Wat te doen in Zoutelande, Zeeland: 10 tips!

Zoutelande wat te doenWat te doen in Zoutelande, de vakantiehoofdstad van de ‘Zeeuwse Rivièra’? Deze gezellige badplaats ligt aan het enige strand van Nederland dat op het zuiden is gericht. Vandaar deze zwoele mediterrane bijnaam voor deze kuststreek in het zuiden van Zeeland. Door de unieke ligging van het strand schijnt Zoutelande zelfs de meeste zonuren van Nederland te hebben, waardoor de badplaats op het eiland Walcheren al bijna honderd jaar een geliefde vakantiebestemming is.

Niet alleen het prachtige langgerekte strand speelt Zoutelande in de kijker. De Zeeuwse badplaats heeft ook de hoogste duinen van Zeeland, een heerlijk gebied om uit te waaien, van het uitzicht te genieten en te wandelen. Het dorp zelf ligt ingekapseld achter een hoge beschermende dijk, waar je een terrasje kunt pakken, kunt winkelen of bij een viskraam een bakje kibbeling kunt scoren.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Zoutelande?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Zoutelande

Vanuit Zoutelande kun je de rest van het eiland Walcheren ontdekken, waarbij je de monumentale Zeeuwse hoofdstad Middelburg zeker niet mag overslaan. Genoeg te doen en te zien dus in Zoutelande, een dorp dat flink in populariteit is gestegen sinds de Nederlandse band BLØF de gemoedelijke badplaats muzikaal de hemel in prees. Plotsklaps leek iedereen op vakantie te willen naar Zoutelande… Heb jij ook plannen om richting de Zeeuwse kust te gaan? Hier vind je 10 tips wat te doen in Zoutelande!

Relax op het strand van Zoutelande

De grootste troef van Zoutelande is natuurlijk het mooie langgerekte strand, dat tot de schoonste van Nederland behoort. Dit 5 kilometer lange zandstrand ligt als een van de weinige stranden op het zuiden, waardoor het ook wel bekendstaat als de ‘Zeeuwse Rivièra‘. Alsof dat nog niet genoeg is, heb je op dit zonnige zuidstrand ook nog eens de meeste zonuren van Nederland. Het strand is al sinds jaar en dag bekroond met de Blauwe Vlag, wat betekent dat het schoon en veilig is.

Zoutelande strand

Het mooiste strand van Zoutelande ligt aan de zuidkant van de badplaats, achter metershoge duinen. Achter de dijk die het dorp beschermt ligt ook een strand, maar dat loopt vol met zeewater tijdens vloed. Er is genoeg te doen op het strand van Zoutelande. Je kunt er wandelen en uitwaaien, kitesurfen, vliegeren, paardrijden, zonnebaden of Instagram-kiekjes maken van de strandhuisjes of karakteristieke houten paalhoofden die de zee in lopen.

Zoutelande badplaats

Je kunt zelfs helemaal over het strand wandelen naar het zuidelijker gelegen Vlissingen (en met de bus weer terug). Je kunt er een drankje drinken bij verschillende strandpaviljoens of kuieren over de dijk die langs het strand loopt. In de zomermaanden zijn er strandwachten die een oogje in het zeil houden.

Beklim de Duintop van Zoutelande

Zoutelande heeft niet alleen het zuidelijkste strand, maar ook de hoogste duinen van Nederland. Aan de zuidkant van de badplaats kun je een wandeling maken naar de Duintop van Zoutelande, met 54 meter het hoogste punt van Zeeland. Lange tijd was dit ook de hoogste duintop van Nederland, maar zandverstuivingen hebben er in 2014 voor gezorgd dat een duintop in het Noord-Hollandse Schoorl nu met de eer is gaan strijken.

Zoutelande duintop

Je kunt vanaf de Strandweg een wandeling maken door de duinen naar een uitkijkpunt, waar je een schitterend uitzicht hebt over het eiland Walcheren en de Westerschelde. Aan de ene kant zie je schepen langsvaren, aan de andere kant heb je zicht op akkers, weilanden en dorpjes met tien spitse kerktorens. Je kunt ze tellen als het niet al te bewolkt is. Bekijk het uitkijkpunt hier op Google Maps

Bezoek het Bunkermuseum

Pal naast het uitkijkpunt kun je in de warmere maanden een bezoek brengen aan Bunkermuseum Zoutelande. Dit zijn twee overgebleven bunkers die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog in de duinen hebben gebouwd. De bunkers vormden onderdeel van de Atlantikwall, een gigantische verdedigingslinie langs de Europese kust. Hiermee wilden de Duitsers in de jaren ’40 de geallieerden op afstand houden.

Zoutelande Bunkermuseum

De twee bunkers in Zoutelande zijn gerestaureerd en sinds 1999 opengesteld voor bezoekers. Een bunker diende als observatiepost, de andere als onderkomen voor soldaten (met ruimte voor 10 mannen). In het museum kom je meer te weten over de oorlogsjaren en de Slag om de Schelde, die in het najaar van 1944 leidde tot de bevrijding van Zeeland. Het museum is open van mei tot en met oktober en je kunt er ook rondleidingen krijgen. Adres: Duinweg 38a, 4374 EG Zoutelande. Website: www.bunkerbehoud.com

Ga shoppen in Zoutelande

Heb je even geen zin in het strand of regent het de hele dag? Check het saldo op je bankrekening en trek een middagje uit om te shoppen in Zoutelande! Direct achter het strand ligt de Langstraat, de populairste winkelstraat van de badplaats. Je vindt hier een verscheidenheid aan winkels die zich zowel op toeristen als locals richten.

Zoutelande shoppen

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Zout Zoutelande (www.zout-zoutelande.nl) aan Langstraat 16-18, waar je alles vindt op het gebied van woondecoratie, gifts, beachwear en fashion. Goodies (www.goodies-shop.nl) aan de Langstraat 5-7 is de plek voor sieraden, leuke lifestyle producten en de laatste fashiontrends. In de warme maanden, van begin mei tot eind september, is er elke dinsdag een markt in deze winkelstraten. In de Langstraat zijn ook veel cafés en terrasjes als je even je benen wil strekken.

Heb je wel zin in een beetje spanning tijdens je verblijf in Zoutelande?
Bestel hier de literaire thriller ‘Zoutelande’ van Linda van Rijn

Fietsen in Zoutelande

Zoutelande is de ideale uitvalsbasis voor het maken van fietstochten op het eiland Walcheren. Over een mooi fietspad door de duinen fiets je naar andere kustplaatsen als Westkapelle en Domburg, een van de oudste badplaatsen van Nederland (met een vleugje grandeur van een eeuw geleden).

Zoutelande fietsen

Of ontdek het Zeeuwse platteland met de pittoreske dorpjes, akkers en vochtige weilanden. Zo’n 13 kilometer naar het zuiden fiets je naar Vlissingen. Je kunt een fiets, e-bike of scooter huren bij Toerpunt (www.toerpunt.nl) of Akkerdaas Tweewielers (www.akkerdaastweewielers.com). Reserveren is aanbevolen tijdens de schoolvakanties. Een fietstocht is zeker een aanrader als je wat actiefs wilt doen tijdens je vakantie!

Wil je meer op de fiets ontdekken van het eiland Walcheren?
Bestel hier de ANWB Fietskaart voor het zuiden van Zeeland

Bewonder de Catharinakerk

Direct achter de dijk staat de kloeke Catharinakerk, het oudste gebouw van Zoutelande. Als je in het centrum van de badplaats overnacht, hoor je om het halfuur de klokken luiden. De protestante kerk is vernoemd naar Catharina van Alexandrië en bestaat al sinds 1271.

Zoutelande Catharinakerk

De rechthoekige bakstenen kerktoren is het oudste deel en zowat het enige bouwwerk van Zoutelande dat boven de dijk uitsteekt. De oorspronkelijke ingang is in de loop der eeuwen bijna volledig onder het zand verdwenen, waardoor er later een nieuwere ingang op een hoger niveau is gebouwd. Rondom het gebedshuis is een serene tuin met grafzerken. De kerk is nog altijd in gebruik voor gebedsdiensten. Adres: Willibrordusplein 3, 4374 AX Zoutelande. Website: www.pknzoutelande.nl

Waterspeeltuin De Meerpaal

Wil je wat doen met de kids op een warme dag en heb je even geen zin in zout zeewater? Neem ze mee naar Waterspeeltuin De Meerpaal, dat garantstaat voor urenlang spetteren en waterplezier. In het midden staat een nagebouwd VOC-schip, met daar omheen een zwembad met glijbanen en andere waterattracties. Vanaf het schip kun je zo het water in plonzen.

De waterspeeltuin hoort bij Ardoer Vakantiepark De Meerpaal, maar is ook te bezoeken als je hier niet verblijft. Bij de brasserie kun je een polsbandje kopen. Adres: Werendijkseweg 14, 4374 NB Zoutelande. Website: www.ardoer.com

Beklim de vuurtoren in Westkapelle

Zo’n 5 kilometer ten noorden van Zoutelande ligt het dorp Westkapelle, waar Vuurtoren ‘t Hoge Licht al eeuwenlang de skyline domineert. De 53 meter hoge vuurtoren was ooit de bakstenen kerktoren van de 15e-eeuwse Sint Willibrorduskerk, maar die brandde af in 1831. De toren bleef staan en kreeg lampen op het dak, waarmee het gebouw voortaan als vuurtoren door het leven ging.

Zoutelande Westkapelle vuurtoren

Na het bedwingen van 207 treden kom je bovenop en wacht je een prachtig uitzicht over het eiland Walcheren en de Noordzee. In het museum van de vuurtoren zijn regelmatig tentoonstellingen te zien over Zeeuwse onderwerpen. Zoutelande zelf heeft trouwens ook een vuurtoren, de ‘Sergeant’ geheten, maar dat is een kleintje en niet te bezoeken. Adres: Zuidstraat 1, 4361 AJ Westkapelle. Website: www.polderhuiswestkapelle.nl

Maak een uitstapje naar Middelburg

Het is zonde als je Middelburg links laat liggen tijdens je vakantie in Zoutelande. De hoofdstad van Zeeland ligt slechts een kwartiertje rijden van de badplaats en is een uitstapje waard, met zijn prachtige middeleeuwse gebouwen, gezellige cafés en charmante winkeltjes. Middelburg was een machtig handelscentrum tijdens de VOC-tijd, waardoor de stad liefst 1100 rijksmonumenten telt.

Zoutelande Middelburg

Bekijk het schitterende laatgotische stadhuis uit 1458, bezoek het Zeeuws Museum en ga shoppen in de winkelstraat De Lange Viele. In de oude binnenstad van Middelburg is het moeilijk parkeren, dus je kunt ook de fiets pakken vanuit Zoutelande (ongeveer 40 minuten fietsen).

Geniet van kunst in Zoutelande

Ben je een kunstliefhebber? Boek dan een vakantie naar Zoutelande in augustus, wanneer de badplaats het decor is voor het kunstfestival Kunst aan de Kust. In Zoutelande, Meliskerke, Biggekerke en omgeving wordt dan gedurende drie dagen een kunstroute uitgezet, waarbij je onderweg schilderijen, sculpturen, keramiek, sieraden en installaties van verschillende kunstenaars kunt bewonderen.

De kunstwerken zijn te bekijken in huizen, tuinen, kerken en andere locaties. Ook kun je deelnemen aan workshops van kunstenaars. Kijk voor meer informatie op de website: www.kunstroutezoutelande.nl

Wat te doen in Zoutelande: praktische tips

Overnachten in Zoutelande

Een goede en centrale plek om te overnachten is ApartHotel Zoutelande, achter de dijk op één minuut lopen van het strand en dichtbij alle levendigheid. Je bevindt je hier op een steenworp afstand van cafés, restaurants en winkels. Je kunt terecht in appartementen tot 6 personen, dus ook ideaal voor families en vrienden. Er is een keuken en modern ingerichte woonkamer. Probeer appartement 18 op de bovenste verdieping te boeken, met een heerlijk dakterras en uitzicht op de dijk. Er is geen receptie, inchecken gebeurt via een code.

Zoutelande Aparthotel

Het hotel dat het dichtste bij het strand en de zee ligt, is Duinhotel Haga. Op slechts 25 meter kun je je al wentelen in het zachte zand van het beroemde strand van Zoutelande. Het centrum van het dorp is 50 tot 100 meter lopen. Het is een betaalbaar budgethotel met kamers, studio’s en appartementen.

Een van de meest bijzondere plekken om te verblijven, is Duinhotel Tien Torens. Het ligt verscholen in de hoogste duin van Zoutelande en valt op door zijn bijzondere ontwerp, waardoor het hotel helemaal opgaat in de omgeving. Het is daarom al verkozen tot mooiste gebouw van Zeeland.

Zoutelande Duinhotel

Heb je een hang naar nostalgie? Dan kun je overnachten in Hotel-Restaurant Het Streefkerkse Huis, gelegen op een van de mooiste plekjes van Walcheren. Het hotel met slechts zes kamers ligt op de toppen van de Zoutelandse duinen, zodat je de zee letterlijk kunt ruiken en horen. Het hotel is gevestigd in een karakteristiek pand uit 1928 dat eerst als zomerhuis diende voor een Amsterdamse advocaat. Het restaurant dat bij het hotel hoort, is een van de beste van Zoutelande.

Zoek je een charmante accommodatie voor je vakantie in Zoutelande?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Zoutelande, tegen de laagste prijzen

Verblijf je liever in een vakantiehuis? In het zuiden van Zoutelande ligt Ardoer Vakantiepark De Meerpaal, direct aan de voet van de duinen op loopafstand van het strand. Je kunt kiezen voor een vakantiehuis, chalet of studio, maar er is ook een camping met safaritenten voor een glamping-vakantie. Het vakantiepark heeft een waterspeeltuin, brasserie en wellness centrum. ► Boek hier je verblijf in Vakantiepark De Meerpaal

Eten en drinken in Zoutelande

Zoutelande is een toeristische plaats, met genoeg mogelijkheden om je honger te stillen. Je kunt terecht in verschillende eetcafés, restaurants en pizzeria’s. Een aanrader voor een vakantie met de kinderen is Pannenkoekenhuis BRAM (www.pannenkoekenhuisbram.nl), met ook verschillende hartige pannenkoeken op het menu voor volwassenen.

Op het strand en langs de dijk vind je enkele strandtenten, waarvan sommige het hele jaar door geopend zijn. Het bekendste is misschien wel strandpaviljoen De Zeeuwse Rivièra (www.zeeuwseriviera.nl) aan de zuidkant van het dorp. De strandtent figureert in de videoclip van de band BLØF van het nummer Zoutelande, over een (fictief) oud strandhuis waar een jong stel vakantie viert.

Zoutelande strandpaviljoen

Reizen naar Zoutelande

Zoutelande ligt op het eiland Walcheren, in het zuidwesten van de provincie Zeeland. Met de auto is de badplaats te bereiken via de provinciale weg N57 vanuit Rotterdam of via de snelweg A58 (van Noord-Brabant naar Vlissingen). Vanaf Amsterdam is het ongeveer 2 uur en een kwartier rijden. Hou rekening met files op de N57 tijdens mooie weekenden en vakantieperiodes, want het is slechts een tweebaansweg. Parkeren in het dorp zelf kan op Parkeerplaats Nieuwstraat.

Als je met het openbaar vervoer reist, kun je de trein nemen naar Middelburg. Vanaf het station rijdt elk uur een bus naar Zoutelande (buslijn 53, richting Domburg). De rit duurt ongeveer 22 minuten. De busmaatschappij is Connexxion (www.connexxion.nl). Met de taxi ben je vanaf het station een kwartier onderweg naar Zoutelande. Een taxirit kost circa € 30 tot € 40. Een taxicentrale is Budget Taxi Middelburg (www.budgettaximiddelburg.nl).

Voor het laatst bijgewerkt op 8 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Zoutelande, Zeeland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam