Overnachten in het Verenigd Koninkrijk

Overnachten in Verenigd KoninkrijkAan accommodatie in het Verenigd Koninkrijk is geen gebrek. In Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland is genoeg keuze om te overnachten, uiteenlopend van hippe boutique hotels en luxe landhuizen tot hostels en bed & breakfasts. De hotels in de grote steden, met name in Londen, zijn duurder dan in de rest van het land.

Het Verenigd Koninkrijk is in de zomer een populaire bestemming voor toeristen (ook voor de Britten zelf), dus begin tijdig met boeken om in de beste hotels te kunnen overnachten. Begin met nadenken in december en reserveer je accommodatie in februari.

Bed & breakfasts in het Verenigd Koninkrijk

In het hele land kun je overnachten in pensions en bed & breakfasts. De kwaliteit varieert sterk, dus bekijk eerst de kamers als je nog niet hebt geboekt. Bed & breakfasts zijn in het algemeen schoon, comfortabel, gastvrij en goedkoop, met ruime kamers. Je deelt waarschijnlijk een badkamer, alsof je bij iemand thuis logeert. Overnachten in een bed & breakfast is een leuke manier om iets meer te leren over de Britse cultuur, in plaats van je te isoleren in een hotelkamer. Let er wel op dat sommige B&B’s alleen contant geld accepteren.

Bed & breakfasts serveren een traditioneel Engels ontbijt van gebakken eieren, worstjes, brood, tomaten en champignons. Op veel plekken kun je ook voor een lichter buffet terecht, met cornflakes, yoghurt en dergelijke. Als je iets anders wilt of specifieke allergieën hebt, moet je dit vooraf laten weten.

Hostels in het Verenigd Koninkrijk

Je kunt goedkoop overnachten in een van de vele hostels in het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn populair onder studenten en backpackers, hoewel ze openstaan voor reizigers van alle leeftijden. De kwaliteit en de voorzieningen lopen sterk uiteen, van eenvoudige hostels die fietsers en wandelaars een slaapplek bieden, tot moderne hostels die vaak door families en groepen worden gebruikt.

De meeste hostels hebben slaapzalen, gescheiden voor mannen en vrouwen.  Afhankelijk van het seizoen, rekenen de meeste hostels ongeveer £ 15 tot £ 22 voor een bed in een slaapzaal. In rustige gebieden zal je minder betalen voor een overnachting, terwijl de prijs in populaire steden weer hoger ligt. De toiletten en douches deel je met andere gasten en er is een gemeenschappelijke keuken waar je eten kunt klaarmaken. Sommige hostels hebben ook een lounge, een wasgelegenheid en een kampeerplaats en bieden fietsverhuur aan.

Daarnaast hebben veel hostels familiekamers of kamers met twee, vier of zes bedden, soms met eigen badkamer (daar betaal je ook veel meer voor). Hostels in het Verenigd Koninkrijk zijn ingedeeld volgens een sterrensysteem, van 1 tot 5 sterren. Hierbij wordt gekeken naar de faciliteiten, de hygiëne, de kwaliteit en de dienstverlening.

De Youth Hostel Association (www.yha.org.uk) heeft meer dan 220 hostels in Engeland en Wales. De YHA is aangesloten bij de internationale organisatie Hostelling International. Als je lid bent, krijg je een korting van £ 3 per overnachting als je online boekt. Het is dus verstandig eerst lid te worden voordat je een hostel gaat reserveren. Dat kan via de website: www.hihostels.com

Maak je boeking sowieso via één van deze officiële websites, anders kom je niet in aanmerking voor de korting (dus boek geen hostel via een andere boekingswebsite). Naast korting op overnachtingen biedt een lidmaatschap nog talloze andere voordelen, zoals kortingen bij winkels. Schotland heeft trouwens een eigen organisatie, de Scottish Youth Hostel Association (www.syha.org.uk), met 60 vestigingen tot in alle uithoeken.

Een vergelijkbaar netwerk als de YHA is Independent Hostels (www.independenthostelsuk.co.uk), waarbij 350 hostels in het Verenigd Koninkrijk (inclusief Schotland) zijn aangesloten. Deze hostels zijn wat hipper en richten zich meer op jongeren en backpackers, meestal tegen lagere prijzen en met minder beperkingen. Hun Independent Hostel Guide, vermeld op de website, bevat alle details over locaties, prijzen en faciliteiten. Je kunt de gids ook als papieren exemplaar via de website bestellen. Voor een overnachting bij de Independent Hostels hoef je niet eerst lid te worden.

Naast de hostels kent het Verenigd Koninkrijk ook zogeheten bunkhouses, die door beide organisaties worden beheerd. Dit zijn zeer eenvoudige plekken waar je alleen terecht kunt om te slapen, zonder verdere voorzieningen. Ze beschermen je tegen de weersomstandigheden buiten, maar voor eten en drinken moet je zelf zorgen. Overnachten in bunkhouses is erg goedkoop, dat kan al vanaf £ 5. Je vindt de bunkhouses vooral op het platteland en in de natuur.

Kamperen in het Verenigd Koninkrijk

Kamperen is ook een goedkope manier om te overnachten. Er zijn duizenden campings en kampeerterreinen in het Verenigd Koninkrijk, van rustige familiecampings en landelijk gelegen natuurcampings waar je marshmallows boven het kampvuur kunt roosteren, tot grote complexen met wasserijen, winkels en sportfaciliteiten. Op eenvoudige campings met weinig faciliteiten betaal je zo’n £ 5 per nacht als je in een tent slaapt. Op luxere plekken met veel voorzieningen ben je ongeveer £ 20 kwijt per tent (voor twee volwassenen).

Op sommige campings kun je een tent of caravan huren als je die niet zelf bij je hebt. Kamperen wordt de laatste jaren steeds populairder onder Britten, die het haastige en stadse leven even willen inruilen voor kalmte en rust. De betere campings zijn dus snel volgeboekt in augustus en de weekenden tijdens de zomermaanden, waardoor je het beste tijdig kunt reserveren. Een groot deel van de campings is het hele jaar door geopend, ook tijdens de wintermaanden.

Op internet zijn enkele websites te vinden waar je beschrijvingen kunt vinden van de campings in het Verenigd Koninkrijk, waaronder de UK Camp Site (www.ukcampsite.co.uk) en The Camping and Caravanning Club (www.campingandcaravanningclub.co.uk). Deze club beheert ook eigen kampeerterreinen waar je als lid korting krijgt. Nederlanders kunnen een ‘overzees lidmaatschap’ afsluiten. Als je met de camper rondreist in het Verenigd Koninkrijk, kun je overwegen om lid te worden van de organisatie Brit Stops. Hiermee kun je onderweg gratis en voor maximaal 24 uur overnachten bij pubs, wijngaarden, boerderijen, boerenwinkels en brouwerijen. Je krijgt een gids waar alle adressen in staan en een voorruitsticker voor de camper. Website: www.britstops.com

Wildkamperen mag in Engeland en Wales officieel alleen met toestemming van de landeigenaar. Al het land in het Verenigd Koninkrijk is iemands eigendom, maar in afgelegen streken zal het moeilijk zijn de eigenaar op te sporen. Wildkamperen wordt dan meestal wel getolereerd, zolang je geen schade toebrengt aan de natuur, geen afval achterlaat en niet langer dan twee of drie nachten blijft. Je dient een plek te kiezen die uit het zicht ligt van bebouwing, wegen of vee. In nationale parken en natuurreservaten is wildkamperen niet toegestaan, met uitzondering van Dartmoor National Park in het uiterste zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Hier mag je onderweg je tent neerzetten als je een trektocht maakt door het park.

Overnachten in Londen

Overnachten in LondenZoek je een plek om te overnachten in Londen, dan heb je de keuze uit honderden hotels, hostels, bed & breakfasts, pensions en appartementen. Het slechte nieuws is dat overnachten in Londen schrikbarend duur is. Voor een nacht in een hotel ben je gemiddeld £ 135 (ongeveer € 185) kwijt. Lees hier meer over hotels en overnachten in Londen

Overnachten in Edinburgh

Voor overnachten in Edinburgh heb je een ruime keuze aan accommodatie. Met de honderden hotels, hostels, bed & breakfasts, guesthouses, campushotels en appartementen is het aanbod groter dan in elke andere Britse stad, met uitzondering van Londen. Lees hier meer over hotels en overnachten in Edinburgh

Overzicht van hotels in het Verenigd Koninkrijk

Hieronder vind je een overzicht van officiële websites van hotels en andere accommodatie in het Verenigd Koninkrijk, ingedeeld naar steden en regio’s. Als je ergens wilt overnachten, kun je via de website een kamer boeken.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over overnachten in het Verenigd Koninkrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/jeffbanke/thinglass.