Wat te doen in Hoorn: 20 tips!

Hoorn wat te doenHoorn is een van de oudste steden van Noord-Holland, een verrassend mooie VOC-stad waar je de maritieme geschiedenis ziet, ruikt, proeft en voelt. Hoorn floreerde in de Gouden Eeuw, als een van de belangrijkste havens van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. De havenstad was het vertrekpunt van stoere zeevaarders, ontdekkingsreizigers en walvisvaarders die de wereldzeeën bedwongen richting Indië en gebieden waar nog geen Europeaan was geweest.

Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, werd door twee zeemannen uit Hoorn ‘ontdekt’. Tijdens een trip naar Hoorn kun je wandelen langs de oude haven en prachtige koopmanshuizen en pakhuizen die de tand des tijds hebben doorstaan. In musea stap je even terug in de 17e eeuw, voor een kennismaking met die roemrijke tijd. Bewonder monumentale huizen waar een deel van de geschiedenis van Nederland is geschreven – soms letterlijk, buiten op de gevel.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Hoorn?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Hoorn

Maar het schilderachtige Hoorn, gelegen aan het Markermeer, is ook de perfecte uitvalsbasis voor tochtjes op het water. Wil je een dagje of weekendje weg naar Hoorn? Hier vind je alle informatie over bezienswaardigheden, activiteiten, hotels en restaurants. Lees snel verder voor de 20 leukste tips wat te doen in Hoorn!

WestFries Museum

Reis terug naar de Gouden Eeuw in het Westfries Museum, waar je in 25 kamers schilderijen, kunstvoorwerpen en antieke meubels kunt bewonderen uit de periode van 1500 tot 1800. Het museum bevindt zich in de Roode Steen, een prachtig monumentaal gebouw uit de 17e eeuw met majestueuze zalen en gewelfde plafonds. Vroeger zat hier het Statencollege, waar bestuurders van zeven steden belangrijke beslissingen namen.

Westfries Museum in Hoorn

Al sinds 1881 biedt dit pand onderdak aan het WestFries Museum. Een van de topstukken is een zilveren drinkbeker uit 1535, die ooit eigendom was van de Spaanse admiraal Graaf de Bossu. Die beker haalde Hoorn als oorlogsbuit binnen na het verslaan van de Spaanse vloot in 1573. Ook is er een tentoonstelling over de VOC-activiteiten in Nederlands-Indië en de omstreden gouverneur Jan Pieterszoon Coen. De vloer van deze zaal bestaat uit 17e eeuwse houten planken, waarvan sommige zeggen dat die van een scheepsdek afkomstig zijn.

VOC in WestFries Museum in Hoorn

Helaas is het bekendste museum van Hoorn sinds 1 januari 2023 gesloten voor een grootscheepse verbouwing. Naar verwachting kun je vanaf medio 2025 weer een bezoek brengen aan het WestFries Museum. Adres: Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn. Website: www.wfm.nl

Museum van de Twintigste Eeuw

Ben je benieuwd hoe je ouders of grootouders hebben geleefd? Breng dan een bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw, een van de leukste bezienswaardigheden van Hoorn. Je ziet er nagebootste interieurs en duizenden voorwerpen uit de jaren 1900 tot 1980, waaronder speelgoed, keukenapparaten en de eerste spelcomputer. Mocht je zelf uit de 20e eeuw komen, dan is het museumbezoek een nostalgische tijdreis die talloze herinneringen oproept.

Hoorn Museum van de Twintigste Eeuw

Je wandelt als het ware van eeuw naar eeuw, via authentiek ingerichte woonkamers, slaapkamers en keukens. Het startpunt is een huis rond 1910, toen veel mensen het nog armoedig hadden. Ze moesten het doen met een poepdoos en zonder stromend water.

Hoorn Museum van de Twintigste Eeuw fondueset

Hoe meer je voortschrijdt in de tijd, hoe meer uitvindingen en noviteiten hun intrede deden in de Nederlandse huiskamers. Bekijk de eerste Philips-televisie uit 1953 en een retro fondueset die vanaf 1970 op de eettafels pronkte.

Hoorn Museum van de Twintigste Eeuw Blokker

Je ziet oude LEGO-doosjes, origineel Meccano-speelgoed en de eerste mobiele telefoons. Het museum heeft een heel winkelstraatje uit Hoorn nagebouwd met uiteraard een winkel van Blokker. In 1896 opende Jacob Blokker zijn eerste zaak in Hoorn, toen nog onder de naam ‘De Goedkoope IJzer & Houtwinkel’. Check ook de tijdelijke exposities die op de agenda staan. Adres: Krententuin 24, 1621 DG Hoorn. Website: www.museumhoorn.nl

Breng een bezoek aan het leukste museum van Hoorn
Boek hier je entreeticket voor het Museum van Twintigste Eeuw

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

Pal tegenover het WestFries Museum vind je het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, een van de meest omstreden standbeelden van Nederland. Ondanks felle discussies staat de beruchte VOC-gouverneur nog altijd trots op zijn sokkel in zijn geboortestad. Tijdens de onthulling van het bronzen standbeeld in mei 1893 was J.P. Coen (1587-1629) nog een nationale held, geprezen als visionair bestuurder en stichter van een succesvol handelsimperium van de VOC in Nederlands-Indië in de 17e eeuw. Toen was er groot feest op het plein de Roode Steen.

Hoorn standbeeld Coen

Later kwamen er bedenkingen toen bleek dat Coen toch wel erg veel op zijn kerfstok had. In 1621 leidde hij een strafexpeditie naar de Banda-eilanden waarbij duizenden Bandanezen werden gedood. Toch heeft de gemeente Hoorn het nog altijd niet aangedurfd het standbeeld te verwijderen. Wel is in 2011 een bordje geplaatst aan de voet van het beeld. ,,Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon”, staat daarop te lezen.

Museum Stoomtram

Heb je zin in een nostalgisch tramritje? Stap aan boord van de Museum Stoomtram, over een oude spoorlijn uit 1887 tussen Hoorn en Medemblik. Je rijdt door het West-Friese landschap langs karakteristieke stationsgebouwen van vroeger die nog goed bewaard zijn gebleven. Van de tien oude stationsgebouwen op de route staan er nog acht.

Hoorn Stoomtram

Je kunt kiezen voor een enkele reis of een retourtje. Ook kun je tentoonstellingen bezoeken in het (nagebouwde) historische tramstation dat de sfeer oproept van vervlogen tijden. De opstapplaats is direct naast het NS-station van Hoorn, op een oud rangeerterrein van goederenwagons. Van Dedemstraat 8, 1624 NN Hoorn. Website: www.stoomtram.nl

Hoofdtoren

Aan de rand van de haven staat de trotse Hoofdtoren, ooit de belangrijkste verdedigingstoren van Hoorn. De stevige bakstenen toren werd gebruikt tussen 1532 en 1614 om Hoorn te beschermen tegen vijandelijke aanvallen vanaf de Zuiderzee. In die tijd werd Hoorn een belangrijke handelsstad. De muren aan de zeezijde waren liefst anderhalve meter dik.

Hoorn Hoofdtoren

Al snel bleek verdedigen niet meer nodig en werd de Hoofdtoren het hoofdkwartier van de Noordse Compagnie, die zich bezighield met de walvisvaart in de Noordelijke IJszee en rond Spitsbergen. Tegenwoordig zit hier Restaurant De Hoofdtoren (www.hoofdtoren.nl). Je kunt er terecht voor lunch, diner of een High Wine of High Beer, met een proeverij van vier wijnen of bieren. Bovenin heb je een mooi uitzicht over de binnenstad en de haven van Hoorn.

Hoorn Hoofdtoren achterkant

Misschien heb je het boek De scheepsjongens van Bontekoe weleens gelezen? Direct naast de Hoofdtoren staat een bronzen beeldengroep van drie jongens uit het boek, zittend en hangend op de kade. Het boek gaat over een reis van de VOC in de 17e eeuw met kapitein Bontekoe, en die kwam uit Hoorn. Adres: Hoofd 2, 1621 AM Hoorn.

Ben je benieuwd naar de spannende avonturen tijdens deze zeereis?
Bestel het boek ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ hier bij Bol.com

Scheepsjongens van Bontekoe in Hoorn

Oostereiland

Steek de brug over voorbij de Hoofdtoren en je komt op het Oostereiland, inmiddels een van de grootste trekpleisters van Hoorn. Dit kunstmatige eiland is in de 17e eeuw aangelegd om de haven uit te breiden. Er kwamen pakhuizen en magazijnen en een scheepswerf op het zuidelijkste puntje van het eiland. Nu vind je hier enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Hoorn, waaronder het Museum van de Twintigste Eeuw.

Hoorn Oostereiland

Pak een filmpje bij Cinema Oostereiland (www.cinemaoostereiland.nl), waar zowel Amerikaanse kaskrakers als arthouse pareltjes op de agenda staan. Een voormalige gevangenis is nu omgebouwd tot Hotel Oostereiland waar je kunt overnachten in een oude gevangeniscel met tralies voor de ramen.

Hoorn Oostereiland kanon

In Brasserie Oostereiland (www.brasserie-oostereiland.nl) kun je neerstrijken voor een drankje of een hapje. Vanaf de zuidkant van het eiland heb je een mooi uitzicht op het IJsselmeer, tussen oude kanonnen door.

Slaap in het ‘bajeshotel’ voor een bijzondere nacht in Hoorn
Boek een overnachting in Hotel Oostereiland vanaf € 99

Museumhaven van Hoorn

De westelijke oever van het Oostereiland bestaat uit de Museumhaven waar je een tiental historische vissers- en vrachtschepen kunt bewonderen. Hier pronken authentieke schepen als botters, schouwen, een tjalk en een aak. Ze zijn allemaal zorgvuldig gerestaureerd en in oude glorie hersteld.

Hoorn Museumhaven

Je kunt de schepen niet bezoeken, maar op het zuidelijkste puntje kun je wel binnenlopen bij Centrum Varend Erfgoed Hoorn. Dit is de werkplaats waar vrijwilligers je meer kunnen vertellen over het onderhoud van de ‘varende monumenten’. Eventueel kun je een dagtocht regelen op een historisch schip als je wat op het water wil doen. Adres: Schuijteskade 22, 1621 DE Hoorn. Website: www.varenderfgoedhoorn.nl

Watertaxi Hoorn

Met zoveel water in en rond Hoorn zou het gek zijn als je geen rondvaart kunt maken. Bij Watertaxi Hoorn kun je aan boord stappen van een elektrische sloep voor een rondvaart van 1 uur langs de bekendste bezienswaardigheden. Luister naar de anekdotes van de schipper en pak een gekoeld drankje terwijl je Hoorn vanaf het water bewondert.

Hoorn watertaxi

Je kunt ook zelf een sloep huren als je de grachten op eigen gelegenheid wil verkennen. Daarnaast kun je voor € 3 per persoon een watertaxi nemen van het centrum naar de haven. Er zijn 10 opstapplaatsen. Website: www.watertaxihoorn.nl

Bekijk deze mooie VOC-stad vanaf het water
Boek hier een rondvaart met een elektrische watertaxi in Hoorn

Oosterkerk

De Oosterkerk is de één na oudste kerk van Hoorn, die gebouwd is in 1519. De kerk staat dichtbij de haven en was de eerste tijd de plek waar schippers en vissers kwamen bidden voor een behouden vaart en een goede vangst. Op de toren staat dan ook geen haan, maar een windvaan. Begin 20e eeuw zette het verval in en in 1955 was er de laatste kerkdienst.

Hoorn Oosterkerk

Na een grondige restauratie is de Oosterkerk in 1982 weer heropend, maar als ‘huiskamer van Hoorn’. Er worden regelmatig evenementen, lezingen, festivals en concerten gehouden. Zo treedt het Westfries Mannenkoor hier weleens op. Tijdens zo’n evenement kun je ook een blik werpen op het interieur, waarvan een deel is overgebleven uit de oorspronkelijke kerk. Bewonder er de zerkenvloer, de glas-in-loodramen, de scheepsmodellen, de schilderijen en het Bätz-orgel uit 1871. Adres: Grote Oost 58-60, 1621 BX Hoorn. Website: www.oosterkerkhoorn.nl

Hoorn Oosterkerk achterkant

Huis Bonck

Reis terug in de tijd in Huis Bonck, een koopmanshuis uit 1624 waar al zo’n 400 jaar wordt gewoond en gewerkt. Dwaal rond in de kamers van dit museumhuis, die nog steeds de originele inrichting hebben. Bijzonder is het ‘hangkamertje’, dat bijna letterlijk aan houten balken hangt. Hier bewaarde koopman Bonck zijn geldkist. Let erop dat Huis Bonck beperkte openingstijden heeft en dat je van tevoren online een ticket moet kopen met een tijdslot. Je kunt er ook overnachten, dan heb je het rijk helemaal voor je alleen. Adres: Binnenluiendijk 3, 1621 ME Hoorn. Website: www.hendrickdekeyser.nl

Huis Bonck in Hoorn

Grote Kerk van Hoorn

Midden op het Kerkplein van Hoorn staat de Grote Kerk, waar je vroeg of laat tegenaan loopt als je in de stad bent. Het is een wat zwaarmoedig gebouw met een 60 meter hoge kerktoren die ver boven de omringende daken uitsteekt. Deze Grote Kerk is gebouwd van 1881 tot 1883, maar op dezelfde plek stonden al sinds de 14e eeuw twee andere kerken. De eerste brandde af in 1838 door een foutje van de loodgieter, de tweede werd in 1878 verwoest door een blikseminslag.

Grote Kerk in Hoorn

Al sinds 1968 vinden er geen kerkdiensten meer plaats, maar is een groot deel verbouwd tot appartementen. Sinds 2022 kun je er een hemelse ervaring beleven door een nachtje te boeken in het Heavens Hotel. Het schip van de kerk is omgebouwd tot luxe 4-sterrenhotel met 43 kamers. Ideaal als je in hartje Hoorn wil verblijven. Voor ‘goddelijke’ smaken kun je terecht in Restaurant The Saint dat tegelijkertijd geopend is. Door de nisjes en grote ramen merk je nog dat dit vroeger een kerk geweest moet zijn. Adres: Grote Kerk 36, 1621 ET Hoorn.

Wil je op een toplocatie verblijven in het centrum van Hoorn?
Boek een overnachting in het Heavens Hotel vanaf € 132

Julianapark

Direct aan de haven grenst het Julianapark, het bekendste stadspark van Hoorn. Het meer ligt direct aan het Markermeer. Op warme dagen kun je er zwemmen bij het Schelpenstrandje, met een strookje zand en een ligweide van gras. Op andere dagen is het park een heerlijke plek om te wandelen, te picknicken of te hardlopen. Het park is de thuisbasis van een skatepark en verschillende sportverenigingen.

Hoorn Julianapark

In het midden is een hertenkamp met herten die elke dag door een gemeenteambtenaar worden gevoerd. Wil je wat doen in Hoorn in augustus? Koop dan op tijd je tickets voor het Outdoor Stereo Festival (www.outdoorstereo.nl) dat sinds 2007 elk jaar in het Julianapark plaatsvindt. Je kunt dan helemaal losgaan tijdens dit zomerse dance-festival van 13.00 uur tot middernacht.

De Waag van Hoorn

Tegenover het standbeeld van Coen staat De Waag van Hoorn, een van de mooiste gebouwen uit de 17e eeuw. Dit sierlijke gebouw van grijs natuursteen is in 1609 ontworpen door de beroemde Amsterdamse architect Hendrick de Keyser. In de gevel zie je een beeld van een zittende eenhoorn in het stadswapen van Hoorn. Aanvankelijk was De Waag in gebruik voor het wegen en verhandelen van kaas, net als op het Waagplein in het nabijgelegen Alkmaar.

De Waag in Hoorn

Van 2007 tot 2019 werd er in Hoorn ook een kaasmarkt gehouden op het plein van De Waag, maar door de coronacrisis is de organisator failliet gegaan. In het gebouw zit Restaurant d’Oude Waegh (www.oudewaegh.nl) waar je nog iets van de oude sfeer kunt proeven. Adres: Roode Steen 8, 1621 CV Hoorn.

Bossuhuizen

Ben je fan van strips? Wandel dan langs de Bossuhuizen aan de Slapershaven, aan de oostkant van het centrum. Dit zijn drie monumentale panden die gebouwd zijn in 1612, waarmee ze tot de oudste huizen van Hoorn behoren. Extra bijzonder is het dat de gevelstenen een ‘stripverhaal’ vertellen van een beroemde zeeslag in de haven van Hoorn in 1573. Dat gebeurde tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Hoorn Bossuhuizen

Onder leiding van de Spaanse admiraal Bossu trokken de Spanjaarden toen met hun schepen de Zuiderzee op in een poging de Hollandse vloot uit te schakelen. Dat mislukte jammerlijk, want de West-Friezen hakten de Spanjaarden volledig in de pan. Op de gevels van de drie Bossuhuizen wordt deze zesdaagse zeeslag in woord en beeld verteld. ,,Tot eer van haer geslagt tot lof van dese daad”, zo begint de eerste regel op het eerste huis. Je kunt de Bossuhuizen alleen van buiten bewonderen, ze zijn niet toegankelijk. Adres: Slapershaven 1, 1621 BK Hoorn.

Hoorn Bossuhuizen gevel

Oosterpoort

Als je vanaf de Bossuhuizen de brug oversteekt en iets verder wandelt, kom je bij de Oosterpoort. Deze is gebouwd in 1578 en de enige overgebleven stadspoort van Hoorn. Ooit waren er vier stadspoorten die deel uitmaakten van de aarden omwalling van de stad. De Oosterpoort was niet gebouwd als verdedigingswerk, maar vooral om tol en belastingen te heffen van passanten en om landrovers te weren.

Hoorn Oosterpoort

Toch zie je dat de doorgang niet helemaal recht is, maar een beetje krom. Zo kon de vijand niet met een kanon recht door de poort schieten. De Oosterpoort is een van de bekendste monumenten van Hoorn, gebouwd van stevig natuursteen om de macht van de handelsstad tentoon te spreiden. Je mag niet naar binnen, maar je kunt er wel onderdoor wandelen of fietsen. Wees niet verbaasd als je in de poortwachterswoning bovenop de was buiten ziet hangen. Hier wonen ook gewoon mensen. Adres: Oosterpoort 1, 1621 GZ Hoorn.

Shoppen in de Hoornse Straatjes

Amsterdam heeft de bekende Negen Straatjes, maar Hoorn heeft de Hoornse Straatjes. Dit is het leukste winkelgebied van de stad, met zeven straatjes en een plein waar je vooral kleinere speciaalzaken en boetiekjes vindt. Je kunt er onder meer shoppen voor kleding, schoenen, delicatessen en wijnen, boeken, sieraden en woonaccessoires. Tussendoor kun je neerstrijken in gezellige lokale koffietentjes, zoals Het Koffielokaal (www.hetkoffielokaal.nl).

Hoorn winkels

De Hoornse straatjes liggen tussen twee kerken, de Koepelkerk en de Grote Kerk. Het winkelgebied bestaat uit de Nieuwe Noord, de Kruisstraat, de Lange Kerkstraat, de Nieuwstraat, het Kerkplein, de Kerkstraat, de Nieuwsteeg en de Wisselstraat. Sowieso is wandelen hier sfeervol omdat veel winkels zich in 17e en 18e-eeuwse panden bevinden. Voor de grote landelijke winkelketens moet je naar de Grote Noord, de bekendste winkelstraat van Hoorn. Website: www.dehoornsestraatjes.nl

Schouwburg Het Park

Wil je ‘s avonds wat doen in Hoorn? Check de agenda van Schouwburg Het Park, gevestigd aan de oever van het IJsselmeer. Dit is hét theater van Hoorn (en heel West-Friesland), waar je terechtkunt voor een toneelvoorstelling, een concert, een spetterend feest of een uitvoering van lokale amateurs. Ook op dinsdagmiddag zijn er voorstellingen. De bouw van het transparante gebouw vond plaats tussen 2000 en 2004 en ging niet helemaal zonder horten en stoten. In 2001 stortte namelijk de toneeltoren in die in aanbouw was – gelukkig zonder slachtoffers. Adres: Westerdijk 4, 1621 LE Hoorn. Website: www.hetpark.nl

Hoorn Schouwburg

Weeshuistuin

Een oase van rust vind je in de Weeshuistuin, een ommuurde stadstuin in de binnenstad van Hoorn. Als je eenmaal door de toegangspoort ben gelopen, lijkt het rumoer van de stad mijlenver weg. De tuin grenst aan een voormalig weeshuis waar van 1574 tot 1958 Hoornse weeskinderen woonden. Naast het weeshuis staat de Mariakapel (www.hotelmariakapel.nl), dat nu dienst doet als tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst. In de stadstuin staan enkele fraaie kastanjebomen, een 18e-eewse waterpomp en drie beelden. De tuin is elke dag gratis toegankelijk tot 18.00 uur. Adres: Weeshuistuin, 1621 GJ Hoorn.

Hoorn weeshuistuin

Mariatoren

Iets ten oosten van het centrum vind je nog een opvallend monument: de halfronde Mariatoren met een platte gevel aan één kant. Deze toren is gebouwd in 1508 en daarmee al meer dan vijf eeuwen oud. Ooit maakte de toren deel uit van de stadsmuur rondom Hoorn en stond die op het terrein van het voormalige Mariaklooster (vandaar de naam). Later werd het bouwwerk ook bekend als de Kruittoren door de opslag van buskruit. Gewoon bezoeken kan niet, maar je kunt er wel overnachten. Je hebt de hele toren voor jezelf, in een geweldige historische setting. Adres: Achter de Vest 1, 1621 GJ Hoorn. Website: www.hendrickdekeyser.nl

Oudheidkamer Kaap Hoorn-vaarders

Nog meer maritieme glorie vind je in de Oudheidkamer Kaap Hoorn-vaarders. Dit kleine museum is gewijd aan twee heldhaftige ontdekkingsreizigers uit Hoorn die in 1616 het (veronderstelde) zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika ontdekten, dat Kaap Hoorn werd gedoopt. De oudheidkamer is te vinden in het voormalige weeshuis St. Jozef, op een steenworp afstand van het WestFries Museum.

Bekijk het indrukwekkende interieur van de Regenten- en Regentessenkamers met een collectie antieke nautische instrumenten, waaronder scheepsmodellen en een bijzondere sterrenglobe. Alleen geopend van april tot en met september, op één of twee dagen in de week. Adres: Achterom 17, 1621 KP Hoorn. Website: www.kaaphoornvaarders.nl

Wat te doen in Hoorn: praktische tips

Overnachten in Hoorn

Zoek je een leuke plek om te overnachten tijdens je trip naar Hoorn? Dan is er genoeg keuze in deze stad! Je kunt verblijven in een vakantiepark, een vakantiehuis huren, een overnachting boeken in een hotel of kamperen op een camping. Hieronder zetten we verschillende opties op een rij.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Hoorn?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Hoorn, tegen de laagste prijzen

Hotels in Hoorn

Hotel Oostereiland: wil je weleens weten hoe het is om te slapen in een gevangeniscel? Boek dan een overnachting in Hotel Oostereiland. Het ligt op een kunstmatig eiland dat tussen 1662 en 1668 is aangelegd in de haven van Hoorn. In de magazijnen en pakhuizen op het eiland zaten tussen 1829 en 2003 gevaarlijke criminelen opgesloten. Nu is de oude gevangenis een hotel waar je kunt slapen in comfortabele kamers met tralies voor de ramen. Bij het hotel is een brasserie waar je gezellig kunt tafelen. ► Boek een overnachting in Hotel Oostereiland vanaf € 99

Ysbrantsz Boutique Hotel: fijn boetiekhotel in het hart van het historische Hoorn, op loopafstand van de schouwburg, de haven, het Oostereiland en de vele winkels en cafés van de stad. Het gastvrije hotel combineert comfort en cuisine, mede dankzij de sfeervolle ambiance en het voortreffelijke restaurant. Je kunt terecht in tien kamers die allemaal verschillend zijn ingericht, met historische details als houten balken en hoge plafonds. ► Boek een overnachting in Ysbrandtsz  Boutique Hotel vanaf € 127

Ysbrantsz boetiekhotel in Hoorn

Vakantieparken in Hoorn

Park Westerkogge: in het dorp Berkhout, net ten westen van Hoorn, vind je Park Westerkogge. Dit vakantiepark is ideaal voor waterliefhebbers: vanaf het park vind je maar liefst 45 kilometer aan vaarroutes, kun je je eigen boot aanleggen bij de aanlegsteigers en zijn er mogelijkheden om te vissen. Het park heeft een restaurant en verwarmd buitenzwembad. Met de auto (15 minuten) of de fiets (20 minuten) ben je snel in het centrum van Hoorn. ► Boek hier je verblijf bij Park Westerkogge

Park Westerkogge in Hoorn

Bungalowpark Zuiderzee: zo’n 14 kilometer ten noorden van Hoorn ligt Bungalowpark Zuiderzee, een prachtig en uitgestrekt vakantiepark met luxe vakantiehuizen aan het water. Je kunt een bungalow huren voor 4 of 6 personen. Alle bungalows beschikken over een privé aanlegsteiger voor een sloep of een boot. Ook heeft het vakantiepark een subtropisch zwemparadijs en een restaurant. ► Boek hier je vakantiehuis in Bungalowpark Zuiderzee

Vakantiehuizen in Hoorn

Booking.com: gevarieerd aanbod van vakantiehuizen in Hoorn, ideaal voor een vakantie met familie of een groep vrienden. Je hebt meestal een tuin met terras om van de zon te genieten en te barbecueën. ► Zoek hier een vakantiehuis in Hoorn bij Booking.com

Kamperen in Hoorn

Camping ‘t Venhop: op een steenworp afstand van Hoorn in het dorp Berkhout ligt Camping ‘t Venhop, met afgebakende plaatsen van caravans, campers en tenten. De camping ligt aan het water waar je kunt varen met een kano, roeiboot of waterfiets. Als je geen zin hebt om te koken, kun je terecht in een snackbar en een eetcafé. Er is ook de mogelijkheid om een bungalow of trekkershut te huren. Website: www.venhop.nl

Eten en drinken in Hoorn

Ysbrantsz Restaurant: een van de beste restaurants van Hoorn met een chef’s menu van 4 tot 6 gangen, eventueel te combineren met een wijnarrangement. Ook een uitstekende plek voor koffie, lunch of een borrel. De appeltaart is verkozen tot de beste van Noord-Holland. Tijdens een High Wine kun je genieten van vier wijnen met bijpassende gerechtjes. Het restaurant is gevestigd in een historisch pand uit de 17e eeuw waar Johan Ysbrantsz destijds gasten ontving en maaltijden kookte met specerijen die de scheepslieden meenamen van verre reizen. Website: www.ysbrantsz.nl

Ysbrantsz restaurant in Hoorn

Local Hoorn: koffietentje waar bijna alles lokaal is en uit de streek. Alles wordt vers gemaakt en is huisgemaakt, van de koffie en de taart tot de broodjes en de smoothies. Er zijn ook wisselende kunstexposities. Website: www.localhoorn.nl

Reizen naar Hoorn

Hoorn ligt halverwege de provincie Noord-Holland, ongeveer 42 kilometer ten noorden van Amsterdam. Met de auto is Hoorn goed te bereiken vanaf de snelweg A7, dan ben je in een paar minuten in het centrum. In Hoorn is het grotendeels betaald parkeren. In sommige straten mag je kort parkeren met de blauwe parkeerschijf. Ga naar parkeergarage Het Jeudje of de parkeergarage van schouwburg Het Park als je gratis wil parkeren – dat kan tot 12 uur ‘s ochtends.

Hoorn treinstation

Hoorn heeft een eigen treinstation als je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Met een rechtstreekse intercity vanaf Amsterdam Centraal ben je in een ruim halfuur in Hoorn. Er rijdt ook een directe trein naar Hoorn vanaf Alkmaar, Haarlem, Zaandam en Amsterdam Sloterdijk. Vanaf het monumentale stationsgebouw uit 1883 kun je te voet naar het centrum lopen.

Voor meer informatie over wat te doen in Hoorn kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.ikhouvanhoorn.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 25 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Hoorn, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam