Wat te doen in Zandvoort: 16 tips!

Zandvoort wat te doenWat te doen in Zandvoort, de populairste badplaats van Nederland? Al sinds 1830 komen vakantiegangers naar dit voormalige vissersdorp aan de Noord-Hollandse kust voor het eindeloze strand, het uitzicht over de zee en de glooiende duinen. In het begin waren het vooral Britten die Zandvoort hadden ontdekt, nu komt iedereen naar Amsterdam Beach.

Vanuit de hoofdstad ben je al in een halfuurtje in Zandvoort, dat met de troosteloze blokkendozen en eentonige appartementencomplexen niet direct het beeld van een elegante badplaats oproept. Dat is te danken aan de Duitse bezetter, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het oude dorp plat walste. Zandvoort verloor haar historische karakter, maar met het puin van de huizen werd wel het Circuit van Zandvoort aangelegd. Hierdoor kon de badplaats zich als dé racestad van Nederland op de kaart zetten.

Kijk je voorbij de flats, dan kom je bij de langste boulevard van Nederland en een uitgestrekt strand waar niet aan te tippen valt. Zonaanbidders, surfers, wandelaars en foodies komen naar Zandvoort voor vertier, het opsnuiven van de zilte zeelucht en een broodje krab bij een van de viskarren. In zomerse weekenden kan het erg druk worden, maar in het laagseizoen ben je alleen met de meeuwen. Altijd is er wel iets te beleven in dit levendige oord. Hier vind je 16 tips wat te doen in Zandvoort!

Chillen op het strand van Zandvoort

Wat is Zandvoort zonder haar kilometerslange strand? Het is een mooi 9 kilometer lang strand met goudkleurig zand dat al bijna twee eeuwen badgasten aantrekt. Je kunt er uitwaaien, lange strandwandelingen maken of neerploffen op je strandlaken om een kleurtje te pakken. Je kunt er een verkoelende duik nemen in de zee, maar ook kitesurfen, suppen, kajakken, vliegeren of paardrijden. Op warme zomerse dagen kan het behoorlijk druk zijn, ook al is het strand zo’n 80 meter breed. Als je iets naar het noorden of het zuiden wandelt, is het een stuk rustiger.

Zandvoort strand

Het strand van Zandvoort heeft al sinds jaar en dag de Blauwe Vlag, wat betekent dat het schoon en veilig is. In de zomermaanden houden strandwachten van de Zandvoortse Reddingsbrigade een oogje in het zeil. Op sommige plekken is het oppassen geblazen voor muien, onderwaartse stromingen die je de zee in sleuren. Neem je je hond mee naar Zandvoort? Hou er dan rekening mee dat het strand van 15 april tot 1 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur verboden is voor je trouwe viervoeter.

Zandvoort douche

Flaneer over de langste boulevard van Nederland

Vooral de zonsopkomst of de zonsondergang is altijd een goed moment om over de boulevard te flaneren. In Zandvoort kan dat heel goed, want de badplaats heeft de langste boulevard van Nederland! Het is een brede promenade van 5 kilometer lang tussen de zee en de stad waar je kunt kuieren, fietsen, skaten of aan je spieren kunt werken bij een van de fitnesstoestellen.

Zandvoort boulevard

Verspreid over de boulevard staan verschillende viskraampjes waar je een bakje kibbeling of een verse haring kunt scoren (de Zandvoorters zelf noemen het ‘viskarren’). Sta ook even stil bij het sierlijke beeld The Seas of She, een gestileerde vrouw op lieslaarzen die naar de zee staat te kijken. Omwonenden waren er aanvankelijk tegen omdat ze bang waren dat het beeld door de smalle openingen zou gaan ‘fluiten’.

Racen op het Circuit van Zandvoort

Als je wat spannends wilt doen, moet je zeker het Circuit van Zandvoort op je lijstje zetten! Voor het echte spektakel probeer je natuurlijk tickets voor de Formule 1-races te scoren. Door een miljoeneninvestering van prins Bernhard en zijn zakelijke matties staat Zandvoort sinds 2020 weer op de jaarlijkse racekalender, al werd het feestje van de heropening dat jaar verstoord door het coronavirus. In 2021 wordt de Dutch Grand Prix in september verreden. Voor kaarten moet je er tijdig bij zijn, hou daarvoor de officiële website (www.dutchgp.com) in de gaten.

Zandvoort circuit

Zonder de F1-coureurs is het nog steeds de moeite waard om het Circuit van Zandvoort te bezoeken, al is het maar om de eigen snelheidsduivel in je naar boven te halen. Er zijn verschillende dagen in het jaar dat je met je eigen auto de hoogteverschillen en snelle bochten kunt testen, zonder racelicentie. Ook kun je een racewagen ‘lenen’ of je laten insnoeren van een taxiritje naast een professionele coureur. Bovendien zijn er regelmatig andere racewedstrijden, naast de legendarische Formule 1. Adres: Burgemeester van Alphenstraat 108, 2041 KP Zandvoort. Website: www.circuitzandvoort.nl

Relax bij een gezellige strandtent

Na uitwaaien of zonnebaden relaxen met een dorstlesser bij een gezellige strandtent: wie wil dat nou niet? Dat treft, want bijna nergens aan de kust vind je zoveel strandpaviljoens als in Zandvoort. Aan het strand zijn liefst 37 strandtenten te vinden, waarvan er vijf het hele jaar open zijn. Er is van alles wat, van het klassieke paviljoen waar je terechtkunt voor een visschotel, tot hippe beach bars die met kussens en rotan stoelen die een sfeertje oproepen van Ibiza.

Zandvoort strandtent

Een oude favoriet is Tijn Akersloot (www.tijnakersloot.nl), een van de eerste strandtenten van Zandvoort die al sinds 1965 bestaat. Het hele jaar door kun je hier terecht voor een drankje en bites uit de hele wereld. Als je je in Saint-Tropez wilt wanen, moet je lid proberen te worden van Bernie’s Beach Club (www.berniesbeachclub.com). Hier kun je chillen op luxe ligbedden rond twee privé-zwembaden. Voor modieuze strandtenten kun je overigens ook naar het strand van Bloemendaal, net ten noorden van Zandvoort.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Zandvoort?
Reserveer hier een hotel, appartement of vakantiehuis in Zandvoort

Bezoek het Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is hét centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Hier ontdek je de geschiedenis van de beroemde badplaats, van het toerisme tot de Grand Prix. Je ziet prenten, foto’s en schilderijen en in verschillende stijlkamers is de nostalgie van het vroegere Zandvoort terug te vinden. Het museum is gevestigd in een historisch pand uit 1897 dat jarenlang onderdak bood aan Zandvoortse ouderen. Leuk als je wat wilt doen op een regenachtige dag! Adres: Swaluëstraat 1, 2042 KA Zandvoort. Website: www.zandvoortsmuseum.nl

Zandvoort museum

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In Zandvoort kun je een strandvakantie prima combineren met uitstapjes in de natuur. Ingeklemd tussen Zandvoort, Haarlem en IJmuiden ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een prachtig natuurgebied met woeste duinen, stuivend zand, bossen en graslanden. Het is een van de grootste duingebieden van Nederland waar liefst 40 procent van alle dier- en plantensoorten van ons land te vinden is.

Zandvoort Kennemerduinen

Je kunt hier talloze grote grazers spotten, waaronder Schotse hooglanders, Konikpaarden, damherten en een kudde wisenten. De wisenten leven in een afgesloten deel van het park en kun je zien vanaf speciale uitkijkpunten. Dit zijn de grootste landzoogdieren van Europa die ook wel de ‘Europese bizons’ worden genoemd. Ook als je wat actiefs wilt doen, kun je in het natuurgebied terecht, van fietsen en wandelen tot zwemmen en paardrijden. Adres: Zeeweg 12, 2051 EC Overveen. Website: www.np-zuidkennemerland.nl

Juttersmuseum Zandvoort

Wil je wat doen in Zandvoort met de kids? Neem ze mee naar het Juttersmu-ZEE-um, een gratis toegankelijk museum waar je kunt zien wat de strandjutters vinden tijdens hun tocht op het strand. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is aangespoeld vanuit de zee, van poppen en een mammoettand tot resten van vliegtuigen en een stukje metaal van een NASA-raket. Adres: Strandweg 2, 2042 JA Zandvoort. Website: www.juttersmuseum.nl

Zandvoort Juttersmuseum

Geniet van de skyline van Zandvoort

De meningen over de ‘wolkenkrabbers’ van Zandvoort zijn nogal verdeeld, maar vanuit de verte ziet de skyline er best mooi uit. Vanaf een speciale Uitkijkpost kun je zien hoe de torens boven de duintoppen uitsteken, en tevens genieten van de bossen en duinen in de omgeving. Je vindt het uitkijkplatform langs het Visserschpad, een slingerend paadje dat van Zandvoort naar Haarlem loopt. In 2018 is het uitzichtpunt een stuk verhoogd, zodat je over de bomen heen kunt kijken en daadwerkelijk van het uitzicht kunt genieten. Klik hier voor de locatie van de Uitkijkpost op Google Maps

Slenter door de Sloppies

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het oude centrum van Zandvoort grotendeels verwoest, maar gelukkig zijn nog enkele authentieke stukjes bewaard gebleven. Duik in de kleine straatjes achter het strand en je komt terecht in de Sloppies. Dit is geen sloppenwijk, maar het oudste deel van Zandvoort met schattige witte vissershuisjes en zandkleurige villa’s. Hier spelen kinderen op straat of nemen echte Zandvoorters op hun veranda het leven door. Onder meer het Wagenmakerspad is fotogeniek. Leuk als je wat wilt doen in Zandvoort buiten de gebaande paden.

Zandvoort sloppies

Amsterdamse Waterleidingduinen

Voor het opsnuiven van de natuur heb je het voor het kiezen, want ook aan de zuidkant van Zandvoort vind je een groot natuurgebied. Hier kun je mooie wandelingen maken in de Amsterdamse Waterleidingduinen, een 10 kilometer lang duingebied dat helemaal doorloopt tot Noordwijk. Hier wordt al sinds 1853 zo’n twee derde van het drinkwater van Amsterdam gezuiverd, maar de natuur is altijd ongerept gebleven. In het gebied zijn 17 wandelroutes uitgezet, van 3 tot 30 kilometer. Een wandeling is altijd gevarieerd, van hoge duintoppen en verre uitzichten tot naaldbossen en glooiende heuvels. Adres: Zandvoortselaan 130, 2042 XC Zandvoort. Website: awd.waternet.nl

Zandvoort Waterleidingduinen

Kunst in het HDMZ Museum

Kunstliefhebbers kunnen even binnenwandelen in HDMZ Museum, gevestigd in een modern beigekleurig gebouw dat een gevoel van het Zandvoortse strand moet oproepen. In het museum worden exposities gehouden met moderne en toegepaste kunst uit particuliere collecties die de ‘rijke en bewogen geschiedenis van Zandvoort’ laten zien. Het museum is geopend in 2019 en opgericht door Jan van Beelen (1936-2019), een kunstenaar en kunstminnende Zandvoorter die op zijn oude dag iets voor het dorp wilde betekenen. Er is een gezellig en kleurrijk museumcafé waar je kunt genieten van lekkernijen uit Zandvoort. Adres: Louis Davidsstraat 19, 2042 LS Zandvoort. Website: www.hdmz.nl

Bewonder de watertoren van Zandvoort

Een van de opvallende gebouwen van Zandvoort is de Nieuwe Watertoren, in het centrum achter de boulevard. De achthoekige toren van 48 meter is gebouwd tussen 1949 en 1951 als vervanging van de Oude Watertoren, die door de Duitse bezetter in 1943 werd opgeblazen. Er wordt al lang geen drinkwater meer opgeslagen, maar lange tijd zat er bovenin een restaurant. Na de sluiting in 2001 is het beeldbepalende gebouw aan zijn lot overgelaten en verpauperd. Er zijn nu weer plannen om opnieuw een restaurant te openen bovenin. Adres: Marisstraat, 2042 AK Zandvoort.

Zandvoort watertoren

Shoppen in Zandvoort

Uiteraard vind je er toeristische souvenirwinkels, maar Zandvoort is ook een prima plek om te shoppen en kleding en snuisterijen op de kop te tikken. Bekende winkelstraten zijn de Kerkstraat, het Kerkplein en de Haltestraat. Hier vind je een leuke variatie aan winkels, van boetiekjes en modewinkels van bekende ketens tot delicatessenzaakjes en surfshops. Als dé racestad van Nederland kan een winkel in raceartikelen natuurlijk niet ontbreken. Bij Pole Position (www.poleposition.nl) aan de Kerkstraat vind je alles wat met Formule 1 te maken heeft, van model raceautootjes tot de kleding die Max Verstappen draagt. In de zomer zijn veel winkels open tot 22.00 uur ‘s avonds.

Zandvoort shoppen

Bezoek de bunkers van Zandvoort

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde het Duitse leger verschillende bunkers aan de kust bij Zandvoort om zich te verdedigen tegen aanvallen van de geallieerden. Alleen al in de Amsterdamse Waterleidingduinen waren er 400. De bunkers vormden onderdeel van de zogeheten Atlantikwall, een 2600 kilometer lange verdedigingslinie van het noorden van Noorwegen tot de Pyreneeën. De Zandvoortse Bunkerploeg stuit af en toe nog op nieuwe bunkers. Met een gids kun je een bunkerwandeling maken langs deze betonnen gribussen, die vaak nog half onder de duinen liggen verscholen. Een wandeling boek je bij het VVV-kantoor van Zandvoort.

Waag een gokje in het casino

Je geeft waarschijnlijk toch al veel geld uit tijdens je vakantie, dus een gokje wagen kan er ook nog wel bij 🙂 Ga er niet vanuit, maar in het beste geval win je een deel van je vakantiebudget terug. Keuze genoeg in Zandvoort, waar je voor stijlvol gokken terechtkunt in de vestiging van Holland Casino (www.hollandcasino.nl). Er zijn verschillende speelautomaten en aan speeltafels kun je je wagen aan roulette of blackjack. Laat je teenslippers en badkleding thuis, want er geldt wel een dresscode.

Zandvoort casino

Op een steenworp afstand vind je Circus Zandvoort (www.circuszandvoort.nl), waar de sfeer wat losser is. Hier zijn vier casino-eilanden met meer dan 200 kansspelautomaten (voor 18-plussers), maar jongeren en tieners kunnen games spelen in een speelhal. Bovendien is er een bioscoop en theater, met rode pluche stoelen.

Maak een uitstapje naar Haarlem

Het zou raar zijn om Haarlem links te laten liggen als je in Zandvoort vakantie viert. Het is een prachtige middeleeuwse stad net ten oosten van de badplaats, die in de Gouden Eeuw tot bloei kwam met befaamde kunstschilders, bierbrouwers en een ijverige koopmansmentaliteit. Er is dus geen gebrek aan monumenten in Haarlem, maar het is ook een stad met boeiende musea, festivals, parken en concertzalen. Bewonder de St. Bavokerk, pak een terrasje op de Grote Markt, maak een rondvaart door de grachten of bekijk oude meesters in het Frans Hals Museum. ► Lees hier 25 tips wat te doen en te zien in Haarlem

Wat te doen in Zandvoort: praktische tips

Overnachten in Zandvoort

Voor een slaapplek hoef je niet ver te zoeken in Zandvoort, want er zijn meer dan 500 adressen waar je kunt overnachten. De badplaats heeft een stuk of tien hotels, maar daarnaast kun je terecht in pensions, bed & breakfasts en vele appartementen en vakantiehuizen. Ook zijn er campings en bungalowparken. Voor de zomermaanden is het raadzaam tijdig te reserveren. Tijdens de Formule 1-wedstrijden moet je helemaal snel boeken, alle accommodatie zit dan razendsnel vol. De prijs van een overnachting schiet dan overigens de lucht in.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Zandvoort?
Reserveer hier een hotel, appartement of vakantiehuis in Zandvoort

Een van de betere plekken om te overnachten is het Beachhouse Hotel, direct aan het strand. Je ontwaakt met het geluid van brekende golven in de branding en na het openen van de Franse balkondeuren heb je vrij zicht op de zee. Het 4-sterrenhotel biedt ook yoga-arrangementen aan. Voor uitzicht over zee kun je ook enkele nachtjes boeken in het Palace Hotel, dat er vanaf de buitenkant nogal lelijk uitziet. Het hotel is al geopend in 1965 en is met 80 meter en 19 verdiepingen het hoogste hotel aan de Noord-Hollandse kust. Beneden zit een goed sushirestaurant.

Palace Hotel in Zandvoort

Verblijf je liever in een vakantiepark? Center Parcs Zandvoort ligt op een uitstekende plek, op loopafstand van het strand en het racecircuit van Zandvoort. Er zijn cottages te huur voor 2 tot 18 personen of je kunt slapen in een hotelkamer aan de boulevard. Het bungalowpark heeft liefst vier restaurants, een supermarkt, een indoor trampolinepark en het subtropische zwemparadijs Aqua Mundo met twee glijbanen, een wildwaterbaan en een watercinema. ► Boek hier een verblijf in Center Parcs Zandvoort

Eten en drinken in Zandvoort

Als toeristische badplaats is er geen gebrek aan eetgelegenheden en cafés in Zandvoort. Op het strand kun je terecht in liefst 37 strandtenten, maar ook op de boulevard en in het centrum zijn er vele restaurants, bars, pizzeria’s, fastfoodtenten en terrasjes waar je kunt neerstrijken.

Zandvoort Thalassa

Zandvoort is niet zo’n chique badplaats als Domburg of Cadzand, dus Michelin-restaurants vind je er niet. Toch zijn er wel enkele uitstekende adresjes te vinden. Een bekende plek is Restaurant De Meerpaal (www.restaurantdemeerpaal.nl) in de Haltestraat. Dit is het oudste visrestaurant van Zandvoort, waar al meer dan 40 jaar traditionele visgerechten aan de gasten worden voorgeschoteld.

Iedere woensdag van 09.00 tot 16.00 uur vindt de weekmarkt plaats op de Grote Krocht. Bij de 37 marktkooplieden is van alles te krijgen, van ambachtelijke streekproducten en verse vis tot fruit en noten.

Reizen naar Zandvoort

Zandvoort is uitstekend met de trein te bereiken. Vanaf het Centraal Station in Amsterdam ben je al in een halfuurtje in de badplaats, vanuit Haarlem duurt de treinrit maar 10 minuten. De NS-trein vanuit Amsterdam vertrekt ongeveer twee keer per uur, en in de zomer vier keer per uur. Vanaf het station van Zandvoort is het maar 200 meter lopen naar het strand. Hou er wel rekening mee dat de treinen in de zomer propvol zitten met (zweterige) badgasten, je mag dan geluk hebben als je een zitplaats weet te bemachtigen. Vanuit Amsterdam-West rijdt er ook elke 20 minuten een bus van Connexxion (lijn 80) naar Zandvoort, een busrit van 1 uur.

Zandvoort station

Ook met de auto is Zandvoort goed te bereiken, als het tenminste niet lekker warm is. Op stranddagen is er een grote kans dat je in de file staat op een van de twee toegangswegen naar de stad. Vanuit Amsterdam is het zonder oponthoud een halfuur tot een uur rijden, afhankelijk van waar je vertrekt.

Achter de boulevard zijn verschillende parkeerterreinen en in het centrum is één parkeergarage, Louis Davids Carré (LDC), met 511 parkeerplekken. Een hele grote plek is Parkeerterrein De Zuid, met 1750 plaatsen. Overal in Zandvoort geldt betaald parkeren. Het tarief in de zomer is drie tot vier keer zo hoog als in de winter. Bij de meeste parkeerplaatsen betaal je bij parkeerautomaten. Op deze website vind je de tarieven: zandvoort.parkeerservice.nl

Voor meer informatie over wat te doen in Zandvoort kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitzandvoort.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Zandvoort, Noord-Holland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Donaldb/Shutterstock.com; pluut/Shutterstock.com; Jolanda Aalbers/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam