Reizen met de taxi in Londen

Reizen met de taxi in LondenWeinig taxi’s in de wereld zijn zo bekend en authentiek als die in Londen. De elegante en iconische black cabs sieren al jaren het straatbeeld in de Britse hoofdstad, net als de rode dubbeldekker bussen. De glimmende zwarte auto’s gelden ook als de officiële taxi’s in Londen. De taxichauffeurs worden geacht elke straat in de stad te kennen. Je kunt ze aanhouden in de straat en ze staan op taxistandplaatsen in de hele stad. Die zijn vooral te vinden in de buurt van treinstations, metrostations en bushaltes. Ook kun je de zwarte taxi’s bestellen via de telefoon of via internet (www.londonblackcabs.co.uk). De laatste jaren vind je de black cabs trouwens ook in allerlei andere kleuren, vaak vanwege een reclamecampagne.

De taxi’s hebben aan de voorkant een geel bordje. Als dit verlicht is, zijn ze beschikbaar. Taxichauffeurs zijn verplicht passagiers mee te nemen voor ritten tot 12 mijl of voor maximaal een uur. Voor taxi’s op London Heathrow Airport geldt een meeneemplicht voor ritten tot 20 mijl. In populaire uitgaansgebieden, zoals Soho, is het ‘s avonds laat bijna onmogelijk een lege taxi aan te houden. De pubs stromen leeg en iedereen wil met de taxi naar huis. Probeer er zo nuchter mogelijk uit te zien en zwaai naar elke taxi die voorbij rijdt.

Alle taxi’s hebben een meter, met een instapprijs van £ 2.40 (in 2015). Als je telefonisch een taxi bestelt, een taxi neemt vanaf London Heathrow Airport of met Kerstmis en Oud en Nieuw, komen er extra kosten bij. Bij veel taxichauffeurs kun je met een bankpas of creditcard betalen, maar vraag of het mogelijk is voordat je instapt. Voor betalingen met bankpas of creditcard rekenen ze ook weer extra kosten. Voor het geven van een fooi rekenen de meeste mensen af op ronde ponden.

De gemeentelijke instantie TFL (Transport For London) stelt de taxitarieven vast. Je kunt de tarieven raadplegen via www.tfl.gov.uk. Ook voor klachten kun je bij deze instantie terecht.

Alternatieven voor de black cab

Minicabs in LondenBehalve de officiële zwarte taxi’s opereren er in Londen ook verschillende private taxicentrales. Taxi’s van particuliere bedrijven worden minicabs genoemd. Het betreft meestal luxe auto’s en ze hebben geen taxibordje op het dak. Zij kunnen soms veel goedkoper zijn dan de black cabs. Zij mogen echter geen gebruikmaken van de taxistandplaatsen en mogen je ook niet op straat oppikken. Je kunt ze alleen bestellen via de telefoon of via internet. Ook hebben deze taxibedrijven kantoortjes aan de belangrijkste straten (de High Street) en maken hotels gebruik van de diensten van deze taxi’s.

Private taxi’s in Londen hebben geen meter. Ze werken met vaste tarieven. Vraag dus vooraf hoeveel een rit kost, voordat je er een boekt. Er zijn ook verhalen bekend van particuliere taxichauffeurs die toeristen en buitenlanders zelf benaderen voor een taxirit. Je kunt ze het beste negeren, omdat zij niet altijd een taxivergunning op zak hebben.

Hieronder staat een overzicht van enkele private taxicentrales in Londen. Je kunt ook een Londenaar vragen welke taxicentrale betrouwbaar is of gebruikmaken van taxi-apps als Uber of Wheely.

24/7 Airport Transfer
Aanbieder van luchthaventaxi’s van en naar Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton en London City Airport. 24/7 Airport Transfer beweert 50 procent goedkoper te zijn dan de officiële zwarte taxi’s. Website: www.247airporttransfer.co.uk

Kabbee
Kabbee is een boekingscentrale voor taxi’s die naar eigen zeggen 65 procent goedkoper dan de black cabs. Via het bedrijf kun je terecht voor meer dan 10.000 taxi’s in Londen, 24 uur per dag. Kabbee heeft ook een eigen app. Je kunt drie maanden van tevoren boeken. Website: www.kabbee.com

Cabtree
Cabtree is een app voor je smartphone waarmee je de tarieven kunt opvragen en een boeking kunt maken bij verschillende aanbieders van mini-cabs. Ook grotere taxi’s beschikbaar voor 6 personen. Website: www.cabtree.com

London Lady Chauffeurs
London Lady Chauffeurs is een taxicentrale die alleen vrouwelijke taxichauffeurs in dienst heeft en alleen vrouwen als passagier accepteert. Website: www.londonladychauffeurs.co.uk

Voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2015.

Foto © depositphotos.com/monkeybusiness.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam