Bezienswaardigheden in San Marino

Een populair uitstapje in het hart van Italië is San Marino. Je kunt dan in ieder geval weer een land van je lijstje afstrepen! Ook al is het dwergstraatje van 61 vierkante kilometer volledig omringd door Italië, het is wel volledig onafhankelijk met een eigen regering, een eigen voetbalteam en deelname aan het Eurovisiesongfestival. San Marino is zelfs de oudste soevereine staat ter wereld, die al aan het begin van de 4e eeuw werd gesticht.

San Marino heeft in ieder geval genoeg bezienswaardigheden voor een dagtrip, want het ministaatje is makkelijk te bereiken vanuit de badplaats Rimini. Je kunt er zelfs een paar dagen doorbrengen om het oude middeleeuwse centrum te verkennen, dat door Unesco tot beschermd Werelderfgoed is uitgeroepen. San Marino heeft eeuwenoude torens, monumentale paleizen en kerken, volop mogelijkheden om te shoppen en eigenzinnige musea. Wil je een bezoek brengen aan dit unieke landje dat bovenop een berg ligt? Hier vind je tips over de beste bezienswaardigheden in San Marino!

Drie Torens van San Marino

De Drie Torens zijn hét nationale symbool van San Marino, die ook je terugziet op de vlag, de euromunten en het wapen van het ministaatje. De drie torens staan op de drie toppen van de Monte Titano, met 749 meter de hoogste berg van San Marino. De torens horen bij een fort dat ooit gebouwd is om het landje tegen indringers te beschermen. De drie torens staan sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en behoren tot de populairste bezienswaardigheden van San Marino.

Rocca Guaita is de oudste en bekendste toren, die gebouwd is in de 11e eeuw. De vesting is de loop der eeuwen regelmatig versterkt en lange tijd gebruikt als gevangenis. Rocca Cesta is de tweede toren, in de 13 eeuw gebouwd op de hoogste top van de Monte Titano. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de Apennijnen en de kuststreek. Op heldere dagen kun je de Adriatische Zee en Dalmatische kust zien liggen. In het bijbehorende kasteel zit het Museum van Oude Wapens, met harnassen, zwaarden, antieke vuurwapens, messen en oude harnassen.

De Montale is de derde en kleinste toren, die dateert uit het begin van de 14e eeuw. Ook dit kasteel werd gebruikt als een gevangenis. In tegenstelling tot de eerste twee torens is de Montale niet geopend voor het publiek. De drie torens zijn met elkaar verbonden via een verhard pad, de Passo delle Streghe. Hou rekening met een stevige klim en drukte van toeristen. Het onderste deel is bezaaid met kiosken die snacks, drankjes en souvenirs verkopen.

Palazzo Pubblico

Het Palazzo Pubblico is het politieke machtscentrum van San Marino. Dit statige neogotische paleis huisvest het kantoor van het staatshoofd, het stadhuis, het nationale parlement en enkele adviesraden, maar wordt ook gebruikt voor officiële staatsceremonies. Het is gebouwd in 1884 op een plek waar eerder een ander paleis stond. Het Palazzo Pubblico is open voor bezoekers als er geen ceremonies en parlementsvergaderingen plaatsvinden.

Het paleis ligt aan het plein Piazza della Libertà. Een van de populairste bezienswaardigheden hier is de wisseling van de wacht, die dagelijks plaatsvindt van mei tot en met september. Hier kun je je verwonderen over de wonderlijke uniformen van de Guardia di Rocca. De leden van de erewacht dragen een rode broek, een groene jas en een helm met rood-witte pluim die een beetje aan een carnavalskostuum doen denken. De wisseling van de wacht vindt elk uur plaats van 09.30 tot 17.30 uur, met een lunchpauze tussendoor. Adres: Contrada del Pianello, 47890 Città di San Marino, San Marino.

Basiliek van San Marino

De Basiliek van San Marino (Basilica di San Marino) is de belangrijkste kerk van de stadstaat, die in 1826 is gebouwd op de resten van een romaanse kerk uit de vierde eeuw. De basiliek is ontworpen in een neoklassieke stijl met een portiek van Korinthische zuilen. In een urn onder het hoofdaltaar worden de botten bewaard van de heilige Marinus, de stichter van San Marino. Via de klokkentoren kun je naar de kerk van San Pietro aan de rechterkant van de basiliek, die uit de 16e eeuw dateert. Adres: Piazzale Domus Plebis, 47890 Città di San Marino, San Marino.

Staatsmuseum

Wil je meer weten over de geschiedenis en cultuur van San Marino? Breng dan een bezoek aan het Staatsmuseum (Museo di Stato), gevestigd in een oud paleis in het historische centrum van San Marino. Het museum heeft een uitgebreide verzameling archeologische vondsten, kunstwerken, schilderijen en objecten, van de nieuwe steentijd tot de 19e eeuw. Er zitten ook voorwerpen bij uit het oude Egypte en van de Etrusken en de Romeinen. Het museum is zelf bijzonder trots op de collectie oude munten uit San Marino, die uitgegeven zijn tussen 1864 en 1937. Adres: Piazzetta del Titano, 1, 47890 Città di San Marino, San Marino. Website: www.museidistato.sm

Museum van Curiositeiten

Tot de meer eigenaardige bezienswaardigheden van San Marino behoort het Museum van Curiositeiten (Mudeo delle Curiosita), een rariteitenkabinet met een verzameling bizarre voorwerpen en uitvindingen. Zo zie je hier de langste vingernagels ter wereld, een Duitse muizenval uit de 18e eeuw en 60 centimeter hoge klompen die zijn ontworpen voor hoogwater in Venetië. In de zomer brengt een Ford touringcar uit 1913 bezoekers van de gemeentelijke parkeerplaats naar het museum. Let erop dat de openingstijden kunnen variëren. Adres: Salita Alla Rocca, 26, 47890 Città di San Marino, San Marino.

Klooster van San Francisco

Het Klooster van San Francisco (Pinacoteca di San Francesco) is een bezoek waard vanwege de fraaie inrichting en de tentoongestelde kunstwerken. Het klooster is gesticht in 1376 door de Franciscaner Broeders, maar tegenwoordig is het een museum dat zich toelegt op de religieuze kunst uit San Marino. Je ziet er schilderijen en fresco’s tussen de 15e en 18e eeuw, evenals meubels en gewaden die lokale priesters hebben gebruikt. De hoofdingang van de stad, een enorme poort die bekendstaat als Porta di San Francesco , is ingebouwd in de muren van de kerk. Adres: Via Basilicius, 33, 47890 Città di San Marino, San Marino. Website: www.museidistato.sm

Voor het laatst bijgewerkt op 10 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in San Marino, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/rudi1976; Pixabay/Volker Glätsch; Pixabay/Schwoaze; Pixabay/Alexey Myagky.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam