren in Leeuwarden. Aan de rand van het centrum van Leeuwarden staat de Oldehove, een vrijstaande kerktoren die al scheef begon te hangen toen hij in 1529 werd gebouwd. Desondanks wordt de toren al eeuwenlang gebruikt, terwijl hij voortdurend wordt gerenoveerd. Tegenwoordig is de toren te beklimmen voor bezoekers. Het eigen bier van Friesland wordt trouwens ook Oldehove genoemd.

Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer

Je verwacht het misschien niet, maar Friesland heeft bouwwerken die opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vlakbij het IJsselmeer in het dorpje Lemmer vind je het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste stoomgemaal dat nog steeds in gebruik is. Deze ‘kathedraal van stoom’ pompt het overtollige water uit de polders als de waterstand te hoog wordt. Het stoomgemaal is gebouwd in 1920 en wordt gezien als een meesterwerk van waterbouwtechniek. Dagelijks vinden er rondleidingen plaats.

Eise Eisinga Planetarium, Franeker

Het stadje Franeker heeft een bijzondere academische geschiedenis en had van 1585 tot 1811 zelfs een eigen universiteit (de ‘Academie van Friesland’). Een relikwie uit die tijd is het Eise Eisinga Planetarium, dat in 1781 door amateur-astronoom Eise Eisinga aan het plafond van zijn eigen woonkamer werd gebouwd. Het is een nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel, met de zon en de zes planeten die er omheen draaien. Alles doet het nog, waarmee dit het oudste nog werkende planetarium ter wereld is. Het planetarium is voorgedragen voor een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Nationaal Park de Alde Feanen, Eernewoude

Voor een stukje natuur kun je een bezoek brengen aan Nationaal Park de Alde Feanen, een van de mooiste natuurgebieden van Friesland. Het is een afwisselend landschap met moerasbossen, rietlanden, meren en struiken. Er komen liefst 450 soorten planten voor en er leven meer dan 100 soorten vogels, waaronder de imposante zeearend. In het nationale park kun je wandelen, fietsen, varen, vogels kijken of gewoon van de natuur en de rust genieten. In de vroege ochtend of avond kun je misschien in de graslanden één van de 200 reeën spotten.

Wrakkenmuseum, Terschelling

De Waddenzee en Waddeneilanden zijn onlosmakelijk verbonden met Friesland en eigenlijk een eigen top-10 lijstje waard. Het Wrakkenmuseum op Terschelling willen we je echter niet onthouden als je wat in Friesland wilt doen. Het noemt zichzelf ,,een prettig gestoord museum met spannende verhalen’’, en niets is minder waar. Het museum ligt vol met rariteiten die uit de 150 scheepswrakken voor de kust zijn opgedoken en op het strand zijn gevonden. Je ziet er duizenden uiteenlopende voorwerpen, van oude duikhelmen tot kanonnen uit een schip dat rond 1620 is vergaan. Ook de inhoud van aangespoelde vrachtcontainers en de briefjes van flessenpost worden getoond.

Blokhuispoort, Leeuwarden

De Blokhuispoort was tientallen jaren een gevangenis, maar is nu een van de hipste culturele hotspots van Leeuwarden. In de oude cellen van het 19e eeuwse monumentale gebouw zitten nu startups en creatieve ondernemers, maar ook voor bezoekers is er genoeg te doen in de Blokhuispoort. Je kunt een rondleiding krijgen in de voormalige strafgevangenis of lezingen bijwonen van oud-bewakers die vertellen over het leven van de gevangenen. In de zogeheten ‘Scary Prison’ kruip je in de huid van een veroordeelde uit 1924. Verder vind je in de Blokhuispoort boetiekjes, een bibliotheek, cadeauwinkels, ateliers, een hostel en eet- en drinklokaal Proefverlof.

Weduwe Joustra, Sneek

Een vakantie in Friesland is niet compleet zonder een glaasje Beerenburg achterover te hebben geslagen. Bij Weduwe Joustra wordt dit kruidenbitter al sinds 1864 met passie en toewijding gemaakt. Dat gebeurt in een van de oudste panden in Sneek, dat al rond 1484 is gebouwd. Je kunt rondleidingen krijgen in de distilleerderij en Weduwe Joustra heeft een klein museum waar je het verhaal van zes generaties Joustra ziet, ruikt en proeft. Op zolder of in de binnentuin kun je uiteraard een authentiek glas Beerenburg proeven.

AquaZoo, Leeuwaren

Als je wat leuks met kinderen wil doen, kun je in Leeuwarden een bezoek brengen aan de AquaZoo. Het is een dierentuin in het oosten van de stad waar je vooral dieren aantreft die in het water leven – hoe kan het ook anders, in deze waterprovincie? AquaZoo heeft bijna 90 verschillende soorten dieren, waaronder pinguïns, zeeleeuwen, zeehonden, ijsberen en krokodillen. Ook zijn er speeltuinen en spannende avonturenroutes zodat kinderen zich helemaal kunnen uitleven.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Friesland, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/zaschnaus; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam