Tips voor een vakantie in Bristol, Engeland

Door Marianne van de Werken

Bristol is een belangrijke internationale havenstad in het zuidwesten van Engeland. De stad is het centrum van de vliegtuigindustrie. Bij de Bristol Aeroplane Company in Filton, een stad ten noorden van Bristol, stond de wieg van de Concorde, het vliegtuig dat een snelheidsrecord behaalde van 1920 kilometer per uur.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Bristol

Clifton Suspension Bridge

Sinds 1864 vormt de Clifton Suspension Bridge de verbinding tussen de districten Bristol en North Somerset, die gescheiden worden door de rivier Lower Avon. De brug ligt op drie kilometer van het centrum op een heuvel. In het bezoekerscentrum van Leigh Woods kun je in het weekend en op feestdagen een gratis rondleiding krijgen en hoor je alles over de geschiedenis van de brug. Vanaf de uitzichtpunten op Sion Hill en Cumberland Basin heb je het beste uitzicht op het bouwwerk, dat iedere avond verlicht wordt.

Straatkunst

Bezoekers vanuit de hele wereld komen naar Bristol om de beroemde tekeningen op de muren te kunnen zien. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat de kunstwerken op de muren bleven staan en de overheid heeft er dan ook alles aan gedaan om de muren weer een neutrale kleur te geven. Kunstenaar van het eerste uur Banksy, waarvan tot op heden onzeker is wie hij daadwerkelijk is, was echter volhardend, en verspreid door de stad zijn nog diverse werken van hem te vinden

De haven van Bristol

Nog altijd is de haven een belangrijk onderdeel van de stad. De oorspronkelijke haven van Bristol is niet diep genoeg voor de grote moderne schepen en daarom is de oude haven vandaag de dag vooral een belangrijke toeristische attractie. In het havengebied vind je verschillende musea, restaurants en gezellige bars.

De SS Great Britain

Bij de bouw in 1843 was de SS Great Britain het grootste schip ter wereld. Twee jaar later maakte het cruiseschip de overtocht naar New York en was daarmee het eerste ijzeren schip dat de Atlantische Oceaan was overgestoken op stoom. In 1937 werd het voormalige cruiseschip dat inmiddels dienst deed als drijvende opslag voor steenkool, voor de kust van de Falklandeilanden tot zinken gebracht, maar 33 jaar later kwam men daar toch op terug.

Er werd besloten om het schip weer naar de oppervlakte te halen en te restaureren in Bristol, waar het 127 jaar eerder gebouwd was. Tegenwoordig doet de SS Great Britain dienst als museum en in de zomermaanden kun je vanuit de masten uitkijken over de haven.

In de voetsporen van Sherlock Holmes

De Britse tv-serie Sherlock is voor een groot deel opgenomen in Bristol. Speciaal voor de echte Sherlock fans is er een route uitgezet, waarbij je alle opnamelocaties uit de serie langsgaat. De meeste locaties liggen binnen een straal van 3 kilometer van het centrum en kunnen gemakkelijk te voet worden bereikt.

Praktische informatie over een vakantie in Bristol

Eten en drinken in de directe omgeving van Bristol

Voor slechts 10 pond kun je je bij Jolly Fryer in Filton helemaal misselijk eten. Hier verkopen ze namelijk de Super Scooby, de meest dikmakende burger uit het Verenigd Koninkrijk. De calorieënbom bevat maar liefst 2645 calorieën, weegt 1,5 kilo en bevat 4 hamburgers, 8 plakken spek, 8 plakken kaas, sla, tomaat, ui, barbecuesaus, mayonaise, hamburgersaus en is ingesloten door een hamburgerbroodje. Iedereen die zijn bordje netjes leeg eet, krijgt als beloning voor deze prestatie een gratis blikje cola light.

Overnachten in Bristol

Net buiten Bristol staat een klassiek Victoriaans herenhuis waar je tijdens je vakantie in een van de twaalf kamers kunt overnachten. Rondom The Beeches Hotel & Conference Centre ligt twee hectare aan zorgvuldig onderhouden tuin en je vergeet hierdoor bijna dat je in een drukke stad bent.

Vervoer naar Bristol

De luchthaven Bristol International Airport ligt op 15 kilometer ten zuidwesten van Bristol. De goedkoopste manier om vanaf het vliegveld in de stad te komen, is met de Airport Flyer Express. Dit is een busverbinding tussen de luchthaven en diverse locaties in de stad.

Overdag rijden de bussen iedere 10 minuten en aangezien je al voor £23 een retourticket voor het hele gezin kunt kopen, is deze manier van reizen veel goedkoper dan het nemen van een taxi. Zowel met de taxi als de bus sta je binnen een half uur in het centrum van Bristol.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bristol, Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Paul Townsend.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam