Wat te doen in Oban, Schotland: 10 tips!

Oban wat te doenOban is de grootste stad aan de westkust van Schotland, gelegen in een beschutte baai in de luwte van het eiland Kerrera. Oban staat bekend als de toegangspoort naar de Hebriden, een uitgestrekte groep van 500 ruige eilanden voor de Schotse kust. Vanuit het havenstadje kun je makkelijk een ferry nemen naar deze eilanden. Maar trek ook een paar dagen uit voor Oban zelf, want er is genoeg te zien en te doen in dit charmante stadje met 8500 inwoners.

In de lokale Gaelische taal betekent Oban ‘kleine baai‘, en dat is meteen een understatement voor deze aantrekkelijke badplaats. De baai heeft een perfecte hoefijzervorm en is bijzonder pittoresk, omgeven door een wondermooie kust waar je kunt genieten van prachtige zonsondergangen (als het tenminste niet regent…). Al sinds de Victoriaanse tijd kwamen Britten naar Oban om er vakantie te vieren, de frisse zeelucht op te snuiven en verse vis te verorberen. Koningin Victoria noemde Oban zelfs ‘een van de mooiste plekjes die ze ooit had gezien’.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Oban?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Oban

Als zeevruchtenhoofdstad van Schotland is Oban is een paradijs voor smulpapen, met chef-koks die creatief aan de slag gaan met de verse vis en schaaldieren die vissers dagelijks op de kades droppen. Je kunt er whisky proeven in van de oudste distilleerderijen van Schotland waar het stadje later omheen is gebouwd. Of gniffel bij het horen van de spannende legendes rond de kastelen die op een steenworp afstand van Oban te vinden zijn. The Gateway to the Isles biedt avonturen in de buitenlucht, culturele ervaringen en typisch Schotse oppeppers voor lichaam en geest. Hier vind je 10 tips wat te doen in Oban!

Beklim McCaig’s Tower

Voor een prachtig uitzicht over de stad maak je de klim naar McCaig’s Tower, een van de beroemdste bezienswaardigheden van Oban. Dit imposante ronde bouwwerk doet een beetje denken aan het Colosseum in Rome, al is het veel minder groot natuurlijk. Het is een prestigeproject van de rijke Schotse bankier John Stuart McCaig (1824-1902). Aanvankelijk leek het alsof hij werk wilde bieden aan lokale steenhouwers, maar al snel bleek het om een gedenkteken voor zijn familie te gaan.

McCaig's Tower in Oban

Het hele bouwwerk moest bestaan uit een museum, een kunstgalerie en een toren met grote standbeelden van McCaig en zijn gezinsleden. Voor het ontwerp liet de bankier zich inspireren door Romeinse en Griekse architectuur. Met zijn dood in 1902 kwam er een einde aan het dwaze project en was alleen een buitenmuur voltooid. Na een beklimming van 144 treden vanuit het centrum bereik je de ruïne, een mooi onderhouden tuin en een uitkijkplatform voor een waanzinnig uitzicht over de baai van Oban. De beklimming, waar je zo’n 10 minuten mee bezig bent, is een van de leukste dingen als je wat acties wilt doen in Oban. En nog gratis ook! Adres: Duncraggan Rd, Oban PA34 5DP, Verenigd Koninkrijk.

Wil je de hoogtepunten van Oban ontdekken met een gids?
Boek hier een stadswandeling van 1 uur door Oban

Slenter langs de haven van Oban

Na het uitzicht van bovenaf is het tijd om Oban op zeeniveau te bewonderen, met de zeebries in je haar 🙂 Maak een wandeling over de promenade langs de waterkant, met kleurrijke gebouwen en historische hotels aan de ene kant en de zee en de eilanden aan de andere kant. De haven is de beste plek om met een kop koffie mensen te kijken en te genieten van de bedrijvigheid, met de vele boten en ferry’s die op en neer varen. Het meest centrale deel is de Orran Esplanade met vele winkels, hotels, cafés en restaurants. Ten noorden van deze promenade kom je langs St. Columba’s Cathedral, een robuuste granieten kerk die gebouwd is tussen 1932 en 1952.

Oban haven

Proef de whisky van Oban

Je ontkomt er niet aan als je in Schotland bent: proef de lokale whisky! In dit stadje kun je hiervoor terecht in de Oban Distillery, een van de oudste en kleinste whiskydistilleerderijen van Schotland. De whiskymaker is al opgericht in 1794, lang voordat het stadje Oban zelf ontstond (dat is er later omheen gebouwd). In al die eeuwen is de distilleerderij nooit verhuisd of uitgebreid. In het authentieke pand zijn slechts zeven mensen verantwoordelijk voor een van de beste Schotse whisky’s.

Oban whisky

Tijdens een rondleiding van een uur leer je meer over de kunst van het distilleren, met aan het einde van de tour een gratis glas 14-jarige Oban West Highland Malt. Een smaaksensatie! Na het proeven wil je meteen een fles mee naar huis nemen. De tours zijn razend populair, dus reserveren is aan te raden als je niet in de regen in de rij wil staan. Adres: Stafford St, Oban PA34 5NH, Verenigd Koninkrijk. Website: www.malts.com

Bezoek het Oban War & Peace Museum

In het Oban War & Peace Museum kom je alles te weten over de rijke geschiedenis van de havenstad. Je ziet hier onder meer tentoonstellingen over de rol van Oban tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de stad de thuisbasis was van Australische, Canadese en Amerikaanse vliegtuigbemanningen en vliegboten van de Britse luchtmacht. Maar anders dan de naam van het museum doet vermoeden, gaat het niet alleen over de oorlogsjaren.

Oban Museum

Andere exposities belichten de visserij, de maritieme industrie, de spoorwegen, het wegvervoer, de bouw van McCaig’s Tower en de eerste trans-Atlantische telefoonkabelverbinding. De toegang is gratis, maar een donatie is welkom. Het museum is geopend van maart tot en met november. Adres: Old Oban Times Bldg, Corran Esplanade, Oban PA34 5PX, Verenigd Koninkrijk. Website: www.obanmuseum.org.uk

Wandel naar het Kasteel van Dunollie

Als je vanaf de promenade ongeveer 20 minuten verder naar het noorden loopt, kom je uit bij de fascinerende ruïnes van Dunollie Castle. Al 2000 jaar geleden woonden er mensen op deze plek. De restanten die je nu ziet, zijn van een kasteel dat in de 15e eeuw werd gebouwd voor de familie MacDougall. Deze familie heeft het vervallen kasteel nog steeds in bezit (of wat daarvan over is…).

Dunollie kasteel in Oban

Vanaf de kasteelheuvel heb je een fraai uitzicht over de baai en het eiland Kerrara, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het 1745 House Museum. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van het kasteel en de MacDougall-clan en hoor je spannende verhalen. Zo zou in de kasteelruïne een geest rondwaren van een doedelzakspeler. Er is ook een gezellig tuincafé (Kettle Garden Café) waar je kunt genieten van zelfgemaakte soepen, sandwiches en taarten. Het kasteel en het museum zijn geopend van april tot en met oktober. Adres: Dunollie House, Oban PA34 5TT, Verenigd Koninkrijk. Website: www.dunollie.org

Pak de ferry naar Kerrera

Oban is de ideale uitvalsbasis om enkele eilanden voor de Schotse kust te verkennen. Pak de ferry naar Kerrera, het dichtstbij gelegen eiland dat slechts een halve kilometer voor de kust ligt. Het 7 kilometer lange eiland is zeer dunbevolkt met slechts 64 inwoners, en verharde wegen en winkels zijn er niet. Kerrera is vooral een paradijs voor wandelaars en mountainbikers waar je de rust kunt opzoeken tussen schapen en Schotse hooglanders. Het eiland heeft een prachtig kant-en-klaar circuit van 10 kilometer dat begint en eindigt bij de belangrijkste veerhaven.

Een van de bezienswaardigheden is de ruïne van Gylen Castle aan de zuidkant van Kerrera. Het kasteel werd gebouwd in 1582 voor de toen heersende MacDougall-clan. Amper een eeuw later – in 1647 – werd het al afgebrand. Nu leven hier vooral broedende raven en komen er af en toe schapen en geiten op bezoek.

Kerrera Island bij Oban

Vlakbij het kasteel kun je genieten van een welverdiend kopje thee bij de Kerrera Tea Garden (www.kerrerabunkhouse.co.uk). Of breng een paar uur door bij Slatrach Bay, het mooiste strand van het eiland. De veerbootterminal ligt 3½ kilometer ten zuiden van het centrum van Oban. De overtocht met de ferry – alleen geschikt voor voetgangers – duurt slechts 5 minuten. Website: www.isleofkerrera.org

Bewonder het Kasteel van Dunstaffnage

Op een immense rots ongeveer 5 kilometer ten noorden van Oban staan de overblijfselen van Dunstaffnage Castle. De vesting werd gebouwd rond 1220 en is daarmee een van de oudste kastelen van Schotland. Destijds vormde het fort het middelpunt van een strijd tussen de Schotten en de Noren over de eilanden van de Hebriden. Zoals veel Schotse kastelen zit ook Dunstaffnage Castle vol legenden en verhalen.

Dunstaffnage kasteel in Oban

Zo zat hier in de 18e eeuw Flora MacDonald gevangen, een Schotse heldin die hielp met de ontsnapping van een Britse troonopvolger. Ook fluisteren locals dat in het kasteel een geest rondwaart van een vrouwelijke fee in een groene jurk. Kleine kans dat je haar tegenkomt als je ronddwaalt tussen de 3 meter dikke muren en de drie ronde torens van het kasteel. Vlakbij het kasteel ligt de Dunstaffnage Chapel, een 13e-eeuwse kapel waar verschillende oude Schotse monarchen liggen begraven. Adres: Castle Grounds, Dunbeg, Oban PA37 1PZ, Verenigd Koninkrijk. Website: www.historicenvironment.scot

Met de kids naar Ocean Explorer Centre

Leer alles over de wereldzeeën in het Ocean Explorer Centre, een toeristische attractie ten noorden van Oban vlakbij het Kasteel van Dunstaffnage. Bekijk films over mariene wetenschap, maak kennis met oceaanstromingen en ontdek het zeeleven en de bodem van de zee in de wateren rond Schotland. Via een geavanceerde microscoop zie je hoeveel leven er zit in één druppel zeewater.

Op een 3D-wereldbol kom je meer te weten over de grootste bergketen ter wereld, die zich grotendeels onder water bevindt in de Atlantische Oceaan. Het Ocean Explorer Centre is een leuk uitje als je wat wilt doen in Oban met de kinderen. De toegang is gratis en er is een café vlakbij het strand. Adres: Scottish Association for Marine Science, Dunbeg, Oban PA37 1QA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.oceanexplorercentre.org

Maak een uitstapje naar Isle of Mull

Isle of Mull is een ander eiland voor een leuk uitstapje als je wat buiten Oban wilt doen. Je kunt een dagtocht maken, maar het eiland is ook groot genoeg om er een paar dagen door te brengen. Mull is ongeveer net zo groot als Zeeuws-Vlaanderen en staat bekend om de prachtige kustlijn, de spectaculaire stranden en de vele dieren in het wild. Het eiland is zelfs de belangrijkste bestemming voor natuurtoerisme in het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks komen duizenden natuurliefhebbers en vogelaars naar Mull om een glimp op te vangen van adelaars, otters, herten, zeehonden, walvissen en dolfijnen.

Oban Tobermory

Ook kun je er een bezoek brengen aan Tobermory, een van de aantrekkelijkste vissersdorpjes van Schotland. Fotografeer de rij snoepkleurige huizen die weerspiegeld zijn in het stille water van de baai, tegen de achtergrond van een steile klif. Isle of Mull heeft verder een whiskydistilleerderij en een aquarium, maar je kunt er ook wandelen, fietsen, paardrijden en golfen. Rederij Caledonian MacBrayne (www.calmac.co.uk) vaart in drie kwartier van Oban naar Craignure op het eiland, waar je verder kunt reizen met de bus. Je kunt ook je auto meenemen aan boord (reserveren aanbevolen). Website: www.visitmullandiona.co.uk

Duik naar het wrak van de Breda

Ben je een duikliefhebber met enige ervaring? Vlak voor de kust van Oban ligt de S.S. Breda, een Nederlands koopvaardijschip en passagiersschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken werd gebracht. Twee dagen voor Kerstmis op 23 december 1940 dropten twee Duitse bommenwerpers enkele bommen aan weerszijden van het schip. Door de kracht van de explosie liep de machinekamer onder water en zonk het schip naar de bodem.

De Breda is nu een van de grootste en meest intacte scheepswrakken van Schotland. Duikcentrum Dive Oban organiseert duiktrips naar het wrak op 11 tot 30 meter diepte. Het scheepswrak ligt op 1½ kilometer van de jachthaven van Dunstaffnage, waar de boot ligt van het duikcentrum. Website: www.diveoban.com

Wat te doen in Oban: praktische tips

Overnachten in Oban

Oban staat bekend als een van de aantrekkelijkste kustplaatsen van Schotland waar Engelsen al sinds de Victoriaanse tijd naartoe komen om vakantie te vieren. De havenstad heeft daarom ook een ruime keuze aan hotels, bed & breakfasts, appartementen en vakantiehuizen. Je kunt verblijven in eigentijdse boetiekhotels, maar ook in historische hotels met een lange geschiedenis. Veel hotels hebben kamers met een prachtig uitzicht op de baai en de eilanden voor de kust. In de directe omgeving van Oban zijn drie vakantieparken waar je ook kunt kamperen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Oban?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Oban, tegen de laagste prijzen

The Manour House Oban

The Manor House Oban is een van de meest luxueuze hotels om te verblijven. Het is gevestigd in een elegant Georgiaans landhuis uit 1780 en biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Oban en de eilanden Kerrera, Lismore en Mull. Dit was ooit het woonhuis van de hertog van Argyll. Hij had een eigen vleugel met een deurtje waardoor hij kon ontsnappen als hij genoeg had van het geklets van zijn gezinsleden. Het hotel beschikt over 11 kamers, een tuin met terras, een bar en een restaurant waar lokale Schotse gerechten op het menu staan. ► Boek een overnachting in The Manor House Oban vanaf € 178

Manor House Hotel in Oban

The Perle Oban Hotel & Spa

Een goede keuze is ook The Perle Oban Hotel & Spa op 5 minuten lopen van het treinstation en de veerhaven. Het 4-sterrenhotel is gevestigd in een historisch pand uit 1882 dat Victoriaanse charme combineert met moderne frisse kleuren. Geen enkele van de 59 kamers is hetzelfde. Vergeet de alledaagse stress in de spa of laat je culinair verwennen in het restaurant van het hotel, dat aanbevolen is door Michelin. In de bar kun je terecht voor koffie met taart, cocktails of Schotse whisky’s. ► Boek een overnachting in The Perle Oban Hotel & Spa vanaf € 189

Reizen naar Oban

Oban is de grootste stad aan de Schotse westkust en ligt ongeveer 156 kilometer ten noordwesten van Glasgow. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met KLM en easyJet rechtstreeks naar Glasgow vliegen, een vlucht van anderhalf uur. KLM heeft meerdere vluchten per dag, easyJet vliegt een paar keer per week. Een vliegticket bij KLM is te koop vanaf € 101. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Glasgow

Vanaf Glasgow is het 2 uur rijden naar Oban, maar je kunt ook de bus of de trein nemen. Met de bus van Scottish CityLink (www.citylink.co.uk) ben je er in een kleine 3 uur. De trein van ScotRail (www.scotrail.co.uk) doet er ruim 3 uur over om van Glasgow naar Oban te komen. Het treinstation ligt in het centrum van Oban, op loopafstand van de veerbootterminal, hotels en bezienswaardigheden. Er rijden ook directe treinen en bussen van Edinburgh naar Oban (4 tot 5 uur).

Oban is een belangrijke tussenstop om verder te reizen naar de eilanden voor de Schotse westkust. Daar heeft het stadje zijn bijnaam The Gateway To The Isles aan te danken. Vanuit Oban kun je onder meer een ferry nemen naar de eilanden Mull en Barra en South Uist van de Buiten-Hebdriden. De meeste overtochten zijn te boeken bij rederij Caledonian MacBrayne (www.calmac.co.uk).

Eten en drinken in Oban

Liefhebbers van vis en zeevruchten voelen zich helemaal thuis in Oban, want de stad staat bekend als de Seafood Capital of Scotland. Er zijn talloze uitstekende visrestaurants waar verse vis wordt geserveerd die dezelfde dag nog in de haven is aangevoerd.  Er is ook een goede selectie van lokaal wild en vlees te krijgen in de restaurants, cafés, pubs en bars in Oban. De smaakvolle whisky van de Oban Distillery (zie hierboven) is het ideale slaapmutsje om een avond mee af te sluiten.

Oban vis

Goede recensies heeft het Etive Restaurant (www.etiverestaurant.co.uk), dat meteen opvalt met zijn felgekleurde blauwe gevel. Het restaurant wordt gerund door twee jonge gepassioneerde eigenaren en heeft een vermelding in de Michelin-gids. Op de menukaart domineren lokaal geproduceerde gerechten. De kaart verandert regelmatig, afhankelijk van wat er vers uit de zee of het land binnenkomt. Je kunt ook een proeverij bestellen met verschillende kleine hapjes.

Een klassieker in Oban is The Waterfront Fishhouse Restaurant (www.waterfrontfishouse.co.uk) bij de pier waar de ferry’s aanmeren. Hier krijg je de beste vis en schaaldieren die aan de kade op slechts een paar meter afstand vanuit vissersboten worden aangeleverd. Het menu varieert van klassieke schelvis en patat tot verse oesters en sint-jakobsschelpen.

Chocoholics en zoetekauwen moeten de Oban Chocolate Factory (www.obanchocolate.co.uk) op hun lijstje zetten. De chocolaterie is in 2003 geopend door twee jonge Schotten uit Oban die op het idee kwamen tijdens een rondreis in Australië. Je kunt er terecht voor de lekkerste handgemaakte bonbons, van de pittige Chilli Chuffle tot ongewone chocolaatjes met marmite (je weet wel, dat Engelse broodbeleg dat sommigen ronduit smerig vinden). Als je zelf chocolade wil leren smelten, kun je je aanmelden voor een workshop.

Voor meer informatie over wat te doen in Oban kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.explore-oban.com

Voor het laatst bijgewerkt op 16 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Oban, Schotland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Kanuman/Shutterstock.com; Philip Birtwistle/Shutterstock.com; Swen Stroop/Shutterstock.com; totajla/Shutterstock.com; Atmosphere1/Shutterstock.com; Ian Ratcliffe/Shutterstock.com; reisegraf.ch/Shutterstock.com; shana espinoza/Shutterstock.com; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam