Tips over reizen naar Cuba

Reizen met het vliegtuig naar Cuba

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Cuba reizen. Cuba heeft tien internationale luchthavens, verspreid over het hele land. Vanuit andere landen in Centraal-Amerika en diverse Europese steden gaan vluchten naar steden in Cuba. De vluchten vanuit Europa zijn voor een groot deel chartervluchten naar de toeristische badplaatsen. Ook vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Cuba vliegen, naar de hoofdstad Havana en naar de Cubaanse plaatsen Holguin en Varadero.

Vliegen naar Havana

Vliegen naar HavanaKLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Havana, de hoofdstad van Cuba. De vliegtijd is 10 uur en 15 minuten. Je kunt ook met Airberlin vliegen vanuit Düsseldorf (net over de Duitse grens) naar Havana. De vliegtijd is 10 uur en 40 minuten. Een vliegticket bij Airberlin is vaak goedkoper.

Alle vluchten komen aan op José Martí International Airport (HAV), de grootste en belangrijkste luchthaven van Cuba. Vanuit 60 bestemmingen in meer dan 30 landen kun je naar Havana vliegen. Het vliegveld ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad en bestaat uit drie passagiersterminals. Terminal 1 is voor binnenlandse vluchten en terminal 2 en 3 zijn voor internationale vluchten. Tussen de terminals rijdt een shuttlebus.

Terminal 3 is het grootste en modernste gebouw en wordt het meeste gebruikt door buitenlandse luchtvaartmaatschappijen. Daar vind je de meeste voorzieningen, waaronder geldwisselkantoren, geldautomaten, een bank, bars, restaurants, duty free winkels en boekenwinkels. Ook beschikt het vliegveld over een apotheek, een postkantoor en een speelterrein voor kinderen. In de aankomsthal van terminal 3 bevinden zich kantoortjes van autoverhuurbedrijven.

Vervoer van de luchthaven naar Havana

Taxi

De taxi is voor vakantiegangers de makkelijkste manier voor het vervoer van de luchthaven naar Havana. Buiten de aankomsthal vind je een taxistandplaats. Officiële taxi’s zijn modern en gebruiken een meter. Er zijn verschillende taxicentrales actief, waaronder Taxi Vinales Cuba, waar je ook alvast online kunt boeken (www.taxivinalescuba.com). De taxirit naar het centrum van Havana duurt 20 tot 30 minuten en kost 25 Cubaanse Pesos (ongeveer $25).

Je kunt ook een onofficiële taxi nemen, meestal zijn dat oude Amerikaanse sleeën uit de jaren vijftig of krakkemikkige Lada’s. Deze taxichauffeurs weigeren vaak de meter aan te zetten (of ze hebben er geen of de meter is ‘kapot’), dus je dient van tevoren een prijs af te spreken.

Bus

Er rijden ook bussen van het vliegveld naar Havana, maar dat is vrij ingewikkeld om je die in Cuban National Pesos moet betalen, de lokale munteenheid die alleen Cubanen gebruiken. Als buitenlander kom je daar moeilijk aan. Er is geen vaste dienstregeling en de bussen zitten stampvol met Cubanen. De bussen vertrekken vanaf terminal 1, waar binnenlandse vluchten aankomen.

Vliegen naar Holguin

TUIfly, de luchtvaartmaatschappij van reisorganisatie TUI Nederland, vliegt rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar de stad Holguin, in het oosten van Cuba. Holguin is de uitvalsbasis voor de noordelijke badplaats Guardalavaca. De reistijd is ongeveer 10 uur. Soms wordt een tussenlanding gemaakt, waardoor de reistijd wat langer wordt.

De vluchten komen aan op Frank Pais International Airport (HOG). Deze luchthaven ligt ongeveer 13 kilometer ten zuidwesten van de stad en is vernoemd naar de Cubaanse revolutionair Frank País (1934-1957). Het is een klein vliegveld met twee terminals, één voor binnenlandse vluchten en één voor internationale vluchten. In de internationale terminal zijn een beperkt aantal faciliteiten, waaronder een bar, een snackbar, een duty free winkel en geldwisselkantoren. In de aankomsthal en op het parkeerterrein buiten zijn kantoortjes van autoverhuurbedrijven.

Vervoer van de luchthaven naar Holguin en Guardalavaca

De meeste toeristen die aankomen in Holguin hebben via een reisorganisatie een pakketreis geboekt. Zij zullen door een vertegenwoordiger van de lokale tour operator worden opgehaald en met een shuttlebus naar hun hotel of resort worden gebracht.

Individuele reizigers kunnen een taxi nemen. Buiten de aankomsthal staan altijd taxi’s te wachten. Een taxirit naar Guardalavaca duurt ongeveer 45 minuten. De prijs ligt tussen de 35 en 40 Cubaanse Peso (ongeveer $35 tot $40). Zorg dat je voor het instappen de prijs afspreekt met de taxichauffeur, de meter wordt zelden gebruikt. Er rijden geen bussen vanaf het vliegveld.

Vliegen naar Varadero

TUIfly, de luchtvaartmaatschappij van reisorganisatie TUI Nederland, vliegt in het gehele jaar enkele keren per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar de populaire badplaats Varadero in het westen van Cuba. De vliegtijd is rond de 10 uur.

De vluchten komen aan op Juan Gualberto Gómez Airport (VRA). De luchthaven ligt ongeveer 35 kilometer ten zuidwesten van Varadero. De stad Matanzas ligt zelfs nog wat dichterbij. Het vliegveld is vernoemd naar de Cubaanse journalist en activist Juan Gualberto Gómez (1854–1933) en is het op één na drukste van Cuba (na Havana).

De luchthaven bestaat uit één terminal met snackbars, cafés, geldwisselkantoren, duty free winkels, souvenirwinkels, een boekenwinkel, een kleine drogist en een winkel waar je rum en sigaren kunt kopen. In de vertrekhal na de douane is een VIP-lounge waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Buiten de aankomsthal vind je de kantoortjes van autoverhuurbedrijven.

Vervoer van de luchthaven naar Varadero

De meeste toeristen die aankomen op de luchthaven van Varadero hebben via een reisorganisatie een pakketreis geboekt. Zij zullen door een vertegenwoordiger van de lokale tour operator worden opgehaald en met een shuttlebus naar hun hotel of resort worden gebracht.

Individuele reizigers kunnen een taxi nemen. Buiten de aankomsthal staan altijd taxi’s te wachten. Een taxirit naar Varadero duurt ongeveer 25 minuten. De prijs ligt tussen de 25 en 30 Cubaanse Peso (ongeveer $25 tot $30). Zorg dat je voor het instappen de prijs afspreekt met de taxichauffeur, de meter wordt zelden gebruikt.

Er rijdt ook een bus van het vliegveld naar Varadero. De prijs is 5 Cubaanse Peso en de busrit duurt 40 minuten.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 mei 2016. Heb jij nog aanvullingen, opmerkingen of tips over reizen naar Cuba, laat het dan aan ons weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam