Overnachten in het Verenigd Koninkrijk

Overnachten in Verenigd KoninkrijkAan accommodatie in het Verenigd Koninkrijk is geen gebrek. In Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland is genoeg keuze om te overnachten, uiteenlopend van hippe boetiekhotels en luxe landhuizen tot hostels en bed & breakfasts. De hotels in de grote steden, met name in Londen, zijn duurder dan in de rest van het land.

Het Verenigd Koninkrijk is in de zomer een populaire bestemming voor toeristen (ook voor de Britten zelf), dus begin tijdig met boeken om in de beste hotels te kunnen overnachten. Begin met nadenken in december en reserveer je accommodatie in februari.

Het hoogseizoen loopt ongeveer van april tot en met september en in die tijd betaal je dus ook het meest voor je accommodatie. Overnachten is het goedkoopst in de koude wintermaanden, met uitzondering van de kerstdagen en de dagen rond Oud & Nieuw. In de steden hebben hotels vaak aanbiedingen voor de weekenden, omdat er dan minder zakenreizigers zijn.

Hotels in het Verenigd Koninkrijk

Er zijn ongeveer 45.000 hotels in het Verenigd Koninkrijk, tot in alle uithoeken van het land. Ongeveer de helft zijn kleinere en onafhankelijke hotels die vaak niet meer dan 10 kamers hebben. De rest betreft vooral hotelketens. In een goedkoop hotel betaal je rond de £ 55 of minder voor een tweepersoonskamer, maar dit soort hotels vind je vooral in kleinere plaatsen en op het platteland. Voor een overnachting in een middenklasse hotel ben je tussen de £ 105 en £ 135 kwijt. Wil je in een luxe hotel overnachten, reken dan al snel op een prijskaartje van meer dan £ 350 voor je kamer, maar daar krijg je wel een uitmuntende dienstverlening en voorzieningen voor terug.

Zoek je een voordelig hotel in het Verenigd Koninkrijk?
Reserveer hier online een hotel in het Verenigd Koninkrijk

De hotels in het Verenigd Koninkrijk zijn ingedeeld volgens een sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). De sterren worden uitgedeeld door de toeristenorganisatie VisitBritain en de automobielclubs AA en RAC (dat gebeurt al sinds 1912!). In hotels met 1 of 2 sterren moet je de badkamer soms delen met andere gasten – dat geldt vooral voor de wat oudere hotels. Hotels kunnen zich vrijwillig aanmelden om beoordeeld te worden op het aantal sterren, dus er zijn ook hotels die er niet aan meedoen.

In hotels met 1, 2 of 3 sterren is het ontbijt meestal inbegrepen bij de prijs, maar in de duurdere hotels kunnen ze zomaar £ 10 of £ 15 extra vragen voor je ontbijt. Een standaard ontbijt is meestal een continental breakfast met toast of brood, beleg, vruchtensap en koffie of thee. Tegen extra betaling kun je een full English breakfast bestellen, met worstjes, bacon, toast, een spiegelei en witte bonen in tomatensaus. Het is een vette hap waarna je gegarandeerd een paar uur niets meer hoeft te eten, maar dit traditionele Engelse ontbijt is wel leuk om een keer te proberen als je in het Verenigd Koninkrijk gaat overnachten.

Hotels met 5 sterren bieden de meeste service, zoals valet parking, een menu met uitstekende wijnen en een portier die je bij de deur begroet. Al het personeel is hier ook verplicht een uniform te dragen.

Hotelketens in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft een groot aantal hotelketens. Alleen al in Londen zijn honderden hotels onderdeel van een hotelketen. Dat wil niet zeggen dat alle hotels van een keten karakterloze plekken zijn om te overnachten. Er zijn ook hotels die aangesloten zijn bij een hotelketen, maar toch een bijzonder ontwerp en een eigen sfeer hebben.

Je vindt er in het land grote Amerikaanse hotelketens als Best Western, Hilton, Holiday Inn en Travelodge. Daarnaast zijn er enkele tientallen Britse hotelketens. De grootste is Premier Inn (www.premierinn.com), met meer dan 760 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk. Je vindt de hotels van Premier Inn op verschillende locaties: in stadscentra, langs autowegen en op luchthavens. De hotels van Premier Inn zijn modern en comfortabel, hebben een restaurant en overnachten is niet duur. Reizigers geven in het algemeen een goede waardering.

Een van de meest exclusieve hotelketens is Malmaison Hotels (www.malmaison.com), met 15 vestigingen in het land. Het zijn luxe boutique hotels in het centrum van grote steden, waarvoor vaak historische panden zijn gerestaureerd. Zo zit er een Malmaison Hotel in een voormalige gevangenis, een voormalige kerk, een voormalig postkantoor en een voormalig bordeel.

De Britse consumentenorganisatie Which? zet elk jaar de beste en slechtste hotelketens op een rij. De keten Brittannia Hotels is al vijf jaar als de slechtste uitgeroepen.

Bed & breakfasts in het Verenigd Koninkrijk

In het hele land kun je overnachten in pensions en bed & breakfasts. De kwaliteit varieert sterk, dus bekijk eerst de kamers als je nog niet hebt geboekt. Bed & breakfasts zijn in het algemeen schoon, comfortabel, gastvrij en goedkoop, met ruime kamers. Je deelt waarschijnlijk een badkamer, alsof je bij iemand thuis logeert. Overnachten in een bed & breakfast is een leuke manier om iets meer te leren over de Britse cultuur, in plaats van je te isoleren in een hotelkamer. Let er wel op dat sommige B&B’s alleen contant geld accepteren.

Zoek je een charmante bed & breakfast in het Verenigd Koninkrijk?
Reserveer hier online een bed & breakfast in het Verenigd Koninkrijk

Bed & breakfasts serveren een traditioneel Engels ontbijt van gebakken eieren, worstjes, brood, tomaten en champignons. Op veel plekken kun je ook voor een lichter buffet terecht, met cornflakes, yoghurt en dergelijke. Als je iets anders wilt of specifieke allergieën hebt, moet je dit vooraf laten weten.

Hostels in het Verenigd Koninkrijk

Je kunt goedkoop overnachten in een van de vele hostels in het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn populair onder studenten en backpackers, hoewel ze openstaan voor reizigers van alle leeftijden. De kwaliteit en de voorzieningen lopen sterk uiteen, van eenvoudige hostels die fietsers en wandelaars een slaapplek bieden, tot moderne hostels die vaak door families en groepen worden gebruikt.

De meeste hostels hebben slaapzalen, gescheiden voor mannen en vrouwen.  Afhankelijk van het seizoen, rekenen de meeste hostels ongeveer £ 15 tot £ 22 voor een bed in een slaapzaal. In rustige gebieden zal je minder betalen voor een overnachting, terwijl de prijs in populaire steden weer hoger ligt. De toiletten en douches deel je met andere gasten en er is een gemeenschappelijke keuken waar je eten kunt klaarmaken. Sommige hostels hebben ook een lounge, een wasgelegenheid en een kampeerplaats en bieden fietsverhuur aan.

Daarnaast hebben veel hostels familiekamers of kamers met twee, vier of zes bedden, soms met eigen badkamer (daar betaal je ook veel meer voor). Hostels in het Verenigd Koninkrijk zijn ingedeeld volgens een sterrensysteem, van 1 tot 5 sterren. Hierbij wordt gekeken naar de faciliteiten, de hygiëne, de kwaliteit en de dienstverlening.

De Youth Hostel Association (www.yha.org.uk) heeft meer dan 220 hostels in Engeland en Wales. De YHA is aangesloten bij de internationale organisatie Hostelling International. Als je lid bent, krijg je een korting van £ 3 per overnachting als je online boekt. Het is dus verstandig eerst lid te worden voordat je een hostel gaat reserveren. Dat kan via de website: www.hihostels.com

Maak je boeking sowieso via één van deze officiële websites, anders kom je niet in aanmerking voor de korting (dus boek geen hostel via een andere boekingswebsite). Naast korting op overnachtingen biedt een lidmaatschap nog talloze andere voordelen, zoals kortingen bij winkels. Schotland heeft trouwens een eigen organisatie, de Scottish Youth Hostel Association (www.syha.org.uk), met 60 vestigingen tot in alle uithoeken.

Een vergelijkbaar netwerk als de YHA is Independent Hostels (www.independenthostelsuk.co.uk), waarbij 350 hostels in het Verenigd Koninkrijk (inclusief Schotland) zijn aangesloten. Deze hostels zijn wat hipper en richten zich meer op jongeren en backpackers, meestal tegen lagere prijzen en met minder beperkingen. Hun Independent Hostel Guide, vermeld op de website, bevat alle details over locaties, prijzen en faciliteiten. Je kunt de gids ook als papieren exemplaar via de website bestellen. Voor een overnachting bij de Independent Hostels hoef je niet eerst lid te worden.

Naast de hostels kent het Verenigd Koninkrijk ook zogeheten bunkhouses, die door beide organisaties worden beheerd. Dit zijn zeer eenvoudige plekken waar je alleen terecht kunt om te slapen, zonder verdere voorzieningen. Ze beschermen je tegen de weersomstandigheden buiten, maar voor eten en drinken moet je zelf zorgen. Overnachten in bunkhouses is erg goedkoop, dat kan al vanaf £ 5. Je vindt de bunkhouses vooral op het platteland en in de natuur.

Kamperen in het Verenigd Koninkrijk

Kamperen is ook een goedkope manier om te overnachten. Er zijn duizenden campings en kampeerterreinen in het Verenigd Koninkrijk, van rustige familiecampings en landelijk gelegen natuurcampings waar je marshmallows boven het kampvuur kunt roosteren, tot grote complexen met wasserijen, winkels en sportfaciliteiten. Op eenvoudige campings met weinig faciliteiten betaal je zo’n £ 5 per nacht als je in een tent slaapt. Op luxere plekken met veel voorzieningen ben je ongeveer £ 20 kwijt per tent (voor twee volwassenen).

Op sommige campings kun je een tent of caravan huren als je die niet zelf bij je hebt. Kamperen wordt de laatste jaren steeds populairder onder Britten, die het haastige en stadse leven even willen inruilen voor kalmte en rust. De betere campings zijn dus snel volgeboekt in augustus en de weekenden tijdens de zomermaanden, waardoor je het beste tijdig kunt reserveren. Een groot deel van de campings is het hele jaar door geopend, ook tijdens de wintermaanden.

Op internet zijn enkele websites te vinden waar je beschrijvingen kunt vinden van de campings in het Verenigd Koninkrijk, waaronder de UK Camp Site (www.ukcampsite.co.uk) en The Camping and Caravanning Club (www.campingandcaravanningclub.co.uk). Deze club beheert ook eigen kampeerterreinen waar je als lid korting krijgt. Nederlanders kunnen een ‘overzees lidmaatschap’ afsluiten. Als je met de camper rondreist in het Verenigd Koninkrijk, kun je overwegen om lid te worden van de organisatie Brit Stops. Hiermee kun je onderweg gratis en voor maximaal 24 uur overnachten bij pubs, wijngaarden, boerderijen, boerenwinkels en brouwerijen. Je krijgt een gids waar alle adressen in staan en een voorruitsticker voor de camper. Website: www.britstops.com

Wildkamperen mag in Engeland en Wales officieel alleen met toestemming van de landeigenaar. Al het land in het Verenigd Koninkrijk is iemands eigendom, maar in afgelegen streken zal het moeilijk zijn de eigenaar op te sporen. Wildkamperen wordt dan meestal wel getolereerd, zolang je geen schade toebrengt aan de natuur, geen afval achterlaat en niet langer dan twee of drie nachten blijft. Je dient een plek te kiezen die uit het zicht ligt van bebouwing, wegen of vee. In nationale parken en natuurreservaten is wildkamperen niet toegestaan, met uitzondering van Dartmoor National Park in het uiterste zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Hier mag je onderweg je tent neerzetten als je een trektocht maakt door het park.

Overnachten in Londen

Overnachten in LondenZoek je een plek om te overnachten in Londen, dan heb je de keuze uit honderden hotels, hostels, bed & breakfasts, pensions en appartementen. Het slechte nieuws is dat overnachten in Londen schrikbarend duur is. Voor een nacht in een hotel ben je gemiddeld £ 135 (ongeveer € 185) kwijt. Lees hier meer over hotels en overnachten in Londen

Overnachten in Edinburgh

Voor overnachten in Edinburgh heb je een ruime keuze aan accommodatie. Met de honderden hotels, hostels, bed & breakfasts, guesthouses, campushotels en appartementen is het aanbod groter dan in elke andere Britse stad, met uitzondering van Londen. Lees hier meer over hotels en overnachten in Edinburgh

Voor het laatst bijgewerkt op 12 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over overnachten in het Verenigd Koninkrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/jeffbanke/thinglass.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam