Tips voor een vakantie in Bristol, Engeland

Bristol is een belangrijke internationale havenstad in het zuidwesten van Engeland. De stad is het Britse centrum van de vliegtuigindustrie. Bij de Bristol Airplane Company in Filton, een stad ten noorden van Bristol, stond de wieg van de Concorde, het vliegtuig dat een snelheidsrecord behaalde van 1920 kilometer per uur.

Bezienswaardigheden in Bristol

Clifton Suspension Bridge

Sinds 1864 vormt de Clifton Suspension Bridge de verbinding tussen de districten Bristol en North Somerset, die gescheiden worden door de rivier Lower Avon. De brug ligt op drie kilometer van het centrum op een heuvel. In het bezoekerscentrum van Leigh Woods kun je in het weekend en op feestdagen een gratis rondleiding krijgen en hoor je alles over de geschiedenis van de brug. Vanaf de uitzichtpunten op Sion Hill en Cumberland Basin heb je het beste uitzicht op het bouwwerk, dat iedere avond verlicht wordt.

Straatkunst in Bristol

Bezoekers vanuit de hele wereld komen naar Bristol om de beroemde graffiti tekeningen op de muren te zien. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat de kunstwerken op de muren bleven staan en de overheid heeft er dan ook alles aan gedaan om de muren weer een neutrale kleur te geven.

Bristol straatkunst

Kunstenaar van het eerste uur is Banksy, die volhardend was en doorging met de straatkunst. Van de beroemde kunstenaar zijn verspreid door de stad nog zo’n 11 werken van hem te vinden. Hij is nu de bekendste persoon uit Bristol, waarvan tot op heden onzeker is wie hij daadwerkelijk is.

Wil je meer street art van Bristol ontdekken?
Boek hier de ultieme wandeltocht: van Blackbeard tot Banksy

Haven van Bristol

Nog altijd is de haven een belangrijk onderdeel van de stad. De oorspronkelijke haven van Bristol is niet diep genoeg voor de grote moderne schepen en daarom is de oude haven vandaag de dag vooral een belangrijke toeristische attractie. In het havengebied vind je verschillende musea, restaurants en gezellige bars.

SS Great Britain

Bij de bouw in 1843 was de SS Great Britain het grootste schip ter wereld. Twee jaar later maakte het cruiseschip de overtocht naar New York en was daarmee het eerste ijzeren schip dat de Atlantische Oceaan was overgestoken op stoom. In 1937 werd het voormalige cruiseschip dat inmiddels dienst deed als drijvende opslag voor steenkool, voor de kust van de Falklandeilanden tot zinken gebracht, maar 33 jaar later kwam men daar toch op terug.

SS Great Britain in Bristol

Er werd besloten om het schip weer naar de oppervlakte te halen en te restaureren in Bristol, waar het 127 jaar eerder gebouwd was. Tegenwoordig doet de SS Great Britain dienst als museum en in de zomermaanden kun je vanuit de masten uitkijken over de haven. Adres: Great Western Dockyard, Gas Ferry Rd, Bristol BS1 6TY, Verenigd Koninkrijk. Website: www.ssgreatbritain.org

Bristol Museum & Art Gallery

Van alle musea zou Bristol Museum & Art Gallery bovenaan je lijstje moeten staan. Dit is het mooiste museum van de stad waar je op drie verdiepingen uiteenlopende objecten vindt op het gebied van natuur, cultuur en geschiedenis. De verzameling is een boeiend allegaartje, van Egyptische mummies en dinosaurussen tot Hollandse en Italiaanse meesters en de grootste collectie Chinees glas buiten Azië.

Bristol Museum & Art Gallery

Tot de hoogtepunten behoort een replica van de Bristol Boxkite, het eerste vliegtuigje dat in 1911 geproduceerd werd door Bristol Airplane Company. Een publiekslieveling is Alfred the Gorilla, die van 1930 tot 1948 in de dierentuin van Bristol leefde. Na zijn dood werd hij in het museum opgezet (en zelfs een keer gestolen). Onder de kunstwerken is de Paint-Pot Angel van Banksy een topstuk. Bristol Museum is maandag gesloten en gratis toegankelijk. Adres: Queens Rd, Bristol BS8 1RL, Verenigd Koninkrijk. Website: www.bristolmuseums.org.uk

Kathedraal van Bristol

De Kathedraal van Bristol (Bristol Cathedral) is een van de oudste middeleeuwse kerken van Engeland, met een geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat. Al in 1140 werd er op deze plek een klooster gesticht en de oudste delen van de kerk dateren uit die periode. Zo is er de prachtige Kapittelzaal uit 1160 met de bogen, gewelven en geometrische patronen. Dit verborgen juweeltje is een van de mooiste voorbeelden van Normandische architectuur ter wereld. De kathedraal is elke dag gratis te bezoeken en er is een café. Check de agenda voor (lunch)concerten die hier plaatsvinden. Adres: College Green, Bristol BS1 5TJ, Verenigd Koninkrijk. Website: www.bristol-cathedral.co.uk

Bristol kathedraal

In de voetsporen van Sherlock Holmes

De Britse tv-serie Sherlock is voor een groot deel opgenomen in Bristol. Speciaal voor de echte Sherlock fans is er een route uitgezet, waarbij je alle opnamelocaties uit de serie langsgaat. De meeste locaties liggen binnen een straal van 3 kilometer van het centrum en kunnen gemakkelijk te voet worden bereikt. Kijk voor de wandelroute op deze website: www.filmbristol.co.uk

Praktische tips voor een vakantie in Bristol

Overnachten in Bristol

Als je op internet de zoekterm ‘hotel Bristol’ intikt, krijg je ongelooflijk veel hits. Dat zijn echter geen hotels in de stad Bristol! Wereldwijd zijn er meer dan 200 accommodaties die zichzelf ‘Hotel Bristol’ hebben genoemd. Alleen al in Italië zijn er ruim 50 verschillende adressen met ‘Hotel Bristol’ (dus niet van een keten). Op de een of andere manier associëren hoteleigenaren ‘Bristol’ als deftig en aristocratisch. Het eerste Hotel Bristol opende in 1816 in Parijs en daarna volgden er velen meer.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Bristol?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Bristol, tegen de laagste prijzen

Een uitstekend adres in de stad Bristol is Avon Gorge by Hotel du Vin. Qua locatie zijn er weinig andere hotels in Engeland die dit kunnen overtreffen. Dit charmante 3-sterrenhotel heeft een subliem uitzicht op de Clifton Suspension Bridge, terwijl je ook te voet naar het stadscentrum kunt wandelen. Het hotel ligt in de mooie wijk Clifton met veel boetiekjes, cafés en restaurants. Het historische pand is onlangs helemaal gerenoveerd, met rijk fluweel en eigentijdse accenten. ► Boek een overnachting in Avon Gorge by Hotel du Vin vanaf € 118

Avon Gorge Hotel in Bristol

Eten en drinken in Bristol

Bierliefhebbers zullen zich helemaal thuis voelen in Bristol. De stad heeft meer dan 650 pubs en ruim 20 ambachtelijke bierbrouwers. Het lokale bier kun je proeven in de pubs, maar je kunt ook een biertour maken. Sommige pubs in Bristol hebben een eeuwenoude geschiedenis, zoals Llandoger Trow (www.llandogertrow.co.uk) uit 1664. Het gerucht gaat dat schrijver Daniel Defoe hier een ontmoeting had met Alexander Selkirk, een Schotse zeeman die jarenlang op een onbewoond eiland was gestrand. Dit verhaal zou de inspiratie zijn voor Defoe’s beroemde roman Robinson Crusoe.

Wil je ambachtelijke biertjes proeven tijdens je vakantie?
Boek hier een wandeltocht langs pubs en bierbrouwers in Bristol

Hou je van hamburgers? Voor slechts 10 pond kun je je bij Jolly Fryer in Filton helemaal misselijk eten. Hier verkopen ze namelijk de Super Scooby, de meest dikmakende burger uit het Verenigd Koninkrijk. De calorieënbom bevat maar liefst 2645 calorieën, weegt 1,5 kilo en bevat 4 hamburgers, 8 plakken spek, 8 plakken kaas, sla, tomaat, ui, barbecuesaus, mayonaise, hamburgersaus en is ingesloten door een hamburgerbroodje. Iedereen die zijn bordje netjes leeg eet, krijgt als beloning voor deze prestatie een gratis blikje cola light.

Reizen naar Bristol

Bristol heeft een eigen internationale luchthaven, Bristol Airport (BRS) (www.bristolairport.co.uk), op 15 kilometer ten zuidwesten van het centrum. KLM en easyJet vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Bristol, een vlucht van 1 uur en 15 minuten.

Een vliegticket met KLM is te koop vanaf € 109
Boek hier een vliegticket met KLM naar Bristol

De goedkoopste manier om vanaf het vliegveld in de stad te komen, is met de Airport Flyer Express. Dit is een busverbinding tussen de luchthaven en diverse locaties in de stad. Overdag rijden de bussen iedere 10 minuten en aangezien je al voor £23 een retourticket voor het hele gezin kunt kopen, is deze manier van reizen veel goedkoper dan het nemen van een taxi. Zowel met de taxi als de bus sta je binnen een half uur in het centrum van Bristol.

Voor meer informatie over een vakantie in Bristol kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitbristol.co.uk

Voor het laatst bijgewerkt op 18 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bristol, Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Paul Townsend; Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam