Hotels in Roemenië

In Roemenië zijn genoeg hotels te vinden, in alle soorten en prijsklassen. Je kunt terecht in bescheiden hotels die door een familie worden gerund, maar tegenwoordig ook steeds vaker in hippe boutique hotels of designer hotels. Roemenië heeft luxe grand hotels met een rijke geschiedenis, maar ook grauwe logementen die weinig zijn veranderd sinds de communistische jaren.

In het algemeen is het niet moeilijk om een slaapplek te vinden, maar in de zomermaanden is het verstandig te reserveren voor een hotel aan de Zwarte Zeekust of in Transsylvanië. Hotels in deze populaire vakantieregio’s zijn dan snel volgeboekt en de prijzen liggen dan ook hoger.

Het laagseizoen is van september tot en met juni, wanneer hotels minder vragen voor een kamer. In het voorjaar of het najaar kan het weer nog best aangenaam zijn in Roemenië. De luxere hotels in de hoofdstad Boekarest hebben juist in de zomer vaak aantrekkelijke aanbiedingen omdat er dan minder zakenlieden zijn. Hotels in Roemenië zijn goedkoper dan in West-Europa, hoewel de tarieven van 4- en 5-sterrenhotels vergelijkbaar zijn. Ook in Boekarest liggen de prijzen hoger dan in de rest van het land. Voor het ontbijt moet je vaak extra betalen.

Sterren van hotels in Roemenië

Hotels in Roemenië worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). De sterren geven niet altijd een goed beeld van een hotel, want ze worden vooral toegekend voor het aantal voorzieningen. Er wordt minder gekeken naar kwaliteit, sfeer en locatie. In een 3-sterrenhotel kun je meestal een comfortabele en schone kamer verwachten, met een eigen badkamer, airconditioning en wifi. Buiten Boekarest kost een overnachting in een tweepersoonskamer in een 3-sterrenhotel gemiddeld tussen de € 30 en € 60.

In een hotel met 4 sterren heb je een eigen koelkast en een flatscreen tv op je kamer. In hotels met 5 sterren kun je rekenen op luxe voorzieningen als een zwembad, een sauna en fitnessruimte. Een tweepersoonskamer in een 4- of 5-sterrenhotel buiten de hoofdstad kost zo’n € 80 tot € 100. In Boekarest liggen de tarieven een stuk hoger.

Hotels met 1 of 2 sterren zijn alleen het overwegen waard als geld het belangrijkste criterium is. In het ergste geval heb je te maken met versleten bedden, rafelige tapijten en afgeleefde meubels. Voor een overnachting in zo’n goedkoop hotel betaal je gemiddeld tussen de € 30 en € 40. Hou er rekening mee dat de bedden niet altijd geweldig zijn in Roemenië, zo melden reizigers. Er zijn nog steeds springveren matrassen die hard en ongemakkelijk zijn. Je kunt eventueel bij een grote sportzaak voor 80 lei een opblaasmatras kopen, zodat je overal prettig ligt.

Roemenië heeft verspreid over het land ook een groot aantal pensions (pensiunes), die vergelijkbaar zijn met een bed & breakfast. Deze zijn kleiner en persoonlijker dan hotels en bieden meer waard voor hun geld. Kamers zijn eenvoudig, maar comfortabel. In kleinere steden en dorpen is een pension vaak de enige optie.

Hotelketens in Roemenië

Een deel van de hotels in Roemenië is aangesloten bij hotelketens, die steeds meer voet aan de grond krijgen in het land. Je kunt slapen in hotels van bekende internationale merken als Best Western, Hilton, Ramada, Ibis en Golden Tulip. Grotere Roemeense hotelketens zijn onder meer Ana Hotels (www.anahotels.ro), Continental Hotels (www.continentalhotels.ro) en Unita Turism (www.unita-turism.ro).

Hostels in Roemenië

Je kunt goedkoop overnachten in een hostel in Roemenië. Het aantal hostels is nog beperkt en vind je vooral in grotere steden als Boekarest, Constanta, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi en Timişoara. De verwachting is dat er de komende jaren meer hostels bijkomen, nu Roemenië steeds populairder wordt onder backpackers en Interrailers.

De hostels in de steden hebben een gemeenschappelijke keuken, een wasserette, wifi en Engelssprekend personeel. Het is de ideale plek om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Een overnachting in een slaapzaal kost gemiddeld tussen de € 10 en € 12. Voor een bed in een eigen kamer betaal je tussen de € 15 en € 25. Ontbijt is meestal niet inbegrepen in de prijs.

Een deel van de hostels is aangesloten bij Romanian Hostelling (www.hostelling.ro), de Roemeense tak van Hostelling International. Je krijgt korting als je lid wordt (dat kan ter plekke in een hostel). Daarnaast zijn er een groot aantal onafhankelijke hostels, vooral in Boekarest. In juli en augustus worden overigens ook studentenwoningen verhuurd aan toeristen. Hiervoor kun je het beste informeren bij de gemeente of het plaatselijke VVV-kantoor.

Overnachten bij particulieren

Behalve in hotels en hostels kun je in Roemenië ook bij particulieren overnachten (een zogeheten homestay). Families hebben vaak een kamer over die ze aanbieden aan toeristen, zodat ze wat extra’s bijverdienen. Let daarvoor op bordjes met de opschriften cazare of camere de inchiriat, zodat je weet dat ze accommodatie beschikbaar hebben.

Een verblijf bij een particulier is een leuke manier om kennis te maken met de leefstijl en tradities van de Roemenen, al is er een grote kans dat de gastheer of gastvrouw geen Engels spreekt. Een kamer is in het algemeen schoon en kost gemiddeld tussen de 20 en 80 lei per nacht (€ 4 tot € 16), waarbij twee maaltijden zijn inbegrepen (ontbijt en avondeten). De badkamer moet je meestal delen met de familie.

Je vindt de homestays vooral in toeristische gebieden als Transsylvanië, het kustgebied aan de Zwarte Zee en op het platteland. Het nadeel is dat er nauwelijks openbaar vervoer is naar je accommodatie, maar de gastheer of gastvrouw is vaak bereid je op te halen van het treinstation. Een overnachting bij een Roemeense familie kan een goede backup zijn als alle hotels zijn volgeboekt. Op de website www.ruraltourism.ro vind je een overzicht van homestays in heel Roemenië.

Beste, beroemde en bijzondere hotels in Roemenië

Roemenië heeft enkele beroemde, bijzondere en beste hotels die we niet onvermeld willen laten. Deze hotels hebben een bijzondere geschiedenis, bevinden zich op een speciale locatie of hebben goede recensies van reizigers gekregen op internet. Hieronder een selectie van deze hotels.

Athénée Palace Hotel, Boekarest

Het Athénéee Palace Hotel is een van de beroemdste hotels van Boekarest, dat al de deuren opende in 1914. Het prachtige art nouveau hotel schreef vooral geschiedenis aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, toen het een verzamelplek was spionnen, nazi’s, profiteurs, diplomaten en corrupte politici. De Amerikaans-Duitse journalist Rosie Waldeck schreef er het boek Athene Palace over. In 1944 werd het zwaar beschadigd tijdens een Amerikaanse luchtaanval, maar in 1945 werd het al gerenoveerd.

Na de oorlog kwam het hotel in handen van de communistische partij, die in alle kamers microfoontjes verstopten om de voornamelijk internationale gasten af te kunnen luisteren. Ook tijdens de Roemeense Revolutie in 1989 liep het gebouw schade op. Het Athénéee Palace Hotel werd in de jaren ’90 gekocht door de Hilton-hotelketen, die het volledig opknapte. Het is nu een luxe 5-sterrenhotel met een marmeren lobby, een binnenzwembad, een fitnessruimte en de English Bar, misschien wel de beroemdste pub van Boekarest. Het ligt in het hart van de hoofdstad aan het Plein van de Revolutie. ► Boek een kamer in het Athénée Palace Hotel vanaf € 118

Casa Capșa Hotel, Boekarest

Het Casa Capșa Hotel is een van de oudste hotels van Roemenië, met een legendarische geschiedenis die teruggaat tot 1852. Twee broers openden toen een banketbakkerij, de oudste in de Roemeense hoofdstad. Het gold als een van de beste bakkers van Europa, die traditionele huisgemaakte zoetigheden ook leverde aan het Roemeense koningshuis. In 1881 werden een hotel en een restaurant geopend, waarmee dit de eerste plek was in Roemenië waar je zowel kon eten als kon slapen. Het hotel werd een ontmoetingsplaats voor schrijvers, intellectuelen en kunstenaars en bood onderdak aan beroemde gasten, waaronder koningen, keizers en tsaren.

Het is nu een elegant 5-sterrenhotel waar de glinsterende kroonluchters, barokke meubels en stijlvolle salons nog aan de glorietijd herinneren. Het Casa Capșa Hotel heeft vier restaurants en 60 kamers en ligt in het oude centrum van Boekarest. ► Boek een kamer in het Casa Capșa Hotel vanaf € 115

Voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels in Roemenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/illcv; Casa Capsa Hotel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam