Wat te doen in Newcastle, Engeland: 10 tips!

Newcastle wat te doenWat te doen in Newcastle, de onofficiële hoofdstad van het noordoosten van Engeland? Newcastle upon Tyne – zoals de stad officieel heet – raakt steeds meer in trek voor een stedentrip. En terecht, want deze stad heeft een enorme make-over achter de rug. Newcastle is een van de meest bruisende steden van het Verenigd Koninkrijk, met mooie Victoriaanse huizen, geweldige mogelijkheden om te shoppen en een nog beter nachtleven.

Newcastle ligt aan de rivier de Tyne, verbonden door zeven bruggen die elkaar in architectonische schoonheid overtroeven. Aan die rivier heeft Newcastle haar industriële verleden te danken. Ooit was dit een belangrijk industrieel centrum, met fabrieken, een kolenhaven en ingenieuze uitvinders. Het was hier dat ene Joseph Swan de gloeilamp bedacht – dus niet in Eindhoven! Newcastle had de eerste stoomlocomotief ter wereld en de eerste elektrisch verlichte straat. Voormalige fabrieken herbergen nu eigenzinnige kunstcentra en zware industrie is verruild voor hightechbedrijven en internet start-ups.

Wil je een stedentrip maken naar Newcastle?
Boek hier een ferry overtocht naar Newcastle vanaf € 56

Newcastle is de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Je kunt er nieuwe musea bezoeken, uit eten in bekroonde restaurants en de restanten bewonderen van de Romeinen die hier lang geleden settelden. Newcastle heeft nog een beruchte reputatie: het is de koudste grote stad van Engeland. De noordoostelijke wind kan fris aanvoelen, maar er staat je een warm welkom te wachten door de Geordies. Zo noemen de stedelingen zichzelf, bekend als ze zijn om hun rare accent en vrolijke, gastvrije karakter. Ben je benieuwd naar deze energieke stad? Hier vind je 10 tips wat te doen in Newcastle!

Gateshead Millennium Bridge

Je gaat niet vaak naar een stad om bruggen te bewonderen, maar Newcastle vormt hierop zeker een uitzondering. Newcastle telt zeven bruggen die de Tyne-rivier overspannen, waar een paar architectonische hoogstandjes bij zitten. De mooiste is ongetwijfeld de Gateshead Millennium Bridge, een elegante gebogen voetgangers- en fietsbrug die in 2001 is geopend. De Millennium Bridge heeft een unieke eigenschap, want dit is de eerste en enige kantelbrug ter wereld.

Millennium Bridge in Newcastle

Om boten door te laten kantelt de brug af en toe om zijn as. Het is een spectaculaire gebeurtenis van 4½ minuten die je niet mag missen als je in Newcastle bent. Vanaf de oevers van de rivier kijken dan duizenden mensen naar dit schouwspel. Tijdens het kantelen lijkt de brug een knipoog te geven, waardoor die ook bekend staat als de Winking Eye Bridge. Op de website kun je de kanteltijden checken. Het kantelen gebeurt niet heel vaak, maar het is ook al leuk om over de 126 meter lange brug te fietsen of te wandelen. ‘s Avonds is de brug prachtig verlicht, ideaal voor het perfecte Insta-shot. Website: www.gateshead.gov.uk

Dwaal door Grainger Town

Neem zeker even de tijd om te dwalen door Grainger Town, het historische hart van Newcastle. Deze wijk is tussen 1824 en 1841 ontworpen door de vermaarde Britse architect Richard Grainger en is de thuisbasis van de fraaiste huizen, straten en gebouwen van Newcastle. Ook zie je er vele Georgiaanse en Victoriaanse architectuur. Meer dan 40 procent van de gebouwen staat op de monumentenlijst.

Wandel door Grey Street, door luisteraars van de BBC uitgeroepen tot de mooiste straat van het Verenigd Koninkrijk. Aan de noordkant van deze straat kom je uit bij het 35 meter hoge Grey’s Monument. Dat is in 1835 gebouwd ter nagedachtenis aan Earl Grey, een lokale politicus die van 1830 tot 1834 de Britse premier was. Soms kun je de 164 treden beklimmen naar de top van de zuil.

Newcastle monument

De wijk is ook de thuisbasis van talloze cafés, restaurants, bars, boetiekjes, onafhankelijke winkeltjes en kunstgalerieën. Voor shoppen en het inslaan van lokale delicatessen kun je een bezoek brengen aan Grainger Market (www.ourgraingermarket.co.uk), ooit de grootste overdekte markt van Europa. Je vindt er van alles, van vintage kleding tot zelfgemaakte taartjes. Als je wat in de avonduren wil doen, kun je kaartjes kopen voor een voorstelling in Theatre Royal.

Victoria Tunnel

Een fascinerende ondergrondse attractie is de Victoria Tunnel, die zich uitstrekt van het park Town Moor tot aan de Tyne-rivier. De 4 kilometer lange tunnel was van 1842 tot 1860 in gebruik om steenkolen van een kolenmijn naar de rivier te vervoeren. In 1939 werd de tunnel omgebouwd tot schuilkelder om duizenden inwoners van Newcastle tegen bombardementen te beschermen.

Nu is de tunnel gerenoveerd en kun je een rondleiding krijgen met spannende verhalen, opgeleukt met geluids- en filmeffecten. Luister naar het geratel van een naderende kolenwagon en bekijk de ruwe houten bedden waarop angstige burgers sliepen. Er zijn tours van 1½ en 2 uur, en reserveren is een must. De ingang is te vinden naast Hotel du Vin. Adres: Victoria Tunnel Entrance, Ouse St, Byker, Valley, Newcastle upon Tyne NE1 2PF, Verenigd Koninkrijk. Website: www.ouseburntrust.org.uk

Kasteel van Newcastle

Newcastle dankt zijn naam natuurlijk aan een kasteel – hoe kan het ook anders! De rijke geschiedenis van de stad begon allemaal met de bouw van Newcastle Castle tussen 1168 en 1178. Dat gebeurde op de plek waar de zoon van Willem de Veroveraar in 1066 eerst een Normandisch fort had gebouwd met de naam Novus Castellum – oftewel ‘het nieuwe kasteel’. In de middeleeuwen werd het stenen fort gebruikt als gevangenis. Het stond zelfs bekend als de ergste gevangenis van Engeland vanwege de onmenselijke omstandigheden – en dat wil wat zeggen in die tijd.

Newcastle kasteel

Van het oorspronkelijke kasteel staan nu nog twee gebouwen overeind: The Black Gate (het poortgebouw) en Castle Keep (de versterkte toren). Beide gebouwen zijn te bezoeken, waar je kunt lopen door oude gangen en kamers. Je kunt deelnemen aan een rondleiding om meer te horen over het grimmige verleden van het kasteel en de kasteelbewoners. In de toren vind je een van de best bewaarde middeleeuwse kasteelkerkers van Engeland, terwijl je op de top een spectaculair uitzicht hebt over Newcastle. Adres: Castle Garth, Newcastle upon Tyne NE1 1RQ, Verenigd Koninkrijk. Website: www.newcastlecastle.co.uk

Wil je het kasteel van Newcastle zonder wachtrijen bezoeken?
Boek hier alvast je toegangsticket voor het kasteel van Newcastle

Sint-Nicolaaskathedraal

Tot de historische bezienswaardigheden behoort de Sint-Nicolaaskathedraal (Newcastle Cathedral), de meest noordelijke kerk van Engeland. De anglicaanse kerk is gebouwd in de 14e eeuw, op dezelfde plek waar eerder een Normandisch kerkje stond. Opvallend is de iconische lantaarntoren die vroeger als lichtbaken diende voor schepen die de rivier de Tyne op voeren. De 60 meter hoge toren is afgetopt met een Schotse kroon die je zelden buiten Schotland ziet.

Newcastle kathedraal

Binnen kun je je verwonderen over glas-in-loodramen, mooie eeuwenoude beelden en een orgel uit de 17e eeuw. Of beklim de toren (162 treden) voor een adembenemend uitzicht over Newcastle. Adres: St. Nicholas Sq, Newcastle upon Tyne NE1 1PF, Verenigd Koninkrijk. Website: www.newcastlecathedral.org.uk

BALTIC Centre for Contemporary Art

Kunstliefhebbers moeten het BALTIC Centre for Contemporary Art op hun lijstje zetten. Een oude korenmolen aan de zuidelijke oever van de Tyne-rivier is getransformeerd tot het grootste centrum voor hedendaagse kunst ter wereld. Check de agenda, want om de paar maanden zijn er nieuwe kunstexposities te zien op de vijf verdiepingen van de Baltic, zoals het simpelweg wordt genoemd in Newcastle. In het verleden waar er grote tentoonstellingen van onder meer Yoko Ono, Rasheed Araeen en Nan Golding.

Baltic Centre in Newcastle

Lunch en koffie haal je bij restaurant Six Riverside (www.sixbaltic.com), met uitzicht over de rivier. Ook bovenin is een buitenterras waar je kunt genieten van het uitzicht over Newcastle. Verwacht overigens geen kunst uit de Baltische Staten aan te treffen. Het kunstencentrum is vernoemd naar de Baltic Mills, de oude korenmolen die hier ooit zat. Je vindt het centrum vlakbij de Millennium Bridge. Adres: S Shore Rd, Gateshead NE8 3BA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.baltic.art

Great North Museum

Het Great North Museum (vroeger bekend als Hancock Museum) is de beste plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van Newcastle. Zo is er een tentoonstelling over de Romeinen die lang geleden tot in het noordoosten van Engeland waren getrokken. Je ziet er wapens, munten en alledaagse voorwerpen van Romeinse soldaten en resten van de Muur van Hadrianus. Een ander deel gaat over de natuur en de wilde dieren in dit deel van Engeland.

Great North Museum in Newcastle

Het beroemdste object is misschien wel een opgezet exemplaar van Sparkie Williams, een pratende papegaai uit Newcastle uit de jaren vijftig. Hij kende meer dan 500 woorden en acht kinderrijmpjes en figureerde in reclamecampagnes. Maar het museum heeft ook een verbazingwekkende verzameling ceremoniële voorwerpen uit Afrika, Azië, Noord-Amerika en Pacific, die ooit zijn meegenomen door ontdekkingsreizigers. Uit het oude Egypte bezit het museum twee mummies. Adres: Barras Bridge, Newcastle upon Tyne NE2 4PT, Verenigd Koninkrijk. Website: www.greatnorthmuseum.org.uk

Hadrian’s Wall Path

Als je wat actiefs wilt doen, kun je Newcastle gebruiken als startpunt van de Hadrian’s Wall Path. Dit is een langeafstandswandelpad van 135 kilometer van de Engelse oostkust naar de westkust, langs de resten van de Muur van Hadrianus. Die hebben de Romeinen tussen 117 tot 138 na Christus gebouwd als noordelijke grens van het Romeinse rijk. Dit is het nu het grootste overgebleven Romeinse monument van Europa.

Romeinse muur in Newcastle

Je loopt over glooiende velden langs de resten van de muur en enkele forten. Voor de hele trektocht moet je 6 tot 8 dagen uittrekken, waarbij je gemiddeld 21 kilometer per dag wandelt. Het eigenlijke startpunt ligt in Wallsend, een dorp ongeveer 5 kilometer ten oosten van Newcastle. Hier vind je ook een museum en de archeologische vindplaats van het Romeinse fort Segedunum (www.segedunumromanfort.org.uk). Meer info over Hadrian’s Wall Path: www.nationaltrail.co.uk

The Biscuit Factory

Newcastle heeft een overvloed aan een kunstzinnige plekken, zo blijkt ook uit The Biscuit Factory. Dit is de grootste commerciële onafhankelijke kunstgalerie van het Verenigd Koninkrijk, gevestigd in een Victoriaans pakhuis uit 1870.  Vroeger werden hier koekjes gemaakt en veel karakteristieke kenmerken van het gebouw, zoals de houten balken en bakstenen muren, zijn behouden gebleven.

The Biscuit Factory in Newcastle

Sinds 2002 zijn hier tentoonstellingen te zien van schilderijen, handgemaakte prints, glas, keramiek, textiel, fotografie, meubels, design en sieraden. The Biscuit Factory organiseert meestal zo’n vier exposities per jaar die elk kwartaal veranderen. Elk seizoen zijn er werken te zien van zo’n 250 kunstenaars, dus er is altijd wel wat nieuws te zien. En uiteraard zijn alle werken te koop. In het eigen café met dakterras kun je genieten van een brunch of een high tea. Toegang tot de kunstgalerie is gratis. Adres: 16 Stoddart St, Shieldfield, Newcastle upon Tyne NE2 1AN, Verenigd Koninkrijk. Website: www.thebiscuitfactory.com

Beamish Museum

Wil je wat doen buiten Newcastle? Maak een uitstapje naar het Beamish Museum, op een halfuurtje rijden ten zuiden van het stadscentrum. Het is een openluchtmuseum waar je het leven in het noordoosten van Engeland ervaart in de 19e en het begin van de 20e eeuw. Duik in de Victoriaanse of Edwardiaanse tijd of de oorlogsjaren van 1940 tot 1945.

Er is van alles te zien en te doen: maak een ritje met een antieke tram, proef snoep van een eeuw geleden en wandel langs oude boerderijen uit het Georgische tijdperk. Ontdek hoe de industriële revolutie het boerenleven veranderde en welke beproevingen mijnwerkers moesten doorstaan. Vrijwilligers en medewerkers zijn uitgedost in historische kostuums om het museum te verlevendigen. Het Beamish Museum is een bekroonde attractie die altijd veel gezinnen trekt. Adres: Regional Resource Centre, Beamish DH9 0RG, Verenigd Koninkrijk. Website: www.beamish.org.uk

Wat te doen in Newcastle: praktische tips

Overnachten in Newcastle

Newcastle heeft een ruim aanbod aan accommodatie, mede door de aankomst van de ferry’s. Je kunt overnachten in luxe 4-sterrenhotels, goedkope budgethotels, gezellige bed & breakfasts, appartementen en landelijk gelegen lodges. Voor een eerste bezoek aan Newcastle is Quayside de perfecte plek om te overnachten. Dit is een levendige wijk aan beide oevers van de Tyne-rivier met veel restaurants, cafés en bars. De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand en vanuit je hotelkamer heb je mogelijk uitzicht op een van de zeven iconische bruggen van Newcastle. Ook Grainger Town, de wijk met de mooiste straten van Newcastle, is een prima plek om te overnachten.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Newcastle?
Boek hier een hotel of appartement in Newcastle, tegen de laagste prijzen

The Vermont Hotel

Een klassieke plek om te verblijven is The Vermont Hotel, het enige onafhankelijke 4-sterrenhotel van Newcastle. De locatie is perfect, naast het kasteel met een prachtig uitzicht op de rivier en op enkele minuten lopen van bars, winkels en de Quayside. Je slaapt in een indrukwekkend neoklassiek gebouw dat eerst dienstdeed als provinciehuis voor Northumberland. Het hotel combineert de grandeur van de jaren ’30 met moderne elegantie, met spiegelende pilaren, zwarte fluwelen stoelen en houten lambriseringen. Erg populair is de afternoon tea in het hotel. ► Boek een overnachting in The Vermont Hotel vanaf € 85

Jesmond Dene House

Slaap je liever op een rustige plek buiten de drukte van de stad, dan is Jesmond Dene House een aanrader. Je slaapt hier in een monumentaal herenhuis in een bosrijke omgeving, op slechts 10 minuten rijden van het stadscentrum van Newcastle. Ingetogen luxe en knus comfort staan je hier te wachten, met twee loungeruimtes met open haarden, stille hoekjes en veel banken. Mocht je een liefhebber zijn van Downtown Abbey, dan voel je je hier zeker thuis. Het landhuis was ooit eigendom van Sir Andrew Noble, een Schotse wetenschapper en eigenaar van een wapenfabriek. ► Boek een overnachting in Jesmond Dene House vanaf € 119

Jesmond Dene House in Newcastle

Reizen naar Newcastle

Newcastle ligt in het noordoosten van Engeland en is te bereiken met de veerboot, de trein en het vliegtuig. Rederij DFDS Seaways verzorgt vrijwel dagelijks een overtocht van IJmuiden naar Newcastle. Het is een bootreis van ongeveer 17 uur, waarbij je ‘s middags vertrekt en de volgende ochtend aankomt. Je kunt je auto meenemen aan boord als je meer wilt verkennen van het noordoosten van Engeland en Schotland.

Aan boord heb je de keuze uit verschillende soorten hutten, van eenvoudig tot luxe. De veerhaven ligt 11 kilometer ten oosten van het centrum van Newcastle. DFDS organiseert ook 3-daagse of 4-daagse minicruises naar Newcastle, waarbij hotelovernachtingen zijn inbegrepen.

Een enkele reis naar Newcastle is te boeken vanaf € 41
Boek hier je ticket voor de ferry van IJmuiden naar Newcastle

Met de trein ben je 7 tot 8 onderweg vanuit Nederland. Je neemt eerst de rechtstreekse Eurostar van Amsterdam CS naar Londen. Na 4 uur en een kwartier ben je in de Britse hoofdstad. Je komt aan op treinstation St. Pancras, maar in Londen moet je daarna wel de metro nemen naar treinstation Kings Cross. Hier vandaan vertrekt elk halfuur een trein naar Newcastle, die er circa 3 uur over doet.

Reis comfortabel met de trein naar Engeland
Boek hier je treinticket naar Newcastle bij NS International

Vliegen naar Newcastle

Een andere optie is om het vliegtuig te nemen. De stad heeft een eigen luchthaven, Newcastle International Airport (NCL) (www.newcastleairport.com), 13 kilometer ten noordwesten van het centrum. KLM vliegt een paar keer per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Newcastle, een vlucht van 1 uur en 15 minuten. Net buiten het vliegveld ligt een metrostation waar elke 12 minuten een metro vertrekt naar het centrum van Newcastle. Deze rit duurt 25 minuten.

Een vliegticket naar Newcastle is te koop vanaf € 149
Boek hier een vliegticket met KLM naar Newcastle

Eten en drinken in Newcastle

In Newcastle kun je lokale delicatessen en gerechten proberen die typisch zijn voor het noordoosten van Engeland. Voor ontbijt of lunch kun je je tanden zetten in een stottie. Dit is een rond en plat brood van ongeveer 5 centimeter dik. Behoorlijk zwaar is het ook – een perfect gebakken stottie zou je moeten kunnen laten stuiteren. Er zit een inkeping in het midden om het door te snijden en te vullen, net als bij een shoarmabroodje. De Engelsen vullen het met ham, spek, ei, worst of erwtenpudding. Een goede plek om het te proberen, is Pink Lane Bakery (www.pinklanebakery.co.uk).

Een stevig en vullend gerecht is pan haggerty, dat een beetje klinkt als een fantasiefiguur uit een sprookje. Dit gerecht bestaat uit dun gesneden aardappelen met gebakken uien en cheddar kaas. Je eet het samen met vlees en vis en er in de loop der jaren talloze varianten ontstaan, onder meer met wortel, kool of spek. Pan Haggerty werd begin 20e eeuw populair als betaalbaar voedsel om de hongerige buiken van mijnwerkers en arbeiders van scheepswerven te vullen. Nu verwarmt het de locals tegen de koude noordoostelijke wind.

Blackfriars Restaurant

Voor dineren op een historische locatie moet je een tafeltje reserveren bij Blackfriars Restaurant (www.blackfriarsrestaurant.co.uk), dat claimt de oudste ‘eetzaal’ te zijn van het Verenigd Koninkrijk. Het is gevestigd in een voormalig middeleeuws Dominicaans klooster in het hart van Newcastle en het bestaat al sinds 1239. Ooit was het de verblijfplaats van koning Hendrik III. Met een bekroonde chef-kok in de keuken is het ook een van de beste restaurants van Newcastle. Vooral de pan haggerty staat hier goed aangeschreven.

Blackfriars restaurant in Newcastle

Voor meer informatie over wat te doen in Newcastle kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.newcastlegateshead.com

Voor het laatst bijgewerkt op 27 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Newcastle, Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Susanne Pommer/Shutterstock.com; Phil Emmerson/Shutterstock.com; Chris Lawrence Travel/Shutterstock.com; Newcastle Castle; Visit Britain/Escape The Everyday; BALTIC/Graeme Peacock; The Biscuit Factory; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam