Reizen met de taxi in Londen

Londen taxi reizenWeinig taxi’s in de wereld zijn zo bekend en authentiek als die in Londen. De elegante en iconische black cabs sieren al jaren het straatbeeld in de Britse hoofdstad, net als de rode dubbeldekker bussen. Deze glimmende zwarte auto’s gelden ook als de officiële taxi’s in Londen. De taxichauffeurs worden geacht elke straat in de stad te kennen.

Je kunt ze aanhouden in de straat en ze staan op taxistandplaatsen in de hele stad. Die zijn vooral te vinden in de buurt van treinstations, metrostations en bushaltes. Ook kun je de zwarte taxi’s bestellen via de telefoon een app of via internet. De laatste jaren vind je de black cabs trouwens ook in allerlei andere kleuren, zoals geel, rood of roze. Vaak is dat vanwege een reclamecampagne.

De taxi’s hebben aan de voorkant een geel bordje. Als dit verlicht is, zijn ze beschikbaar. Taxichauffeurs zijn verplicht passagiers mee te nemen voor ritten tot 12 mijl of voor maximaal een uur. Voor taxi’s op London Heathrow Airport geldt een meeneemplicht voor ritten tot 20 mijl.

Londen taxi

In populaire uitgaansgebieden, zoals Soho, is het ‘s avonds laat bijna onmogelijk een lege taxi aan te houden. De pubs stromen leeg en iedereen wil met de taxi naar huis, terwijl de metro na middernacht niet meer rijdt. Probeer er zo nuchter mogelijk uit te zien en zwaai naar elke taxi die voorbij rijdt.

Tarieven van een taxi in Londen

Alle taxi’s hebben een meter, met een instapprijs van £ 3.80 (in 2024). De meter loopt op met de afgelegde afstand en de reistijd. Heb je last van veel verkeersopstoppingen en verkeersdrukte, dan kunnen de kosten flink oplopen (en helaas is dat vaak het geval in Londen).

Er geldt een toeslag van £ 2 als je de taxi online, telefonisch of via een app boekt. Er komen ook extra kosten bij als je een taxi bestelt in het weekend, ‘s avonds en ‘s nachts en tijdens feestdagen. Voor ritten vanaf London Heathrow Airport komt er een extra toeslag bij van £ 3.60. Daarentegen komen er geen extra kosten bij voor bagage, extra passagiers of het meenemen van hulphonden.

Londen taxi tips

Voor een bestemming buiten Groot-Londen is het beter met de taxichauffeur vooraf een prijs af te spreken. Bij veel chauffeurs kun je met een bankpas of creditcard betalen, maar vraag of het mogelijk is voordat je instapt. Voor betalingen met bankpas of creditcard rekenen ze ook weer extra kosten. Voor het geven van een fooi rekenen de meeste mensen af op ronde ponden.

De gemeentelijke instantie Transport For London (TFL) stelt de taxitarieven vast. Je kunt de tarieven raadplegen via de officiële website www.tfl.gov.uk. Ook voor klachten kun je bij deze instantie terecht.

Wist je dat je Londen ook goed op de fiets kunt ontdekken?
Boek hier een fietstour met een lokale of Nederlandse gids in Londen

Alternatieven voor de black cab

Behalve de officiële zwarte taxi’s opereren er in Londen ook verschillende private taxicentrales. Taxi’s van particuliere bedrijven worden minicabs genoemd. Het betreft meestal luxe auto’s en ze hebben geen taxibordje op het dak. Zij kunnen soms veel goedkoper zijn dan de black cabs.

Zij mogen echter geen gebruikmaken van de taxistandplaatsen en mogen je ook niet op straat oppikken. Je kunt ze alleen bestellen via de telefoon, internet of een app. Ook hebben deze taxibedrijven kantoortjes aan de belangrijkste straten (de High Street) en maken hotels gebruik van de diensten van deze taxi’s.

Londen taxi bord

Een van de grootste taxibedrijven in Londen is Addison Lee (www.addisonlee.com), met 5000 aangesloten minicabs. Een aanbieder van luchthaventaxi’s is 24/7 Airport Transfer (www.247airporttransfer.co.uk), die beweert 50 procent goedkoper te zijn dan de officiële zwarte taxi’s. Dit bedrijf biedt vervoer aan van en naar alle zes luchthavens van Londen.

Private taxi’s in Londen hebben geen meter. Ze werken met vaste tarieven. Vraag dus vooraf hoeveel een rit kost, voordat je er een boekt. Er zijn ook verhalen bekend van particuliere taxichauffeurs die toeristen en buitenlanders zelf benaderen voor een taxirit. Je kunt ze het beste negeren, omdat zij niet altijd een taxivergunning op zak hebben. Je kunt ook een Londenaar vragen welke taxicentrale betrouwbaar is.

Apps voor de taxi in Londen

Sinds de komst van smartphones zijn apps een handige manier om in Londen met de taxi te reizen. Je kunt inmiddels gebruikmaken van zo’n 12 verschillende apps om een taxi te bestellen in de Britse hoofdstad. Een taxirit kan goedkoper zijn dan met een officiële black cab, onder meer door de flinke concurrentie tussen de taxi-apps.  De keerzijde is dat taxichauffeurs voor deze apps vaak overwerkt en onderbetaald zijn.

Londen taxi app

Hou rekening met recensies en beoordelingen bij het selecteren van een rit. Zorg dat je de bestemming duidelijk in de app hebt ingetypt om verwarring te voorkomen. Als je een taxi wilt nemen tijdens piektijden, bijvoorbeeld vlak na middernacht, is het handig om deze vooraf te boeken. Bekijk ook de dekking die de apps bieden. Sommige apps bieden alleen taxiritten aan in een beperkt gebied, en niet in heel Groot-Londen.

Overzicht taxi-apps

Hier vind je een overzicht van de grootste en populairste taxi-apps in Londen:

Uber: sinds jaar en dag een van de grootste taxi-apps voor Londen met minstens 45.000 aangesloten chauffeurs. Je voert de bestemming in en je kiest het type voertuig, en je krijgt een schatting van de ritprijs. Op een kaart zie je real-time welke taxi’s er zijn in de buurt. Binnenkort zijn ook black cabs te boeken via Uber. Minimumtarief is £ 4.30. Website: www.uber.com

Bolt: grote concurrent van Uber met minimaal 35.000 aangesloten chauffeurs. Minimumtarief is £ 5.50. Concurreerde aanvankelijk met lage prijzen voor een taxirit, maar inmiddels zijn de tarieven opgeschroefd en liggen ze meer in lijn met de concurrenten. Sinds het voorjaar van 2023 kun je ook een black cab bestellen via de app van Bolt. Website: www.bolt.eu

Gett: deze app heeft geen eigen chauffeurs in Londen, maar je kunt met je smartphone een officiële black cab bestellen. Je weet vooraf wat de prijs is van een taxirit – anders dan je op straat in een zwarte taxi stapt en de meterprijs moet betalen. Website: www.gett.com

FREENOW: via deze app kun je allerlei soorten taxi’s bestellen in Londen, waaronder black cabs, minicabs en luchthaventaxi’s. Hiervoor werkt FREENOW samen met de grote taxicentrales in Londen. Je ziet wat je betaalt en hoe dichtbij de taxichauffeur is. Website: www.free-now.com

Voor het laatst bijgewerkt op 25 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de taxi in Londen, Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam