Wat te doen op Ameland: 15 tips!

Ameland wat te doenWat doen op Ameland, dit wonderschone eiland dat als een parel ligt te schitteren in de Waddenzee? In de eerste plaats kom je natuurlijk naar Ameland voor rust en natuur, met ongerepte duingebieden, ontelbaar veel vogels en enkele van de mooiste en schoonste stranden van Nederland. Al wandelend en fietsend over knisperende schelpenpaadjes kun je uitwaaien en de zoute zeelucht opsnuiven, met het gekrijs van meeuwen op de achtergrond. Een terrasje pakken doe je in een van de vier charmante dorpjes met innemende namen als Hollum, Ballum, Nes en Buren.

Naast ontspanning is echter nog veel meer te doen op Ameland! In musea maak je kennis met de eeuwenoude geschiedenis van Ameland, met verhalen over woeste walvisvaarders en koene paarden die mensen uit zee hebben gered. Op verschillende plekken zie je nog walviskaken, als trotse relikwieën van vervlogen tijden. Beklim de vuurtoren voor een weids uitzicht en verken het wad – lopend om varend – om te speuren naar zeehonden.

Niet in de laatste plaats is Ameland de ultieme plek voor culinaire verwennerij, want het eiland grossiert in heerlijke streekproducten. Zie je jezelf al voor je met een Amelands biertje of likeurtje, met gloeiende wangen van die frisse strandwandeling? Hier vier je vakantie op een plek waar weldaad geen grenzen kent. Benieuwd wat je allemaal kunt beleven op dit verrukkelijke eiland? Hier vind je de 15 beste tips wat te doen op Ameland!

Zoek je een leuk verblijf voor je vakantie op Ameland?
Reserveer hier een hotel, appartement of vakantiehuis op Ameland

Relax op de stranden van Ameland

Tijdens een vakantie op Ameland kun je natuurlijk niet om de stranden heen, die tot de mooiste van Nederland horen. De hele noordkust van het eiland bestaat uit een prachtig 29 kilometer lang zandstrand dat perfect is voor heerlijke wandelingen, relaxen op een handdoek in het zonnetje, een paardrijdtocht of het showen van je vliegerkunsten. Voor rommel hoef je niet snel bang te zijn, want het strand van Ameland is in 2020 verkozen tot het schoonste van Nederland.

Ameland strand

De stranden bij Buren, Nes en Hollum hebben al vele jaren de Blauwe Vlag, wat betekent de schoon en veilig zijn. In de zomermaanden lopen er strandwachten rond om een oogje in het zeil te houden en er zijn vier strandpaviljoens waar je terechtkunt voor een hapje en een drankje. In tegenstelling tot in veel andere badplaatsen zijn de strandpaviljoens op Ameland het hele jaar door geopend, dus midden in de winter kun je je opwarmen met een kop hete chocolademelk of een Amelander likeurtje. Als je trouwens naar het strand gaat in het westen van het eiland, kun je in de verte Terschelling zien liggen.

Beklim de vuurtoren van Ameland

Voor het beste uitzicht over Ameland kun je de vuurtoren beklimmen. Je moet daarvoor 236 treden en 15 verdiepingen trotseren, maar na deze inspanning kun je genieten van hetzelfde weidse uitzicht over het eiland en de zee dat de vuurtorenwachters ooit hadden. Op de tussenverdiepingen zijn kleine exposities te zien, zodat je onderweg even kunt pauzeren en op adem kunt komen. De 55 meter hoge gietijzeren vuurtoren staat aan de westkant van Ameland en werd in 1880 gebouwd in opdracht van koning Willem III. Op 10 mei 1881 werd het licht voor het eerst ontstoken om zeevaarders te waarschuwen, en dat ging door tot en met 2004.

Ameland vuurtoren

In tegenstelling tot vele andere vuurtorens heeft het rood-witte gevaarte op Ameland geen bijnaam, het wordt gewoon de ‘vuurtoren’ genoemd. Vanuit het dorpje Hollum kun je lopen naar de vuurtoren, die het hele jaar door te bezichtigen is. Toegang is € 5,25 voor volwassenen en € 4 voor kinderen. Mocht je trouwplannen hebben, dan kun je er ook in het huwelijksbootje stappen. Adres: Oranjeweg 57, 9161 CB Hollum. Website: www.amelandermusea.nl

Ontdek Ameland op de fiets

Wat is er leuker dan Ameland op de fiets te ontdekken? Ameland heeft zo’n 100 kilometer aan fietspaden, waardoor je alle uithoeken van het eiland kunt verkennen. Je fietst over schelpenpaadjes door dorpen, bossen en duinen en je kunt vogels spotten als wulpen, strandlopers, scholeksters en plevieren. De frisse lucht van de zee is nooit ver weg en de kwaliteit van de fietspaden is goed.

Ameland fietsen

Vooral het lange fietspad over het Stuifdijkpad langs natuurgebied Het Oerd is populair. Het is in 2019 vernieuwd, waarbij schelpen en asfalt hebben plaatsgemaakt voor beton. Er zijn verschillende fietsroutes, waarbij smulpapen zeker de route ‘Amelands Produkt’ moeten kiezen. Bij deze route kom je langs plekken waar je lokale Amelandse streekproducten kunt proeven. Er zijn 11 locaties op Ameland waar je een fiets kunt huren.

Speur naar zeehonden

De Waddenzee met zijn droogvallende zandplaten is een eldorado voor zeehonden: rond de 10.000 leven er in het water rond de Waddeneilanden. Hoe leuk is het om een zeehondensafari te boeken en deze schattige dieren van dichtbij te bekijken? Op Ameland zijn talloze mogelijkheden voor het maken van een robbentocht langs de zandbanken waar de zeehonden liggen te rusten en te zonnen.

Ameland zeehonden

Zo brengt de Robbenboot (www.robbenboot.nl) je naar de zogeheten ‘Robbenbank’, een zandbank tussen Ameland en Terschelling waar vrijwel altijd zeehonden zijn te zien. Een bijzondere ervaring, vooral als er puppy’s bij zijn. Ook via de rederij Robbentochten (www.robbentochten.com) is er een grote kans om zeehonden te spotten. Tot slot kun je aan boord stappen van een rondvaartboot van rederij Kiewied (www.robbentochtameland.nl), die je meeneemt naar de zandbanken waar de zeehonden voor jouw Insta-kiekjes liggen te poseren.

Maak een wandeling op Ameland

Het maken van een wandeling is misschien wel de beste manier om van de Amelandse natuur te genieten en de zilte zeelucht op te snuiven. Je kunt lange strandwandelingen maken, maar over het eiland slingeren ook vele wandelpaadjes door kwelders, duinen en bossen. Je loopt over knisperende schelpenpaadjes met de wind door je haar, met het getjilp van vogels en het ruisen van de zee op de achtergrond.

Ameland duinen

Op Ameland zijn verschillende leuke wandelroutes uitgestippeld, waarvan je bij het VVV-kantoor kaarten kunt halen. Een populair wandelgebied is Het Oerd en De Hôn, twee ongerepte natuurgebieden in het oosten van het eiland. Je kunt hier urenlang wandelen door hoge duinen, kwelders en vochtige duinvalleien en vogels spotten als lepelaars, kiekendieven, wulpen, grutto’s en kluten.

Beklim de Oerdblinkert, met 24 meter de hoogste duin van Ameland. Je hoeft trouwens niet eerst het hele eind naar het natuurgebied te lopen. Je kunt ook kiezen voor een leuk strandritje met de Strandexpress Ameland (www.strandexpress-ameland.nl), gezeten in een passagierswagen die door een tractor wordt voortgetrokken. De rit over het strand duurt 2 tot 3 uur, met enkele stops onderweg voor verhalen over de Amelandse natuur.

Neem de kids mee naar Natuurcentrum Ameland

Als je wat leerzaams wilt doen met kinderen op het eiland, kun je ze meenemen naar Natuurcentrum Ameland. Op speelse wijze maak je hier kennis met de flora en fauna op en rond Ameland. Je komt alles te weten over zeehonden, potvissen en bruinvissen en er zijn verschillende aquaria waar het onderwaterleven uit de Noordzee en Waddenzee wordt getoond. Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen rond de Amelandse natuur. Je kunt de lift nemen naar een uitkijktoren voor een mooi uitzicht over het Wadden- en Noordzeegebied. Ook leuk is om je schoenen uit te trekken en het blotevoetenpad te lopen om de bodem van Ameland te ervaren, van zand en schelpen tot grind en bospaadjes. Toegang is € 7 voor volwassenen en € 5 voor kinderen. Adres: Strandweg 38, 9163 GN Nes. Website: www.amelandermusea.nl

Ameland Natuurcentrum

Les je dorst met een Amelander biertje

De zilte zeelucht maakt dorstig, en die kun je perfect lessen met een authentiek Amelander biertje. In de Amelander Bierbrouwerij worden sinds 2009 op ambachtelijke wijze speciale biertjes gebrouwen, zoals Bij ’t Roaie Hek. Dit bier wordt gebrouwen met cranberries die in de duinen van Ameland worden geplukt, waardoor het gerstenat een frisse en fruitige smaak krijgt. De brouwerij bevindt zich in een verbouwde boerderij in de uitgestrekte weilanden tussen Ballum en Nes en heeft een proeflokaal waar je alle Amelander biertjes kunt proeven. Met een groep kun je ook een rondleiding krijgen door de brouwerij. Adres: Smitteweg 6, 9162 EC Ballum. Website: www.amelanderbier.nl

Bekijk een spectaculaire reddingsactie

Het is een spectaculair gezicht: tien galopperende paarden die met veel geweld een reddingsboot naar zee trekken, klaar om drenkelingen uit de zee te vissen. Zo’n 14 keer per jaar kun je getuige zijn van dit bijzonder schouwspel vanuit Maritiem Centrum Abraham Fock, een klein museum dat letterlijk om de paardenreddingboot ‘Abraham Fock’ heen is gebouwd. De reddingsactie is een van de populairste attracties van Ameland, dat elke keer duizenden toeschouwers trekt.

Ameland paarden

Op de website kun je de data checken van de demonstraties met de paarden, maar op andere dagen is er ook genoeg te beleven in het museum. Je kunt leren navigeren op de brug van een veerboot, een oude Commissiekamer bekijken en met een simulator een reddingsboot over hoge golven manoeuvreren. Toegang is € 5,25 voor volwassenen en € 4 voor kinderen. Adres: Oranjeweg 18, 9161 CC Hollum. Website: www.amelandermusea.nl

Proef de mosterd van Ameland

Echte pittige mosterd haal je natuurlijk uit Frankrijk, maar op Ameland kunnen ze er ook wat van! In het dorp Hollum staat de koren- en mosterdmolen De Verwachting, waar al tientallen jaren meel wordt gemalen en mosterd wordt gemaakt. Het mosterdzaad komt van het eiland zelf, van de Amelander akkers. Je kunt de mosterd in de karakteristieke zeshoekige potjes kopen in het molenwinkeltje en in talloze andere winkels op Ameland. In de molen kun je ook terecht voor een mosterdproeverij en mosterdmakers zijn altijd bereid uitleg te geven over hun smaakmakers. Adres: Molenweg 8, 9161 AW Hollum. Website: www.amelandermusea.nl

Verken het wad rond Ameland

Wil je wat actiefs doen op Ameland? Trek laarzen of oude dichte schoenen aan en trek met een gids het uitgestrekte wad op. Wadlopen betekent een immens gevoel van vrijheid en genieten van fantastische vergezichten. Je wandelt over de bodem van de Waddenzee met krabbetjes, zeesterren en platvisjes en in de lucht zie je vele vogels voorbij scheren. Misschien zie je nog een paar zeehonden die op een zandplaat liggen te relaxen.

Ameland wad

Hou er wel rekening mee dat je een flinke dosis modder voor lief moet nemen, want vies wordt je van wadlopen! Je kunt kiezen voor een wadloopwandeling van een uur of twee, maar met een goede conditie kun je ook van Friesland naar Ameland wandelen. Dat is een tocht van 10 kilometer, waarbij je door geulen moet waden en door een dikke laag slik moet lopen. Je moet stevig doorlopen, want je moet Ameland bereiken voordat het zeewater weer stijgt. Voor deze tocht kun je terecht bij Wadloopcentrum Fryslân (www.wadlopen.net). Voor de wadexcursies vanaf Ameland zelf kun je een tour boeken bij het VVV-kantoor.

Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager

Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager is de plek als je meer wilt weten over de cultuur en geschiedenis van Ameland. Het museum is gevestigd in het Sorgdragershuuske, de voormalige Commandeurswoning uit 1751 waar ook walvisvaarders verbleven. Het museum is ingericht zoals het er in de 18e eeuw uitzag, met fraaie stijlkamers, antieke meubels, oude schilderijen, snuisterijen en voorwerpen die Amelanders vroeger gebruikten. Hier ontdek je hoe de Amelanders, geïsoleerd op hun eigen Waddeneiland, eeuwenlang konden vasthouden aan hun eigen cultuur. Adres: Herenweg 1, 9161 AM Hollum. Website: www.amelandermusea.nl

Nobels Nostalgisch Museum

Heb je nog meer hang naar knusse vervlogen tijden? Voor een stap terug in het verleden moet je zeker Nobels Nostalgisch Museum op je lijstje zetten. Dit is een museum van oud-fietsverhuurder Tjeerd Nobel met allerhande memorabilia die hij in de loop der jaren verzamelde. Zo zie je hier historische winkelinterieurs, antieke auto’s, motoren en fietsen, oude muziekinstrumenten en alledaagse huishoudelijke artikelen die mensen vroeger gebruikten. Er is een miniatuurdorp gecreëerd met allerlei winkeltjes, zoals een kruidenier, apotheek, muziekhandel en fietsenmaker. Je vindt het museum achter de vestiging van Fietsverhuur Nobel. Toegang is € 5 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen. Adres: Camminghastraat 20, 9162 EM Ballum.

Herinner de oorlog in het Bunkermuseum

Ook de Tweede Wereldoorlog bleef Ameland niet bespaard, merk je als je een bezoek brengt aan het Bunkermuseum. Dit is een voormalige keukenbunker in de duinen die gebouwd is door de Duitse bezetter om hun manschappen van eten te voorzien. De bunker lag jarenlang onder het zand, maar is in 2016 uitgegraven om er een klein museum van te maken.

Met een videopresentatie, foto’s, vondsten, een diorama en persoonlijke verhalen ontdek je hoe Amelanders de jaren 1940-1945 hebben beleefd. Entree is via een de eerste vakantiehuisjes op Ameland. Het museum is onbemand, maar via een automaat koop je een kaartje van € 3. Het Bunkermuseum is te vinden bij de grote strandovergang bij Hollum. Een kwartiertje tot een halfuur is wel genoeg voor een bezoek. Adres: Oranjeweg 65, 9161 CB Hollum. Website: www.amelandermusea.nl

Beleef de kunst van Ameland

In de herfst hoef je op Ameland niet alleen maar wandelingen te maken in wind en regen. Elk jaar in november kun je hier namelijk terecht voor Kunstmaand Ameland. De hele maand staat het eiland in teken van kunst en is het één grote expositieruimte. Meer dan 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen hun schilderijen, beelden, keramiek, glas en grafische kunst op bijzondere locaties, zoals in kerken, boerderijen, in hotels, in musea en bij mensen thuis. Na het kunst kijken overdag kun je ‘s avonds een workshop, concert of poëzievoordracht bijwonen. Voor het programma kun je kijken op de website: www.kunstmaandameland.com

Ameland kunst

Kom echt tot rust op Ameland

Als je even niet meer weet wat te doen, kun je altijd nog tot rust komen op Ameland 🙂 Het Waddeneiland staat steeds meer bekend als een wellness eiland waar je kunt ontspannen en ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Zo kun je bij ‘t Badhuys (www.tbadhuys.nl) terecht voor een breed scala aan massages, schoonheidsbehandelingen en wellnessproducten. Deze feel good-plek zit in een prachtig oud pandje uit 1625.

Vakantiepark Boomhiemke noemt zich het meest luxe sauna- en beautyresort van de Wadden, met enorm veel keuze aan saunavormen, wellnessbehandelingen, huidverzorging, massages en kuren. Ameland Wellness Huizen (www.amelandwellnesshuizen.nl) zijn twee vakantiehuizen met sauna, sunshower, massagedouche, whirlpool en ligbad, voor een ontspannen verblijf midden in de natuur. En mocht je langer de tijd hebben, dan kun je je overgeven aan Wad’nmindfulness (www.wadnmindfulness.nl). Geef je op voor een stiltedag of stilteavond of maak je hoofd in acht wegen leeg.

Wat te doen op Ameland: praktische tips

Overnachten op Ameland

Op Ameland is overnachten geen probleem. Je hebt een ruime keuze uit hotels, appartementen, bed & breakfasts, vakantiehuizen en vakantieparken. Ook zijn er een stuk of acht campings. Het is raadzaam tijdig te boeken tijdens de schoolvakanties, want Ameland is een populair Waddeneiland.

Zoek je een leuk verblijf voor je vakantie op Ameland?
Reserveer hier een hotel, appartement of vakantiehuis op Ameland

Een goede plek om te verblijven is Hotel Nobel, een van de oudste hotels van Ameland (uit 1902). Het 4-sterrenhotel in het dorp Ballum wordt nog altijd door dezelfde familie gerund. De comfortabele kamers zijn modern ingericht met veel gevoel voor design, maar in het gezellige café proef je nog de sfeer van vroeger. De oprichter van het hotel is de bedenker van ‘t Nobeltje, de beroemdste likeur van Ameland. De zoete en krachtige likeur werd in 1902 bedacht om verkleumde gasten op te warmen. ► Boek een overnachting in Hotel Nobel vanaf € 120 per nacht

Ameland Nobeltje

Wil je graag op een vakantiepark op Ameland verblijven? Landal en Roompot hebben mooie vakantieparken op het eiland, dichtbij strand, duinen en bossen.

Eten en drinken op Ameland

Ameland heeft zijn eigen biertjes en mosterd, zoals we eerder in dit artikel al schreven. Fijnproevers kunnen zich echter ook laten verwennen met andere streekproducten van het eiland. Zo heeft Ameland zijn eigen kaas, honing, yoghurt en aardappelen. En vis natuurlijk. Bij Vishandel Metz (www.vishandelmetz.nl) in Nes kun je terecht voor verse vis uit de Noordzee en oesters en kokkels die door vissers bij eb van het wad worden geraapt.

Ameland heeft vier strandpaviljoens die het hele jaar door open zijn, maar strandtent Sjoerd (www.sjoerd-ameland.nl) aan het strand bij Nes verdient wel een aparte vermelding. Het strandpaviljoen is in 2019 verkozen tot het beste van de Waddeneilanden en in 2020 bekroond als duurzaamste paviljoen van Nederland. Door zonnepanelen en collectoren wordt minder energie verbruikt en al het verpakkingsmateriaal is biologisch afbreekbaar. De menukaart is een combinatie van streetfood, classics en mediterrane gerechten.

Reizen naar Ameland

Je kunt Ameland bereiken met de veerboot vanuit Holwerd, een dorp in het noorden van de provincie Friesland. Er is een reguliere veerdienst van 50 minuten en een snelle overtocht van 20 minuten. Voor de sneldienst betaal je een toeslag van € 7,50 per enkele reis. Op de reguliere veerboot mag een auto of caravan mee. Tickets kun je het beste online bestellen via de website van Wagenborg Passagiersdiensten: www.wpd.nl

Vanaf Amsterdam is het ongeveer 2 uur rijden naar de veerbootterminal in Holwerd, via de Afsluitdijk. Vanuit Utrecht ben je 2 uur en 10 minuten onderweg, via Flevoland. In Holwerd zijn twee parkeerplaatsen waar je je auto kunt parkeren (€ 5,50 per dag in 2020).

Wil je met het openbaar vervoer naar Ameland reizen? Dan neem je eerst de trein naar Leeuwarden. Op het station pak je bus 60 of 166 van busmaatschappij Arriva naar de veerhaven in Holwerd. De busrit duurt 36 tot 40 minuten.

In de zomermaanden kun je ook waddenhoppen van Terschelling of Schiermonnikoog naar Ameland. Deze overtochten duren zo’n 2½ tot 3 uur en zijn alleen te maken bij hoog water. Het zijn eigenlijk meer leuke boottripjes dan gewone veerdiensten, maar je mag wel je fiets meenemen. Kijk hier voor het afvaartschema van Terschelling naar Ameland en klik hier voor de boottochten van Schiermonnikoog naar Ameland. Reserveren wordt dringend aangeraden.

Voor meer informatie over wat te doen op Ameland kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.vvvameland.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 2 oktober 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op Ameland, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; depositphotos.com/ivonnewierink/supermurmel; Pixabay/Alkemade; Pixabay/Marlies Mitwollen; Pixabay/Jonathan Smit; Pixabay/smoes; Pixabay/Dieter Freese.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam