Booking Slovenië

Tips voor een vakantie in Ljubljana, Slovenië

Een vakantie in Ljubljana beleef je in een van de minst bezochte hoofdsteden van Europa, een coole en charmante plek met draken en een onuitspreekbare naam. De draak is het symbool van de hoofdstad van Slovenië, die je terugvindt op een brug, in het stadswapen, op de vlag, op muren, op putdeksels en in het logo van het stedelijke voetbalteam.

Volgens een lokale legende leefde de draak eeuwen geleden in het moeras rond de Ljubljanica-rivier, ten noordoosten van de hoofdstad. De Griekse mythologische held Jason en zijn metgezellen (de Argonauten) voeren over de rivier toen zij het Gulden Vlies hadden gestolen en op de vlucht waren voor koning Aietes. Jason trof de draak, vocht ermee, doodde het monster en stichtte de stad Ljubljana. Sindsdien is de draak onlosmakelijk met de Sloveense hoofdstad verbonden.

Het tekent de lange geschiedenis van Ljubljana – vrij vertaald de geliefde – al werd de stad pas rond 1112 voor het eerst in de archieven genoemd. Verschillende volkeren hebben de stad in handen gehad en hun sporen er achtergelaten, waaronder de Turken, de Jezuïeten, de Kroaten, de Italianen en de Duitsers. Op vakantie tref je er nu dus een verfijnde hoofdstad aan, met een mix aan barokke en Habsburgse architectuur, groene pleinen en hippe cafés, bars en restaurants. Je kunt er slenteren door smalle steegjes langs boetiekjes, straatmuzikanten en terrasjes waar de inwoners gezellig buiten tafelen.

Ljubljana is een veilige, relaxte en verrassend groene stad, in 2016 uitgeroepen tot Green Capital of Europe. Met het gebrek aan hellingen, de vele fietspaden, de frisse lucht en de beschikbaarheid van huurfietsen lijkt de fiets de beste manier om de musea, bezienswaardigheden en parken te ontdekken. De hipsters, de bloeiende (alternatieve) kunstscene en de vele studenten zullen ook jonge reizigers aanspreken. Ook handig: vrijwel iedereen onder de 40 jaar spreekt perfect Engels. Ljubljana is zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in Slovenië, maar ook de perfecte uitvalsbasis om de rest Slovenië te verkennen. Oefen alvast op de uitspraak en lees alvast onze handige tips voor een vakantie in Ljubljana!

Bezienswaardigheden en musea in Ljubljana

Kasteel LjubljanaLjubljana heeft genoeg bezienswaardigheden en musea om er enkele dagen door te brengen. Bovenop de heuvel ligt het middeleeuwse kasteel van Ljubljana en een museum heeft het oudste muziekinstrument ter wereld. Lees meer over de belangrijkste bezienswaardigheden en musea in Ljubljana

Praktische tips voor een vakantie in Ljubljana

Reizen naar Ljubljana

Voor je vakantie kun je makkelijk naar Ljubljana reizen. Transavia en de Sloveense luchtvaartmaatschappij Adria Airways verzorgen rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol naar de Sloveense hoofdstad. De vliegtijd is ongeveer 1 uur en 45 minuten en er gaan meerdere vluchten per week. Bij Transavia kun je naar Ljubljana vliegen vanaf € 35. ► Boek hier een goedkoop vliegticket bij Transavia

Je kunt natuurlijk ook naar Ljubljana reizen met de auto, de trein of de bus. De stad is rechtstreeks per trein bereikbaar vanuit Wenen, München, Zürich, Zagreb, Boedapest en Belgrado. ► Lees hier meer over reizen naar Slovenië

Vervoer in Ljubljana

Zoals we hierboven al schetsten, is de fiets het ideale vervoersmiddel tijdens je vakantie in Ljubljana. De stad heeft meer dan 230 kilometer aan fietspaden en het is voornamelijk vlak. Je kunt makkelijk een fiets huren bij BicikeLJ (www.bicikelj.si). Er zijn tientallen stations waar je een fiets kunt ophalen en terugzetten, 24 uur per dag. Het eerste halfuur is gratis.

De historische binnenstad is compact genoeg om te wandelen. Veel straten en pleinen zijn voetgangersgebied. In het centrum rijden tussen 08.00 en 20.00 uur kleine elektrische voertuigen, genaamd Kavalirs, die je gratis van de ene plek naar de andere brengen. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn, maar iedereen mag er gebruik van maken.

Voor het openbaar vervoer heeft Ljubljana meer dan 40 buslijnen die alle wijken in de stad met elkaar verbinden. Voor het instappen moet je een Urbana Card aanschaffen voor € 2 en die opladen met een tegoed. Je kunt deze kaart kopen bij automaten, kiosken, boekwinkels, benzinestations, postkantoren en het toeristenbureau. De busmaatschappij is Ljubljanski potniški promet (LPP). De dienstregeling is te raadplegen op de website: www.lpp.si. In Ljubljana rijden geen trams of metro’s.

Overnachten in Ljubljana

De Sloveense hoofdstad heeft een ruime keuze aan accommodatie, van hotels en hostels tot bed & breakfasts en Airbnb-adressen. Een van de meest prestigieuze plekken om te verblijven tijdens je vakantie is Grand Hotel Union. Dit monumentale hotel in art nouveau-stijl is geopend in 1905 en was daarmee het grootste gebouw in Ljubljana. Voor backpackers is het Celica Hostel een aanrader. Dit is een gevangenis uit de 19e eeuw, die is omgevormd tot een stijlvol hostel. Je slaapt in de voormalige gevangeniscellen, de tralies zitten nog voor de ramen. ► Vind hier een goedkoop hotel in Ljubljana

Eten en drinken in Ljubljana

Ljubljana heeft een bruisende food scene, steeds meer jonge chef-koks openen restaurants in de Sloveense hoofdstad. Door de nabijheid van Italië zijn er veel Italiaanse restaurants en zijn veel gerechten geïnspireerd door de Italiaanse keuken. Probeer bij een koffietentje in ieder geval een keer kremna rezina, een traditionele Sloveense slagroomtaart. Ljubljana heeft ook een lange traditie met het brouwen van bier. Al in 1592 werd de eerste bierbrouwerij geopend. Nu vind je verschillende microbrouwerijen waar ambachtelijk bier te drinken is.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Ljubljana, Slovenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/kasto.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam